527
Στιγμιότυπο από το τελευταίο υπουργικό συμβούλιο στις 20 Δεκεμβρίου. Ποιοι από αυτούς θα είναι στο επόμενο; | Aris Oikonomou / SOOC

Στις 18:00 ανακοινώνεται ο ανασχηματισμός

Protagon Team Protagon Team 3 Ιανουαρίου 2024, 14:43
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 03/01/2023, 15:40
Στιγμιότυπο από το τελευταίο υπουργικό συμβούλιο στις 20 Δεκεμβρίου. Ποιοι από αυτούς θα είναι στο επόμενο;
|Aris Oikonomou / SOOC

Στις 18:00 ανακοινώνεται ο ανασχηματισμός

Protagon Team Protagon Team 3 Ιανουαρίου 2024, 14:43
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 03/01/2023, 15:40

Η πληροφορία ήρθε να διακόψει τη ραστώνη των εορτών: ο κύβος ερρίφθη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης πήρε τις αποφάσεις του και επίκειται κυβερνητικός ανασχηματισμός, με τις επίσημες ανακοινώσεις να γίνονται από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Παύλο Μαρινάκη, στις έξι το απόγευμα.

Από το Μέγαρο Μαξίμου επιχειρήθηκε μεν να υποβαθμιστεί το εύρος των αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα, αλλά επιβεβαιώθηκε κατ’ ουσίαν ότι επίκειται «φρεσκάρισμα».

«Κανείς δεν συζητάει για ανασχηματισμό αλλά για στοχευμένες διορθωτικές κινήσεις οι οποίες θα ανακοινωθούν εν ευθέτω χρόνω», ανέφεραν χαρακτηριστικά κυβερνητικές πηγές.

Σε κάθε περίπτωση, η απόφαση του Πρωθυπουργού εμφανίζεται ως ειλημμένη, έξι μήνες μετά τη δημιουργία της κυβέρνησής του που προέκυψε από τις εκλογές της 25ης Ιουνίου –δεν θα είναι, βέβαια, οι πρώτες αλλαγές: μέσα στο καλοκαίρι είχαν απομακρυνθεί ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νότης Μηταράκης και ο υπουργός Ναυτιλίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Τις παραπάνω πληροφορίες επιβεβαίωσε η λιτή ανακοίνωση της κυβέρνησης για τις επερχόμενες ανακοινώσεις: «Στις 18.00, στη Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, θα γίνουν ανακοινώσεις από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, Παύλο Μαρινάκη».

Δεδομένου ότι ο κ. Μητσοτάκης συνηθίζει να παίρνει τέτοιου είδους αποφάσεις «στο βουνό», το timing, μετά τις ολιγοήμερες διακοπές των Χριστουγέννων, θεωρείται το πλέον κατάλληλο: ενώ αρχικά οι αποφάσεις του για τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα πήγαιναν για τον Μάρτιο, οι ανακοινώσεις τελικά επισπεύδονται -και συμβολικά- στην αυγή του 2024 –«είμαστε Ευρώπη και μας αξίζει να γίνουμε Ευρώπη σε όλα τα επίπεδα», είχε πει άλλωστε στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του.

Τη συζήτηση περί ανασχηματισμού είχε «φουντώσει» προηγουμένως και μία λεπτομέρεια από το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού τις επόμενες ημέρες: ότι δεν υπάρχει κάποια προγραμματισμένη δραστηριότητα μέχρι και την Παρασκευή οπότε και θα αναχωρήσει για τις Αιγές προκειμένου να εγκαινιάσει την αναστήλωση του ανακτόρου του Φιλίππου του Β’. Αμέσως μετά, ο κ. Μητσοτάκης θα αναχωρήσει οικογενειακώς για τα Χανιά για την εορτή των Θεοφανείων.

Ως προς τα πρόσωπα που εμφανίζονται ως υποψήφια προς αντικατάσταση, τα πεδία στα οποία η κυβέρνηση χωλαίνει είναι γνωστά και εντοπισμένα.

Οπως εξάλλου, έγραψε στο «Βήμα της Κυριακής», ο Αγγελος Κωβαίος, πρώτα στην ιεράρχηση των προβλημάτων είναι η έξαρση της βίας και της παραβατικότητας σε όλα τα πιθανά επίπεδα, σε μία παράλληλη πορεία με τις αδυναμίες της Αστυνομίας και της πολιτικής ηγεσίας του αρμόδιου υπουργείου Προστασίας του Πολίτη να αντιμετωπίσουν τα φαινόμενα, και – φυσικά – η επίμονη ακρίβεια, η οποία στο κοινωνικό πεδίο μοιάζει να ροκανίζει τα όποια ίχνη της οικονομικής ανάπτυξης διαχέονται και φτάνουν στους οικονομικά ασθενέστερους πολίτες.

Σε κάθε περίπτωση, όλες οι εκτιμήσεις συγκλίνουν ότι ο κ. Μητσοτάκης θα προχωρήσει σε αλλαγές σε κρίσιμους τομείς με έντονο κοινωνικό ενδιαφέρον και χαρτοφυλάκια όπου έχουν ήδη εντοπιστεί αδυναμίες. Ο ΣΚΑΪ έκανε λόγο για αλλαγές σε έξι (!) υπουργεία, ενώ κάποιες πληροφορίες ήθελαν τον Αδωνι Γεωργιάδη να μετακινείται στο υπουργείο Υγείας και τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη να επιστρέφει στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Μια άλλη κρίσιμη παράμετρος είναι η πολυσυζητημένη νομοθετική ρύθμιση για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. Ως γνωστόν, ο κ. Μητσοτάκης δεν σκοπεύει να επιβάλει κομματική πειθαρχία στους βουλευτές της ΝΔ όταν έρθει το θέμα στη Βουλή, αλλά είναι αυτονόητο ότι δεν μπορεί να υπάρχει υπουργός που δεν στηρίζει νομοσχέδιο της κυβέρνησης στην οποία μετέχει. Και καθώς υπάρχουν κάποιοι που έχουν εκφράσει δημοσίως τη διαφωνία τους, ενδέχεται αυτοί να αποχωρήσουν ή να αλλάξουν γνώμη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...