411
Χορτάρι για τα αλόγατα: ο Κιμ ξόδεψε τουλάχιστον 600.000 δολάρια για να αγοράσει τα καθαρόαιμα ρώσικα άλογα Ορλόφ | EPA/KCNA

Και σταβλάρχης ο Κιμ στο βασίλειό του

Protagon Team Protagon Team 22 Ιανουαρίου 2023, 20:36
Χορτάρι για τα αλόγατα: ο Κιμ ξόδεψε τουλάχιστον 600.000 δολάρια για να αγοράσει τα καθαρόαιμα ρώσικα άλογα Ορλόφ
|EPA/KCNA

Και σταβλάρχης ο Κιμ στο βασίλειό του

Protagon Team Protagon Team 22 Ιανουαρίου 2023, 20:36

Η Βόρεια Κορέα είναι εξαιρετικός συγκερασμός αντιθέσεων, μεταμαοϊκός (ως γνωστόν, ο κινέζος ιστορικός ηγέτης είχε εξαντλήσει το θέμα στο φιλοσοφικό έργο του «Για την αντίθεση»). Στην περίπτωσή της, η βασική αντίθεση εντοπίζεται στις τοπικές παραγωγικές σχέσεις: στην Πιονγκγιάνγκ ένας άρχει, ενώ παντού στη χώρα όλοι οι υπήκοοί του εργάζονται.

Ο άεργος άρχων έχει χρόνο να καλλιεργήσει πάθη για τα οποία οι εργαζόμενοί του δεν έχουν δευτερόλεπτο εύκαιρο να σπαταλήσουν, ούτε καν σωματικές δυνάμεις ικανές να προσφέρουν σε τέτοιες πολυτέλειες. Τα άλογα είναι ένα από τα μεγάλα πάθη του άρχοντος, και οι Δυτικοί αναλυτές το γνωρίζουν.

Το νεότερο στοιχείο που καρυκεύει τη διεθνή ειδησεογραφία δεν αφορά, λοιπόν, τη φίλιππο ιδιότητα του Κιμ Γιόνγκ-ουν, την τόσο προπαγανδισμένη εξάλλου από τα τοπικά εγκυρότατα Μέσα.

Η απορία όλων σχετίζεται με το δίκτυο των στρατοπέδων που δημιουργήθηκαν ώστε να φιλοξενηθεί χωρίς να του λείψει τίποτε το… Ιππικό που αγόρασε ο Κιμ – από τη Ρωσία κιόλας.

Υπάρχουν δορυφορικές φωτογραφίες που δείχνουν τις εργασίες στα εν λόγω στρατόπεδα για την κατασκευή στάβλων. Υπάρχουν και οι πληροφορίες που βεβαιώνουν ότι η Βόρεια Κορέα ξόδεψε τουλάχιστον 600.000 δολάρια για να αγοράσει τα καθαρόαιμα ρώσικα άτια της ράτσας Ορλόφ.

Ο ηγέτης ιππεύει ολομόναχος (το φωτογραφικό συνεργείο δεν πιάνεται) στο χιονοσκεπές «ιερό» βουνό (EPA/KCNA)

Αν ο Κιμ όντως ετοιμάζει Ιππικό, η όλη υπόθεση δημιουργεί μία νέα αντίθεση για την εξωτική χώρα, μάλλον σουρεαλιστική: πώς είναι δυνατόν να συνδυαστεί το πυρηνικό πρόγραμμα και η παραγωγή βαλλιστικών πυραύλων με την αρχαία τέχνη των ιππέων πολεμιστών, θαυμάζει και απορεί όλος ο κόσμος. Τι είδους μάχες θα δώσουν αυτά τα άλογα; Και ενατίον τίνος;

Η μόνη λογική εξήγηση είναι ότι τα άλογα θα παίξουν ειδικό ρόλο στην κουλτούρα της λατρείας του ηγέτη, σπορ στο οποίο επιδίδεται με ενθουσιασμού εφήβου ο καβαλάρης του ανέμου Κιμ. Ηδη πολλά κλικ τον έχουν απαθανατίσει να ιππεύει ολομόναχος (το φωτογραφικό συνεργείο βρίσκεται, φυσικά, εκτός κάδρου) στο «ιερό βουνό» Παεκτού.

Επίσκεψη του Κιμ σε κέντρο εκπαίδευσης Ιππικού (EPA/KCNA)

Αλογομούρης με τον τρόπο του, ο Κιμ έχει βγάλει και τσιτάτα για τα άλογα που εισάγει στη Βόρεια Κορέα χωρίς να φείδεται συναλλάγματος. «Τα άλογα μπορεί να μην χρησιμοποιούνται πλέον στον πόλεμο, όμως το πολεμικό άλογο είναι σημαντικό επειδή δείχνει το μεγαλείο του στρατού». «Οι διοικητές πρέπει να ιππεύουν. Οποιος ιππεύει αποκτά ισχυρότερο χαρακτήρα, μεγαλύτερη ικανότητα διοίκησης και καθίσταται εύρωστος».

Δεύτερη εξήγηση του φαινομένου, μάλλον πεζή: ο Κιμ προσπαθεί να δημιουργήσει φάρμα αναπαραγωγής και εκτροφής αλόγων με βασικό σκοπό τις εξαγωγές.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...