869
Οι κάλπες περιμένουν τους Αμερικανούς να ψηφίσουν | Reuters

ΗΠΑ: Πάνω από 25 εκατ. Αμερικανοί έχουν ήδη ψηφίσει

Protagon Team Protagon Team 18 Οκτωβρίου 2020, 12:08
Οι κάλπες περιμένουν τους Αμερικανούς να ψηφίσουν
|Reuters

ΗΠΑ: Πάνω από 25 εκατ. Αμερικανοί έχουν ήδη ψηφίσει

Protagon Team Protagon Team 18 Οκτωβρίου 2020, 12:08

Ουρές ψηφοφόρων περιμένουν υπομονετικά μπροστά στα εκλογικά τμήματα για να συμμετάσχουν πρόωρα στις προεδρικές εκλογές, τόσο λόγω των εκκλήσεων των Δημοκρατικών, όσο και εξαιτίας του φόβου που προκαλεί η πανδημία του κορονοϊού, 16 ημέρες πριν από τις εκλογές.

Πάνω από 25 εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν ψηφίσει ήδη, μέσω ταχυδρομείου ή διά ζώσης, κατά νεότερα δεδομένα του US Elections Project, που ενημερώθηκαν το Σάββατο.

Πρόκειται για ρεκόρ σε αυτή την ψηφοφορία, με φόντο τη μεγάλη πόλωση μεταξύ του Ρεπουμπλικάνου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος διεκδικεί δεύτερη θητεία στην προεδρία την 3η Νοεμβρίου, και του Δημοκρατικού Τζο Μπάιντεν, τον οποίοι δημοσκοπήσεις σε εθνικό επίπεδο φέρουν να προηγείται και μάλιστα με αρκετές ποσοστιαίες μονάδες έναντι του αντιπάλου του.

Συνολικά, 43 πολιτείες και η ομοσπονδιακή πρωτεύουσα Ουάσινγκτον έχουν εγκαταστήσει συστήματα τα οποία επιτρέπουν οι πολίτες να ψηφίσουν πρόωρα.

Έχουν παραγγελθεί ή σταλεί ήδη σχεδόν 75 εκατομμύρια επιστολικά ψηφοδέλτια, υπερδιπλάσια από τα 33 εκατομμύρια του 2016 και έχουν εγκατασταθεί ειδικά ταχυδρομικά κουτιά και σημεία συγκέντρωσης.

Τα μέτρα αυτά ανταποκρίνονται στη μεγάλη ζήτηση των ψηφοφόρων, που φοβούνται ότι θα μπορούσαν να μολυνθούν από τον κορονοϊό εάν πάνε στα κατάμεστα εκλογικά τμήματα να ψηφίσουν την 3η Νοεμβρίου.

Στην Αϊόβα, όπου μπορούσε κανείς να ψηφίσει από την 5η Οκτωβρίου, ως την περασμένη Πέμπτη το είχαν κάνει ήδη πάνω από 325.000 εκλογείς, σύμφωνα με το Elections Project του πανεπιστημίου της Φλόριντα.

Στη Νιούτον, μικρή πόλη στην κομητεία Τζάσπερ, η κινητοποίηση είναι οφθαλμοφανής.

«Το 2016, είχαμε 8.200 [πολίτες που ψήφισαν πρόωρα] στην κομητεία και τρεις εβδομάδες πριν από τις εκλογές, έχουμε ήδη 8.000, επομένως θα σπάσουμε ρεκόρ», εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ντένις Πάροτ, αντιπρόσωπος στο εκλογικό τμήμα.

Ορισμένοι ψηφοφόροι, όπως ο Τζεφ Μάκι, προτίμησαν να μην ψηφίσουν επιστολικά, φοβούμενοι ότι οι ψήφοι τους δεν θα έχουν φθάσει έγκαιρα για να καταμετρηθούν.

«Για να είμαι σίγουρος ότι η ψήφος μου μετράει, θέλησα να ψηφίσω διά ζώσης πρόωρα», είπε ο 44χρονος ασφαλιστικός πράκτορας, οπαδός της συντηρητικής παράταξης.

Τα δύο τρίτα πάνε προς τον Μπάιντεν

Αν και η δυναμική προς το παρόν μοιάζει να ευνοεί τον πρώην αντιπρόεδρο του Μπαράκ Ομπάμα, το αποτέλεσμα των εκλογών δεν έχει ακόμη κριθεί, προειδοποιεί ο καθηγητής Μάικλ Μακντόναλντ, στέλεχος του Elections Project.

«Έχουμε προειδοποιήσει πως η μεγάλη ροπή της ψήφου στους Δημοκρατικούς σε αυτό το στάδιο δεν είναι ένδειξη πως ο κ. Μπάιντεν έχει κερδίσει εκ των προτέρων», λέει. «Είναι πολύ πιθανό πως οι Ρεπουμπλικάνοι θα πάνε να ψηφίσουν κατά μεγάλους αριθμούς διά ζώσης την ημέρα των εκλογών».

Στο Τέξας, η κομητεία Χάρις, η οποία συμπεριλαμβάνει τη μητρόπολη Χιούστον, έχει καταγράψει ρεκόρ ψήφων αφότου άνοιξαν τα εκλογικά τμήματα την Τρίτη.

Σύμφωνα με τα ακόμη προκαταρκτικά στοιχεία, 128.186 άνθρωποι πήγαν να ψηφίσουν από την πρώτη μέρα, αριθμός σχεδόν διπλάσιος από ό,τι πριν από τέσσερα χρόνια.

Συνολικά πάνω από 525.000 ψηφοδέλτια κατατέθηκαν, διά ζώσης ή μέσω ταχυδρομείου, μέσα σε δύο ημέρες.

Στην Τζόρτζια, το Elections Project έχει καταμετρήσει 916.000 πολίτες που ψήφισαν εκ των προτέρων, ορισμένοι εκ των οποίων χρειάστηκε να περιμένουν πάνω από δέκα ώρες για να εκπληρώσουν το εκλογικό τους καθήκον.

«Στοίχημα» οι μεγάλοι σε ηλικία ψηφοφόροι

Να «κερδίσουν» τους μεγαλύτερους σε ηλικία ψηφοφόρους, προσπαθούν οι δυο υποψήφιοι για τη θέση του προέδρου των ΗΠΑ, στις τελευταίες τους συγκεντρώσεις.

Ντόναλντ Τραμπ και Τζο Μπάιντεν απηύθυναν έκκληση στους μεγαλύτερους ηλικιακά ψηφοφόρους, η ψήφος των οποίων αναμένεται να είναι καθοριστικής σημασίας στις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου.

Τρεις εβδομάδες πριν από τις εκλογές ο κάθε υποψήφιος υποσχέθηκε στους υποστηρικτές του τη νίκη.

Στη δεύτερη προεκλογική του συγκέντρωση μέσα σε δύο ημέρες, αυτή τη φορά στην πολιτεία – κλειδί Πενσιλβάνια, ο αμερικανός πρόεδρος εμφανίστηκε να είναι σε φόρμα, οκτώ ημέρες μετά το εξιτήριό του από το νοσοκομείο, όπου νοσηλεύθηκε επειδή προσβλήθηκε από κορονοϊό, μπροστά σε ένα πλήθος όπου λίγοι φορούσαν μάσκα.

Ο Τραμπ επιδόθηκε σε επικρίσεις, προσβολές και σαρκαστικά σχόλια εναντίον των Δημοκρατικών και του υποψηφίου τους.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Τζο Μπάιντεν «έβηχε σαν σκύλος» στη διάρκεια της τηλεμαχίας τους, ενώ πρόσθεσε ότι ο αντίπαλός του “το έχει χάσει”.

«Αφήνει τον έλεγχο στους σοσιαλιστές, τους μαρξιστές και τους ακροαριστερούς», κατήγγειλε.

Και για να τονίσει τις αμφιβολίες του, τις οποίες εκφράζει συχνά, για τη σωματική και νοητική κατάσταση του Μπάιντεν ο Τραμπ ανήρτησε στο Twitter ένα σκίτσο που δείχνει τον αντίπαλό του σε αναπηρικό αμαξίδιο, περιστοιχισμένο από άλλους ηλικιωμένους, επίσης σε αμαξίδια.

Από την πλευρά του ο υποψήφιος των Δημοκρατικών, που εμφανίζεται να προηγείται στις δημοσκοπήσεις, επέκρινε από τη Φλόριντα τον Τραμπ, κατηγορώντας τον ότι είναι ακόμη πιο «ανεύθυνος» από τότε που μολύνθηκε από Covid-19.

Ο 77χρονος πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ επανέλαβε κάποιες από τις θέσεις του για τους ηλικιωμένους, ένα κρίσιμο κομμάτι των ψηφοφόρων, το οποίο τουλάχιστον στη Φλόριντα φαίνεται ότι θα προτιμήσει τον Μπάιντεν σε αυτές τις προεδρικές εκλογές, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, παρά το γεγονός ότι το 2016 είχε ψηφίσει τον Τραμπ.

«Ο μόνος ηλικιωμένος για τον οποίο ενδιαφέρεται ο Ντόναλντ Τραμπ είναι ο ίδιος», κατήγγειλε ο Μπάιντεν, ενώ επέκρινε για μία ακόμη φορά τον τρόπο που ο αμερικανός πρόεδρος διαχειρίστηκε την επιδημία του κορονοϊού.

«Εμπόδισε τους ηλικιωμένους στη Φλόριντα και τους πολίτες όλης της χώρας να έχουν τη βοήθεια που χρειάζονται», τόνισε.

«Πόσοι από εσάς δεν μπορείτε να αγκαλιάσετε τα εγγόνια σας;», ρώτησε μιλώντας σε υποστηρικτές του σε οίκο ευγηρίας.

Ο Μπάιντεν βρίσκεται πολύ μπροστά από τον Τραμπ στις δημοσκοπήσεις σε εθνικό επίπεδο, δέκα μονάδες, σύμφωνα με τον μέσο όρο που κατήρτισε ο ιστότοπος RealClearPolitics.

Πλέον όμως φαίνεται να έχει προβάδισμα και σε αμφίρροπες πολιτείες, όπως η Φλόριντα (+3,7%), οι οποίες ενδέχεται να καθορίσουν το αποτέλεσμα των εκλογών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...