616
Τις εξελίξεις σχετικά με τη δολοφονία του Κιμ Γιονγκ-ναμ (δεξιά) παρακολουθούν Νοτιοκορεάτες σε τηλεόραση σε σιδηροδρομικό σταθμό της Σεούλ | Lim Se-young/News1 via REUTERS

Γυναίκες-δηλητήριο πίσω από τη δολοφονία του Κιμ Γιονγκ-ναμ

Protagon Team Protagon Team 15 Φεβρουαρίου 2017, 11:34
Τις εξελίξεις σχετικά με τη δολοφονία του Κιμ Γιονγκ-ναμ (δεξιά) παρακολουθούν Νοτιοκορεάτες σε τηλεόραση σε σιδηροδρομικό σταθμό της Σεούλ
|Lim Se-young/News1 via REUTERS

Γυναίκες-δηλητήριο πίσω από τη δολοφονία του Κιμ Γιονγκ-ναμ

Protagon Team Protagon Team 15 Φεβρουαρίου 2017, 11:34

Δύο γυναίκες-κατάσκοποι βρίσκονται πίσω από τη δολοφονία του ετεροθαλή αδελφού του βορειοκορεάτη δικτάτορα Κιμ Γιονγκ-ουν, σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές της Μαλαισίας, οι οποίες στο πλαίσιο των ερευνών για την εξιχνίαση της υπόθεσης έχουν συλλάβει μία 29χρονη γυναίκα.

Ο Κιμ Γιονγκ-ναμ έπεσε νεκρός τη Δευτέρα, ενώ περίμενε να επιβιβαστεί στην πτήση του στο διεθνές αεροδρόμιο της Κουάλα Λουμπούρ για να επιστρέψει στο Μακάου της Κίνας όπου και ζούσε αυτοεξόριστος.

Οι μαλαισιανές αρχές δεν έχουν επιβεβαιώσει επισήμως ότι ο άνδρας που δολοφονήθηκε ήταν ο Κιμ Γιονγκ-ναμ, καθώς ο ίδιος ταξίδευε με διαφορετικό όνομα και αναμένουν να ολοκληρωθεί η νεκροψία. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που κατέχουν, ο 45χρονος Βορειοκορεάτης δηλητηριάστηκε από δύο γυναίκες ενώ στην υπόθεση φέρεται να συμμετείχαν συνολικά έξι άτομα.

Η μία γυναίκα κράτησε ένα μαντήλι στο πρόσωπό του θύματος και η άλλη έριξε σπρέι πάνω του. Μία εξ αυτών, η οποία εμφανίζεται σε πλάνο από τις κάμερες ασφαλείας του αεροδρομίου με μία μακρυμάνικη μπλούζα που γράφει «LOL» («Laugh Out Loud»), φέρεται να έχουν συλλάβει οι αρχές. Οπως δήλωσε στην Telegraph ανώτατο στέλεχος της μαλαισιανής αστυνομίας, χωρίς να αποκαλύψει το όνομά του, «της είπαν να κρατήσει ένα μαντήλι στο πρόσωπο του θύματος, το κράτησε για δέκα δευτερόλεπτα και είπε (στην αστυνομία) ότι νόμιζε ότι επρόκειτο για φάρσα»!

mianmar
«LOL» («Laugh Out Loud») γράφει η μπλούζα της 29χρονης γυναίκας που συνελήφθη σε πλάνο που κατέγραψε κάμερα ασφαλείας του αεροδρομίου της Κουάλα Λουμπούρ

Πρόκειται για την ταυτοποιημένη ως Ντόαν Θι Χουόνγκ, γεννημένη τον Μάιο του 1988, η οποία εντοπίστηκε το πρωί της Τρίτης στο ίδιο αεροδρόμιο, να περπατά μόνη της κρατώντας βιετναμέζικο διαβατήριο. Οι αστυνομικοί εκτιμούν ότι η ίδια εγκαταλείφθηκε στο σημείο της δολοφονίας από τους υπόλοιπους, κάνοντας λόγο για συνολικά έξι υπόπτους, δύο γυναίκες και τέσσερις άνδρες.

Η πληροφορία ότι ο Κιμ Γιονγκ-ναμ δολοφονήθηκε από δύο γυναίκες επιβεβαιώθηκε από τις μαλαισιανές αρχές, αφότου συνελήφθη ο οδηγός ταξί που τις μετέφερε από το αεροδρόμιο μετά το επεισόδιο. Ο οδηγός ταξί ταυτοποιήθηκε κατά την ανάλυση των πλάνων που κατέγραψαν οι κάμερες ασφαλείας του αεροδρομίου.

cccc
Οι ύποπτες γυναίκες σε πλάνα από τις κάμερες ασφαλείας που μετέδιδαν νοτιοκορεατικά μέσα ενημέρωσης

Στις αρχικές εικασίες που έκαναν οι μαλαισιανές αρχές, ανέφεραν ότι οι δύο γυναίκες είναι πράκτορες μίας ξένης χώρας, αποφεύγοντας να εικάσουν για ποια κυβέρνηση δουλεύουν ή να σχολιάσουν τις υποψίες ότι πίσω από τη δολοφονία του Κιμ Γιονγκ-ναμ βρίσκεται ο ετεροθαλής αδελφός του, δικτάτορας της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ-ουν.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες πάντως, η βορειοκορεατική κυβέρνηση έχει στείλει διπλωμάτη στη Μαλαισία ζητώντας να μην πραγματοποιηθεί εξέταση στη σορό του θύματος. Η αίτηση απορρίφθηκε.

2017-02-15T030628Z_1102100828_RC180E4E8FE0_RTRMADP_3_NORTHKOREA-MALAYSIA-KIM
Φωτογραφία του 2011: Ο Κιμ Γιονγκ-ναμ φτάνει στο αεροδρόμιο του Πεκίνου (Mandatory credit Kyodo/via REUTERS)

Ηδη πάντως η κυβέρνηση της Νότιας Κορέας έχει αφήσει νύξεις ότι πίσω από τη δολοφονία βρίσκεται η Πιονγιάνγκ. Ο υπηρεσιακός πρόεδρος της Νότιας Κορέας Χουάνγκ Γκιό-αν δήλωσε ότι «αν αποκαλυφθεί ότι η Βόρεια Κορέα βρίσκεται πίσω από το θάνατο του αδελφού του Κιμ Γιονγκ-ουν, αυτό θα αποκαλύψει απροκάλυπτα τη βιαιότητα και την απάνθρωπη πλευρά του καθεστώτος».

Ο Κιμ Γιονγκ-ναμ ήταν ο μεγαλύτερος γιος του Κιμ Γιονγκ-ιλ, ηγέτη της Βόρειας Κορέας από το 1997 μέχρι το 2011. Φαίνεται ότι ο ίδιος είχε απομακρυνθεί από την οικογένειά του, ενώ ζούσε τα τελευταία 15 χρόνια έξω από τη χώρα. Μάλιστα είχε εκφραστεί αρκετές φορές ανοιχτά κατά του καθεστώτος του αδελφού του.

Ο ίδιος θεωρούταν για πολλά χρόνια διάδοχος του πατέρα του. Ωστόσο έπεσε σε δυσμένεια το 2001 όταν συνελήφθη ενώ προσπαθούσε να μπει στην Ιαπωνία με πλαστό διαβατήριο. Αργότερα είπε στους αστυνομικούς ότι ήθελε να επισκεφτεί την Disneyland στο Τόκιο. Εκτοτε έχασε τη δυνατότητα να γίνει διάδοχος του πατέρα του, ρόλο που τελικά ανέλαβε ο ετεροθαλής αδελφός του Κιμ Γιονγκ-ουν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...