500
|

Κίνα: Οι χορευταρούδες «θείες» ενοχλούν τους αστούς περιοίκους

Protagon Team Protagon Team 20 Οκτωβρίου 2021, 12:32

Κίνα: Οι χορευταρούδες «θείες» ενοχλούν τους αστούς περιοίκους

Protagon Team Protagon Team 20 Οκτωβρίου 2021, 12:32

Από τα μεγάλα πάθη των γυναικών μέσης και τρίτης ηλικίας στην Κίνα είναι ο ομαδικός χορός στις πλατείες. Παρέες γυναικών άνω των 50 συναθροίζονται και χορεύουν ομαδικώς στο ύπαιθρο για να διατηρήσουν, λέει, τη φόρμα τους. Ο συνολικός αριθμός τους υπολογίζεται περί τα 150 εκατομμύρια, και στην καθομιλουμένη και με σαφώς ειρωνική διάθεση αποκαλούνται «θείες». Μαζεύονται σε ανοιχτούς χώρους, πάρκα, γήπεδα, πλατείες, συνήθως τα απογεύματα, λίγο προτού δύσει ο ήλιος, και χορεύουν. Η μουσική στης οποίας το τέμπο υπακούουν τα σώματά τους ακούγεται από φορητά ραδιόφωνα μέσω μεγαφώνων. Τι τραγούδια είναι αυτά που ακούν οι «θείες» και όλοι τριγύρω τους; «Δημοφιλή λαϊκά αλλά και εθνικιστικά» μάς πληροφορεί η Corriere Della Sera.

«Γουάνγκ τσανγ βου» ακόμη και τη νύχτα. (Shutterstock)

Οι κοινωνιολόγοι του Πεκίνου συζητούν τώρα για την προέλευση του χορευτικού κινήματος που υπηρετούν οι «θείες» και, βέβαια, ως θεωρητικοί επιστήμονες διαφωνούν. Οι πιο συντηρητικοί μιλούν περί χιλιετούς αυτοκρατορικής παράδοσης, οι νοσταλγοί του παρελθόντος για την κληρονομιά της μαοϊκής κολεκτιβοποίησης της Τέχνης, επί Πολιτιστικής Επανάστασης, ενώ δεν λείπουν και οι μοντέρνοι, αυτοί που ισχυρίζονται ότι ο ομαδικός χορός είναι σύγχρονο φρούτο, της δεκαετίας του ’90, άμεσα συνδεδεμένο με τον «μπαξέ» της ραγδαίας αστικοποίησης. Η κινεζική φράση που αποδίδει τα καθημερινώς διενεργούμενα στο ύπαιθρο χορευτικά σόου είναι η «γουάνγκ τσανγ βου», και την έχουν μάθει ακόμη και οι τουρίστες στη Σαγκάη και στο Πεκίνο – τρέχουν και αυτοί να δουν τις «θείες», αφού οι χοροί τους έχουν γίνει και τουριστική ατραξιόν.

Ομως οι περίοικοι πλατειών και πάρκων έχουν απαυδήσει. Οι γυναίκες προκαλούν πολύ θόρυβο, οι χοροί τους κρατούν μέχρι τις 9 το βράδυ, τα παιδιά διακόπτουν τη μελέτη τους και οι μεγάλοι το χουζούρι τους μπροστά στην TV. Ολοι αυτοί διαμαρτύρονται, καθώς τα τραγούδια ακούγονται σε πλήρη ένταση από παλιές συσκευές που βογκούν και τρίζουν. Γίνονται καβγάδες, οι οποίοι έφθασαν ουκ ολίγες φορές και στα media. Ιδίως οι απολύτως αστικοποιημένοι Κινέζοι των μεγαλουπόλεων, εθισμένοι πλέον στον καπιταλιστικό ατομικισμό, δεν μπορούν να ανεχτούν τις μαζικές εκδηλώσεις, αφού τους θυμίζουν την παλιά Κίνα του Μάο και χάνουν το μέτρο. Κάποιοι πετούν σκουπίδια από τα μπαλκόνια τους, ένας μάλιστα έριξε στις «θείες» και έναν κουβά με κόπρανα – τέτοια χειρονομία!

Ομως για όλους τους εραστές της ήσυχης και αδιατάρακτης καπιταλιστικής ρουτίνας βρέθηκε πλέον η λύση στο πρόβλημα που ακούει στο όνομα «θείες». Στην πλατφόρμα ηλεκτρονικού εμπορίου Taobao (της Alibaba) εμφανίστηκε ένα «πιστόλι αναισθητοποίησης» το οποίο με τους ηλεκτρονικούς παλμούς του είναι σε θέση να απενεργοποιήσει τα ηχεία από απόσταση. Σύμφωνα με τους πωλητές του, το όπλο που μπορεί να σιγήσει τη χαρά των ηλικιωμένων γυναικών στα πάρκα, έχει εμβέλεια περί τα 80 μέτρα. Ηδη κάποιοι το δοκίμασαν και ανέβασαν στα σόσιαλ μίντια ενθουσιώδη σχόλια. Ορισμένοι –οι πιο ανόητοι– πανηγυρίζουν επειδή οι «θείες» δεν μπορούν καν να αντιληφθούν τι σίγησε τα ηχεία τους… Ετσι η μοναδική ελπίδα που απομένει στις χορεύτριες είναι το πιστολάκι των εχθρών τους να σιγήσει και αυτό με τη σειρά του – πράγμα που δεν αποκλείεται, αφού στο κάτω κάτω της γραφής κινεζικό κατασκεύασμα είναι.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...