287
Ο Ντόναλντ Τραμπ όταν ήταν πρόεδρος και δίπλα του, με τα γυαλιά, ο Τζον Μπόλτον | EPA/JASON SZENES

ΗΠΑ: Το Ιράν σχεδίαζε να δολοφονήσει τον Τζον Μπόλτον

Protagon Team Protagon Team 11 Αυγούστου 2022, 12:49
Ο Ντόναλντ Τραμπ όταν ήταν πρόεδρος και δίπλα του, με τα γυαλιά, ο Τζον Μπόλτον
|EPA/JASON SZENES

ΗΠΑ: Το Ιράν σχεδίαζε να δολοφονήσει τον Τζον Μπόλτον

Protagon Team Protagon Team 11 Αυγούστου 2022, 12:49

Το Ιράν σχεδίαζε να δολοφονήσει τον Τζον Μπόλτον, σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας του Ντόναλντ Τραμπ, ως αντίποινα για τη δολοφονία του Κασέμ Σουλεϊμανί, επικεφαλής της Δύναμης Κουντς των Φρουρών της Επανάστασης και Νο2 του ιρανικού καθεστώτος.

Σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης, ένας 45χρονος Ιρανός, στέλεχος των Φρουρών της Επανάστασης, ο Σαχράμ Πουρσαφί, ήταν ο ιθύνων νους της σχεδιαζόμενης δολοφονίας του Μπόλτον.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας, ο 45χρονος Ιρανός είχε προσλάβει εκτελεστή για την δολοφονία του Μπόλτον, ο οποίος θα έπαιρνε ως αμοιβή 300.000 δολάρια αρχικά και στη συνέχεια ένα εκατομμύριο δολάρια. Ο εκτελεστής αυτός θεωρείται ότι είναι η πηγή που ομολόγησε το σχέδιο στους Αμερικανούς.

Εκτιμάται ότι η δολοφονία θα γινόταν σε αντίποινα για την εξόντωση του Σουλεϊμανί, που είχε πέσει νεκρός από αμερικανικό πύραυλο από drone, τον Ιανουάριο του 2020, στη Βαγδάτη.

To πόστερ του FBI με τις φωτογραφίες του καταζητούμενου Ιρανού – Federal Bureau of Investigation/Handout via REUTERS

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, μεταξύ Οκτωβρίου 2021 και Απριλίου 2022, ο Σαχράμ Πουρσαφί ήρθε σε επαφή με τον εκτελεστή χρησιμοποιώντας κρυπτογραφημένα μηνύματα, δίνοντάς του οδηγίες για να εντοπίσει, να φωτογραφήσει και μετά να σκοτώσει τον Μπόλτον.

Του έδωσε εντολή να ανοίξει έναν λογαριασμό σε κρυπτονόμισμα, μετά του έδωσε την επαγγελματική διεύθυνση του πρώην συμβούλου του Τραμπ, προτού τον πιέσει να θέσει σε εφαρμογή το σχέδιο πριν από την πρώτη επέτειο του θανάτου του Σουλεϊμανί.

Η αντίδραση της Τεχεράνης

Το Iράν απέρριψε ως «αβάσιμη, πολιτικά υποκινούμενη» την κατηγορία της αμερικανικής δικαιοσύνης.

«Το Ιράν προειδοποιεί με έντονο τρόπο για οποιαδήποτε ενέργεια εναντίον ιρανών πολιτών υπό το πρόσχημα αυτών των γελοίων και αβάσιμων κατηγοριών», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Νάσερ Καναάνι, σύμφωνα με ιρανικά μέσα ενημέρωσης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...