471
Θερμή χειραψία πάπα - Ζελένσκι, το Σάββατο στο Βατικανό | Vatican Media/­Handout via REUTERS

Επίσκεψη Ζελένσκι στη Ρώμη: Συνάντηση με Μελόνι και πάπα Φραγκίσκο

Protagon Team Protagon Team 13 Μαΐου 2023, 14:15
Θερμή χειραψία πάπα - Ζελένσκι, το Σάββατο στο Βατικανό
|Vatican Media/­Handout via REUTERS

Επίσκεψη Ζελένσκι στη Ρώμη: Συνάντηση με Μελόνι και πάπα Φραγκίσκο

Protagon Team Protagon Team 13 Μαΐου 2023, 14:15

«Θα συνεχίσουμε να προσφέρουμε τη στήριξή μας, και στρατιωτικής φύσεως, ώστε η Ουκρανία να φτάσει στη διαπραγμάτευση έχουσα εξασφαλίσει μια ισχυρή θέση. Είναι σημαντικό, διότι δεν μπορεί να φτάσει στην ειρήνη υιοθετώντας ηττοπαθή θέση», τόνισε η ιταλίδα πρωθυπουργός, Τζόρτζια Μελόνι, μετά τη συνάντησή της με τον ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στη Ρώμη, στο κυβερνητικό μέγαρο Παλάτσο Κίτζι.

Παράλληλα η ιταλίδα πρωθυπουργός απηύθυνε έκκληση στη Ρωσία «να σταματήσει τα στρατεύματά της». «Η στάση μας είναι σαφέστατη. Στηρίζουμε τους συμμάχους μας και τον ουκρανικό λαό, ο ρυθμός που απέκτησαν οι σχέσεις μας, το αποδεικνύει» δήλωσε, επίσης, η Μελόνι.

«Στοιχηματίζουμε στη νίκη σας και στηρίζουμε την ειρήνη, υπό τον όρο να πρόκειται για μια δίκαιη ειρήνη. Στηρίζουμε το ειρηνευτικό σχέδιο σε δέκα σημεία που έχει παρουσιάσει ο πρόεδρος Ζελένσκι», ολοκλήρωσε η επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, από τη μεριά του, ευχαρίστησε την κυβέρνηση Μελόνι και την Ιταλία «για το ότι προσέφεραν καταφύγιο στους ουκρανούς πολίτες» και πρόσθεσε ότι «η χώρα του θα είναι ασφαλής, όταν δεν θα υπάρχει ούτε μια βόμβα η οποία να προκαλεί καταστροφές».

«Η Ευρώπη είναι ιδιαίτερα σημαντική για μας. Θα σεβαστούμε όλες τις προϋποθέσεις που έχουν τεθεί, για να ενταχθούμε στην Ευρωπαϊκή Ενωση», είπε ο ουκρανός πρόεδρος.

Ο Ζελένσκι, τέλος, κατήγγειλε ότι διακόσιες χιλιάδες ανήλικα παιδιά έχουν μεταφερθεί μακριά από την Ουκρανία από τις ρωσικές δυνάμεις και ολοκλήρωσε υπογραμμίζοντας ότι «μέσα σε επτά ώρες, από τα περασμένα μεσάνυχτα, ο στρατός της χώρας του κατέρριψε δεκαεπτά ιρανικά drone, τα οποία χρησιμοποιούνται για την καταστροφή των ουκρανικών υποδομών».

Νωρίτερα, καθώς το αεροπλάνο του προσγειωνόταν στην ιταλική πρωτεύουσα ο Ζελένσκι έγραψε στο Twitter: «Μια σημαντική επίσκεψη για την επικείμενη νίκη της Ουκρανίας!».

Στη συνέχεια, ο Ζελένσκι μετέβη στο Βατικανό, όπου συναντήθηκε με τον πάπα Φραγκίσκο.

Η συνάντηση διήρκεσε 40 λεπτά. Ο ποντίφικας έσφιξε το χέρι του Ζελένσκι και τον ευχαρίστησε για την επίσκεψή αυτή και εκείνος απάντησε ότι «πρόκειται για μεγάλη τιμή».

Ο πάπας δώρισε στον πρόεδρο της Ουκρανίας ένα γλυπτό σε χαλκό. Πρόκειται για κλάδο ελαίας, παγκόσμιο σύμβολο της ειρήνης. Ο αρχηγός του ουκρανικού κράτους έφερε μαζί του ως δώρο μια Παναγία, φτιαγμένη από αλεξίσφαιρα γιλέκα.

Η επίσκεψη του ουκρανού ηγέτη στη Ρώμη λαμβάνει χώρα στη σκιά ενός ακόμη κύματος αεροπορικών επιδρομών στο Κίεβο και σε άλλες πόλεις της Ουκρανίας κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Τρεις άνθρωποι τραυματίστηκαν στις πόλεις Μικολάιβ και Χμελνίτσκι. Σημαντικές υποδομές καθώς και κατοικίες και κυβερνητικά κτίρια επίσης επλήγησαν.

Εξάλλου, την Παρασκευή είχαν σημειωθεί εκρήξεις στην κατεχόμενη από τη Ρωσία πόλη του Λουγκάνσκ, περίπου 90 χιλιόμετρα πίσω από τη γραμμή του μετώπου στην ανατολική Ουκρανία.

Οι υποστηριζόμενες από τη Ρωσία αυτονομιστικές δυνάμεις στην περιοχή κατηγόρησαν το Κίεβο ότι χρησιμοποιεί πυραύλους Storm Shadow. Πρόκειται για τους πυραύλους τους οποίους το Ηνωμένο Βασίλειο προμήθευσε στην Ουκρανία νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Υπήρξαν περισσότερες αναφορές για εκρήξεις στο Λουγκάνσκ το Σάββατο.

Εν τω μεταξύ, οι ουκρανικές δυνάμεις λένε ότι έχουν σημειώσει πρόοδο κοντά στην ανατολική πόλη Μπαχμούτ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...