530
Διαδηλωτές έξω από το δικαστήριο του Τελ Αβίβ ζητούν τη φυλάκιση του Νετανιάχου, την Δευτέρα | REUTERS/Amir Cohen

Ισραήλ: Ο Χέρτσογκ «θα εξετάσει» το αίτημα Νετανιάχου για απονομή χάριτος

Protagon Team Protagon Team 1 Δεκεμβρίου 2025, 16:12
Διαδηλωτές έξω από το δικαστήριο του Τελ Αβίβ ζητούν τη φυλάκιση του Νετανιάχου, την Δευτέρα
|REUTERS/Amir Cohen

Ισραήλ: Ο Χέρτσογκ «θα εξετάσει» το αίτημα Νετανιάχου για απονομή χάριτος

Protagon Team Protagon Team 1 Δεκεμβρίου 2025, 16:12

Ο ισραηλινός πρόεδρος Ισαάκ Χέρτσογκ δήλωσε την Δευτέρα ότι θα λάβει υπόψη του μόνο «το καλό του κράτους και της κοινωνίας» προκειμένου να αποφασίσει αν θα απονείμει ή όχι χάρη στον Μπενιαμίν Νετανιάχου που δικάζεται για διαφθορά.

Το ζήτημα αυτό «θα εξεταστεί με τον πλέον κατάλληλο και ενδελεχή τρόπο», δήλωσε ο Χέρτσογκ, την επομένη της ανακοίνωσης από το γραφείο του ότι ο Νετανιάχου τού ζήτησε να του απονείμει χάρη.

«Θα λάβω υπόψη μόνο το καλό του κράτους και της ισραηλινής κοινωνίας, και μπροστά στα μάτια μου θα βρίσκονται μόνο το κράτος του Ισραήλ και τα συμφέροντά του», πρόσθεσε.

Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ εμφανίστηκε σήμερα στο δικαστήριο αφού ζήτησε χάρη από τον ισραηλινό πρόεδρο στη δίκη του για διαφθορά πριν αυτή τελεσιδικήσει, πριν υπάρξει καταδικαστική ή απαλλακτική ετυμηγορία, αλλά εγκαίρως για να ξεκινήσει απερίσπαστος, από τις εναντίον του κατηγορίες για διαφθορά, την προεκλογική του εκστρατεία εν όψει των εκλογών του επόμενου έτους.

Το αίτημά του υποστήριξε προκαταβολικά δύο φορές ο Ντόναλντ Τραμπ. Μία από το βήμα της Κνεσέτ απευθυνόμενος προς τον πρόεδρο του Ισραήλ και μία αργότερα, απευθύνοντας επιστολή του προς τον ισραηλινό πρόεδρο, προκαλώντας αντιδράσεις για την παρέμβασή του στα εσωτερικά του Ισραήλ.

Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

Οι πολιτικοί της ισραηλινής αντιπολίτευσης υποδέχθηκαν αρνητικά το αίτημα Νετανιάχου. Ορισμένοι δήλωσαν ότι τυχόν χάρη θα πρέπει να εξετασθεί υπό τον όρο ότι ο ισραηλινός πρωθυπουργός θα αποσυρθεί από την πολιτική και θα αποδεχθεί την ενοχή του.

Αλλοι δήλωσαν ότι ο πρωθυπουργός πρέπει πρώτα να προκηρύξει εκλογές, οι οποίες είναι προγραμματισμένες για τον Οκτώβριο 2026, πριν ζητήσει χάρη.

Ο πρώην πρωθυπουργός, Ναφτάλι Μπένετ, δήλωσε ότι θα υποστήριζε τον τερματισμό της δίκης του Νετανιάχου, αν εκείνος συμφωνήσει να αποσυρθεί από την πολιτική «για να βγάλει το Ισραήλ από το χάος αυτό».

«Ετσι μπορούμε αυτό να το βάλουμε πίσω μας, να ενωθούμε και να ξαναχτίσουμε τη χώρα μαζί», δήλωσε ο Μπένετ, ο οποίος ηγήθηκε της κυβέρνησης συνασπισμού που νίκησε στις εκλογές του 2021 και εκδίωξε τον Νετανιάχου από την πρωθυπουργία.

Ο Νετανιάχου όμως, κέρδισε τις εκλογές τον επόμενο χρόνο και επανήλθε στην εξουσία.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο Μπένετ έχει τις πιθανότητες να ηγηθεί της επόμενης ισραηλινής κυβέρνησης, αν αποχωρήσει ο Νετανιάχου.

Κατηγορίες για δωροδοκία, απάτη και απιστία

Ο Νετανιάχου, ο μακροβιότερος πρωθυπουργός του Ισραήλ, κατηγορήθηκε το 2019 για δωροδοκία, απάτη και απιστία μετά την ολοκλήρωση πολυετών ερευνών. Η δίκη του ξεκίνησε το 2020.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός αρνείται τις κατηγορίες, αλλά ζητά χάρη χωρίς καταδίκη, αλλά και χωρίς να παραδέχεται την ενοχή του, κάτι που όπως επισημαίνουν αναλυτές, είναι προϋπόθεση βάσει της νομοθεσίας.

Μικρός αριθμός διαδηλωτών συγκεντρώθηκε σήμερα έξω από το δικαστήριο του Τελ Αβίβ. Ορισμένοι διαδηλωτές φορούσαν πορτοκαλί στολές φυλακής και ζητούσαν τη φυλάκιση του Νετανιάχου.

Μία διαδηλώτρια δήλωσε ότι είναι απαράδεκτo ο Νετανιάχου να ζητά χάρη χωρίς να παραδεχθεί την ενοχή του και χωρίς να αναλάβει οποιαδήποτε ευθύνη.

Στην επιστολή προς τον Χέρτσογκ που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες, οι δικηγόροι του Νετανιάχου ισχυρίζονται ότι οι συχνές εμφανίσεις στο δικαστήριο «πλήττουν την ικανότητα του πρωθυπουργού στη διακυβέρνηση». Μία χάρη θα ήταν επίσης καλή για τη χώρα, υποστηρίζουν.

Χάρη στο Ισραήλ δίδεται μόνο μετά την ολοκλήρωση των δικαστικών διαδικασιών και την καταδίκη του κατηγορούμενου και ενώ έχει παραδεχθεί την ενοχή του. Δεν υπάρχει προηγούμενο χορήγησης χάρης, ενώ η δίκη βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...