388
| APE / CreativeProtagon

Κέρινο ομοίωμα του Ντεπαρντιέ αποσύρεται μετά τις κατηγορίες για βιασμό

Protagon Team Protagon Team 19 Δεκεμβρίου 2023, 16:47
|APE / CreativeProtagon

Κέρινο ομοίωμα του Ντεπαρντιέ αποσύρεται μετά τις κατηγορίες για βιασμό

Protagon Team Protagon Team 19 Δεκεμβρίου 2023, 16:47

Το παρισινό αντίστοιχο του Μουσείου της Μαντάμ Τισό αφαίρεσε ένα κέρινο ομοίωμα του Ζεράρ Ντεπαρντιέ μετά τις τελευταίες κατηγορίες κατά του ηθοποιού για βιασμό και σεξουαλική επίθεση.

Το Μουσείο Γκρεβέν δήλωσε τη Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου ότι το κέρινο άγαλμα που απεικονίζει τον ηθοποιό σε φυσικό μέγεθος προκάλεσε «αρνητικές αντιδράσεις από τους επισκέπτες» και οργή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Είχε εκτεθεί στο μουσείο για περισσότερες από τέσσερις δεκαετίες.

Ο 74χρονος Ντεπαρντιέ, ο οποίος έχει πρωταγωνιστήσει σε πολλές δεκάδες ταινίες, αρνείται όλες τις κατηγορίες εναντίον του. «Ποτέ, μα ποτέ δεν κακοποίησα γυναίκα» έγραψε σε ανοιχτή επιστολή που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Le Figaro. Η οικογένειά του κατήγγειλε μια «πρωτοφανή συνωμοσία» εναντίον του, καθώς ένα ντοκιμαντέρ που μεταδόθηκε στο δημόσιο τηλεοπτικό κανάλι France 2 τον έδειξε να κάνει άσεμνα και σεξιστικά σχόλια. Σε δήλωση που δημοσιεύθηκε σε γαλλικά μέσα ενημέρωσης, η οικογένεια σχολίασε ότι ο Ντεπαρντιέ αποτελεί θύμα «συλλογικής οργής».

Πριν από τρία χρόνια ο ηθοποιός κατηγορήθηκε για βιασμό και σεξουαλική επίθεση εναντίον της ηθοποιού Σαρλότ Αρνού. Από τότε, περισσότερες από 12 γυναίκες τον έχουν κατηγορήσει για σεξουαλική παρενόχληση ή επίθεση, σύμφωνα με το ρεπορτάζ των Times.

Η αστυνομία του Παρισιού ερευνά την αυτοκτονία μιας ηθοποιού, από τις πρώτες που ισχυρίστηκαν ότι ο Ντεπαρντιέ τους είχε επιτεθεί σεξουαλικά. Η Εμανουέλ Ντεμπεβέρ, 60 ετών, στις 6 Δεκεμβρίου πήδηξε από μια γέφυρα στον Σηκουάνα.

Την περασμένη εβδομάδα, η υπουργός Πολιτισμού Ρίμα Αμπντούλ Μαλάκ δήλωσε ότι η συμπεριφορά του Ντεπαρντιέ «ντρόπιασε τη Γαλλία». Είπε ακόμη ότι είναι πιθανόν να του αφαιρεθεί το παράσημο της Λεγεώνας της Τιμής, το υψηλότερο αξίωμα της χώρας, αν και δεν έχει καταδικαστεί. Ο ηθοποιός απάντησε ανακοινώνοντας μέσω των δικηγόρων του ότι παραιτείται από την τιμητική διάκριση.

Το Σάββατο 16 Δεκεμβρίου ένας βελγικός δήμος ανακάλεσε τον τίτλο του επίτιμου δημότη με τον οποίο είχε τιμηθεί ο Ντεπαρντιέ. Επίσης, η καναδική επαρχία του Κεμπέκ απέσυρε την κορυφαία διάκρισή της την περασμένη εβδομάδα για τα «σκανδαλώδη» σχόλιά του κατά των γυναικών.

Ο Ντεπαρντιέ ήταν μεταξύ των περίπου 250 προσωπικοτήτων των οποίων τα κέρινα γλυπτά εκτίθενται στο Μουσείο Γκρεβέν. Ενας χείμαρρος κατηγοριών για σεξουαλική παρενόχληση από δημόσια πρόσωπα, που απηχούν το κίνημα #MeToo στις ΗΠΑ, αναγκάζει τη Γαλλία να επανεξετάσει τη στάση της απέναντι στον σεξισμό και τη σεξουαλική βία. Να σημειωθεί ότι το 2017 ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν απέσυρε το παράσημο της Λεγεώνας της Τιμής από τον Χάρβεϊ Γουάινστιν όταν ο μεγιστάνας του Χόλιγουντ κατηγορήθηκε για βιασμό.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...