492
Οι Μελίντα και Μπιλ Γκέιτς σε φωτοεικαστική σύνθεση φιλοτεχνημένη από γραφίστες του Ιδρύματός τους | Bill & Melinda Gates Foundation

Μπιλ & Μελίντα Γκέιτς: Αποτελεσματικά εμβόλια για όλον τον κόσμο!

Protagon Team Protagon Team 27 Ιανουαρίου 2021, 20:39
Οι Μελίντα και Μπιλ Γκέιτς σε φωτοεικαστική σύνθεση φιλοτεχνημένη από γραφίστες του Ιδρύματός τους
|Bill & Melinda Gates Foundation

Μπιλ & Μελίντα Γκέιτς: Αποτελεσματικά εμβόλια για όλον τον κόσμο!

Protagon Team Protagon Team 27 Ιανουαρίου 2021, 20:39

«Εάν το 2020 θα το θυμόμαστε ως το έτος κατά το οποίο μία παγκόσμια απειλή έφτασε σχεδόν σε κάθε άτομο στον πλανήτη, το 2021 θα το θυμόμαστε ως το έτος κατά το οποίο ολόκληρος ο κόσμος μπόρεσε να επωφεληθεί από μία δίκαιη και αποτελεσματική λύση κατά της Covid- 19» – η αισιοδοξία του ζεύγους Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς εκδηλώθηκε στην «ετήσια επιστολή» του ιδρύματός τους και αιτιολογήθηκε από την πίστη τους στα θετικά αποτελέσματα της διεθνούς συνεργασίας και των κοινών δεσμεύσεων, τα οποία δεν είναι άλλα από τα εμβόλια.

Στον αγώνα «ενώθηκαν διαφορετικοί άνθρωποι», λένε οι Γκέιτς, «για το καλό της ανθρωπότητας». Ωστόσο επισημαίνουν ότι πρέπει να επωφεληθούν από τα εμβόλια και οι φτωχές χώρες, αλλιώς η «ανισότητα ασυλίας» θα καταστεί μείζον πρόβλημα, αφού «όσο υπάρχουν ανεμβολίαστοι άνθρωποι σε εκτεταμένες περιοχές της Γης δεν θα τεθεί υπό έλεγχον η πανδημία».

Τα εμβόλια «είναι γεγονός» και «θαυμάσια απόδειξη της δύναμης της παγκόσμιας συνεργασίας» λένε, και τονίζουν τον ρόλο που έπαιξε η φιλανθρωπία στη γρήγορη παρασκευή τους, εστιάζοντας στις ανάγκες των πιο φτωχών: «Δεδομένου ότι το ίδρυμά μας ασχολείται με τις μολυσματικές ασθένειες εδώ και δεκαετίες, έχουμε δημιουργήσει ισχυρές και διαρκείς σχέσεις με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, με εμπειρογνώμονες, με κυβερνήσεις και με τον ιδιωτικό τομέα. Το ίδρυμά μας είναι ιδιαίτερα αφιερωμένο στα προβλήματα των φτωχότερων πληθυσμών στον κόσμο».

Μπιλ Γκέιτς (REUTERS/Denis Balibouse/File Photo)
Μελίντα Γκέιτς (Lise Aserud/NTB Scanpix/via REUTERS)

Οι Γκέιτς γράφουν ότι το ίδρυμά τους «έχει επενδύσει 1,75 δισ. δολάρια στον αγώνα κατά του Covid-19», ότι βοήθησαν τους ερευνητές «να αναπτύξουν νέες θεραπείες» για την κορονοϊκή ίωση, και ότι μεριμνούν για να διασφαλιστεί ότι τα εμβόλια «θα διανεμηθούν και στις φτωχότερες περιοχές του κόσμου, ώστε όλοι να τα χρησιμοποιήσουν». Βασικό τους μέλημα είναι, όπως δηλώνουν, «η παρασκευή και διανομή ασφαλών και αποτελεσματικών εμβολίων κατά του κορονοϊού». Η «παγκόσμια και δίκαιη» απάντηση στην πανδημία, είναι ο στόχος τους, ενώ «η ανάπτυξη ασφαλών και αποτελεσματικών εμβολίων είναι μόνο η αρχή».

Για την παγκόσμια διανομή αυτών των εμβολίων «σε όλους όσοι τις χρειάζονται, όπου και αν ζουν», υπάρχει η μέριμνα «των οργανισμών όπως ο Gavi, The Vaccine Alliance, στους οποίους και πρέπει να βασιστούμε». Και εξηγούν τον λόγο: «Τα τελευταία είκοσι χρόνια, ο Gavi έχει παραδώσει εμβόλια σε 822 εκατομμύρια παιδιά σε φτωχές χώρες και τώρα συμμετέχει σε διεθνείς πρωτοβουλίες για τη διανομή εμβολίων κατά της  Covid-19».

Η παρατήρηση των Γκέιτς ότι «είναι δύσκολο να φανταστούμε τώρα, με τόσο πολλούς ανθρώπους αρρώστους από την Covid-19, ότι η πανδημία θα τελειώσει κάποια μέρα» αντισταθμίζεται με τη βεβαιότητά τους ότι η διεθνής συνεργασία θα φέρει πιο κοντά την ημέρα της λήξης του συναγερμού: «Με το θάρρος και τη δέσμευση όλων θα ξεπεράσουμε την πανδημία και θα επανεκκινήσουμε, έτσι ώστε ολόκληρος ο κόσμος να είναι πιο δυνατός και πιο προετοιμασμένος για την επόμενη πρόκληση». Υπό την προϋπόθεση ότι οι λαοί στις φτωχότερες χώρες θα εμβολιαστούν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...