523
Χαρακτηριστικό ότι οι περισσότερες φωτογραφίες της Σμίρεβα είναι με κρυμμένα -επιμελώς πάντα- τα χαρακτηριστικά του προσώπου της | Social media

Ιρίνα Σμίρεβα: Η πολύγλωσση και πολυταξιδεμένη κατάσκοπος στο Παγκράτι – Η αποστολή της στην Ελλάδα

Protagon Team Protagon Team 17 Μαρτίου 2023, 11:58
Χαρακτηριστικό ότι οι περισσότερες φωτογραφίες της Σμίρεβα είναι με κρυμμένα -επιμελώς πάντα- τα χαρακτηριστικά του προσώπου της
|Social media

Ιρίνα Σμίρεβα: Η πολύγλωσση και πολυταξιδεμένη κατάσκοπος στο Παγκράτι – Η αποστολή της στην Ελλάδα

Protagon Team Protagon Team 17 Μαρτίου 2023, 11:58

Ιρίνα Αλεξάντροβα Σμίρεβα. Το κορίτσι της διπλανής πόρτας, που συστηνόταν ως παιδί μεταναστών από τη Μόσχα και ζούσε στην Ελλάδα από 2018 με ελληνική  ταυτότητα ως «Μαρία Τσάλλα», ιδιοκτήτρια καταστήματος με είδη χειροτεχνίας και πλεκτά στο Παγκράτι, ήταν τελικά μέλος δικτύου ρώσων κατασκόπων, με δράση που ξεκινά από την Πολωνία και τη Γερμανία, φθάνοντας μέχρι τη Σλοβενία, τη Βουλγαρία και τη χώρα μας.

Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από τα στοιχεία που έρχονται στο φως της δημοσιότητας για την ταυτότητα και την αποστολή της 35χρονης Ιρίνα που «ξεσκέπασε» η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ).

Τα ίχνη της Σμίρεβα στην Ελλάδα, όπως προαναφέρθηκε, εντοπίζονται από το 2018. Νοίκιασε ένα διαμέρισμα σε πολυκατοικία στο Παγκράτι και έναν χρόνο αργότερα άνοιξε σε κοντινή απόσταση, στην οδό Αριαννού, κατάστημα… χειροτεχνίας και πλεκτικής.

Για να γίνει ακόμη λιγότερο ανιχνεύσιμη (ως κατάσκοπος), φέρεται να είχε αναπτύξει δεσμό με έλληνα υπήκοο, ο οποίος θεωρείται βέβαιο ότι αγνοοούσε την πραγματική της ταυτότητα. Στο μαγαζί της είχε και μία υπάλληλο, η οποία επίσης δεν είχε αντιληφθεί τίποτα για τον ρόλο-δράση της εργοδότριάς της.

Γείτονες στην περιοχή, την περιγράφουν ως άτομο χαμηλών τόνων, που «δεν είχε πολλά-πολλά με κανέναν». Εντύπωση είχε κάνει η πολυγλωσσία της.

«Την ξέραμε την κοπέλα. Δεν είχαμε πολλά πολλά αλλά τη βλέπαμε δίπλα, στο μαγαζί. Δεν είχαμε πολλές επαφές αλλά μου είχε κάνει εντύπωση ότι μιλούσε 3-4 γλώσσες. αγγλικά, γερμανικά και γαλλικά σίγουρα. Εχω να τη δω καιρό όμως. Περίπου ένα μήνα το έχει κλείσει το μαγαζί και έχει φύγει», δήλωσε ένας από τους γείτονες.

Πιθανολογείται ότι κάποια στιγμή η Σμίροβα ενημερώθηκε από τις ρωσικές υπηρεσίες ότι έχει αποκαλυφθεί (οι ελληνικές Αρχές έλαβαν σχετική πληροφορία μετά από σύλληψη άλλης γυναίκας κατασκόπου στη Σλοβενία) και παρακολουθείται.

Σύμφωνα με πρόσωπα του περιβάλλοντός της, μία ημέρα τον περασμένο Ιανουάριο, τούς είπε ότι φεύγει επειδή αντιμετωπίζει κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας και δεν θα επιστρέψει ξανά στην Ελλάδα.

Οι μυστικές υπηρεσίες της χώρας της την είχαν αποσύρει εσπευσμένα, καθώς πιθανότατα είχαν πληροφόρηση ότι είχε ταυτοποιηθεί από την ΕΥΠ και ότι ήταν θέμα χρόνου και η δική της σύλληψη.

Η «Μαρία Τσάλλα» ήταν ιδιαίτερα δραστήρια στα social media και εμφανιζόταν μάλιστα ως ερασιτέχνης φωτογράφος, συμμετέχοντας και σε διαγωνισμούς. Με την πάντα «βολική» αυτή ιδιότητα, όπως έχει αποδειχθεί και σε άλλες αντίστοιχες περιπτώσεις στο παρελθόν (γερμανοί, νορβηγοί και άλλοι «φωτογράφοι» που πιάστηκαν να επιδίδονται στο «αγαπημένο τους χόμπι» σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις στα νησιά ή άλλες περιοχές της χώρας), μπορούσε άλλωστε να «δικαιολογεί» τα ταξίδια της ανά τη χώρα, συμπεριλαμβανομένων των ακριτικών περιοχών, αλλά και στην Ευρώπη.

Αν και θεωρείται βέβαιο ότι παρά το εσπευσμένο της ανάχωρησής της από την Ελλάδα, έχει σβήσει τα περισσότερα από τα ίχνη της -αν όχι όλα- τόσο στο διαμέρισμα όπου διέμενε όλα αυτά τα χρόνια, όσο και στην επιχείρηση που διατηρούσε, πηγές κοντά στις έρευνες για τον ρόλο της Ιρίνα Αλεξάντροβα Σμίρεβα, εκφράζουν την πεποίθηση ότι σύντομα θα έρθουν στο φως περισσότερα στοιχεία για την αποστολή της στην Ελλάδα.

Η περίπτωση Σμίρεβα δεν είναι η μοναδική που αποκαλύψθηκε στην Ευρώπη εν μέσω του πολέμου του Πούτιν στην Ουκρανία. Ρώσος κατάσκοπος, με περουβιανό διαβατήριο, εντοπίστηκε να δραστηριοποιείται στη Νάπολη , ένας ακόμη στη Χάγη, εμφανιζόμενος ως βραζιλιάνος υπήκοος, και άλλος ένας στη Νορβηγία, Στη Σλοβενία, τέλος, αποκαλύφθηκε η δράση ρώσου κατασκόπου που παρουσιαζόταν ως υπήκοος Αργεντινής.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...