482
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι καταφθάνει στο Μέγαρο των Ηλυσίων, στο Παρίσι, την περασμένη εβδομάδα | REUTERS/Christian Hartmann/Pool

Και ο Ζελένσκι στη Χιροσίμα για την G7

Protagon Team Protagon Team 19 Μαΐου 2023, 11:01
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι καταφθάνει στο Μέγαρο των Ηλυσίων, στο Παρίσι, την περασμένη εβδομάδα
|REUTERS/Christian Hartmann/Pool

Και ο Ζελένσκι στη Χιροσίμα για την G7

Protagon Team Protagon Team 19 Μαΐου 2023, 11:01

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα ταξιδέψει στη Χιροσίμα το Σαββατοκύριακο για να παραστεί στη σύνοδο κορυφής των G7, αφού πρώτα παραβρεθεί στη σύνοδο του Αραβικού Συνδέσμου, που γίνεται στην Τζέντα, στην οποία θα είναι παρών για πρώτη φορά μετά από χρόνια και ο πρόεδρος τη Συρίας.

Το αρχικό σχέδιο του Κιέβου για την G7 ήταν να εμφανιστεί μέσω τηλεδιάσκεψης, όπως έχει κάνει και στο παρελθόν, αλλά τελικά ο ουκρανός πρόεδρος προτίμησε να παραστεί αυτοπροσώπως, καθώς προσπαθεί να κερδίσει δεσμεύσεις από τους ξένους ηγέτες των πλουσιότερων χωρών του κόσμου για τη στήριξη της Ουκρανίας στον πόλεμο με τη Ρωσία.

Δεν έχει γίνει γνωστό το πότε ακριβώς θα φτάσει στην Ιαπωνία ο Ζελένσκι.

Οι λεπτομέρειες του ταξιδιού του δεν αποκαλύφθηκαν για λόγους ασφαλείας.

Οι ηγέτες που συγκεντρώθηκαν στη Χιροσίμα -στους οποίους περιλαμβάνονται ο Τζο Μπάιντεν και οι ομόλογοί του από την Ιαπωνία, τον Καναδά, τη Βρετανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ιταλία- θα μιλήσουν τις επόμενες τρεις ημέρες για όλες τις διαστάσεις του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Οπως ανέφεραν οι New York Times, πιθανότατα θα συζητήσουν για την επιβολή επιπλέον κυρώσεων, για το αν θα παράσχουν μαχητικά αεροσκάφη F-16 στο Κίεβο και για το ενδεχόμενο διαπραγματεύσεων σχετικά με μια συνθήκη ανακωχής ή ειρήνης.

Ο Ολέκσιι Ντανίλοφ, επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικής Αμυνας της Ουκρανίας, ανακοίνωσε το ταξίδι του Ζελένσκι στην εθνική τηλεόραση, αφού πρώτα το είχαν αναφέρει ξένα ΜΜΕ.

«Εκεί θα γίνουν πολύ σημαντικά πράγματα, επομένως η φυσική παρουσία του προέδρου μας είναι σημαντική για την προάσπιση των συμφερόντων μας», δήλωσε ο Ντανίλοφ. «Να παρέχει σαφείς προτάσεις και σαφή επιχειρήματα σχετικά με τα γεγονότα που συμβαίνουν στο έδαφος της χώρας μας».

Μόλις την περασμένη εβδομάδα, ο Ζελένσκι επισκέφθηκε την Ιταλία, τη Γαλλία, τη Γερμανία και τη Βρετανία. Είναι πρόθυμος να ταξιδέψει εκτός Κιέβου εν μέρει για να δείξει ότι έχει εμπιστοσύνη στη σταθερότητα της δικής του κυβέρνησης. Δεν έχουν γίνει γνωστές προσπάθειες των Ρώσων να παρεμποδίσουν τα ταξίδια του.

Στη Χιροσίμα ο Ζελένσκι θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον αμερικανό πρόεδρο, σημείωσαν οι NY Times.

Ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι οι ηγέτες της Ινδίας, της Βραζιλίας και άλλων εθνών που είναι απρόθυμοι να υποστηρίξουν την Ουκρανία, θα είναι επίσης στη συνάντηση, ως παρατηρητές, και η παρουσία του Ζελένσκι θα μπορούσε να τους δυσκολέψει να διατηρήσουν αυτή τη στάση, δήλωσαν αρκετοί αξιωματούχοι.

Εκτός από την πρακτική σημασία του ταξιδιού του Ζελένκσι, οι αναλυτές τονίζουν και τον εμφανή συμβολισμό του: ο ουκρανός πρόεδρος που βλέπει τη χώρα του να ισοπεδώνεται από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς (οι νέες δορυφορικές φωτογραφίες του Μπαχμούτ είναι σοκαριστικές), θα απευθύνει την έκκλησή του με φόντο μια πόλη που αποτελεί τρανή υπενθύμιση του καταστροφικού κόστους του πολέμου.

«Εχουμε καθήκον να διατηρήσουμε τη δυναμική της διεθνούς υποστήριξης και επικοινωνίας για την Ουκρανία», δήλωσε ο Ζελένσκι στο βραδινό του διάγγελμα, την Πέμπτη. «Είμαι βέβαιος ότι θα φέρουμε εις πέρας αυτό το καθήκον».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...