330
Ουκρανοί αστυνομικοί και πράκτορες ερευνούν μία από τις εκκλησίες του μοναστηριού | REUTERS/Vladyslav Musiienko

Κίεβο: Γιατί οι Ουκρανοί έκαναν έφοδο στο αρχαιότερο μοναστήρι της χώρας

Protagon Team Protagon Team 23 Νοεμβρίου 2022, 12:06
Ουκρανοί αστυνομικοί και πράκτορες ερευνούν μία από τις εκκλησίες του μοναστηριού
|REUTERS/Vladyslav Musiienko

Κίεβο: Γιατί οι Ουκρανοί έκαναν έφοδο στο αρχαιότερο μοναστήρι της χώρας

Protagon Team Protagon Team 23 Νοεμβρίου 2022, 12:06

Εννέα μήνες μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τα φρικτά εγκλήματα πολέμου που έχουν διαπράξει οι Ρώσοι στη γειτονική χώρα, η Μαρία Ζαχάροβα χαρακτήρισε την Ουκρανία «άθεη», «άγρια» και «ανήθικη» για την επιδρομή που πραγματοποίησε η ουκρανική υπηρεσία ασφαλείας σε ιστορικό μοναστήρι του Κιέβου.

Η ουκρανική υπηρεσία ασφαλείας SBU και η αστυνομία μπήκαν αιφνιδιαστικά στο μοναστηριακό συγκρότημα της Λαύρας των Σπηλαίων την Τρίτη, στο πλαίσιο επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση ύποπτων «ανατρεπτικών δραστηριοτήτων από ρωσικές ειδικές υπηρεσίες σε ουκρανικό έδαφος».

Οι έρευνες πραγματοποιήθηκαν από κοινού με την ουκρανική αστυνομία και την εθνοφρουρά.

Οι ουκρανικές υπηρεσίες ασφαλείας ανακοίνωσαν ότι «πραγματοποίησαν ελέγχους σε πρόσωπα αναφορικά με την ανάμειξή τους σε παράνομες ενέργειες εις βάρος της κυριαρχίας του ουκρανικού κράτους. Τα μέτρα λαμβάνονται για να εμποδισθεί η χρησιμοποίηση του μοναστηριού ως κέντρου του “ρωσικού κόσμου”».

Η Λαύρα των Σπηλαίων βρίσκεται στον νότιο τομέα του κέντρου της ουκρανικής πρωτεύουσας. Κτίσθηκε στα μέσα του 11ου αιώνα και είναι το αρχαιότερο μοναστήρι στην Ουκρανία. Από το 1990, περιλαμβάνεται στον κατάλογο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco.

Ουκρανοί αστυνομικοί στην είσοδο του μοναστηριού / REUTERS/Valentyn Ogirenko

Το μοναστήρι θεωρείται πολιτιστικός θησαυρός της Ουκρανίας και είναι η έδρα της υποστηριζόμενης από τη Ρωσία πτέρυγας της ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, που υπάγεται στο Πατριαρχείο της Μόσχας.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε πως δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία για την επιδρομή και συνέκρινε το «καθεστώς του Κιέβου» με τον… Βάκχο, τον μυθολογικό θεό του κρασιού, το όνομα του οποίου συνδέεται συχνά στη ρωσική γλώσσα με την ανηθικότητα, το χάος και το ξεφάντωμα.

«Πρόκειται απλώς για κάποιο είδος εντελώς άθεης βακχικής εκδήλωσης. Δεν υπάρχει δικαιολογία ούτε εξήγηση γι’ αυτό. Και δεν μπορεί να υπάρξει. Είναι ένα άλλο μέρος των απολύτως ανήθικων και άγριων ενεργειών του καθεστώτος του Κιέβου», δήλωσε η Ζαχάροβα στον ραδιοσταθμό Sputnik.

Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία είχε υποστηρίξει την Τρίτη ότι η έρευνα ήταν μια «πράξη εκφοβισμού».

Το SBU ανέφερε στο Facebook ότι παρόμοια επιχείρηση πραγματοποιήθηκε σε δύο μοναστήρια και σε μία αρχιεπισκοπή στην περιοχή του Ρίβνε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...