1022
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη στο βήμα της Βουλής | INTIMEnews

Καταψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ το επίδομα των €600 ευρώ σε ΕΛ.ΑΣ., Λιμενικό – Θεοδωρικάκος: Εχουν αλλεργία με την Αστυνομία

Protagon Team Protagon Team 13 Δεκεμβρίου 2022, 11:04
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη στο βήμα της Βουλής
|INTIMEnews

Καταψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ το επίδομα των €600 ευρώ σε ΕΛ.ΑΣ., Λιμενικό – Θεοδωρικάκος: Εχουν αλλεργία με την Αστυνομία

Protagon Team Protagon Team 13 Δεκεμβρίου 2022, 11:04

Με ευρεία πλειοψηφία υπερψηφίστηκε στη Βουλή η τροπολογία για τη χορήγηση εφάπαξ επιδόματος 600 ευρώ στους αστυνομικούς και λιμενικούς («χορήγηση, στο σύνολο του ένστολου προσωπικού του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας και του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης, κατά τον μήνα Δεκέμβριο 2022, ύψους 600 ευρώ»).

Η συνολική δαπάνη ανέρχεται σε 40,883 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 35,993 για το ένστολο προσωπικό του υπουργείου προστασίας του Πολίτη και 4,890 εκατ. ευρώ για το ένστολο προσωπικό του Λιμενικού Σώματος.

Η τροπολογία ψηφίστηκε από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και Ελληνική Λύση, ενώ αντίθετα ΣΥΡΙΖΑ και ΜέΡΑ25 καταψήφισαν. Στα αξιοσημείωτα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε, αν και η εισηγήτριά του, Παναγιώτα Πούλου, είχε υποστηρίξει κατά την εισαγωγική της τοποθέτηση ότι το κόμμα της θα ψηφίσει υπέρ της συγκεκριμένης ρύθμισης.

Η έκτακτη ενίσχυση θα πιστωθεί στους λογαριασμούς των δικαιούχων πριν από τα Χριστούγεννα και όπως διευκρίνισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, μιλώντας τη Δευτέρα στη Βουλή, σε αυτούς περιλαμβάνονται οι ένστολοι σωφρονιστικοί υπάλληλοι.

«Ενας πολύ μεγάλος αριθμός, που υπηρετεί ως ένστολο προσωπικό στις φυλακές, είναι μέσα στην τροπολογία, και θα πάρουν το επίδομα των 600 ευρώ», ανακοίνωσε ο υπουργός.

Απαντώντας σε σχετικές παρεμβάσεις βουλευτών της αντιπολίτευσης, ο κ. Θεοδωρικάκος επανέλαβε δε ότι το εφάπαξ επίδομα στο ένστολο προσωπικό του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και του Λιμενικού Σώματος είναι «ανεκχώρητο και ακατάσχετο στα χέρια του δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης αντίθετης, δεν δεσμεύεται, και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς τη φορολογική διοίκηση και το δημόσιο εν γένει. Δεν υπόκειται σε κάθε είδους ασφαλιστικές εισφορές, ούτε την ειδική εισφορά αλληλεγγύης του άρθρου 43Α του ΚΦΕ, και δεν γίνεται παρακράτηση φόρου εισοδήματος, σύμφωνα με το άρθρο 60 του ΚΦΕ».

Οπως ενημέρωσε, οι δικαιούχοι θα λάβουν τα 600 ευρώ  «μία ή δύο ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα». Το ποσό θα αποτελεί τμήμα του εισοδήματος τους [..] το οποίο θα δηλωθεί στο φορολογική δήλωσή τους την επόμενη χρονιά.

Σχολιάζοντας την παρέμβαση της βουλευτού του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Ευαγγελίας Λιακούλη που είπε ότι «στηρίζουμε τη χορήγηση της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης παρά τον κραυγαλέο προεκλογικό και επιδοματικό χαρακτήρα της», ο κ. Θεοδωρικάκος είπε ότι το γεγονός και μόνο ότι «το 2023 έχουμε εκλογές, δεν μπορώ να αποδεχτώ ότι θα αποτελούσε αιτία για να μη δοθεί αυτό το επίδομα, που με πολύ σκληρή προσπάθεια εξασφαλίσαμε».

Ακολουθώντας στο βήμα τον κ. Θεοδωρικάκο ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Ευάγγελος Τουρνάς είπε ότι η κυβέρνηση διασφάλισε κονδύλι 8 εκατ. ευρώ προκειμένω να δοθεί επίδομα εκτός έδρας στους πυροσβέστες.

Μιλώντας εξάλλου το πρωί της Τρίτης στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του Μega, o κ. Θεοδωρικάκος καυτηρίασε την επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ να καταψηφίσει την τροπολογία.

«Το επίδομα των 600 ευρώ που όπως έχει ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός θα χορηγηθεί τις επόμενες μέρες οριζόντια στους αστυνομικούς, τους ένστολους αστυνομικούς, και στους πυροσβέστες, ο ΣΥΡΙΖΑ το καταψήφισε. Την αναγκαία οικονομική στήριξη προς τους αστυνομικούς, οι οποίοι έχουν περάσει τα τελευταία τρία χρόνια νυχθημερόν εργαζόμενοι για να στηρίξουν την κοινωνική συνοχή από την πανδημία και να κρατήσουν όρθια τα σύνορα της πατρίδας στον Έβρο από τις διαρκείς ασύμμετρες απειλές με τις οποίες τροφοδοτούν τα σύνορα οι γείτονες μας οι Τούρκοι με τους παράνομους μετανάστες. Ούτε αυτό δεν θέλησαν να ψηφίσουν. Δυστυχώς, έχουν αλλεργία απέναντι στην Ελληνική Αστυνομία», παρατήρησε χαρακτηριστικά, «και αυτό είναι πολύ λυπηρό».

ΝΔ: Οι γνωστές εμμονές του ΣΥΡΙΖΑ

«Ο ΣΥΡΙΖΑ χθες καταψήφισε την τροπολογία για την  οικονομική ενίσχυση 600 ευρώ στο σύνολο του ένστολου προσωπικού του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής.

»Φαίνεται ότι οι γνωστές εμμονές του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στο ένστολο προσωπικό δεν του επιτρέπει να συμφωνήσει στην οικονομική ενίσχυσή του κι ότι ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί με τίποτα να ξεκολλήσει από τη λογική του “όχι σε όλα”», σχολίασε σε ανακοίνωσή της η Νέα Δημοκρατία.

Οπως διευκρίνισε, το επίδομα αφορά το ένστολο προσωπικό του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, στο οποίο εκτός από τους αστυνομικούς υπάγεται και το ένστολο προσωπικό που υπηρετεί στα κέντρα κράτησης και στις φυλακές, οι σωφρονιστικοί, το προσωπικό του Λιμενικού Σώματος και της Πυροσβεστικής. Επαναλαμβάνω ότι, είναι μέσα στο επίδομα αυτό των 600 ευρώ, το οποίο είναι ακατάσχετο. Το ένστολο προσωπικό του συνόλου του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Με αφορμή εξάλλου την υπόθεση Καϊλή και την παρατήρηση ότι η σύλληψή της  και των υπολοίπων εμπλεκομένων κατέστη δυνατή χάρη στην άκρα μυστικότητα με την οποία κινήθηκε η βελγική αστυνομία και οι βελγικές αρχές, ο υπουργός υπενθύμισε ότι με ανάλογο τρόπο έδρασε και η ΕΛ.ΑΣ στη θλιβερή υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης της 12χρονης στον Κολωνό, με τα γνωστά αποτελέσματα.

«Υπό άκρα μυστικότητα η Ελληνική Αστυνομία έδρασε και έφερε εις πέρας μια πολύ σπουδαία έρευνα η ΕΛ.ΑΣ. που αφορούσε την βάρβαρη και βάναυση σεξουαλική κακοποίηση αλλά και συνολική κακοποίηση του 12χρονου παιδιού. Σας θυμίζω ότι κανείς δεν γνώριζε τίποτα στην περίοδο διεξαγωγής της έρευνας της ΕΛ.ΑΣ. Μέχρι την ώρα βέβαια που άρχισαν οι συλλήψεις. Η Αστυνομία και στην Ελλάδα έχει αποδειχθεί ότι κάνει πολύ σωστά τη δουλειά της. Φέτος έχει ποσοστό εξιχνίασης εγκληματικών δράσεων μεγάλων και δολοφονιών της τάξης του 90%. Δεν αφήνει καμία υπόθεση να μη διερευνάται», υπογράμμισε ο κ. Θεοδωρικάκος για να προσθέσει:

«Αυτό θέλω να είναι ένα μήνυμα προς όλους τους έλληνες πολίτες που πρέπει να ανακτήσουν πλήρως την εμπιστοσύνη τους απέναντι στους ενστόλους μας που υπηρετούν την ασφάλειά μας». Η εμπιστοσύνη των πολιτών ενισχύεται όταν φαίνεται με όλες τις πράξεις ότι απέναντι στο νόμο όλοι οφείλουμε να είμαστε ίδιοι και ίσοι και ότι υπάρχει ισονομία και ότι δεν χαριζόμαστε σε κανέναν. Γι’ αυτό βρίσκεται φυλακή σήμερα ένας πασίγνωστος συγγραφέας που συνελήφθη από το υπερσύγχρονο λογισμικό της ΕΛ.ΑΣ για κατοχή δεκάδων παιδοφιλικών πορνογραφικών βίντεο. Γι’ αυτό κάναμε τα πάντα και φέραμε από την Αλβανία τον βιαστή της 34χρονης κοπέλας από το Παλαιό Φάληρο μέσα σε 48 ώρες, για να μην υπάρχει κανείς που να λέει ότι αφήνουμε να ξεφεύγει ο οποιοσδήποτε».

Το ίδιο, ξεκαθάρισε ερωτηθείς σχετικά, ισχύει και για την εξιχνίαση της υπόθεσης Καραϊβάζ.

«Το μήνυμα είναι ένα. Δεν θέλω να δείχνω τα πράγματα καλύτερα απ’ ό,τι είναι, αλλά θέλω να καλέσω τους πολίτες να βλέπουν την πολύ μεγάλη δουλειά που γίνεται από την Ελληνική Αστυνομία για να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών, ότι ο νόμος είναι νόμος και ισχύει απαρέγκλιτα για όλους χωρίς διακρίσεις και αυτό κάνουμε πράξη», κατέληξε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη στην παρέμβασή του στο Mega το πρωί της Τρίτης.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...