434
Η καταστροφή στη βάση της Κριμαίας είναι εμφανής στη δορυφορική φωτογραφία της 10ης Αυγούστου | Planet Labs PBC

Μυστήριο στην Κριμαία: Με τι όπλο χτύπησαν οι Ουκρανοί τη ρωσική αεροπορική βάση;

Protagon Team Protagon Team 11 Αυγούστου 2022, 11:21
Η καταστροφή στη βάση της Κριμαίας είναι εμφανής στη δορυφορική φωτογραφία της 10ης Αυγούστου
|Planet Labs PBC

Μυστήριο στην Κριμαία: Με τι όπλο χτύπησαν οι Ουκρανοί τη ρωσική αεροπορική βάση;

Protagon Team Protagon Team 11 Αυγούστου 2022, 11:21

Πολύ μεγάλες ζημιές, που μπορεί να φτάνουν και το ένα δισεκατομμύριο δολάρια, προκάλεσαν οι εκρήξεις στη ρωσική αεροπορική βάση της Κριμαίας που συντάραξαν την περιοχή, η οποία απέχει 160 χλμ. από το μέτωπο, στις 9 Αυγούστου.

Σε δορυφορικές φωτογραφίες που δημοσίευσε αμερικανική εταιρεία, φαίνονται μεγάλοι κρατήρες στη βάση και τουλάχιστον οκτώ ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη κατεστραμμένα.

Το ερώτημα που δημιουργείται είναι τι προκάλεσε τις δύο μεγάλες εκρήξεις. Οι Ρώσοι επισήμως είπαν ότι προκλήθηκαν από «παραβίαση των εσωτερικών κανονισμών πυρασφάλειας», όμως αμερικανικά ΜΜΕ και ειδικοί κάνουν λόγο για ένα «άγνωστο» όπλο που χρησιμοποίησαν οι Ουκρανοί ή επιχείρηση των ειδικών δυνάμεων.

Οπως ανέφερε ο Guardian, αναλυτές επισημαίνουν ότι δεν θυμούνται άλλη περίπτωση στην πρόσφατη ιστορία κατά την οποία οι Ρώσοι έχασαν τόσο πολλά αεροσκάφη και ελικόπτερα μέσα σε λίγη ώρα.

Στις φωτογραφίες του δορυφόρου, διακρίνονται τουλάχιστον τρεις κρατήρες σε σημεία όπου ενδεχομένως αποθηκεύονταν πυρομαχικά, τα οποία ήταν ο στόχος και με τη σειρά τους προκάλεσαν απανωτές εκρήξεις, καταστρέφοντας τα αεροσκάφη που ήταν εκτεθειμένα.

Η ρωσική βάση λίγη ώρα πριν την καταστροφή – Planet Labs PBC

Εκτιμάται ότι το όπλο που χρησιμοποιήθηκε ήταν μεγάλης εμβέλειας και ακρίβειας, καθώς οι κρατήρες φαίνεται να έχουν διάμετρο 20-25 μέτρα.

Ο βρετανός υπουργός Αμυνας, Μπεν Γουάλας, δήλωσε ότι η Βρετανία εκτιμά ότι δεν χρησιμοποιήθηκε κάποιο δυτικό όπλο, αν και ακόμα εξετάζει το περιστατικό.

Πρόσθεσε, επίσης, ότι το Κίεβο έχει κάθε δικαίωμα να πλήξει την Κριμαία. Τη Δευτέρα, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε δηλώσει ότι ο πόλεμος δεν πρόκειται να τελειώσει αν η Ουκρανία δεν απελευθερώσει την Κριμαία.

Πυκνοί καπνοί υψώνονται από τη ρωσική βάση μετά τις εκρήξεις – EPA/Press Office of Head of Crimea HANDOUT

Στη ρωσική βάση που χτυπήθηκε, βρίσκονταν καταδιωτικά Su-30M, βομβαρδιστικά Su-24 και ένα μεταγωγικό Il-76, που συμμετείχε σε πυραυλικές επιθέσεις κατά ουκρανικών στόχων.

Ουκρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι εκρήξεις σημειώθηκαν είτε από κάποιο ουκρανικό όπλο μεγάλης εμβέλειας ή από ουκρανούς αντάρτες που δρουν στην Κριμαία, ενώ αναλυτές δεν αποκλείουν επιχείρηση των ουκρανικών ειδικών δυνάμεων, που έβαλαν στόχο αποθήκες πυρομαχικών.

Στο βάθος η βάση καίγεται, ενώ κάποιοι κάτοικοι, που είχαν πάει για μπάνιο, συνεχίζουν να απολαμβάνουν την παραλία στη Νοβοφεντορίβκα – REUTERS/Stringer

Σύμφωνα με τη ρωσική ανακοίνωση, ένας άνθρωπος σκοτώθηκε από τις εκρήξεις, 13 τραυματίστηκαν, ενώ ζημιές υπέστησαν 62 πολυκατοικίες στη γύρω περιοχή.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι οι Ουκρανοί δεν παραδέχονται επισήμως ότι πρόκειται για δική τους επίθεση, ώστε να μην αποκαλύψουν το όπλο που χρησιμοποίησαν. Πολλοί αναρωτιούνται, πάντως, πώς το Κίεβο κατάφερε να χτυπήσει τόσο βαθιά μέσα στην Κριμαία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...