427
Δεκάδες τα μικρόφωνα των διεθνών ΜΜΕ μπροστά στον εκλεγμένο πρόεδρο του Ιράν | Majid Asgaripour/WANA (West Asia News Agency) via REUTERS

Ιράν: «Ευκαιρία» για την συμφωνία με τις ΗΠΑ η εκλογή του Ραϊσί

Protagon Team Protagon Team 21 Ιουνίου 2021, 17:02
Δεκάδες τα μικρόφωνα των διεθνών ΜΜΕ μπροστά στον εκλεγμένο πρόεδρο του Ιράν
|Majid Asgaripour/WANA (West Asia News Agency) via REUTERS

Ιράν: «Ευκαιρία» για την συμφωνία με τις ΗΠΑ η εκλογή του Ραϊσί

Protagon Team Protagon Team 21 Ιουνίου 2021, 17:02

Την ώρα που στους διαδρόμους ξενοδοχείων της Βιέννης, ραβασάκια σχετικά με τα πυρηνικά της Τεχεράνης πηγαινοέρχονται ανάμεσα σε αμερικανούς, ευρωπαίους και ιρανούς αξιωματούχους – καθώς οι Ιρανοί αρνούνται να συναντήσουν τους Αμερικανούς από κοντά- ο εκλεγμένος πρόεδρος του Ιράν είπε αυτό που περίμεναν να ακούσουν οι υποστηρικτές του: δεν έχει καμία πρόθεση να συναντήσει τον Τζο Μπάιντεν.

Ο Εμπραχίμ Ραϊσί, στην πρώτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την εκλογή του, ήταν κατηγορηματικός: «Οχι», απάντησε, σε ερώτηση που του έθεσε αμερικανικό μέσο ενημέρωσης, εάν προτίθεται να συναντηθεί με τον Μπάιντεν στην περίπτωση που οι συζητήσεις επιτρέψουν τη χαλάρωση των αμερικανικών κυρώσεων σε βάρος του Ιράν και προκειμένου να «διευθετηθούν» τα προβλήματα μεταξύ των δύο χωρών-εχθρών τα τελευταία 40 και πλέον χρόνια.

Σε ό,τι αφορά το πυρηνικό πρόγραμμά του, το Ιράν «δεν θα επιτρέψει διαπραγματεύσεις απλά για την ευχαρίστηση του να διαπραγματεύεται», επισήμανε ο νέος πρόεδρος του Ιράν.

«Κάθε συνάντηση θα πρέπει να παράγει αποτελέσματα για το ιρανικό έθνος», συμπλήρωσε.

Πάντως, οι New York Times σημειώνουν ότι αυτό φαίνεται να είναι το μοναδικό παράθυρο ευκαιρίας για να υπογράψουν ξανά την συμφωνία για τα πυρηνικά ΗΠΑ και Ιράν. Στις ημέρες που υπολείπονται μέχρι να αναλάβει καθόκοντα ο Ραϊσί, τον Αύγουστο, οι παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις θα ενταθούν, καθώς ο Αγιατολάχ Χαμενεϊ, επιθυμεί να μπει ένα τέλος στο εξοντωτικό εμπάργκο που έχει επιβάλει η Δύση στο Ιράν, που στην ουσία, το έχει αποσύρει από την διεθνή αγορά πετρελαίου.

Ετσι, παρόλα όσα λέει ο εκλεγμένος ιρανός πρόεδρος δημοσίως, προς τέρψιν των συντηρητικών στο εσωτερικό της χώρας του, στους διαδρόμους των βιεννέζικων ξενοδοχείων αναμένεται να σημειωθεί… μποτιλιάρισμα.

Ο Ραϊσί, που συγκέντρωσε την Παρασκευή το 62% των ψήφων σε μια εκλογική αναμέτρηση που σηματοδοτήθηκε από αποχή-ρεκόρ, χαιρέτισε τη «μαζική» και «σημαντική παρουσία» των ιρανών πολιτών στα εκλογικά κέντρα «παρά τον ψυχολογικό πόλεμο που εξαπέλυσαν οι εχθροί του Ιράν».

Υπογράμμισε, επίσης, ότι «υπερασπιζόταν πάντα τα ανθρώπινα δικαιώματα», την ώρα που οι ΗΠΑ και μη κυβερνητικές οργανώσεις τον κατηγορούν ότι είναι υπεύθυνος για βασανιστήρια και συνοπτικές εκτελέσεις, μεταξύ άλλων παραβιάσεων.

«Ολα όσα έκανα στα χρόνια της θητείας μου προσανατολίζονταν πάντα προς την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», σημείωσε ο Ραϊσί, που είναι αυτή τη στιγμή επικεφαλής της δικαστικής Αρχής, παραπέμποντας τους Δυτικούς στις δικές τους «παραβιάσεις» στον τομέα αυτόν.

Αναφορικά με τη Σαουδική Αραβία, ο νέος πρόεδρος του Ιράν είπε πως «δεν υπάρχουν εμπόδια» για μια επανάληψη των διπλωματικών σχέσεων.

«Δεν υπάρχουν εμπόδια, από την πλευρά του Ιράν, για την επαναλειτουργία των πρεσβειών», τόνισε ο Ραϊσί, καθώς είναι σε εξέλιξη συζητήσεις για μια επαναπροσέγγιση μεταξύ των δύο αντίπαλων δυνάμεων του Κόλπου, οι οποίες δεν έχουν διπλωματικές σχέσεις από τις αρχές του 2016.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...