465
Ο Ματέο Σαλβίνι συνομιλεί με υπουργούς στη Βουλή στις 7 Αυγούστου | REUTERS/Remo Casilli

Οριστική ρήξη Σαλβίνι και Ντι Μάιο – Στέλνουν την Ιταλία σε πρόωρες εκλογές

Protagon Team Protagon Team 9 Αυγούστου 2019, 09:17
Ο Ματέο Σαλβίνι συνομιλεί με υπουργούς στη Βουλή στις 7 Αυγούστου
|REUTERS/Remo Casilli

Οριστική ρήξη Σαλβίνι και Ντι Μάιο – Στέλνουν την Ιταλία σε πρόωρες εκλογές

Protagon Team Protagon Team 9 Αυγούστου 2019, 09:17

Ολοι το έβλεπαν στην Ιταλία ότι η πολιτική κρίση ήταν θέμα χρόνου να οδηγήσει σε πολιτικό διαζύγιο και οι πρωταγωνιστές της να ζητήσουν εκλογές – και έφτασαν μάλιστα σε αυτό το σημείο μέσα στον Αύγουστο, παραδοσιακό μήνα διακοπών και ραστώνης (και) στη γειτονική μας χώρα.

Επειτα από μήνες σοβαρών ενδοκυβερνητικών τριγμών πάσης φύσεως, το μοιραίο βήμα έκανε ο ηγέτης της Λέγκας και αντιπρόεδρος Ματέο Σαλβίνι που ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι δεν υπάρχει τρόπος να ξεπεραστούν οι διαφορές στον κυβερνητικό συνασπισμό με το Κίνημα Πέντε Αστέρια.

Πρόσθεσε ότι είναι μονόδρομος η διεξαγωγή πρόωρων εκλογών το συντομότερο δυνατό, κηρύσσοντας έτσι ουσιαστικά την διάλυση του κυβερνητικού συνασπισμού.

Είχε προηγηθεί σειρά συναντήσεων που είχε με πολιτικούς ηγέτες. Στον πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε είπε ότι η κυβερνητική συμμαχία έχει καταρρεύσει και πως «θα πρέπει γρήγορα να δώσουμε πίσω την ετυμηγορία στους ψηφοφόρους».

Ο κυβερνητικός εταίρος του Σαλβίνι, ο επίσης αντιπρόεδρος Λουίτζι Ντι Μάιο δήλωσε έτοιμος για το ενδεχόμενο εκλογών, αποποιούμενος κατά κάποιο τρόπο τη συμμετοχή του στην κυβέρνηση: «Δεν μας ενδιαφέρει ούτε κατ’ ελάχιστον να κατέχουμε κυβερνητικές θέσεις και ποτέ δεν μας ενδιέφερε», τόνισε κατηγορώντας τον Σαλβίνι ότι «παρασύρει τη χώρα» και πως αργά ή γρήγορα οι Ιταλοί θα στραφούν εναντίον του.

Εν μέσω των δύο εταίρων που είναι στα πρόθυρα του πολιτικού διαζυγίου, ο πολιτικά ουδέτερος και μάλλον αδύναμος Κόντε κατηγόρησε σε συνέντευξη Τύπου τον Σαλβίνι ότι κατασκεύασε την κυβερνητική κρίση. Τον κάλεσε μάλιστα να εξηγήσει στο Κοινοβούλιο «γιατί αποφάσισε να διακόψει το έργο αυτής της κυβέρνησης τόσο πρόωρα και αιφνίδια».

Παρά ταύτα, στην πράξη ο δρόμος προς τις εκλογές δεν είναι τόσο εύκολος.

Εντολή διάλυσης της Βουλής μπορεί να δώσει μόνο ο πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα, ο οποίος ίσως αποδειχθεί απρόθυμος να το πράξει ενόψει της προπαρασκευής από τον Σεπτέμβριο για τον προϋπολογισμό του 2020, ο οποίος καταρτίζεται σε συνεργασία με τις Βρυξέλλες.

Η Γερουσία ενδέχεται να συνεδριάσει στις 20 Αυγούστου για να σημάνει το τέλος της κυβερνητικής πλειοψηφίας και το Κοινοβούλιο ενδέχεται να διαλυθεί μερικές ημέρες αργότερα. Νέες εκλογές θα μπορούσαν κατόπιν να προκηρυχθούν μέσα σε 50 ως 70 ημέρες (τον Οκτώβριο ή αρχές Νοεμβρίου), βάσει του ιταλικού Συντάγματος, αν ο πρόεδρος Ματαρέλα επιλέξει να προκρίνει αυτόν τον δρόμο. Αν όχι, ενδέχεται η χώρα να αποκτήσει άλλη μία κυβέρνηση τεχνοκρατών.

Τα Πέντε Αστέρια έχουν περισσότερες έδρες στη σημερινή βουλή από όσες κατέχει η Λέγκα. Ωστόσο το κόμμα του Σαλβίνι συγκεντρώνει διπλάσια στήριξη στην πρόθεση ψήφου, σύμφωνα τουλάχιστον με τις δημοσκοπήσεις. Αν μη τι άλλο αυτό είναι μια πολύ καλή αφορμή να κεφαλαιοποιήσει το προβάδισμα με μια ευρεία εκλογική νίκη.

Το M5S είχε κερδίσει περί το 32% των ψήφων και τις περισσότερες έδρες στις εκλογές για την ανάδειξη των μελών της Βουλής το 2018 (η Λέγκα περί το 17%), αλλά το ποσοστό του συρρικνώθηκε τον τελευταίο χρόνο. Η Λέγκα του Σαλβίνι αντιθέτως βρίσκεται σε άνοδο και αναδείχθηκε στο ισχυρότερο κόμμα στις ευρωεκλογές του Μαΐου (34% και πλέον, 17% το M5S).

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...