861
Ο Φέντετς και η Κιάρα Φεράνι έχουν βάλει σοβαρή υποψηφιότητα να είναι οι επόμενοι λαϊκοί σταρ της ιταλικής πολιτικής σκηνής | instagram.com/chiaraferragni

Ιταλία: Το ποθητό σε όλα τα κόμματα ζευγάρι των influencers

Protagon Team Protagon Team 7 Μαΐου 2021, 18:08
Ο Φέντετς και η Κιάρα Φεράνι έχουν βάλει σοβαρή υποψηφιότητα να είναι οι επόμενοι λαϊκοί σταρ της ιταλικής πολιτικής σκηνής
|instagram.com/chiaraferragni

Ιταλία: Το ποθητό σε όλα τα κόμματα ζευγάρι των influencers

Protagon Team Protagon Team 7 Μαΐου 2021, 18:08

Ο Φέντετς και η Κιάρα Φεράνι, το πιο ισχυρό ζευγάρι influencers στην Ιταλία, δεν ασχολούνται μόνο με τη μουσική ή τη μόδα. Ολοένα και περισσότερο, καταπιάνονται με κοινωνικά και πολιτικά θέματα, κερδίζοντας την προσοχή όχι μόνο των εκατομμυρίων θαυμαστών τους, αλλά και πολιτικών από όλα τα ιταλικά κόμματα, που προσπαθούν να φανούν φίλοι τους για χάρη της ψήφου.

Ο δημοφιλής ράπερ και η πιο γνωστή blogger μόδας, που έχει αποκτήσει μία περιουσία χάρη στο Instagram, αμείβονται με 60.000 ευρώ για κάθε ανάρτηση στην οποία προωθούν κάποιο προϊόν. Συνολικά, έχουν 35 εκατομμύρια ακολούθους στον κοινό τους λογαριασμό.

Τους τελευταίους μήνες, το ζευγάρι έχει ανεβάσει ταχύτητες στον χώρο του πολιτικού ακτιβισμού, αναφέρει το Politico. Ασχολούνται με θέματα όπως η έμφυλη βία, έχουν στηρίξει οικονομικά ένα νοσοκομείο στην εποχή της πανδημίας, έχουν καλέσει τους ακολούθους τους να διαμαρτυρηθούν εναντίον μιας δεξιάς πολιτικού που προσπάθησε να σταματήσει ένα νομοσχέδιο για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ, ενώ το περασμένο Σαββατοκύριακο, η καταγγελία του Φέντετς ότι η RAI τον λογόκρινε έγινε πρώτο θέμα στην Ιταλία.

Η άνοδός τους στην πολιτική σφαίρα έρχεται να συνεχίσει μία τάση που κυριαρχεί στο πολιτικό σκηνικό της Ιταλίας εδώ και δεκαετίες: η έλλειψη εμπιστοσύνης των ψηφοφόρων απέναντι στους πολιτικούς, που έχει προκαλέσει φαινόμενα όπως η άνοδος στην εξουσία του Σίλβιο Μπερλουσκόνι και η δημοτικότητα του Μπέπε Γκρίλο και του Κινήματος των Πέντε Αστέρων.

Το Politico αναρωτιέται αν ο Φέντετς και η Φεράνι θα είναι οι επόμενοι λαϊκοί σταρ της πολιτικής σκηνής. Το σίγουρο είναι ότι όλοι οι πολιτικοί, από τον πρώην πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε μέχρι τον ιδεολογικό τους εχθρό, Ματέο Σαλβίνι, σπεύδουν να εκμεταλλευθούν τη φήμη τους στη Γενιά Ζ.

Ερανος για νοσοκομείο!

Οι δυο τους έγιναν διάσημοι στην πρώτη καραντίνα, τότε που η Ιταλία πλήρωσε το βαρύτερο τίμημα της πανδημίας στην Ευρώπη, όταν χρησιμοποίησαν τα social media για να συγκεντρώσουν εκατομμύρια ευρώ για ένα νοσοκομείο στο Μιλάνο, με τα οποία δημιουργήθηκε μία πτέρυγα Covid.

Το επίτευγμά τους δεν πέρασε απαρατήρητο από τον Κόντε, που τους κάλεσε να βοηθήσουν την ιταλική κυβέρνηση να περάσει το μήνυμα για τη χρήση μασκών από τους νέους.

Η δημοτικότητά τους αυξήθηκε ακόμα περισσότερο όταν σε ένα βίντεο η Φεράνι καταφέρθηκε εναντίον της βίας κατά των γυναικών και της συνήθειας πολλών να κατηγορούν τα θύματα. Το είδαν επτά εκατομμύρια άτομα.

Πιο πρόσφατα, η Φεράνι εστίασε στις καθυστερήσεις του προγράμματος εμβολιασμού στη Λομβαρδία φέρνοντας ως παράδειγμα τα προβλήματα που αντιμετώπισε η γιαγιά του συζύγου της.

Στη συνέχεια το ζευγάρι υιοθέτησε ένα ζήτημα που είναι δημοφιλές στη νέα γενιά: τη βία κατά των ΛΟΑΤΚΙ, πολεμώντας τις προσπάθειες της Καθολικής Εκκλησίας και της Δεξιάς να σταματήσουν ένα σχετικό νομοσχέδιο, που ετοίμασε το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα.

Τον Απρίλιο, ο Φέντετς παρουσίασε μία συνέντευξη στον λογαριασμό του με τον βουλευτή που συνέθεσε το νομοσχέδιο, τον Αλεσάντρο Ζαν, με δύο εκατομμύρια θεατές. Παράλληλα, το ζευγάρι ζήτησε από τους ακολούθους του να πλημμυρίσουν τον λογαριασμό του δεξιού βουλευτή Αντρέα Οστελάρι με σχόλια εναντίον του. Μετά από 5.000 σχόλια, ο Οστελάρι σταμάτησε το μπλοκάρισμα του νομοσχεδίου στη Βουλή.

Το περασμένο Σαββατοκύριακο, ο Φέντετς επιτέθηκε στην κρατική RAI, κατηγορώντας την για λογοκρισία. Συγκεκριμένα, σε εμφάνισή του σε συναυλία έκανε δηλώσεις από τη σκηνή εναντίον της Λέγκας για ομοφοβικά σχόλια. Καταφέρθηκε ειδικά εναντίον του Τζοβάνι Ντι Πάολι, ενός περιφερειακού συμβούλου στη Λιγουρία, που φέρεται να είχε πει το εξής: «Αν ο γιος μου ήταν γκέι, θα τον έκαιγα ζωντανό». Ο Ντι Πάολι αρνείται ότι είπε κάτι τέτοιο.

Ο Φέντετς ανέβασε στο Instagram το βίντεο με τη δήλωσή του, το οποίο είδαν 15 εκατομμύρια άτομα.

Ο ράπερ είπε ότι η RAI 3, που μετέδιδε τη συναυλία, προσπάθησε να τον λογοκρίνει και του ζήτησε να μην αναφερθεί ονομαστικά σε πολιτικούς.

Η καταγγελία του έγινε viral και ξεσήκωσε θύελλα διαμαρτυριών στην Ιταλία, από όλα τα πολιτικά κόμματα. Ο Λουίτζι Ντι Μάιο, υπουργός Εξωτερικών και ανώτερο στέλεχος των Πέντε Αστέρων, είπε ότι όλοι οι καλλιτέχνες πρέπει να έχουν την ελευθερία να εκφραστούν ελεύθερα, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη σχέση του με τον Φέντετς. «Γνωρίζω εδώ και καιρό τον Φέντετς. Είναι μεγάλο ταλέντο στη μουσική και ένας άνθρωπος που βάζει την καρδιά του σε ό,τι κάνει».

Ο Ενρίκο Λέτα, επικεφαλής των Δημοκρατικών, επίσης στήριξε τον ράπερ, λέγοντας ότι συμφωνεί απόλυτα με τις δηλώσεις του. «Το γεγονός ότι κάποιος σαν αυτόν μιλά για αυτά τα θέματα έχει βοηθήσει στο να σπάσουν τα ταμπού της συζήτησης πολιτικών δικαιωμάτων εν μέσω της πανδημίας», είπε.

Το εντυπωσιακό είναι ότι ακόμα και ο Ματέο Σαλβίνι, ο αρχηγός της Λέγκας και εχθρός του Φέντετς, έσπευσε στο πλευρό του, καταδικάζοντας το ομοφοβικό σχόλιο του στελέχους του κόμματός του και χαρακτηρίζοντάς το ως «αηδιαστικό». Πρόσθεσε επίσης ότι προσπαθεί να συναντήσει τον Φέντετς «για να συζητήσουν για το μέλλον, την ελευθερία, τα δικαιώματα, τις τέχνες και τη μουσική».

Οπως σημειώνουν αναλυτές, οι influencers σήμερα έχουν το πλεονέκτημα, χάρη στα social media, να μπορούν να εκφέρουν πολιτικές απόψεις μόνο για συγκεκριμένα θέματα, που ξέρουν ότι θα τραβήξουν την προσοχή του κοινού τους, χωρίς να χρειάζεται να τοποθετηθούν γενικότερα για την ιδεολογία τους επί παντός επιστητού.

Πάντως, ενώ κάποιοι προβλέπουν ότι το ζευγάρι θα μπει στην πολιτική στο πλευρό των Δημοκρατικών, με στόχο να προσελκύσουν νέους ψηφοφόρους, ο Φέντετς και η Φεράνι το αρνούνται. «Στη λίστα μας με αυτά που πρέπει να κάνουμε, είναι πιο πάνω το να γίνουμε επαγγελματίες παίκτες του κρίκετ, παρά πολιτικοί», είπε χαρακτηριστικά ο Φέντετς.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...