738
Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης μίλησε ανοικτά για «δίαυλο» συγκεκριμένων υπουργών της κυβέρνησης Τσίπρα με τη Δικαιοσύνη, | ΙΝΤΙΜΕnews

Καταγγελία Αθανασίου: Επί μήνες τα έλεγε με Τουλουπάκη για Novartis ο Παπαγγελόπουλος

Protagon Team Protagon Team 11 Φεβρουαρίου 2018, 14:20
Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης μίλησε ανοικτά για «δίαυλο» συγκεκριμένων υπουργών της κυβέρνησης Τσίπρα με τη Δικαιοσύνη,
|ΙΝΤΙΜΕnews

Καταγγελία Αθανασίου: Επί μήνες τα έλεγε με Τουλουπάκη για Novartis ο Παπαγγελόπουλος

Protagon Team Protagon Team 11 Φεβρουαρίου 2018, 14:20

Σφοδρή επίθεση στον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο και την εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη εξαπέλυσε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Χαράλαμπος Αθανασίου, κάνοντας λόγο για ύποπτες – και συχνές- επικοινωνίες μεταξύ των δύο λίγο πριν έρθει στη Βουλή η δικογραφία της Νovartis. Προκάλεσε μάλιστα τον κ. Παπαγγελόπουλο να ζητήσει την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου στις επικοινωνίες που είχε από τον περασμένο Νοέμβριο με την εισαγγελέα, ώστε να αποδειχθεί η βασιμότητα ή μη της καταγγελίας του.

O πρώην υπουργός Δικαιοσύνης έφθασε στο σημείο να μιλήσει ανοικτά για «δίαυλο» συγκεκριμένων υπουργών της κυβέρνησης Τσίπρα με τη Δικαιοσύνη, ενώ επέμεινε στον ισχυρισμό του ότι ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης γνωρίζει ακριβώς ποιοι είναι οι προστατευόμενοι μάρτυρες που έχουν δώσει τις επίμαχες καταθέσεις για την εμπλοκή πολιτικών προσώπων. Πήρε ωστόσο σαφείς αποστάσεις από τον χαρακτηρισμό «κουκουλοφόροι», λέγοντας πως πρόκειται για μία «πολιτική έκφραση».

«Ο κ. Παπαγγελόπουλος με την κυρία Τουλουπάκη βρίσκονταν σε συνεχή επικοινωνία από τον Νοέμβριο. Και αν θέλουν να αποδείξουν το αντίθετο, εγώ κάνω πρόταση να επιτρέψουν να ανοίξουν τα τηλέφωνά τους και το κινητό του κ. Παπαγγελοπούλου και τα συμβατικά τηλέφωνα του υπουργείου με τους εισαγγελείς διαφθοράς, για να δούμε από το Νοέμβριο μέχρι την ημέρα που πήγε η δικογραφία στη Βουλή πόσες τηλεφωνικές συνδιαλέξεις είχαν κάνει», δήλωσε στα Παραπολιτικά FM, ο κ. Αθανασίου για να συμπληρώσει ότι σύμφωνα με πληροφορίες του υπάρχει δίαυλος συγκεκριμένων υπουργών με τη Δικαιοσύνη: «Εγώ ξέρω, υποπτεύομαι πιθανολογώ μέχρι που φτάνει, έχουμε και κάποιες πληροφορίες».

Ενδεικτικά, ο πρώην υπουργός, επικαλούμενος τις πηγές του, ανέφερε ότι την παραμονή της αποστολής της δικογραφίας στη Βουλή, οι εισαγγελείς Διαφθοράς έκοψαν την πρωτοχρονιάτικη πίτα τους και κάλεσαν μόνο τον κ. Παπαγγελόπουλο και την πρώην πρόεδρο του Αρείου Πάγου, Βασιλική Θάνου.

Όσο για το ποιοι είναι οι μάρτυρες που δίνουν τις επίμαχες καταθέσεις στη δικογραφία της Novartis, ο κ. Αθανασίου υποστήριξε ότι έχει στη διάθεσή του στοιχεία που αποδεικνύουν ότι ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, τους γνωρίζει. «Ξέρει πολύ καλά τους μάρτυρες. Πήρε πίσω στη συνέχεια αυτά που είπε, διότι του υπέδειξαν οι νομικοί του σύμβουλοι ότι αυτό που έκανε τινάζει στον αέρα όλη τη διαδικασία», σχολίασε για τις δηλώσεις του κ. Πολάκη στον ΑΝΤ1 ότι πρόκειται για πρώην υπαλλήλους της εταιρείας που πιάστηκαν «με τη γίδα στην πλάτη» και τώρα «κελαηδούν» για να γλιτώσουν.

Στη συνέντευξή του ο κ. Αθανασίου πήρε πάντως σαφείς αποστάσεις από το χαρακτηρισμό «κουκουλοφόροι μάρτυρες» που χρησιμοποιήθηκε τόσο από τη ΝΔ όσο και από άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, τασσόμενος  υπέρ του θεσμού των προστατευόμενων μαρτύρων.

Πρόκειται, εξήγησε, για πολιτική έκφραση, «έχει μια μεταφορά, ότι δεν φαίνονται. Εντάξει, είναι ένας πολιτικός χαρακτηρισμός, εγώ χρησιμοποιώ αυτό που λέει ο νόμος που έκανα, εγώ χρησιμοποιώ τη φράση ‘προστατευόμενοι μάρτυρες’, τα στοιχεία των οποίων δεν αποκαλύπτονται. Τώρα τα περί κουκουλοφόρων είναι μια μεταφορά η οποία λέγεται, ότι δεν μπορούν να αποκαλυφθούν τα στοιχεία τους».

«Είμαι υπέρ των προστατευόμενων μαρτύρων», πρόσθεσε,  «αλλά πρέπει να χρησιμοποιείται με φειδώ η δυνατότητα που υπάρχει στους εισαγγελείς, ανάλογα με την βαρύτητα της υπόθεσης και κυρίως με την επικινδυνότητα. Δεν νομίζω ότι αυτοί οι μάρτυρες κινδύνευαν από τους εμπλεκόμενους υπουργούς».

Mε αφορμή το αίτημα της αντιπολίτευσης «να βγουν οι κουκούλες» και να αποκαλυφθούν τα πρόσωπα των μαρτύρων, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, έκανε λόγο για «νομικά απαράδεκτες και ηθικά ανέντιμες» αναφορές.

Όπως επισημαίνει, για να χαρακτηριστεί ένας μάρτυρας προστατευόμενος πρέπει να το προβλέπει ο νόμος και να υπάρχει απόφαση του αρμόδιου εισαγγελέα.

Τέτοιοι χαρακτηρισμοί, σημειώνει,  εκφέρονται από την αντιπολίτευση με στόχο τον «αποπροσανατολισμό» της κοινής γνώμης και τη «συκοφάντηση» της εισαγγελικής έρευνας.

«Οταν προκύπτουν ποινικές ευθύνες, κανένας δεν πάει σπίτι του, αλλά λογοδοτεί έναντι της Δικαιοσύνης για τα έργα και τις πράξεις του», τονίζει χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Realnews», υπογραμμίζοντας ότι «κανένας δεν είναι υπεράνω του νόμου, αφού πρωτίστως ο «νόμος είναι η ασπίδα προστασίας όλων των πολιτών».

Κλείνοντας, ο βουλευτής της ΝΔ σημείωσε πως η προανακριτική επιτροπή της Βουλής έχει τη δυνατότητα να ζητήσει να έρθουν και να καταθέσουν ενώπιόν της οι προστατευόμενοι μάρτυρες.

«Όταν η Βουλή συγκροτήσει την  προανακριτική επιτροπή, δεν δεσμεύεται για το θέμα των προστατευόμενων μαρτύρων. Η Βουλή ξεκινά από το μηδέν, δεν δεσμεύεται από τις πράξεις οι οποίες έγιναν από τις δικαστικές αρχές. Η επιτροπή έχει τις αρμοδιότητες του εισαγγελέα που ασκεί την προκαταρκτική εξέταση. Θα πρέπει να απευθυνθεί στον εισαγγελέα που εξέτασε τους μάρτυρες αυτούς. Οφείλει η προανακριτική να απευθυνθεί στον εισαγγελέα και να πει ότι επιθυμούμε να τους εξετάσουμε ,η προανακριτική επιτροπή δεν δεσμεύεται από την προστασία η οποία δόθηκε από τον εισαγγελέα», υποστήριξε για το ενδεχόμενο κλήσης των μαρτύρων ο κ. Αθανασίου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...