227
| Shutterstock

Κομισιόν: Ποιοι θα κάνουν πρώτοι το εμβόλιο του κορονοϊού

Protagon Team Protagon Team 18 Οκτωβρίου 2020, 11:30

Κομισιόν: Ποιοι θα κάνουν πρώτοι το εμβόλιο του κορονοϊού

Protagon Team Protagon Team 18 Οκτωβρίου 2020, 11:30

Ποιος πρέπει να εμβολιαστεί πρώτα; Πώς θα γίνει δίκαια και αποτελεσματική η κατανομή των εμβολίων στην Ευρωπαϊκή Ενωση; «Αν θέλουμε ο εμβολιασμός μας να είναι επιτυχής, πρέπει να προετοιμαστούμε τώρα», ανέφερε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ΕΕ) Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της επιτροπής, το εμβόλιο δεν αναμένεται νωρίτερα από το νέο έτος, ωστόσο η προετοιμασία πρέπει να γίνει άμεσα. Ιατρικό, νοσηλευτικό προσωπικό ειδικά εκπαιδευμένο και ειδικές προμήθειες για την προστασία τους, θα πρέπει να είναι διαθέσιμα μέχρι το τέλος Νοεμβρίου.

Ο συνολικός αριθμός των δόσεων εμβολίου θα είναι περιορισμένος κατά τα πρώτα στάδια  ανάπτυξης και πριν από την αύξηση της παραγωγής. Γι’ αυτό και η ΕΕ προτείνει μία συγκεκριμένη κατανομή του πληθυσμού για την προτεραιότητα στον εμβολιασμό.

Η ανακοίνωση της Κομισιόν (εδώ) παρέχει στις χώρες παραδείγματα ομάδων προτεραιότητας χωρίς κατάταξη, που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη από τις χώρες μόλις γίνουν διαθέσιμα τα εμβόλια Covid-19, όπως:

  • Εργαζόμενοι σε εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης και μακροχρόνιας περίθαλψης (γιατροί, νοσηλευτές κ.ά.)
  • Ατομα άνω των 60 ετών
  • Ατομα με χρόνιες παθήσεις
  • Ατομα που δεν μπορούν να τηρήσουν κοινωνικές αποστάσεις
  • Ευαίσθητες κοινωνικοοικονομικές ομάδες

Οπως διευκρίνισε ο Μαργαρίτης Σχοινάς, αντιπρόεδρος της ΕΕ, όλα τα κράτη-μέλη θα έχουν πρόσβαση στα εμβόλια Covid-19 ταυτόχρονα με βάση το μέγεθος του πληθυσμού τους. «Ο συνολικός αριθμός των δόσεων εμβολίου θα είναι περιορισμένος κατά τα αρχικά στάδια της ανάπτυξης και πριν από την αύξηση της παραγωγής».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...