217
Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν | Sputnik/Alexei Druzhinin/Kremlin via REUTERS

Και ο Πούτιν υπέρ της άρσης των πατεντών για τα εμβόλια

Protagon Team Protagon Team 6 Μαΐου 2021, 18:34
Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν
|Sputnik/Alexei Druzhinin/Kremlin via REUTERS

Και ο Πούτιν υπέρ της άρσης των πατεντών για τα εμβόλια

Protagon Team Protagon Team 6 Μαΐου 2021, 18:34

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν τάχθηκε την Πέμπτη υπέρ της άρσης των πατεντών για τα εμβόλια κατά της Covid-19, μετά τη σχετική πρόταση που έκαναν το βράδυ της Τετάρτης οι ΗΠΑ, προκειμένου να επιταχυνθεί η παραγωγή και η παγκόσμια διανομή τους.

Την ίδια ώρα, και η Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, είναι «έτοιμη να συζητήσει» την άρση της πατέντας.

«Αναμφίβολα, η Ρωσία θα υποστηρίξει μια τέτοια προσέγγιση», δήλωσε ο Πούτιν κατά την διάρκεια συνάντησης με την αντιπρόεδρο της ρωσικής κυβέρνησης Τατιάνα Γκόλικοβα, που είχε ως θέμα την αντιμετώπιση της πανδημίας, που μεταδόθηκε στην τηλεόραση. Ζήτησε μάλιστα από τη ρωσική κυβέρνηση να εργαστεί σε αυτή την κατεύθυνση, λέγοντας: «Υπό τις τρέχουσες συνθήκες, όπως έχω πει πολλές φορές στο παρελθόν, δεν θα πρέπει να σκεφτείτε πώς θα αποκομίσετε το μέγιστο όφελος αλλά πώς θα εγγυηθείτε την ασφάλεια των ανθρώπων».

«Αυτή τη στιγμή ακούμε ότι στην Ευρώπη υπάρχουν ιδέες οι οποίες κατά την γνώμη μου αξίζουν προσοχής. Συγκεκριμένα λένε να αρθεί γενικά η πατέντα για τα εμβόλια κατά του κορονοϊού. Αυτό όχι μόνο δεν έρχεται σε αντίθεση, αλλά απ’ ό,τι αντιλαμβάνομαι, ανταποκρίνεται σε συγκεκριμένους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, οι οποίοι προβλέπουν την άρση παρόμοιας προστασίας πατέντας σε έκτακτες συνθήκες», δήλωσε ο ρώσος πρόεδρος κατά την διάρκεια της συνάντησης με την αντιπρόεδρο της ρωσικής κυβέρνησης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News