466
Η Κιμ Καρντάσιαν και, δεξιά, το κατασχεθέν ρωμαϊκό έργο τέχνης | REUTERS (Mario Anzuoni/File Photo) και US Justice Department

Η Κιμ Καρντάσιαν μπλέχτηκε στα δίχτυα της αρχαιοκαπηλίας

Protagon Team Protagon Team 7 Μαΐου 2021, 18:50
Η Κιμ Καρντάσιαν και, δεξιά, το κατασχεθέν ρωμαϊκό έργο τέχνης
|REUTERS (Mario Anzuoni/File Photo) και US Justice Department

Η Κιμ Καρντάσιαν μπλέχτηκε στα δίχτυα της αρχαιοκαπηλίας

Protagon Team Protagon Team 7 Μαΐου 2021, 18:50

Οι αμερικανικές αρχές ενέπλεξαν σε υπόθεση αρχαιοκαπηλίας την Κιμ Καρντάσιαν, ωστόσο η διάσημη τηλεπερσόνα και μπιζνεσγούμαν δηλώνει πλήρη άγνοια και συγχρόνως πρόθυμη να διευκολύνει τις σχετικές έρευνες.

Η ιστορία ξεκινάει από την Ιταλία, απ’ όπου θεωρείται ότι εκλάπη το αγαλματίδιο της θεάς Αθηνάς –το οποίο είναι ρωμαϊκό αντίγραφο ελληνικού πρωτοτύπου, πιθανώς του Μύρωνος («Αθηνά της Σάμου»)– και προς το παρόν τελειώνει στο λιμάνι του Λος Αντζελες, όπου έγινε η κατάσχεσή του.

Κατά πάσα πιθανότητα η συνέχεια θα είναι η άμεση επιστροφή του αρχαιολογικής αξίας αντικειμένου στην Ιταλία, όπως έχει διατάξει ήδη η αμερικανική κυβέρνηση.

«Δεν ξέρω τίποτε» ήταν η πρώτη αντίδραση της Καρντάσιαν για το γεγονός της κατάσχεσης που έγινε στη βάση της «παράνομης εξαγωγής και κατοχής προϊόντος λεηλασίας». Το «πακέτο» που διέπλευσε τον Ατλαντικό έφερε το ονοματεπώνυμο της Καρντάσιαν ως παραλήπτριας, στοιχείο που από μόνο του δεν αποδεικνύει τίποτε.

Η Corriere della Sera πάντως δίνει την ενδιαφέρουσα πληροφορία ότι πηγές των καραμπινιέρων αναφέρουν πως το συγκεκριμένο τεμάχιο, το αντίγραφο δηλαδή, δεν περιλαμβάνεται καν στον κατάλογο των κλεμμένων αρχαιοτήτων – πρόκειται για λίστα όπου καταχωρίζονται περίπου 1.300.000 αντικείμενα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί από τη διεθνή αστυνομική συνεργασία.

Ετσι οι Ιταλοί εικάζουν ότι το αγαλματίδιο δεν αποκλείεται να είναι προϊόν παράνομης ανασκαφής και πιθανολογούν ότι η προώθησή του στην αγορά αρχαιοτήτων έγινε μέσω Βελγίου, χώρας που αποτελεί «κόμβο» για τέτοιου είδους επιλήψιμες υποθέσεις.

Εξυπακούεται ότι με τη δημοσιοποίηση της εμπλοκής της Κιμ στην κατάσχεση τα ταμπλόιντ όλου του κόσμου πήραν φωτιά και διαλάλησαν την είδηση που έστω και κατ’ αυτόν τον τρόπο αφορά την Καρντάσιαν. Θύμισαν κιόλας ότι η κατοικία της Καρντάσιαν και του πρώην συζύγου της, Κάνιε Γουέστ, ήταν γεμάτη έργα τέχνης, όπως και το γεγονός ότι οι δυο τους είχαν παντρευτεί στη Φλωρεντία.

Η επίσημη αντίδραση από πλευράς Καρντάσιαν έγινε μέσω εκπροσώπου της που δήλωσε ότι «η Κιμ ουδέποτε αγόρασε αυτό το κομμάτι». Μάλιστα απέστειλε και ανακοίνωση στα Μέσα: «Πιστεύουμε ότι μπορεί να έχει αγοραστεί με χρήση του ονόματός της, χωρίς καμία εξουσιοδότηση φυσικά. Δεν το παρέλαβε ποτέ, δεν γνώριζε για την ύπαρξή του. Υποστηρίζουμε τη σχετική έρευνα και ελπίζουμε ότι θα επιστραφεί στους νόμιμους ιδιοκτήτες του».

Τα έγγραφα των αμερικανικών υπηρεσιών προσδιορίζουν τον αποστολέα του αντικειμένου ως «έμπορο τέχνης και σχεδιαστή εσωτερικών χώρων», τον Αλεξ Φέρφουρντ, άτομο που κατά το παρελθόν συνεργάστηκε με την Καρντάσιαν για τη διακόσμηση κάποιων από τα ακίνητά της. Ο εν λόγω φέρεται ως αγοραστής του αντικειμένου από μία γκαλερί στο Παρίσι το 2012, όμως αστυνομικές πηγές από την Ιταλία ισχυρίζονται ότι το κατείχε ο ίδιος από το 2011 – και, όντως, υπάρχει φωτογραφία του με το αντικείμενο σε έκθεση τέχνης εκείνης της χρονιάς.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες που διακινούν τα αμερικανικά Μέσα, υπάρχει και η εκδοχή της ενοχοποίησης του πρώην συζύγου από την Κιμ: «Δικό του λάθος είναι», φέρεται να είπε για τον Γουέστ η Καρντάσιαν…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...