654
Ο Τραμπ σε συνέδριο της NRA στην Ατλάντα το 2017. Οι δεσμοί του με το λόμπι της οπλοκατοχής δεν διαταράσσονται με τίποτα | EPA/ERIK S. LESSER

Καμία έκπληξη: Ο Τραμπ λέει ότι θα μιλήσει κανονικά στο συνέδριο της NRA

Protagon Team Protagon Team 26 Μαΐου 2022, 07:16
Ο Τραμπ σε συνέδριο της NRA στην Ατλάντα το 2017. Οι δεσμοί του με το λόμπι της οπλοκατοχής δεν διαταράσσονται με τίποτα
|EPA/ERIK S. LESSER

Καμία έκπληξη: Ο Τραμπ λέει ότι θα μιλήσει κανονικά στο συνέδριο της NRA

Protagon Team Protagon Team 26 Μαΐου 2022, 07:16

Ο Ντόναλντ Τραμπ πολιτεύτηκε χαϊδεύοντας ή και καλλιεργώντας τα σκοτεινότερα ένστικτα των Αμερικανών, μεταξύ αυτών και το φετίχ με την οπλοκατοχή και την οπλοχρησία. Επομένως δεν το λες και έκπληξη ότι βγήκε την Τετάρτη, λίγες μόλις ώρες μετά το αιματοκύλισμα στο δημοτικό σχολείο Ρομπ στο Τέξας, για να επιβεβαιώσει ότι την Παρασκευή θα μιλήσει στο ετήσιο συνέδριο τις περιβόητης οργάνωσης NRA (Εθνική Ενωση Οπλων), μολονότι αυτό το πανίσχυρο λόμπι βρίσκεται πίσω από κάθε εμπόδιο στη νομοθέτηση ελέγχου της οπλοκατοχής στις ΗΠΑ.

«Η Αμερική χρειάζεται αληθινές λύσεις και αληθινή ηγεσία αυτή την περίοδο, όχι πολιτικούς και κομματικές σκοπιμότητες», ανέφερε ο 45 πρόεδρος των ΗΠΑ μέσω του ιστότοπου κοινωνικής δικτύωσης του, Truth Social.

«Και γι’ αυτό θα τιμήσω τη δέσμευση που είχα δώσει πριν από πολύ καιρό, να μιλήσω στο συνέδριο της NRA στο Τέξας», πρόσθεσε, υποσχόμενος ότι θα εκφωνήσει λόγο «σημαντικό για τον αμερικανικό λαό».

Ο πρώην πρόεδρος δείχνει με αυτό τον τρόπο, το δίχως άλλο εσκεμμένα, την αντίθεσή του στον διάδοχό του, τον Δημοκρατικό Τζο Μπάιντεν, ο οποίος, «αηδιασμένος και κουρασμένος» από τις επαναλαμβανόμενες σφαγές στη χώρα, διερωτήθηκε το βράδυ της Τρίτης, μερικές ώρες μετά το μακελειό στην Ουβάλντε, «πότε, για τ’ όνομα του Θεού, θα ορθώσουμε το ανάστημά μας στο λόμπι των όπλων;».

Τα λεγόμενα mass shootings, οι επιθέσεις με τη χρήση πυροβόλων όπλων με τέσσερα ή περισσότερα θύματα στην ορολογία των αμερικανικών υπηρεσιών επιβολής του νόμου, αποτελούν μάστιγα στις ΗΠΑ όπου οι κυβερνήσεις, η μία μετά την άλλη, έχουν αποδειχθεί ανίσχυρες να αντιμετωπίσουν, αφού αδυνατούν να προωθήσουν οποιοδήποτε φιλόδοξο νόμο για το ζήτημα, κυρίως λόγω της ισχύος του λόμπι των όπλων στο Κογκρέσο.

Χαρακτηρίζοντας τη σφαγή στο πρωτοβάθμιο σχολείο Ρομπ στου Ουβάλντε του Τέξας, πράξη «μεμονωμένου και διαταραγμένου εγκληματία», η NRA αποποιήθηκε χθες Τετάρτη κάθε ευθύνη και επιβεβαίωσε ότι το συνέδριό της στο Χιούστον, επίσης στο Τέξας, θα γίνει κανονικά.

Οι Αμερικανοί θέλουν ελέγχους, το Κογκρέσο δεν το κάνει

Η μεγάλη πλειονότητα των Αμερικανών τάσσεται υπέρ τού να καταρτιστεί αυστηρότερη νομοθεσία για τα όπλα, αλλά έχει ελάχιστες ελπίδες ότι τα μέλη του Κογκρέσου θα αναλάβουν δράση, παρά τη σειρά μαζικών σφαγών το τελευταίο διάστημα, όπως κατέδειξε δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Ipsos που διενεργήθηκε για λογαριασμό του πρακτορείου ειδήσεων Reuters.

Η δημοσκόπηση σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 940 Αμερικανών, που έχει περιθώριο στατιστικού σφάλματος ±4%, διεξήχθη την επομένη της σφαγής 19 μαθητών και μαθητριών και δύο εκπαιδευτικών από έφηβο ένοπλο στο Τέξας και προτού συμπληρωθούν δύο εβδομάδες από τη σφαγή 10 ανθρώπων που διέπραξε νεαρός ρατσιστής στη συνοικία Μπάφαλο, όπου κατοικούν κυρίως Αφροαμερικανοί, στη Νέα Υόρκη.

Το 84% του δείγματος είπε ότι τάσσεται υπέρ τού να γίνεται έλεγχος του ποινικού μητρώου των αγοραστών όπλων, ενώ το 70% τάσσεται υπέρ τού να επιτρέπεται οι Αρχές να απαγορεύουν την πώληση όπλων σε ανθρώπους που κρίνεται ότι απειλούν τη δημόσια ασφάλεια.

Το 72% τάσσεται υπέρ τού να αυξηθεί το όριο ηλικίας για να είναι νόμιμη η αγορά όπλων από τα 18 στα 21 έτη.

Οι ιδέες αυτές υποστηρίχθηκαν από μεγάλες πλειοψηφίες των υποστηρικτών τόσο των Ρεπουμπλικάνων όσο και των Δημοκρατικών, εύρημα που συνάδει με αυτά προηγούμενων δημοσκοπήσεων.

Ομως οι περισσότεροι δεν πιστεύουν ότι το Κογκρέσο θα ενεργήσει. Μόλις το 35% δήλωσε βέβαιο πως τα μέλη του αμερικανικού κοινοβουλίου θα κάνουν αυστηρότερη τη νομοθεσία για τα όπλα φέτος, ενώ το 49% είπε πως δεν είναι καθόλου σίγουρο.

Το 65% του δείγματος συμφωνεί ότι τα λεγόμενα mass shootings –οι επιθέσεις με τη χρήση πυροβόλων όπλων με τέσσερα ή περισσότερα θύματα, στην ορολογία των αμερικανικών υπηρεσιών επιβολής του νόμου–, είναι τόσο πολλά στις ΗΠΑ λόγω της ευρείας διαθεσιμότητας όπλων.

Ωστόσο, οι Αμερικανοί διχάζονται για τις πολιτικές που εφαρμόζονται ήδη σε πολλές πολιτείες κι έχουν μετατρέψει τα όπλα σε μέρος της καθημερινότητας. Το 54% έκρινε ότι η οπλοφορία είναι ο καλύτερος τρόπος προστασίας από επιθέσεις, το 45% τάχθηκε υπέρ της ιδέας να οπλοφορούν εκπαιδευτικοί ή μέλη του σχολικού προσωπικού.

Το 43% θεωρεί ότι νομιμόφρονες πολίτες πρέπει να μπορούν να οπλοφορούν στην εκκλησία, στη δουλειά ή σε καταστήματα. Το 69% τάσσεται υπέρ νομοθεσίας που θα επιτρέπει να χορηγούνται άδειες οπλοφορίας υπό τον όρο ότι τα όπλα θα μένουν κρυμμένα.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News