245
Αποψη της πόλης της Λεόν | erasmusu.com

Ισπανία: «Μπαϊράκι» σήκωσαν πόλεις και χωριά που ζητούν να αποσχιστούν από «πλασματική» περιφέρεια

Protagon Team Protagon Team 30 Δεκεμβρίου 2019, 14:45
Αποψη της πόλης της Λεόν
|erasmusu.com

Ισπανία: «Μπαϊράκι» σήκωσαν πόλεις και χωριά που ζητούν να αποσχιστούν από «πλασματική» περιφέρεια

Protagon Team Protagon Team 30 Δεκεμβρίου 2019, 14:45

Νέος πονοκέφαλος βρήκε τον Πέδρο Σάντσεθ μετά την ιστορική απόφαση του δημοτικού συμβουλίου της Λεόν στην Ισπανία, να ζητήσει να αποσχιστεί από την περιφέρεια της Καστίλης και Λεόν, η οποία δημιουργήθηκε το 1983 μετά τον θάνατο του Φράνκο και την επιστροφή της Δημοκρατίας.

«Δεν αισθανθήκαμε ποτέ τον εαυτό μας μέρος της Καστίλης και Λεόν. Είναι μία “πλασματική” περιοχή. Η Λεόν δεν έχει καμία σχέση με την Καστίλη», λέει ο δήμαρχος της πόλης, Χοσέ Αντόνιο Ντίεζ.

Μετά την ψηφοφορία της Λεόν, ακολούθησαν και άλλες πόλεις στην επαρχία, απαιτώντας να αποσχιστεί η περιοχή στην οποία βρίσκονται οι πόλεις Λεόν, Σαλαμάνκα και Θαμόρα από την περιφέρεια Καστίλη και Λεόν.

Ο Λουίς Μαριάνο, μέλος του τοπικού κοινοβουλίου είπε στην Telegraph ότι έξι από τις 200 πόλεις και χωριά υποστηρίζουν προς το παρόν την δημιουργία νέας επαρχίας. «Είμαστε μόνο στην αρχή. Αν αντιπροσωπεύεται η πλειοψηφία του πληθυσμού, τότε τα μεγάλα πολιτικά κόμματα θα υποχρεωθούν να καθήσουν και να ακούσουν τα αιτήματά μας».

Οι πολιτικοί που στηρίζουν αυτό το βήμα, έχουν ως πρότυπο τις κινήσεις των αυτονομιστών στην Καταλονία και επιδιώκουν να ζητήσουν την έναρξη διαλόγου με την κυβέρνηση.

Ο Μαριάνο όμως, διευκρινίζει ότι δεν τίθεται θέμα αυτονομίας από την Ισπανία. «Είμαστε Ισπανοί και θα συνεχίσουμε να είμαστε. Δεν έχουμε τίποτα κοινό με την περίπτωση της Καταλονίας».

Εννέα επαρχίες απαρτίζουν την περιφέρεια της Καστίλης και Λεόν, με πρωτεύουσα την Βαγιαδολίδ και πληθυσμό μόλις μισού εκατομμυρίου ανθρώπων.

Οι ντόπιοι παραπονιούνται γιατί η Βαγιαδολίδ παίρνει τη μερίδα του λέοντος από τις κρατικές επιδοτήσεις για την περιοχή.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...