719
Ο Αρτεμ Ους, ρώσος μπίζνεσμαν, γιος Κροίσου με άκρες στο Κρεμλίνο, ενδιαφέρων για τις ΗΠΑ: οι Ιταλοί τον έπιασαν αλλά τον έχασαν μέσα από τα χέρια τους | CreativeProtagon

Ιταλικό κάζο: «Βραχιολάκι» χωρίς GPS, SUV διαφυγής, αεροσκάφη σε αναμονή…

Protagon Team Protagon Team 6 Απριλίου 2023, 16:32
Ο Αρτεμ Ους, ρώσος μπίζνεσμαν, γιος Κροίσου με άκρες στο Κρεμλίνο, ενδιαφέρων για τις ΗΠΑ: οι Ιταλοί τον έπιασαν αλλά τον έχασαν μέσα από τα χέρια τους
|CreativeProtagon

Ιταλικό κάζο: «Βραχιολάκι» χωρίς GPS, SUV διαφυγής, αεροσκάφη σε αναμονή…

Protagon Team Protagon Team 6 Απριλίου 2023, 16:32

Φρέσκα στοιχεία σχετικά με την απόδραση του ρώσου μπίζνεσμαν-κατασκόπου Αρτεμ Ους από την Ιταλία έδωσε η Repubblica. To συμπέρασμα που εξάγεται από την ιστορία είναι πολύ ενοχλητικό για τους Ιταλούς, αφού αποδεικνύεται ότι ο Ρώσος κατάφερε να εξαφανιστεί κάτω από τη μύτη τους εκμεταλλευθείς τα ελλιπή μέτρα ασφαλείας. Περιττό να σημειωθεί ότι τον βοήθησαν άλλοι ρώσοι πράκτορες και ότι οι Αμερικανοί της πρεσβείας στη Ρώμη είναι πλέον έξαλλοι.

Το ρεπορτάζ εξήγησε πώς ο 41 ετών γιος του Κροίσου κυβερνήτη της σιβηρικής επαρχίας Κράσνιογιαρσκ γελοιοποίησε τους εξ αποστάσεως φρουρούς του. Επειτα από τη δικαστική απόφαση και τον κατ’ οίκον περιορισμό του στη βίλα του στο Μιλάνο, από όπου πολλές φορές είχαν περάσει ως επισκέπτες άνθρωποι της ρωσικής διπλωματικής αποστολής, ο Ους ήταν υποχρεωμένος να φοράει ένα ειδικό «βραχιολάκι» εντοπισμού. Τίποτε περισσότερο. Από την έρευνα που ακολούθησε τη δραπέτευση φάνηκε ότι το «βαχιολάκι» δεν έκανε και σπουδαία πράγματα.

Η διάρρηξή του σήμανε μεν συναγερμό στην ιταλική αστυνομία, ωστόσο οι Ιταλοί δεν μπορούσαν να εντοπίσουν τη θέση του Ους και να τον ακολουθήσουν, αφού δεν υπήρχε επάνω του πομπός GPS. Η τελευταία φωτογραφία από τις κάμερες της βίλας δείχνει τον Ρώσο να μπαίνει σε ένα μαύρο Punto FIAT. Διαπιστώθηκε ότι αυτό το μικρό όχημα ανήκει σε κάποιον Λευκορώσο, ο οποίος έχει ανακριθεί αλλά ισχυρίζεται ότι δεν γνωρίζει τίποτε. Η Repubblica έγραψε ότι μόλις 3 χλμ. μακριά από τη βίλα περίμεναν το Punto τέσσερα μαύρα και πανομοιότυπα SUV.

Ο Ους επιβιβάστηκε σε ένα από αυτά και αμέσως απομακρύνθηκαν από το σημείο και τα τέσσερα οχήματα. Οι ερευνητές της υπόθεσης θεωρούν ότι δεν κινήθηκαν σε φάλαγγα, αλλά ότι το καθένα πήρε τον δικό του δρόμο. Εκαναν, δηλαδή, ό,τι βλέπουμε στις ταινίες δράσης, με σκοπό να προστατεύσουν τον δραπέτη και να παραπλανήσουν τους διώκτες του. Κανένα drone δεν απογειώθηκε για να κατοπτεύσει την κίνηση των τεσσάρων οχημάτων.

Οι προορισμοί του SUV με επιβάτη τον Ους εικάζεται ότι ήταν δύο: είτε η πολύ κοντινή Ελβετία είτε πιο μακρινή Σλοβενία. Καθώς η ενοικίαση αεροσκάφους δεν αποτελεί πρόβλημα για τον Ους, αφού είναι ιδιοκτήτης και αεροπορικής εταιρείας (στη Γερμανία και στην Ελβετία), πλέον ελέγχονται οι πτήσεις των ιδιωτικών τζετ που απογειώνονται από μικρά αεροδρόμια αυτών των δύο χωρών. Ωστόσο, μάλλον είναι αργά, το πουλάκι πέταξε.

Τα γεγονότα βοούν ότι στην απόδραση αναμείχθηκαν ρωσικές μυστικές υπηρεσίες, αφού η κινητοποίηση για τη φυγάδευση του Ους ήταν αστραπιαία και εκδηλώθηκε μόλις αυτός κατάλαβε ότι κινδύνευε να απελαθεί στις ΗΠΑ και να κλειστεί σε φυλακές υψίστης ασφαλείας. Η Reρubblica αναρωτήθηκε ποιος είναι ο εγκέφαλος που σχεδίασε όλη την επιχείρηση, αλλά δεν μπόρεσε να δώσει απάντηση. Εγραψε μόνο ότι «δύσκολα θα μάθουμε την αλήθεια, αφού και ο ρώσος πρεσβευτής αντικαταστάθηκε»…

Ο παράγοντας Κίνα και ο βαθύς πλούτος

Αν ο Ους πατήρ είναι «άνθρωπος του Πούτιν», ο Ους υιός έχει αναπτύξει στενές σχέσεις με την Κίνα. Οι Αμερικανοί λένε ότι οι Κινέζοι τον προμήθευαν με μικροτσίπ και ηλεκτρονικά μέρη απαραίτητα για την κατασκευή πυραύλων, drones και μαχητικών αεροσκαφών. Ισχυρίζονται, επίσης, ότι αυτό το υλικό έχει ήδη χρησιμοποιηθεί στην Ουκρανία. Γεγονός είναι ότι η οικογένεια Ους διατηρεί στενούς δεσμούς με το Κρεμλίνο.

Μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ, όταν οι θησαυροί του σιβηρικού υπεδάφους πέρασαν στα χέρια των ολιγαρχών, ο Ους πατήρ έγινε ένα είδος πολιτικού εκπρόσωπου του λόμπι αλουμινίου. Είχε καλές σχέσεις με τον τότε πρόεδρο Μπορίς Γιέλτσιν και απέκτησε και με τον διάδοχό του, τον Πούτιν, προσχωρώντας στο κόμμα του. Διορίστηκε κυβερνήτης στο Κράσνογιαρσκ το 2018. Ο φυλακισμένος αντικαθεστωτικός Αλεξέι Ναβάλνι είχε κατηγορήσει την οικογένεια Ους ότι πλούτισε παρανόμως.

Ο Αρτεμ Ους, ο άνθρωπος που εξαφανίστηκε μέσα από τα χέρια των Ιταλών, είναι επενδυτής στην Ιταλία, αφού κάποια εταιρεία του έχει ξενοδοχείο, αλλά και τουριστικώς αξιοποιήσιμα παραθαλάσσια αγροτεμάχια στη Σαρδηνία. Παράλληλα, άλλη εταιρεία του ελέγχει το εμπόριο σιβηρικής ξυλείας και κάνει τζίρο περίπου 25 εκατ. ευρώ ετησίως. Το 2021 το ρωσικό κράτος ερεύνησε καταγγελίες περί παράνομης υλοτόμησης και συνέλαβε συγγενή των Ους. Ωστόσο, αυτός δεν άνοιξε το στόμα του: πέθανε αμέσως μετά την ανάκρισή του…

Ο δραπέτης είναι και ο βασικός μέτοχος της Sibugol llc, μιας εταιρείας εξόρυξης και πώλησης άνθρακα με κέρδη 40 εκατ. ευρώ ετησίως. Σημειωτέον ότι αυτή βγάζει το 1/3 των κερδών της από συμβάσεις με το ρωσικό Δημόσιο. Εχει και άλλες μετοχές ο Ους υιός, κυρίως σε σιβηρικές εταιρείες που τα αφεντικά τους θεωρούνται «άνθρωποι του Πούτιν», όπως είναι οι SM City Management Company llc, η Novy Grod, η Vostok Oil, κ.ά.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...