505
Η Μαεντέχ Χοτζαμπρί συνελήφθη επειδή χόρευε σε βίντεο στο Instagram χωρίς μαντίλα | Instagram

Ιρανή συνελήφθη επειδή χόρευε στο Instagram!

Protagon Team Protagon Team 9 Ιουλίου 2018, 12:15
Η Μαεντέχ Χοτζαμπρί συνελήφθη επειδή χόρευε σε βίντεο στο Instagram χωρίς μαντίλα
|Instagram

Ιρανή συνελήφθη επειδή χόρευε στο Instagram!

Protagon Team Protagon Team 9 Ιουλίου 2018, 12:15

Απίστευτο, κι όμως αληθινό. Εν έτει 2018, υπάρχουν νέες γυναίκες που συλλαμβάνονται επειδή χορεύουν και μοιράζονται αυτή την έκφρασή τους μέσα από βιντεάκια στο Instagram. Η Μαεντέχ Χοτζαμπρί συνελήφθη από τις ιρανικές αρχές, επειδή ανέβασε κάποια βίντεο στα οποία η ίδια εμφανίζεται να χορεύει χωρίς να φορά την ισλαμική μαντίλα. Και δεν είναι η μόνη. Το ίδιο έχει συμβεί και σε άλλα συνομήλικά της κορίτσια στο Ιράν, απλά μέχρι στιγμής, μόνο η ταυτότητα της Χοτζαμπρί έχει γίνει γνωστή – όπως αναφέρει δημοσίευμα του Guardian. 

چیو باید اعتراف کرد؟ بابت لرزوندن سینه از کی خط گرفتی؟؟ چگونه قر کمر رو وارد کشور میکردین؟؟ هم دستات تو سبک باباکرم کیا بودن؟؟؟

A post shared by MahiMaedeh (@maedeh_hozhabri) on

Ο λογαριασμός του κοριτσιού στο Instagram η λειτουργία του οποίου απειλείται με «λουκέτο», έχει περισσότερους από 600.000 followers, οι οποίοι αναπαράγουν μανιωδώς τα επίμαχα βίντεο και δεν σκοπεύουν να σωπάσουν, ως τη στιγμή που τόσο η ίδια, όσο και τα υπόλοιπα κορίτσια, πάψουν να αντιμετωπίζονται ως εγκληματίες.

Η Χοτζαμπρί εμφανίστηκε σε πρόγραμμα της κρατικής ιρανικής τηλεόρασης μαζί με άλλες κρατούμενες, κάνοντας, όπως αποκαλύπτει μία ομάδα ακτιβιστών, «κατευθυνόμενες απολογίες»- μέθοδος που πολύ συχνά χρησιμοποιείται από τις ιρανικές αρχές.

Εμφανίστηκε λοιπόν μία γυναίκα, με τα χαρακτηριστικά του προσώπου της αλλοιωμένα με ψηφιακό τρόπο, να κλαίει και να τρέμει, προσπαθώντας να εξηγήσει τα «κίνητρα» ανάρτησης των χορευτικών βίντεο.

«Δεν το έκανα για να τραβήξω την προσοχή. Είχα κάποιους followers και αυτά τα βίντεο ήταν για εκείνους. Δεν είχα καμία πρόθεση να ενθαρρύνω κι άλλα κορίτσια να κάνουν το ίδιο…δεν είμαι μέλος κάποιας ομάδας, ούτε έχω πάρει ειδική εκπαίδευση, απλά αθλούμαι» είπε η Χοτζαμπρί κατά τη διάρκεια της τηλεοπτικής απολογίας της. Δεν είναι γνωστά περισσότερα στοιχεία για την προσωπική της ζωή, ούτε σε ποια πόλη του Ιράν ζει, όμως μετά τη σύλληψή της έχει γίνει διάσημη και τα χορευτικά της βίντεο, viral.

Εκατοντάδες χρήστες τα αναπαράγουν ιντερνετικά, προσπαθώντας να ευαισθητοποιήσουν την παγκόσμια κοινή γνώμη γι’ αυτό που συμβαίνει στο Ιράν. Τα βίντεο φαίνεται ότι έχουν τραβηχτεί στην κρεβατοκάμαρα της κοπέλας, η οποία χορεύει ποπ και ραπ επιτυχίες, χωρίς να φορά μαντίλα.

Σε ένα άλλο βίντεο, η ίδια εμφανίζεται να μιλά για την ιστορία του παρκούρ, σπορ που γίνεται σε εξωτερικούς χώρους με ακροβατικά, το οποίο απαιτεί πολύ καλή φυσική κατάσταση και είναι πολύ δημοφιλές στο Ιράν, ειδικά στις γυναίκες, οι οποίες το κάνουν φορώντας μαντίλα.

Ο Χοσεϊν Ροναγί, μπλόγκερ γνωστός και για το ακτιβιστικό του έργο, σχολίασε σχετικά: «οποιοσδήποτε σε ολόκληρο τον κόσμο κι αν ακούσει ότι στο Ιράν συλλαμβάνουν δεκαεπτάχρονες και δεκαοκτάχρονες επειδή χορεύουν, επειδή είναι χαρούμενες κι επειδή είναι όμορφες με την αιτιολογία ότι μεταδίδουν άσεμνα μηνύματα, την ίδια στιγμή που οι παιδόφιλοι κυκλοφορούν έξω ελεύθεροι».

Υπάρχει η ανησυχία ότι οι ιρανικές αρχές θα απαγορεύσουν το Instagram, το οποίο αποτελούσε μία από τις ελάχιστες δυτικές εφαρμογές που δεν είχαν λογοκριθεί. Το Facebook και το Twitter ήταν από τα πρώτα «θύματα».

Το 2014 μία ομάδα θαυμαστών του Φάρελ Γουίλιαμς είχε συλληφθεί επειδή ανέβασε ένα βίντεο στο οποίο χόρευε το δημοφιλές τραγούδι «Happy» σε ταράτσες της Τεχεράνης. Φαίνεται ότι σε κάποια μέρη του κόσμου, η ευτυχία θεωρείται ποινικό αδίκημα.

Πάντως, τα social media έχουν πάρει φωτιά κι έχουν γεμίσει με χορευτικά βίντεο, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για όσα συμβαίνουν σε αυτές τις γυναίκες. Το hashtag #ο_χορός_δεν_είναι_έγκλημα (#dancing is not a crime) τα λέει όλα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...