416
Πολίτες διαδηλώνουν κατά της απόπειρας των Ρεπουμπλικάνων να σταματήσουν την καταμέτρηση των ψήφων στην Πενσιλβάνια | REUTERS/Nathan Layne

ΗΠΑ: Διαδηλώσεις και επεισόδια σε πολλές πόλεις

Protagon Team Protagon Team 5 Νοεμβρίου 2020, 16:29
Πολίτες διαδηλώνουν κατά της απόπειρας των Ρεπουμπλικάνων να σταματήσουν την καταμέτρηση των ψήφων στην Πενσιλβάνια
|REUTERS/Nathan Layne

ΗΠΑ: Διαδηλώσεις και επεισόδια σε πολλές πόλεις

Protagon Team Protagon Team 5 Νοεμβρίου 2020, 16:29

Διαδηλώσεις και επεισόδια σημειώθηκαν σε πολλές αμερικανικές πόλεις, από υποστηρικτές και των δύο προεδρικών υποψηφίων.

Δεκάδες υποστηρικτές, αρκετοί οπλισμένοι, του Ντόναλντ Τραμπ συγκεντρώθηκαν σε κέντρα καταμέτρησης των ψήφων, κυρίως στην Αριζόνα, ενώ χιλιάδες διαδηλωτές κατά του Τραμπ βγήκαν στους δρόμους σε πόλεις των ΗΠΑ, απαιτώντας την απρόσκοπτη ολοκλήρωση της καταμέτρησης.

Επεισόδια σημειώθηκαν σε Πόρτλαντ, Αριζόνα, Ατλάντα, Ντιτρόιτ, Νέα Υόρκη, Λος Αντζελες, Χιούστον, Μινεάπολη και Οκλαντ.

Η αστυνομία της Νέας Υόρκης συνέλαβε περίπου 50 άτομα κατά τις διαδηλώσεις που έγιναν αργά το βράδυ της Τετάρτης στην πόλη.

Εκατοντάδες άνθρωποι παρέλασαν μπροστά από τα πολυτελή καταστήματα στην 5η Λεωφόρο του Μανχάταν, όπως και στο Σικάγο, στο κέντρο της πόλης και κατά μήκος ενός δρόμου απέναντι από τον Πύργο του Τραμπ.

Διαδηλωτές υπέρ του Μπάιντεν στο Μανχάταν

Στην Αριζόνα, μια ομάδα περίπου 200 υποστηρικτών του Τραμπ, κάποιοι από τους οποίους ήταν οπλισμένοι με τουφέκια και πιστόλια, συγκεντρώθηκε έξω από εκλογικό κέντρο, καθώς είχαν διαδοθεί ψευδείς φήμες ότι οι ψήφοι υπέρ του Ρεπουμπλικάνου προέδρου δεν καταμετρώνται σκόπιμα.

Φωνάζοντας «Σταματήστε την κλοπή!» και «Μετρήστε την ψήφο μου!», οι διαδηλωτές –οι περισσότεροι χωρίς μάσκα– συγκεντρώθηκαν μπροστά από το εκλογικό κέντρο στη Μαρικόπα του Φίνιξ.

Υποστηρικτές του Τραμπ στην Αριζόνα

Αντίστοιχες σκηνές εκτυλίχθηκαν στο κέντρο του Ντιτρόιτ, όπου τοπικοί αξιωματούχοι εμπόδισαν περίπου 30 άτομα, κυρίως Ρεπουμπλικάνους, να εισέλθουν σε αίθουσα όπου γινόταν καταμέτρηση ψηφοδελτίων εν μέσω αβάσιμων φημών ότι η διαδικασία είχε αλλοιωθεί.

Βίντεο που τραβήχτηκε από τοπικά μέσα ενημέρωσης δείχνει οργισμένο πλήθος έξω από το κέντρο και μέσα στο λόμπι, με αστυνομικούς να παρατάσσονται για να τους εμποδίσουν να εισέλθουν στην περιοχή καταμέτρησης των ψήφων. Φώναζαν «Σταματήστε την καταμέτρηση!» και «Σταματήστε την ψηφοφορία!».

Διαδηλωτές κατά του Τραμπ στην Πενσιλβάνια

Στο Πόρτλαντ, οπλισμένοι αντιεξουσιαστές έκαψαν αμερικανικές σημαίες. Η αστυνομία προέβη σε συλλήψεις και κατέσχεσε πυροτεχνήματα, σφυριά και ένα τουφέκι, έπειτα από διαδηλώσεις που έγιναν αργά τη νύχτα στο κέντρο της πόλης, ενώ η κυβερνήτης του Ορεγκον, Κέιτ Μπράουν, κινητοποίησε την Εθνοφρουρά της πολιτείας για να αντιμετωπίσει «εκτεταμένα επεισόδια βίας» κατά τη δεύτερη νύχτα μετά τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ.

Οπλισμένη διαδηλώτρια στο Πόρτλαντ

Η αστυνομία του Πόρτλαντ ανακοίνωσε ότι συνέλαβε 10 ανθρώπους στις διαδηλώσεις που έγιναν στο κέντρο της πόλης.

Τοπικές οργανώσεις του συνασπισμού «Protect the Results», με περισσότερες από 165 ομάδες πολιτών, ενώσεις άσκησης πιέσεων και εργατικών συνδικάτων, έχουν προγραμματίσει 100 δράσεις σε όλη τη χώρα έως το Σάββατο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...