354
Ο Κιμ Γιονγκ-ναμ το 2010 σε μία από τις λίγες φωτογραφίες του | guardian.com

Νεκρός στη Μαλαισία ο ετεροθαλής αδελφός του Κιμ Γιονγκ-ουν

Protagon Team Protagon Team 14 Φεβρουαρίου 2017, 16:49
Ο Κιμ Γιονγκ-ναμ το 2010 σε μία από τις λίγες φωτογραφίες του
|guardian.com

Νεκρός στη Μαλαισία ο ετεροθαλής αδελφός του Κιμ Γιονγκ-ουν

Protagon Team Protagon Team 14 Φεβρουαρίου 2017, 16:49

Ο Κιμ Γιονγκ-ναμ, ετεροθαλής αδελφός του ηγέτη της Βόρειας Κορέας, πέθανε στη Μαλαισία, αναφέρουν πηγές από τη Μαλαισία και από τη Νότια Κορέα, ενώ πληροφορίες αποδίδουν τον θάνατο ακόμα και σε δολοφονία.

Ηταν ο μεγαλύτερος γιος του Κιμ Γιονγκ-ιλ, αν και λέγεται ότι γενικά είχε απομακρυνθεί από την οικογένεια και ότι ζούσε για τα τελευταία 15 χρόνια έξω από τη χώρα.

Επισήμως, από την μαλαισιανή αστυνομία επιβεβαιώνεται απλά ο θάνατος ενός άνδρα από τη Βόρεια Κορέα τη Δευτέρα, αλλά όχι και η ταυτότητά του. Για τα ακριβή αίτια του θανάτου θα διενεργηθεί νεκροτομή.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δεν έχουν επιβεβαιωθεί, εναντίον του 45χρονου Κιμ έγινε επίθεση στο αεροδρόμιο της Κουάλα Λουμπούρ, της πρωτεύουσας της Μαλαισίας. Νοτιοκορεατικό κανάλι μετέδωσε ότι δύο γυναίκες ήταν αυτές που δηλητηρίασαν τον Κιμ με βελόνες, αν και πρόκειται για λεπτομέρεια που δεν εξακριβωθεί ακόμη.

Ο Κιμ πέθανε ενώ μεταφερόταν στο νοσοκομείο.

Αν και για χρόνια θεωρούταν διάδοχος του πατέρα του, έπεσε σε δυσμένεια το 2001 όταν είχε συλληφθεί ενώ προσπαθούσε να μπει στην Ιαπωνία με πλαστό διαβατήριο. Αργότερα είπε στους αστυνομικούς ότι ήθελε να επισκεφτεί την Disneyland στο Τόκιο.

Λόγω του περιστατικού, το οποίο έφερε σε δύσκολη θέση το αυστηρό καθεστώς, έχασε τη δυνατότητα να γίνει διάδοχος του πατέρα του, ρόλο που τελικά ανέλαβε ο ετεροθαλής αδελφός του Κιμ Γιονγκ-ουν. Επειτα από το συμβάν τον περισσότερο χρόνο ζούσε εκτός Βόρειας Κορέας, στο Μακάου της Κίνας, χωρίς να ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για τις εξελίξεις στη χώρα του.

Το πόση απόσταση είχε από τη Βόρεια Κορέα και την οικογένειά του μπορεί να δείχνει μια δήλωση που μετέδωσαν ιαπωνικά μέσα το 2011 (λίγο μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον αδελφό του), όπου φέρεται να λέει ότι είναι αντίθετος με την «δυναστική διαδοχή» και ότι το καθεστώς θεωρείται ένα αστείο για τον έξω κόσμο.

Επιπλέον, σε άλλες δηλώσεις του εμφανιζόταν να πιστεύει ότι ο ετεροθαλής αδελφός του δεν έχει ηγετικές ικανότητες, ότι η διαδοχή από τον πατέρα του στον αδελφό του δεν θα λειτουργήσει και ότι η Βόρεια Κορέα ήταν ασταθής χώρα που χρειάζεται οικονομικές μεταρρυθμίσεις κινεζικού τύπου.

Οπως δε αναφέρει το BBC βορειοκορεάτης κατάσκοπος που φυλακίστηκε το 2012 είχε αναφέρει ότι προσπάθησε να οργανώσει την δολοφονία του Κιμ Γιονγκ-ναμ σε σκηνοθετημένο ατύχημα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...