491
Ο Ρίσι Σούνακ υποδέχεται με μια σφιχτή αγκαλιά τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε βρετανικό έδαφος | Rishi Sunak via Twitter/Handout

Λονδίνο: Ο Σούνακ δίνει εκατοντάδες drones μεγάλου βεληνεκούς στον Ζελένσκι

Protagon Team Protagon Team 15 Μαΐου 2023, 12:56
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 15/05/2023, 15:10
Ο Ρίσι Σούνακ υποδέχεται με μια σφιχτή αγκαλιά τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε βρετανικό έδαφος
|Rishi Sunak via Twitter/Handout

Λονδίνο: Ο Σούνακ δίνει εκατοντάδες drones μεγάλου βεληνεκούς στον Ζελένσκι

Protagon Team Protagon Team 15 Μαΐου 2023, 12:56
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 15/05/2023, 15:10

Μετά τις ανακοινώσεις της γερμανικής και της γαλλικής κυβέρνησης για νέα πακέτα βοήθειας στην Ουκρανία, ήρθε τη Δευτέρα η σειρά της Βρετανίας, την οποία επισκέπτεται ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στο πλαίσιο της μίνι περιοδείας του σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Η Βρετανία θα στείλει εκατοντάδες νέα επιθετικά drones, με εμβέλεια μεγαλύτερη των 200 χλμ., στην Ουκρανία, ανακοίνωσε η βρετανική κυβέρνηση.

«Σήμερα ο πρωθυπουργός θα επιβεβαιώσει την περαιτέρω παροχή από το Ηνωμένο Βασίλειο εκατοντάδων πυραύλων αντιαεροπορικής άμυνας και περισσότερων μη επανδρωμένων συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας, περιλαμβανομένων εκατοντάδων επιθετικών drones εμβέλειας μεγαλύτερης των 200 χλμ.», ανέφερε η ανακοίνωση.

«Αυτά θα παραδοθούν κατά τους επόμενους μήνες, καθώς η Ουκρανία προετοιμάζεται να ενισχύσει την αντίστασή της στη συνεχιζόμενη ρωσική εισβολή», πρόσθεσε.

«Σήμερα-Λονδίνο. Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ηγέτης σε ό,τι αφορά την επέκταση των δυνατοτήτων μας επί του πεδίου και στον αέρα. Αυτή η συνεργασία θα συνεχιστεί σήμερα. Θα συναντήσω τον φίλο μου Ρίσι. Θα έχουμε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις διά ζώσης και με αντιπροσώπους», έγραψε ο ουκρανός πρόεδρος στο Twitter.

Ο Ζελένσκι έτυχε θερμής υποδοχής από τον Ρίσι Σούνακ στην εξοχική πρωθυπουργική κατοικία στο Τσέκερς, στα βορειοδυτικά του Λονδίνου.

«Πρόκειται για μια κρίσιμη στιγμή για την ουκρανική αντίσταση απέναντι σε αυτόν τον τρομερό πόλεμο. Εχουν ανάγκη από τη συνεχή υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας για να υπερασπιστούν τον εαυτό τους απέναντι στο μπαράζ των αδιάκοπων και χωρίς διακρίσεις επιθέσεων, οι οποίες έχουν γίνει εδώ και πάνω από ένα χρόνο η καθημερινή πραγματικότητά τους», ανέφερε ο Σούνακ.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας χαρακτήρισε «σημαντική και ισχυρή» την στρατιωτική βοήθεια της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας και δήλωσε ότι είναι ικανοποιημένος από τις συμφωνίες που επιτεύχθηκαν κατά την διάρκεια της περιοδείας του στην Ευρώπη.

«Η προτεραιότητα (κατά τις συνομιλίες μας) ήταν οι ενέργειες της αντεπίθεσης. Είμαι πολύ ικανοποιημένος με όσα επιτύχαμε και συμφωνήσαμε», δήλωσε από το Λονδίνο.

Από την πλευρά του, εκπρόσωπος του βρετανού πρωθυπουργού δήλωσε ότι η Βρετανία δεν σχεδιάζει να στείλει μαχητικά αεροσκάφη στην Ουκρανία, αφού οι ουκρανικές δυνάμεις έκαναν γνωστό ότι θα προτιμούσαν μαχητικά F-16.

«Οι Ουκρανοί έλαβαν την απόφαση να εκπαιδεύσουν τους πιλότους τους στα F-16 και γνωρίζουμε ότι η RAF δεν τα χρησιμοποιεί», είπε.

Την περασμένη εβδομάδα, η Βρετανία έγινε η πρώτη χώρα που ξεκίνησε να προμηθεύει την Ουκρανία με τους πυραύλους Κρουζ μεγάλου βεληνεκούς «Storm Shadow», με τους οποίους οι Ουκρανοί ήδη σφυροκοπούν το Λουγκάνσκ.

Οι Storm Shadow, οι οποίοι κατασκευάζονται από την ευρωπαϊκή εταιρεία πυραύλων MBDA, είναι πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς που εκτοξεύονται από αεροσκάφος και είναι σχεδιασμένοι για επιθέσεις εναντίον στόχων υψηλής αξίας, όπως ενισχυμένα μπούνκερ και σημαντικές υποδομές. Εχουν βεληνεκές μεγαλύτερο των 250 χιλιομέτρων, σύμφωνα με τον κατασκευαστή.

Μετά τις ΗΠΑ, η Βρετανία είναι ένας από τους μεγαλύτερους προμηθευτές στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία και τον περασμένο χρόνο συνεισέφερε 2,9 δισ. δολάρια σε βοήθεια, ενώ για το 2023 πρόκειται να προσφέρει βοήθεια ανάλογου ύψους.

Τον Ιανουάριο η Βρετανία ανακοίνωσε ότι θα στείλει 14 από τα άρματα μάχης της στην Ουκρανία, μια δέσμευση την οποία ακολούθησαν και άλλες χώρες, ανάμεσά τους οι ΗΠΑ και η Γερμανία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...