457
Ουκρανοί στρατιώτες στα χαρακώματα του μετώπου κοντά στο Μπαχμούτ. Τις τελευταίες εβδομάδες οι δυνάμεις του Κιέβου έχουν σημειώσει πρόοδο, ανακαταλαμβάνοντας εδάφη | Radio Free Europe/Radio Liberty/Serhii Nuzhnenko via REUTERS

Νέες δορυφορικές εικόνες δείχνουν το μέγεθος της καταστροφής στο Μπαχμούτ

Protagon Team Protagon Team 18 Μαΐου 2023, 22:10
Ουκρανοί στρατιώτες στα χαρακώματα του μετώπου κοντά στο Μπαχμούτ. Τις τελευταίες εβδομάδες οι δυνάμεις του Κιέβου έχουν σημειώσει πρόοδο, ανακαταλαμβάνοντας εδάφη
|Radio Free Europe/Radio Liberty/Serhii Nuzhnenko via REUTERS

Νέες δορυφορικές εικόνες δείχνουν το μέγεθος της καταστροφής στο Μπαχμούτ

Protagon Team Protagon Team 18 Μαΐου 2023, 22:10

Την έκταση της καταστροφής στο Μπαχμούτ, όπου οι δυνάμεις του Κιέβου ανακατέλαβαν εδάφη σε μια σειρά επιτυχημένων αντεπιθέσεων εντός του Μαΐου, αποκάλυψαν οι νέες δορυφορικές εικόνες της πόλης της ανατολικής Ουκρανίας που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας.

Γενική άποψη της πόλης τον Μάιο του 2022 και τον Μάιο του 2023 (Maxar Technologies/Handout via REUTERS)

Το Μπαχμούτ ή Αρτιομόβσκ, όπως αποκαλούν ενίοτε την πόλη οι ρωσικές δυνάμεις, είχε πληθυσμό 70.000 κατοίκους πριν από την εισβολή της Ρωσίας στη γειτονική της χώρα.

Υπήρξε ένα από τα επίκεντρα των μαχών στα ανατολικά, με τη Μόσχα να βλέπει την πόλη που βρέθηκε στην προμετωπίδα του πολέμου ως βασικό σκαλοπάτι για την κατάληψη του υπόλοιπου Ντονμπάς.

Αποψη σχολικής μονάδας και παρακείμενων κατοικιών. Τον Μάιο του 2023 το συγκεκριμένο σημείο της πόλης μοιάζει να έχει ισοπεδωθεί ολοκληρωτικά (Maxar Technologies/Handout via REUTERS)
Φωτογραφίες σχολικής μονάδας και κατοικιών στο Μπαχμούτ πριν και μετά την εισβολή των Ρώσων (Maxar Technologies/Handout via REUTERS)

Επιπλέον, η μάχη για το Μπαχμούτ έχει αποτελέσει ένα από τα πιο αιματηρά επεισόδια του πολέμου μέχρι στιγμής, με τους ουκρανούς στρατιώτες να υπερασπίζονται τα εδάφη της πατρίδας τους ενάντια στους μισθοφόρους μαχητές της Ομάδας Βάγκνερ εδώ και αρκετούς μήνες, έγραψε η Telegraph.

Οι δορυφορικές εικόνες του θεάτρου της πόλης, καταστημάτων και πολυκατοικιών, οι οποίες ελήφθησαν από τη Maxar Technologies, συγκρίνουν την όψη του Μπαχμούτ τον Μάιο του 2022 και τον Μάιο του 2023 και δείχνουν την καταστροφή που προκάλεσαν οι ρώσοι εισβολείς από τον Αύγουστο, οπότε και έφτασαν στην περιοχή, και ύστερα.

Το κτιριακό συγκρότημα του πανεπιστημίου του Μπαχμούτ. Δεξιά διακρίνεται μια ραδιοφωνική κεραία (Maxar Technologies/Handout via REUTERS)

Χαρακτηριστικές είναι οι φωτογραφίες του κτιριακού συγκροτήματος του πανεπιστημίου, στα νοτιοδυτικά της πόλης, το οποίο έχει υποστεί πολλαπλές ζημιές, με τα εξωτερικά κτίρια να έχουν ισοπεδωθεί.

Πολυκατοικίες και άλλα κτίρια. Στη φωτογραφία του Μαΐου του 2023 διακρίνονται φωτιές (Maxar Technologies/Handout via REUTERS)

Το Κίεβο εκτιμάται ότι ανακατέλαβε 20 τ.χλμ. βόρεια και νότια της πόλης σε μια επιτυχημένη αντιεπιχείρηση η οποία δεν αποτελεί μέρος της αναμενόμενης ευρείας κλίμακας ουκρανικής αντεπίθεσης, όπως υποστήριξαν αρμόδιοι αξιωματούχοι, προσέθεσε στο ρεπορτάζ της η βρετανική εφημερίδα.

Οι δυνάμεις της Ουκρανίας σημείωσαν νέες επιτυχίες στο μέτωπο της ανατολικής πόλης την τρίτη εβδομάδα του Μαΐου, και ενώ η Ρωσία συνεχίζει να στέλνει νέες μονάδες στην περιοχή, σε μια προσπάθεια να διατηρήσει τον έλεγχο του Μπαχμούτ.

Το πριν και το μετά του θεάτρου και καταστημάτων της πόλης (Maxar Technologies/Handout via REUTERS)

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...