321
Ειδικά διαμορφωμένος χώρος στο Πεκίνο για λήψη δείγματος στο πλαίσιο rapid tests για τον κορονοϊό | REUTERS /Aly Song

Κι όμως στην Κίνα θεωρούν το πρωκτικό τεστ κορονοϊού πιο αξιόπιστο

Protagon Team Protagon Team 28 Ιανουαρίου 2021, 07:00
Ειδικά διαμορφωμένος χώρος στο Πεκίνο για λήψη δείγματος στο πλαίσιο rapid tests για τον κορονοϊό
|REUTERS /Aly Song

Κι όμως στην Κίνα θεωρούν το πρωκτικό τεστ κορονοϊού πιο αξιόπιστο

Protagon Team Protagon Team 28 Ιανουαρίου 2021, 07:00

Για το τεστ κορονοϊού κάποιοι ειδικοί λαμβάνουν υλικό (επίχρισμα) από τη μύτη, κάποιοι άλλοι από το στόμα. Κινέζοι ειδικοί όμως χρησιμοποιούν μία πρωτότυπη μέθοδο, η οποία βασίζεται σε λήψη δείγματος από τον πρωκτό.

Οπως γράφει ο Guardian, γιατρός από το Πεκίνο δήλωσε στην κρατική τηλεόραση της χώρας ότι η μέθοδος μπορεί να αυξήσει το ποσοστό επιτυχούς ανίχνευσης μολυσμένων ατόμων.

Η Κίνα άρχισε να χρησιμοποιεί τα πρωκτικά επιχρίσματα στο πλαίσιο ελέγχων ατόμων που θεωρούνται υψηλού κινδύνου για να προσβληθούν από Covid, μεταξύ των οποίων ταξιδιώτες που βρίσκονταν σε ξενοδοχεία καραντίνας, αλλά και κάτοικοι περιοχών που είχαν υψηλό επιδημιολογικό φορτίο.

Οπως ισχυρίζονται κινέζοι ειδικοί, τα ίχνη του κορονοϊού παραμένουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στον πρωκτό από ότι στο ανώτερο αναπνευστικό σύστημα.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι εξετάζουμε συχνά τα λύματα των πόλεων για να υπολογίζουμε την αύξηση του ιικού φορτίου, πολύ πριν φανεί από τα rapid tests η αύξηση ή η μείωση στους κατοίκους.

Αντιδράσεις με χιούμορ και σαρκασμό

Στο Διαδίκτυο οι αντιδράσεις είναι ανάμεικτες, και κάποιοι εκφράζουν τον φόβο, ενώ άλλοι χλευάζουν τη μέθοδο.

«Ανακουφισμένος που επέστρεψα στην Κίνα», γράφει ένας χρήστης του Μέσου κοινωνικής δικτύωσης Weibo.

«Δεν είναι υπερβολικά οδυνηρό, όμως είναι ασφαλώς σούπερ ταπεινωτικό», εκτιμά ένας άλλος.

Αλλοι εκφράζονται με περισσότερο σαρκασμό… «Εκανα δύο πρωκτικά διαγνωστικά τεστ. Μέσα στη φούρια, μου πήραν επίσης δείγμα από τον φάρυγγα. Κάθε φορά, φοβόμουν ότι η νοσηλεύτρια θα ξεχάσει να αλλάξει την ειδική μπατονέτα από το ένα στο άλλο», γράφει χρήστης του Weibo.

Πάντως, το τηλεοπτικό δίκτυο CCTV διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει τάση γενίκευσης των πρωκτικών τεστ, επειδή δεν είναι αρκετά πρακτικά.

Με την πανδημία της Covid-19 να εξακολουθεί να μαίνεται σε πολυάριθμες περιφέρειες του κόσμου, η Κίνα, η οποία από τον Μάρτιο 2020 έχει ήδη περιορίσει σημαντικά τις διεθνείς αφίξεις, ενίσχυσε τους τελευταίους μήνες τους περιορισμούς.

Οσοι θέλουν να μεταβούν στη χώρα οφείλουν να παρουσιάζουν πριν από την επιβίβαση δύο αρνητικά τεστ κορονοϊού και μόλις φτάσουν, να παραμείνουν σε καραντίνα τουλάχιστον 14 ημερών σε ξενοδοχείο και μάλιστα με δικά τους έξοδα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...