• Ο Λαζόπουλος ως «σύμβουλος» και του Κασσελάκη: Διώξε τον Τσακαλώτο «με τα 1.000»

    Τον θυμάστε τον Λάκη Λαζόπουλο, έτσι δεν είναι; Εκείνον τον χαρισματικό κωμικό που είχε κάνει τηλεοπτικό σουξέ με τους «10 μικρούς Μήτσους» και έπειτα επιβλήθηκε ως ο τιμητής των πάντων, ως ένας Αριστοφάνης βαλκάνιας ιδιαιτερότητας, με το περιβόητο «Αλ Τσαντίρι», που όταν χρειάστηκε μετατράπηκε σε τηλεοπτική «Αυγή» για να στηρίξει την εφόρμηση του ΣΥΡΙΖΑ (και των ΑΝΕΛ) στην εξουσία, αλλά έπειτα είπε ότι «δεν ήμουν φιλικός με τον ΣΥΡΙΖΑ, ήμουν με τον (Αλέξη) Τσίπρα»;

     

    Αυτός, λοιπόν, ο κ. Λαζόπουλος, στα 67 του πια, είπε να παρέμβει στην εσωκομματική διένεξη στον ΣΥΡΙΖΑ και να δώσει συμβουλές στον Στέφανο Κασσελάκη να διώξει από το κόμμα τον πρώην υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, κατηγορώντας τον, μεταξύ άλλων, ότι δημιούργησε το περίφημο «μαξιλάρι» των 37 δισ. ευρώ, που επέτρεψε στη χώρα να σταθεί όρθια.

     

    Επιβεβαιώνοντας πως ο κ. Κασσελάκης έχει ένα ρεύμα στους καλλιτέχνες –τουλάχιστον σε εκείνο το χαρακτηριστικό καλλιτεχνικό υποείδος από τον Σταμάτη Κραουνάκη ως τον Νίκο Σούλη– ο κ. Λαζόπουλος έκανε ένα podcast και υιοθέτησε τη γραμμή Παύλου Πολάκη – Νίκου Παππά ότι για τα πεπραγμένα της τεραετίας 2015-19 φταίει ο κ. Τσακαλώτος –λες και ο τελευταίος δεν είχε αρχηγό τον αγαπημένο του Λάκη κ. Τσίπρα.

     

    «Σιγά που θα φύγει ο Τσακαλώτος και θα κλάψουν, όλος ο κόσμος της Αριστεράς. Θα χάσουν το σακίδιο και θα τους πονέσει», ανέφερε σε ένα σημείο χαρακτηριστικά. «Διαγραφή με τα 1.000, χωρίς πολλά πολλά λόγια, απλά. Δεν θες, όπως λέει και μία ψυχή, “στην ευχή της Παναγίας και στο διάολο”», προσέθεσε σε άλλο σημείο.

     

    Τέλος πάντων, για λόγους ιστορικής καταγραφής, ιδού τι είπε ο κ. Λαζόπουλος για τον ΣΥΡΙΖΑ:

     

    «Μπουρλότο, στον ΣΥΡΙΖΑ, μπουρλότο! Επιτρέπεται να κάνεις διαγραφές από την Αμερική; Δεν ήξεραν οι άνθρωποι τι ώρα ήταν και τους έρχονταν ειδήσεις άσχετη ώρα. Μπουρλότο. Όλα αυτά τα φοβερά κεφάλια του ΣΥΡΙΖΑ, τι θα γίνει πια; Όλα αυτά τα αριστερά κεφάλια που έχουν μέσα αυτή την ιδεολογία, την έχουν φτιάξει, την έχουν καλουπώσει, έχουν τόσα πολλά να πουν, ρε μπουρλότο!

     

    »Σιγά το κόμμα, ένα απόκομμα, το οποίο έγινε κόμμα και… σιγά που θα φύγει ο Τσακαλώτος και θα κλάψουν, όλος ο κόσμος της Αριστεράς. Θα χάσουν το σακίδιο και θα τους πονέσει. Φοβερό έργο έκανε ο Τσακαλώτος, έδωσε το οικονομικό μαξιλάρι στον Μητσοτάκη, τόσα δισ. και δεν έδωσε μία ρημάδα σύνταξη στους ανθρώπους που ήδη φοροκυνηγούσε. Ωραίος αριστερός, τι να σου πω… Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν 3%. Μέσα σε αυτό, ήταν η Ομπρέλα 1% από το 3%. Και το υπόλοιπο 30%-30% που κάποια στιγμή προστέθηκε, ήταν ένα κοινωνικό ρεύμα, ένα κίνημα το οποίο ήθελε αλαλαγή ζωής και προσετέθη εκείνη τη στιγμή.

     

    »Μετά, όμως, στη δεύτερη μετανάστευση, που έφυγαν ομαδικά όλα τα μυαλά της Ελλάδας, απομείναμε όλοι οι υπόλοιποι, εμείς, οι έτοιμοι να κοιμηθούμε, ή να αποκοιμηθούμε μέχρι να μας ξυπνήσει το φως της επόμενης γενιάς. Ο Κασσελάκης λοιπόν δεν ανήκει σε αυτό το 3% του ΣΥΡΙΖΑ, ανήκει στο 30%, στο εν δυνάμει ποσοστό του κοινωνικού ρεύματος που προσετέθη στον ΣΥΡΙΖΑ. Οι μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ σφίγγουν τον κλοιό γιατί θέλουν το κόμμα να το κάνουν 3%. Ο Κασσελάκης παλεύει αποτυχημένα μέχρι τώρα να διασώσει αυτό το μεγάλο κοινωνικό ρεύμα που είχε προστεθεί κάποτε.

     

    »Διαγραφή με τα 1.000, χωρίς πολλά πολλά λόγια, απλά. Δεν θες, όπως λέει και μία ψυχή, “στην ευχή της Παναγίας και στο διάολο”. Μαζί δηλαδή, πηγαίνεις στην ευχή της Παναγίας και εκεί δεξιά είναι και ο διάολος, κάνεις στροφή και έφυγες. Να σταματήσουν οι μοιρολογίστρες να κλαίνε εκεί πέρα. Γιατί χάσαμε και πώς χάσαμε. Να σταματήσει αυτό το αριστερό μοιρολόι, να πάνε να κλάψουν στα σπίτια τους και αν ο Κασσελάκης είναι μία φλούδα θα τον ξεράσει μία μέρα και αυτόν η Ιστορία».

     

  • Μαραντζίδης: Ο Στέφανος Κασσελάκης ως η... Λιζ Τρας του ΣΥΡΙΖΑ

    Αλλά δεν έχει μόνο υποστηρικτές ο Στέφανος Κασσελάκης στον ΣΥΡΙΖΑ. Μια άλλη προσωπικότητα του ενδιαιτήματος της Κουμουνδούρου, ο Νίκος Μαραντζίδης, καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και μέχρι πρότινος σύμβουλος προεκλογικής καμπάνιας του Αλέξη Τσίπρα (δεν πήγε καλά αυτό), παρενέβη με άρθρο του τη Δευτέρα στα όσα συμβαίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ και πρότεινε να παραιτηθεί ο κ. Κασσελάκης και να αναλάβει ο Σωκράτης Φάμελλος, ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, να ηγηθεί της πορείας του κόμματος «προς την κανονικότητα και τη λογική».

     

    Η αλήθεια είναι ότι η πρόταση του κ. Μαραντζίδη, σε άρθρο του στον ιστότοπο news247.gr, εμπεριέχει κάποια στοιχεία κανονικότητας και λογικής: όποιος έχει ακούσει τον κ. Φάμελλο στη Βουλή αναγνωρίζει ότι είναι ένας μετριοπαθής και παράλληλα έξυπνος κοινοβουλευτικός με σαφή πολιτικό λόγο και θέσεις, ενώ την ίδια ώρα ο κ. Κασσελάκης πολιτεύεται με μηνύματα στο TikTok. Αλλά το ζήτημα είναι ότι η λογική και η κανονικότητα είναι πράγματα κάπως ασύμβατα με τον ΣΥΡΙΖΑ, διαχρονικά και εν γένει.

     

    Σε κάθε περίπτωση, η παρέμβαση του καθηγητή έχει κάποια αξιοπρόσεκτα στοιχεία, ιδίως αν αναλογιστεί κανείς ότι αυτή καταγράφεται λίγο πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ και εν μέσω διαφόρων ζυμώσεων των τάσεων (η εκδήλωση στο «Τριανόν» χαρακτηριστική αλλά όχι η μόνη).

     

    Εγραψε πχ. ο κ. Μαραντζίδης ότι «αν χθες ήταν νωρίς για να παραιτηθεί ο Στέφανος Κασσελάκης, αύριο, δηλαδή μετά τις ευρωεκλογές, θα είναι πολύ αργά». Και σημείωσε χαρακτηριστικά πως «στον δρόμο για την καταστροφή, όπου και να σταματήσεις κέρδος είναι».

     

    «Η εκλογή Κασσελάκη μπορεί να έχει σοκάρει πολλούς αλλά πάντως δεν είναι πρώτη φορά στην εγχώρια και διεθνή πολιτική σκηνή που μια εξωφρενική ιδέα απέκτησε πρόσκαιρη επιτυχία», επεσήμανε σε άλλο σημείο του άρθρου του ο κ. Μαραντζίδης, ο οποίος επικαλέστηκε την περίπτωση της Λιζ Τρας, η οποία έγινε η πιο βραχύβια αρχηγός κόμματος και πρωθυπουργός στην ιστορία του Ηνωμένου Βασιλείου, σχολιάζοντας ότι «επικράτησε ο ρεαλισμός και το ένστικτο αυτοσυντήρησης»:

     

    «Στη Μεγάλη Βρετανία, στις 25 Οκτωβρίου 2022, η πλειοψηφία του Συντηρητικού Κόμματος υποχρέωσε σε παραίτηση τη Λιζ Τρας που είχε αναδειχθεί αρχηγός μόλις επτά εβδομάδες νωρίτερα, νικώντας με το εμφατικό 57% των ψήφων. Η πραγματιστική κουλτούρα των Τόρις τους οδήγησε τάχιστα να αντιληφθούν πως είχαν διαπράξει σοβαρό λάθος εκλέγοντας την Τρας, κι η επιμονή στο λάθος θα οδηγούσε στην εκλογική καταστροφή τους, όπως έδειχναν ξεκάθαρα οι δημοσκοπήσεις», σημείωσε ο κ. Μαραντζίδης.

     

    Ο ίδιος ανέφερε πως η περίπτωση Τρας μπορεί να αποτελέσει πυξίδα για όσους διαθέτουν κοινή λογική στο ΣΥΡΙΖΑ. «Εξάλλου, ακόμη και πολλοί ψηφοφόροι του Κασσελάκη, που τον είχαν υποστηρίξει με την προσδοκία της άμεσης εκλογικής ανάκαμψης του κόμματος, τώρα σίγουρα θα το έχουν μετανιώσει. Οι άνθρωποι ήταν αιθεροβάμονες αλλά δεν ήθελαν το κακό του ΣΥΡΙΖΑ ούτε τρελοί ήταν», έγραψε χαρακτηριστικά.

     

    «Η κατάσταση επιβάλλει θάρρος, αποφασιστικότητα και αίσθημα ευθύνης, καθώς οι έκτακτες συνθήκες απαιτούν έκτακτες πρωτοβουλίες. Επιπλέον, προκειμένου να αποφευχθεί το χάος, μετά από μια παραίτηση Κασσελάκη, πρέπει να συμφωνηθεί από ένα ευρύ φάσμα ρευμάτων και στελεχών του κόμματος ένας πρόεδρος κοινής αποδοχής για να ηγηθεί τουλάχιστον μέχρι τις ευρωεκλογές. Ποια είναι τα χαρακτηριστικά που πρέπει να διαθέτει αυτός; Σοβαρότητα, εμπειρία, κοινοβουλευτική παρουσία, επαρκή τεχνοκρατική και πολιτική συγκρότηση, χαμηλούς τόνους και αποδοχή από μεγάλο μέρος της οργανωμένης βάσης.

     

    » Υπάρχει τέτοιος; Βεβαίως και υπάρχει. Όποιος έχει στοιχειώδη πολιτικό νου και λογική αντιλαμβάνεται πως ο Σωκράτης Φάμελλος διαθέτει σήμερα όλα τα στοιχεία για να ηγηθεί της πορείας προς την κανονικότητα και τη λογική στην οποία χρειάζεται άμεσα να επανέλθει ο ΣΥΡΙΖΑ», έγραψε στη συνέχεια ο καθηγητής και συμπλήρωσε ότι «τα πράγματα δεν είναι απλά, αφού χρειάζεται να πειστούν άνθρωποι, να αναληφθούν γενναίες πρωτοβουλίες, να ξεπεραστούν προηγούμενες αντιπαλότητες και καχυποψίες και να γίνουν συμβιβασμοί».

     

    Το άρθρο κατέληξε ως εξής: «Η ανακύκλωση ανέμπνευστων σκέψεων περί άμεσης εγκατάλειψης του ΣΥΡΙΖΑ όσων δικαιολογημένα δεν αντέχουν αυτήν την κατάσταση “παιδικής χαράς” ή από την άλλη η ακινησία στην προοπτική «να περιμένουμε τις ευρωεκλογές και τότε βλέπουμε» δεν προσφέρουν απολύτως τίποτε. Αν χθες ήταν νωρίς για να παραιτηθεί ο Κασσελάκης, αύριο, δηλαδή μετά τις ευρωεκλογές, θα είναι πολύ αργά. Ποιος ξέρει τι θα έχει απομείνει από τον ΣΥΡΙΖΑ».




text
  • O Kασσελάκης λέει ότι θα αλλάξει τη χώρα. Ε, ναι, 200 χρόνια αυτόν περιμένει


    1 Ιουνίου 2024, 18:42