14343
Ο Τζο Μπάιντεν και η Κάμαλα Χάρις στην τηλεδιάσκεψη με την ειδική ομάδα κρούσης για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού τη Δευτέρα στο Ντέλαγουερ | REUTERS/Jonathan Ernst

Πώς ο Μπάιντεν κέρδισε τις αμερικανικές εκλογές – και πώς θα κυβερνήσει

Protagon Team Protagon Team 3 Νοεμβρίου 2020, 21:57
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 09/11/2020, 18:22
Ο Τζο Μπάιντεν και η Κάμαλα Χάρις στην τηλεδιάσκεψη με την ειδική ομάδα κρούσης για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού τη Δευτέρα στο Ντέλαγουερ
|REUTERS/Jonathan Ernst

Πώς ο Μπάιντεν κέρδισε τις αμερικανικές εκλογές – και πώς θα κυβερνήσει

Protagon Team Protagon Team 3 Νοεμβρίου 2020, 21:57
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 09/11/2020, 18:22

Υστερα από μια πανάκριβη και τοξική προεκλογική εκστρατεία, οι Αμερικανοί ψήφισαν στις 3 Νοεμβρίου για το ποιον θέλουν για πρόεδρό τους τα επόμενα χρόνια. Αλλά έπρεπε να περάσουν πέντε ημέρες, να φτάσουμε Σάββατο, ώστε να μάθουμε τον νικητή. Είναι ο Τζο Μπάιντεν. Αυτός θα είναι ο 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ, ασχέτως αν ο Ντόναλντ Τραμπ δεν θέλει να αναγνωρίσει το αποτέλεσμα και την ήττα του.

Είναι μια ιστορική στιγμή για την αμερικανική πολιτική. Στην τρίτη του απόπειρα για την προεδρία, ο Μπάιντεν εκλέγεται στο ύπατο αξίωμα — τον Ιανουάριο, όταν θα ορκιστεί, θα είναι ο πιο ηλικιωμένος πρόεδρος της χώρας (θα έχει κλείσει τα 78 του χρόνια). Είναι η πρώτη φορά από το 1992 που ένας πρόεδρος δεν επανεκλέγεται. Και είναι η πρώτη φορά που μια γυναίκα (και μάλιστα μαύρη) εκλέγεται στον Λευκό Οίκο —η Κάμαλα Χάρις είναι η νέα αντιπρόεδρος των ΗΠΑ.

Η ανακοίνωση από το CNN του νικητή στην Πενσιλβάνια νωρίς το βράδυ του Σαββάτου, έδωσε τέλος σε ένα θρίλερ. Ακολούθησαν όλα τα μεγάλα μέσα, ακόμη και το Fox News. Η πολύπλοκη διαδικασία εφέτος, με τον συνδυασμό επιστολικής ψήφου, πρώιμης ψήφου και ψήφου της 3ης Νοεμβρίου, είχε ως συνέπεια ο χάρτης να αλλάζει χρώμα συνεχώς και να είναι δύσκολο να ανακοινωθεί επισήμως νικητής.

Ωστόσο, ο Μπάιντεν είχε αποκτήσει ήδη από την Τετάρτη οδικό χάρτη προς την προεδρία. Και την Παρασκευή το μεσημέρι, με την ανακοίνωση ότι πέρασε μπροστά στην Πενσιλβάνια, έγινε σαφές ότι οι ΗΠΑ, ασχέτως με τα δικολαβίστικα του Τραμπ, θα έχουν 46ο πρόεδρο. Αυτό επισημοποιήθηκε μια μέρα μετά.

Παρακολουθήστε εδώ τις εξελίξεις, λεπτό προς λεπτό:

18:12 Ο Τζο Μπάιντεν και η Κάμαλα Χάρις είχαν την πρώτη τους τηλεδιάσκεψη με την ομάδα κρούσης για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού. Ο εκλεγμένος πρόεδρος και η εκλεγμένη αντιπρόεδρος εξακολουθούν να βρίσκονται στο Γουίλμινγκτον του Ντέλαγουερ, καθώς δρομολογούν –και σκηνοθετούν– την ανάληψη της εξουσίας από τον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος ως γνωστόν βρίσκεται σε άρνηση.

Ο Τζο Μπάιντεν με τους επιστήμονες που απαρτίζουν τη δύναμη κρούσης για την Covid-19 (REUTERS/Jonathan Ernst)

Ο Μπάιντεν έχει θέσει από την πρώτη στιγμή ότι βασική προτεραιότητα της προεδρίας του, από την 20η Ιανουαρίου 2021 οπότε θα ορκιστεί 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ, είναι η αντιμετώπιση της πανδημίας και η ανάταξη της αμερικανικης οικονομίας.

16:21 Νέα στοιχεία από την καταμέτρηση στην Τζόρτζια όπου το προβάδισμα του Τζο Μπάιντεν έφτασε στις 10.501 ψήφους (0,21%) και από την Πενσιλβάνια, όπου το προβάδισμα του εκλεγμένου προέδρου έφτασε τις 45.670 ψήφους (0,64%).

14:37 Πιάνοντας ως αφορμή την ανακοίνωση της Pfizer για το εμβόλιο κατά του κορονοϊού, ο Ντόναλντ Τραμπ επιστρέφει στα tweets περιγράφοντας μια Αμερική γεμάτη καλά νέα. Μια Αμερική που δεν του ανήκει βέβαια.

Για το εμβόλιο μίλησε και ο εκλεγμένος πρόεδρος, ο Τζο Μπάιντεν, συστήνοντας στους πολίτες να μη εφησυχαστούν και να συνεχίσουν να τηρούν τα μέτρα ασφαλείας.

13:10 Η Ανγκελα Μέρκελ, μιλώντας σε δημοσιογράφους από την καγκελαρία, συνεχάρη εκ νέου τον Τζο Μπάιντεν για τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές, επισημαίνοντας παράλληλα ότι Ευρωπαϊκή Ένωση και ΗΠΑ πρέπει να εργασθούν «η μία στο πλευρό της άλλης».

«Είμαστε σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, μοιραζόμαστε κοινές θεμελιώδιες αξίες και συμφέροντα», τόνισε η καγκελάριος.

«Μαζί με τις ΗΠΑ να αντιμετωπίσουμε τις προκήσεις τις εποχής μας», πρότεινε η Ανγκελα Μέρκελ, παραπέμποντας στην αντιμετώπιση του κορονοϊού, της Κλιματικής Αλλαγής και της τρομοκρατίας, αλλά και στην προώθηση του ελευθέρου εμπορίου.

«Εμείς οι Γερμανοί και εμείς οι Ευρωπαίοι γνωρίζουμε ότι πρέπει να αναλάβουμε περισσότερες ευθύνες σε αυτή τη συνεργασία στον 21ο αιώνα», είπε η Μέρκελ. Αναφερόμενη στη νέα αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, η καγκελάριος υπογράμμισε ότι η Κάμαλα Χάρις αποτελεί πηγή έμπνευσης για πολλούς ανθρώπους και ανυπομονεί να συνεργασθεί με την Χάρις και τον Μπάιντεν, τον οποίο χαρακτήρισε ηγέτη με πείρα.

12:30 Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν «περιμένει» την ανακοίνωση των «επίσημων» αποτελεσμάτων των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ για να συγχαρεί τον νικητή, έχοντας σημειώσει την αμφισβήτηση της νίκης του νεοκλεγέντα προέδρου Τζο Μπάιντεν από τον απερχόμενο Ντόναλντ Τραμπ.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η Μόσχα θεωρεί ότι είναι καλύτερα να περιμένει τα επίσημα αποτελέσματα για να σχολιάσει. Το 2016, ο Βλαντίμιρ Πούτιν είχε συγχαρεί τον Ντόναλντ Τραμπ σχεδόν μία ώρα μετά την μετάδοση των προβλέψεων των αμερικανικών μέσων ενημέρωσης που τον είχαν ανακηρύξει νικητή, όπως γίνεται πάντοτε στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές. Ο Πεσκόφ δικαιολογήθηκε ότι τότε δεν είχε υπάρξει δικαστική προσφυγή για την αμφισβήτηση του αποτελέσματος.

11:15 Πώς θα ενώσει το διχασμένο αμερικανικό έθνος ο Τζο Μπάιντεν; Αυτό είναι το μέγα ερώτημα της εκλογής του και της προεδρίας του. Και αυτό φάνηκε από τις διαδηλώσεις που έγιναν απ’ άκρη σ’ άκρη στις ΗΠΑ, από οπαδούς του Ντόναλντ Τραμπ που αρνούνται το αποτέλεσμα και από τους οπαδούς του Μπάιντεν που πανηγυρίζουν έξαλλα.

Από τη μία θρησκόληπτοι -ακόμα και ένοπλοι- υποστηρικτές του προέδρου που θεωρούν ότι το αποτέλεσμα ήταν προϊόν νοθείας –χωρίς φυσικά να υπάρχουν αποδείξεις ή έστω ενδείξεις για κάτι τέτοιο.

Και από την άλλη οι aficionados των Δημοκρατικών που ζητούν εκδίκηση για την τετραετία Τραμπ.

!! 10:07 Ο Τζο Μπάιντεν περιέγραψε τους στόχους του για την 1η Ημέρα του στον Λευκό Οίκο –επισήμως η θητεία του ξεκινά μετά την ορκωμοσία του στις 20 Ιανουαρίου 2021. Η ομάδα του έθεσε σε λειτουργία τον ιστότοπο BuildBackBetter.com για τη διαδικασία μεταβίβασης της εξουσίας, με τον Μπάιντεν και την Κάμαλα Χάρις να δεσμεύονται ότι από τις 21 Ιανουαρίου θα είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν τις βασικές προκλήσεις της επόμενης τετραετίας: περιορισμός κατά της πανδημίας του κορονοϊού, αναδόμηση της οικονομίας, φυλετική δικαιοσύνη, και μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής και της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Ηδη από σήμερα Δευτέρα, ο Μπάιντεν θα συστήσει κλιμάκιο για την διαχείριση της κρίσης της πανδημίας του κορονοϊού, η οποία έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 237.000 ανθρώπους στις ΗΠΑ. Σε αυτή την ομάδα εργασίας θα συμμετέχουν επιστήμονες και ειδικοί, επιφορτισμένοι να καταρτίσουν το σχέδιο που θα τεθεί σε εφαρμογή μόλις αναλάβει την εξουσία.

Μέσα στις πρώτες 100 ημέρες της θητείας του, ο Μπάιντεν έχει διακηρύξει ότι οι ΗΠΑ θα επανενταχθούν στη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα και ότι θα αναλάβει δράση, με διατάγματα, για να αποκαταστήσει αδικίες που οφείλονται στον απερχόμενο πρόεδρο, ειδικά ως προς το μεταναστευτικό ζήτημα.

09:01 Ο Νικολάς Μαδούρο, πρόεδρος της Βενεζουέλας (αν και οι ΗΠΑ και η ΕΕ έχουν αναγνωρίσει τον Χουάν Γκουαϊντό) χαιρέτισε την εκλογή του Τζο Μπάιντεν στην προεδρία της υπερδύναμης.

Δευτέρα, 9 Νοεμβρίου, 07:00 Στην Πενσιλβάνια το προβάδισμα του Τζο Μπάιντεν έφτασε τις 43.194 ψήφους (0,64%). Στην Αριζόνα συρρικνώθηκε στις 16.985 ψήφους (0,51%). Στη Νεβάδα ο εκλεγμένος πρόεδρος προηγείται με 34.283 ψήφους (0,59%) –όπως και η Πενσιλβάνια, η Νεβάδα θεωρούνται εξασφαλισμένες πολιτείες.

21:59 Σύμφωνα με το CNN και ο Τζάρεντ Κούσνερ, γαμπρός και σύμβουλος του Ντόναλντ Τραμπ, τον συμβούλευσε να αποδεχτεί την ήττα του.

!! 21:55 Ο Τζορτζ Μπους ο νεότερος, 43ος πρόεδρος των ΗΠΑ, επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Τζο Μπάιντεν και τον συνεχάρη για τη νίκη του στις εκλογές, λέγοντας ότι το αποτέλεσμα ήταν σαφές και η εκλογή δίκαια. Πρόκειται για μια σημαντικότατη εξέλιξη, καθώς ο Μπους είναι κορυφαίος παράγοντας του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος και ο μόνος εν ζωή Ρεπουμπλικανός πρώην πρόεδρος —η αναγνώριση από μέρους του της νίκης του Μπάιντεν είναι ένα πλήγμα στην τακτική του Ντόναλντ Τραμπ να αρνείται το αποτέλεσμα.

«Του εξέφρασα τα θερμά μου συγχαρητήρια και τον ευχαρίστησα για το πατριωτικό μήνυμα που απηύθυνε χθες το βράδυ», ανέφερε ο Μπους σε δήλωσή του αφού μίλησε με τον Μπάιντεν στο τηλέφωνο. «Επίσης επικοινώνησα με την Κάμαλα Χάρις για να τη συγχαρώ για την ιστορική εκλογή της στην αντιπροεδρία. Μολονότι έχουμε πολιτικές διαφορές, ξέρω ότι ο Τζο Μπάιντεν είναι ένας καλός άνθρωπος, ο οποίος κέρδισε την ευκαιρία να ηγηθεί και να ενώσει τη χώρα μας. Του προσέφερα ό,τι προσέφερα και στον Μπαράκ Ομπάμα και στον Ντόναλντ Τραμπ: τις προσευχές μου για την επιτυχία του και την υπόσχεση ότι θα κάνω ό,τι μπορώ για να τον βοηθήσω».

Και προσέθεσε: «Θέλω να συγχαρώ τον πρόεδρο Τραμπ και τους οπαδούς του για τη μάχη που έδωσαν. Κέρδισε τις ψήφους περισσοτέρων από 70 εκατ. Αμερικανών, ένα εκπληκτικό πολιτικό επίτευγμα. Αυτοί μίλησαν και οι φωνές τους θα συνεχίσουν να ακούγονται μέσα από τους εκλεγμένους Ρεπουμπλικανούς σε κάθε επίπεδο της κυβέρνησης».

Όπως παρατήρησαν οι New York Times, αν και ο Μπους αποδέχτηκε το δικαίωμα του Τραμπ να διεκδικήσει νομικά αυτά που πιστεύει ότι πρέπει να διεκδικήσει, το μήνυμά του θα αποθαρρύνει άλλους Ρεπουμπλικανούς να υιοθετήσουν την ατζέντα του 45ου προέδρου των ΗΠΑ, ίσως και να τους ωθήσει να αναγνωρίσουν τη νίκη του Δημοκρατικού Μπάιντεν.

21:40 Στην Αριζόνα, που δίνει 11 εκλέκτορες και ο Τζο Μπάιντεν έχει μεν ανακηρυχθεί νικητής από Fox News και AP, αλλά όχι από CNN, NBC και ABC, το προβάδισμα του εκλεγμένου προέδρου αυξήθηκε στις 19.348 ψήφους (0,58%). Στη δε Τζόρτζια, που δίνει άλλους 16 εκλέκτορες, ο Μπάιντεν προηγείται πλέον με 10.353 ψήφους (0,20%). Αν πάρει και αυτές τις δύο πολιτείες, ο Μπάιντεν θα αριθμεί 306 εκλέκτορες, περισσότερος από όσους είχε ο Ντόναλντ Τραμπ όταν εξελέγη πρόεδρος το 2016.

21:10 Ο τελευταίος ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης, Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, εκφράστηκε θετικά για την εκλογή του Τζο Μπάιντεν. Δήλωσε πως ελπίζει ότι ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ θα «εξομαλύνει τις σχέσεις μας, θα αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη ανάμεσα στις δύο χώρες μας».

«Τον συνάντησα μερικές φορές, η τελευταία ήταν τον Μάρτιο του 2009 (…) Η συζήτηση ήταν εις βάθος, καλοπροαίρετη. Σχημάτισα την εντύπωση ότι καταλαβαίνει τη σημασία των σχέσεων με τη Ρωσία», δήλωσε για τον Μπάιντεν ο 89χρονος Γκορμπατσόφ.

Μέχρι στιγμής ο Βλαντίμιρ Πούτιν δεν έχει εκφραστεί δημοσίως για το αποτέλεσμα. Το 2019 ο Μπάιντεν είχε κάνει λόγο για έναν «κατάλογο απολυταρχικών ηγετών που δεν θέλουν να γίνω πρόεδρος», παραθέτοντας κυρίως τον Πούτιν.

21:00 Ο Τραμπ επιμένει να αμφισβητεί το απoτέλεσμα.  Τώρα του φταίνε πάλι τα ΜΜΕ. «Από πότε τα αναξιόπιστα media αποφασίζουν ποιος θα είναι ο επόμενος πρόεδρός μας; Μάθαμε πολλά τις τελευταίες δύο εβδομάδες», έγραψε σε νέο tweet του, ξεχνώντας ότι τα ίδια ΜΜΕ τον είχαν ανακηρύξει, με βάση τα κατά τόπους αποτελέσματα, νικητή το 2016 —και έκαναν αντίστοιχη δουλειά, ύστερα από πολυήμερη μελέτη, εφέτος.

18:29 Στην Πενσιλβάνια, το προβάδισμα του Τζο Μπάιντεν έφτασε τις 41.166 ψήφους.

!! 18:26 Σύμφωνα με το CNN, η Μελάνια Τραμπ ζήτησε από τον σύζυγό της, Ντόναλντ, να αποδεχτεί την ήττα του στις εκλογές. To κανάλι επικαλείται πηγές στο περιβάλλον του 45ου προέδρου των ΗΠΑ και αναφέρει ότι η Μελάνια είναι ένα ακόμη μέλος του κύκλου του Τραμπ που τον καλεί να αποχωρήσει ομαλά από την προεδρία.

18:15 Μέχρι στιγμής, τρεις πρώην πρόεδροι των ΗΠΑ —ο Μπαράκ Ομπάμα (44ος), ο Μπιλ Κλίντον (42ος) και ο Τζίμι Κάρτερ (39ος) και οι τρεις Δημοκρατικοί— έχουν συγχαρεί τον Τζο Μπάιντεν για την εκλογή του. Σιωπηλός έχει παραμείνει ο Τζορτζ Μπους ο νεότερος (43ος πρόεδρος των ΗΠΑ, Ρεπουμπλικανός). Τον Μπάιντεν έχει συγχαρεί ο αδελφός του, Τζεμπ Μπους.

18:01 Σε δεύτερη παρέμβασή του μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, ο Μιτ Ρόμνεϊ, γερουσιαστής των Ρεπουμπλικανών και προεδρικός υποψήφιος του κόμματος το 2012, δήλωσε πως θα ήλπιζε σε μια πιο σοβαρή αντίδραση του Ντόναλντ Τραμπ. «Θα προτιμούσα ο κόσμος να δει μια αποχώρηση με χάρη, αλλά δεν είναι στη φύση αυτού του ανθρώπου», δήλωσε. Σε μια ατάκα, που θα μπορούσε να περιγράφει την τετραετία Τραμπ, ο Ρόμνεϊ παραδέχτηκε ότι ο νυν ένοικος του Λευκού Οίκου «έχει μια σχετικά χαλαρή σχέση με την αλήθεια».

Προς το παρόν πάντως οι Ρεπουμπλικανοί, αν και κρατούν αποστάσεις από τον Τραμπ, δεν σπεύδουν να συγχαρούν τον εκλεγέντα πρόεδρο, υιοθετώντας εμμέσως πλην σαφώς τις θεωρίες συνωμοσίας που ο ίδιος καλλιέργησε εν όψει της ήττας του.

!! 16:40 Σύμφωνα με το BBC, τον Τζο Μπάιντεν δεν έχουν συγχαρεί: ο δικτάτορας της Βορείου Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, ο πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐρ Μπολσονάρο, ο πρόεδρος της Λαϊκής Κίνας Σι Τζινπίνγκ, οι βασιλείς της Σαουδικής Αραβίας και ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν. Από την Αγκυρα, ο αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι αρκέστηκε απλώς να δηλώσει: «Τίποτα δεν θα αλλάξει για την Τουρκία».

16:10 Ο Τζιμ Κάρεϊ ως Τζο Μπάιντεν στο «Saturday Night Live» του NBC, μιλάει για τον loser Ντόναλντ Τραμπ. Συνολικά μια παρωδία όλης της εκλογικής διαδικασίας και της παρουσίασης των αποτελεσμάτων από το CNN.

16:07 Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπαν συνεχάρη τον Τζο Μπάιντεν για τη νίκη του στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, ένα αποτέλεσμα που θα μπορούσε να περιπλέξει τις σχέσεις με την Ουάσιγκτον, αφότου ο εθνικιστής ηγέτης κατηγόρησε τους Δημοκρατικούς στις ΗΠΑ για «ηθικό ιμπεριαλισμό». Ο Ορμπαν, είχε πει τον Σεπτέμβριο ότι μια νίκη του Ντόναλντ Τραμπ αποτελούσε το «plan A» και ότι δεν έκανε σχέδια για μια προεδρία του Μπάιντεν.

Ο Ορμπαν, που κυβερνά από το 2010, έχει έρθει σε αντιπαράθεση με τη διοίκηση του Μπαράκ Ομπάμα, όπου ο Μπάιντεν διετέλεσε αντιπρόεδρος. Τώρα συνεχάρη τον Μπάιντεν. «Θέλω να σας συγχαρώ για την επιτυχημένη προεκλογική εκστρατεία για τον προεδρικό θώκο. Σας εύχομαι υγεία και συνεχή επιτυχία στην άσκηση των υπέρμετρα σοβαρών καθηκόντων σας», έγραψε ο Όρμπαν σε επιστολή, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων MTI.

16:02 Με σχετική καθυστέρηση, ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς συνεχάρη τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

«Ειλικρινή συγχαρητήρια στον Τζόζεφ Μπάιντεν για την εκλογή του ως προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών. Σας εύχομαι με σοφία και αποφασιστικότητα να αντιμετωπίσετε τις υπάρχουσες προκλήσεις προς όφελος της Αμερικής και όλου του κόσμου. Ελπίζω να συνεχίσουμε την καλή συνεργασία μαζί σας, όπως είχαμε με τον Ντόναλντ Τραμπ, του οποίου είμαι πολύ ευγνώμων» έγραψε ο Βούτσιτς σε ανάρτηση του στο twitter. Το βράδυ του Σαββάτου σχολίασε την εκλογή Μπάιντεν, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι τα συμφέροντα της Σερβίας θα εξυπηρετούσε καλύτερα ενδεχόμενη επανεκλογή του Τραμπ.

16:00 Ο Ντόναλντ Τραμπ συνεχίζει να αμφισβητεί το αποτέλεσμα και την καταμέτρηση των ψήφων, τόσο στην Φιλαδέλεφεια (Πενσιλβάνια), όσο και στο Ντιτρόιτ (Μίσιγκαν). Με νέα σειρά tweets ζητά και από μέλη του Ανωτάτου Δικαστηρίου να παρέμβουν.

Η ειρωνεία είναι ότι την ίδια ώρα οι ίδιες (επιστολικές) ψήφοι για τη Γερουσία και τη Βουλή των Αντιπροσώπων δεν έχουν αμφισβητηθεί.

15:00 Τον Τζο Μπάιντεν συνεχάρη ο αιγύπτιος πρόεδρος Αμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι, για τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, δήλωσε η αιγυπτιακή Προεδρία.

«Ο πρόεδρος Άμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι βεβαιώνει με την ευκαιρία αυτή ότι ανυπομονεί να συνεργαστεί με τον εκλεγμένο Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν για την ενίσχυση των στρατηγικών διμερών σχέσεων μεταξύ της Αιγύπτου και των Ηνωμένων Πολιτειών, για το καλύτερο συμφέρον των δύο χωρών και των φίλων λαών τους».

13:01 Κάμαλα Χάρις, η πρώτη γυναίκα αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, μια γυναίκα που γκρεμίζει τείχη σε όλη της τη ζωή.

12:30 Ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί δήλωσε ότι η νέα αμερικανική κυβέρνηση θα πρέπει να εκμεταλλευθεί την ευκαιρία και να διορθώσει τα λάθη του απερχόμενου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, όπως μετέδωσαν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης μετά την ανακοίνωση της νίκης του υποψηφίου των Δημοκρατικών Τζο Μπάιντεν στις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου. «Ο αμερικανικός λαός είναι αντίθετος στη βλαπτική πολιτική του Τραμπ. Η νέα αμερικανική κυβέρνηση πρέπει να εκμεταλλευθεί την ευκαιρία και να διορθώσει τα προηγούμενα λάθη», τόνισε ο Ροχανί.

10:11 Σε πενταψήφια νούμερα ανέβηκε η διαφορά του Τζο Μπάιντεν στην πολιτεία της Τζόρτζια. Με βάση τη νέα ενσωμάτωση, ο εκλεγμένος πρόεδρος προηγείται με 10.195 ψήφους διαφορά (0,2%). Η Τζόρτζια δίνει 16 εκλέκτορες και έχουν να την κερδίσουν Δημοκρατικοί από το 1992.

10:00 Με μια κάποια καθυστέρηση, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου συνεχάρη την Κυριακή τον Τζο Μπάιντεν για τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, χαρακτηρίζοντας τον υποψήφιο των Δημοκρατικών «μεγάλο φίλο του Ισραήλ», ενώ ευχαρίστησε και τον Ντόναλντ Τραμπ για τη συνεργασία τους.

«Συγχαρητήρια στον Τζο Μπάιντεν και την Κάμαλα Χάρις. Τζο, γνωριζόμαστε εδώ και σχεδόν 40 χρόνια, η σχέση μας είναι θερμή και γνωρίζω ότι είσαι μεγάλος φίλος του Ισραήλ», έγραψε ο Νετανιάχου στον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter.

«Ελπίζω να μπορέσουμε, με εσάς τους δύο, να εμβαθύνουμε ακόμη περισσότερο την ειδική σχέση που έχουν οι ΗΠΑ με το Ισραήλ», πρόσθεσε ο Νετανιάχου, ο οποίος έχει χαρακτηρίσει στο παρελθόν τον απερχόμενο πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ «τον καλύτερο φίλο που είχε ποτέ το Ισραήλ στον Λευκό Οίκο».

«Ευχαριστώ, Ντόναλντ Τραμπ για τη φιλία σας προς το Ισραήλ και εμένα προσωπικά,για την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ και του Γκολάν, για τη στάση σας απέναντι στο Ιράν, για τις ιστορικές ειρηνευτικές συμφωνίας και που φέρατε την αμερικανοϊσραηλινή συμμαχία σε πρωτόγνωρα ύψη», επεσήμανε ο Νετανιάχου απευθυνόμενος στον ηττημένο Τραμπ.

Δεν είναι μυστικό ότι ο Νετανιάχου ευχόταν σε μια επανεκλογή του Τραμπ.

Η αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ, η στήριξη στην ανάπτυξη των εβραϊκών οικισμών στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, η ευλογία στην προσάρτηση του Γκολάν και η μεσολάβηση για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ του Ισραήλ και των αραβικών χωρών: ο Τραμπ βοήθησε το Ισραήλ.

Σύμφωνα με δύο πρόσφατες δημοσκοπήσεις, το 63% των Ισραηλινών προτιμούσαν τον Τραμπ από τον Μπάιντεν (17-18%), οι υποστηρικτές του οποίου ήταν λιγότεροι από τους αναποφάσιστους (20%).

07:55 Το εξώφυλλο του επετειακού Time για τη νίκη του Τζο Μπάιντεν και της Κάμαλα Χάρις.

!! 07:00 «Ο λαός αυτής της χώρας μίλησε. Μας έδωσε μια ξεκάθαρη νίκη».

Σε εορταστικό κλίμα, μπροστά σε ένα πλήθος υποστηρικτών του στο Γουίλμινγκτον στο Ντέλαγουερ, ο Τζο Μπάιντεν, συνοδευόμενος από την αντιπρόεδρό του Κάμαλα Χάρις, κήρυξε την νίκη του στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, δεσμευόμενος να «είναι ένας πρόεδρος που θα επιδιώκει να ενώνει και όχι να διχάζει».

Στην επινίκια ομιλία του ο Δημοκρατικός εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ, κάλεσε τους Αμερικανούς να μην αντιμετωπίζουν πλέον τους «αντιπάλους τους ως εχθρούς».

Απευθυνόμενος άμεσα στους υποστηρικτές του Ρεπουμπλικάνου αντιπάλου του, είπε: «Ας δώσουμε ο ένας στον άλλο μια ευκαιρία…Έφτασε η ώρα να βάλουμε στην άκρη τη σκληρή ρητορική, να ρίξουμε τους τόνους, να δούμε ο ένας τον άλλον, να ακούσουμε ο ένας τον άλλον ξανά». «Ήρθε η στιγμή να θεραπεύσουμε την Αμερική».

«Έκανα εκστρατεία για να αποκαταστήσω την ψυχή της Αμερικής, να ανοικοδομήσω τη ραχοκοκαλιά αυτού του έθνους, τη μεσαία τάξη και να κάνω την Αμερική να σεβαστεί ξανά τον κόσμο», δήλωσε ο εκλεγμένος πρόεδρος.

Χωρίς να αναφερθεί άμεσα στον αντίπαλό του, ο πρώην αντιπρόεδρος του Μπαράκ Ομπάμα τόνισε ότι κατανοεί την «απογοήτευση» των ψηφοφόρων του Τραμπ, ο οποίος αρνείται να παραδεχτεί την ήττα του.

«Θα εργαστώ το ίδιο σκληρά για εκείνους που δεν με ψήφισαν, όσο και για εκείνους που με επέλεξαν», δεσμεύτηκε ο 77χρονος Μπάιντεν.

Πρόσθεσε πως ο αμερικανικός λαός επιθυμεί οι Δημοκρατικοί και οι Ρεπουμπλικάνοι να συνεργαστούν, ανάφεροντας ότι ο ίδιος θέλει να τελειώνει η «δαιμονοποίηση μέσα στην Αμερική»

Κυριακή 8 Νοεμβρίου, 02:00 Το προβάδισμα του Τζο Μπάιντεν στην Τζόρτζια αυξήθηκε στις 9.160 ψήφους (0,18%). Υποχώρησε όμως στις 18.610 ψήφους το προβάδισμα στην Αριζόνα (0,56%).

23:59 O Ντόναλντ Τραμπ επιμένει στα περί «νόμιμων» και μη ψήφων και σε μήνυμά του στο Twitter καυχήθηκε ότι πήρε 71 εκατ. νόμιμες ψήφους, τις περισσότερες που έχει λάβει ποτέ πρόεδρος.

Σωστό – αυτή τη φορά το tweet του Τραμπ δεν έλεγε και πολλά ψέματα, αν και βέβαια έχει πάρει 70,3 εκατ. ψήφους. Το πρόβλημά του όμως ειναι ότι ο Τζο Μπάιντεν πήρε 74,5 εκατ. νόμιμες ψήφους…

23:45 Το CNN ανέφερε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ δεν θέλει να αποδεχθεί δημοσίως την ήττα του, ούτε σκοπεύει να προσκαλέσει τον εκλεγμένο πρόεδρο στον Λευκό Οίκο. Ο Τραμπ είναι ο ένατος πρόεδρος στην ιστορία των ΗΠΑ που μετά από μια πλήρη πρώτη θητεία δεν επανεκλέγεται. Ο τελευταίος ήταν ο Τζορτζ Μπους ο πρεσβυτερος, που το 1992 είχε χάσει από τον Μπιλ Κλίντον.

23:25 Το εξώφυλλο του γερμανικού Spiegel, με τον Τζο Μπάιντεν να αποκαθιστά το κεφάλι του Αγάλματος της Ελευθερίας.

Πριν τρία χρόνια, το περιοδικό είχε κυκλοφορήσει με τον Τραμπ να έχει αποκεφαλίσει το άγαλμα. Τώρα είναι η ώρα της αποκατάστασης. [Διαβάστε εδώ το σκεπτικό πίσω από το εξώφυλλο]

!! 23:15 Ένα μεγάλο εθνικό πάρτι: Χιλιάδες Αμερικανοί στους δρόμους για να πανηγυρίσουν τη νίκη του Μπάιντεν [εικόνες]

22:50 Το προβάδισμα του Τζο Μπάιντεν στην Πενσιλβάνια έφτασε τις 37.429 ψήφους (0,55%).

22:45 Ο Τζουζέπε Κόντε, πρωθυπουργός της Ιταλίας, συνεχάρη «τον αμερικανικό λαό και τους θεσμούς για την εξαιρετική αυτή απόδειξη της ζωτικότητας της δημοκρατίας» και διαβεβαίωσε ότι θέλει να εργαστεί με τον εκλεγμένο πρόεδρο Τζο Μπάιντεν για να «ενισχύσουν τη διατλαντική σχέση».

«Οι ΗΠΑ μπορούν να υπολογίζουν στην Ιταλία ως έναν σταθερό σύμμαχο και στρατηγικό εταίρο» έγραψε ο Κόντε σε μήνυμά του στην αγγλική γλώσσα στον λογαριασμό του στο Twitter.

«Θέλω να εκφράσω εξ ονόματος της Ιταλικής Δημοκρατίας και προσωπικά τα θερμότερα συγχαρητήρια για την εκλογή του στην προεδρία των ΗΠΑ» ανέφερε από την πλευρά του για την εκλογή Μπάιντεν, ο πρόεδρος της Ιταλίας Σέρτζιο Ματαρέλα. «Η διεθνής κοινότητα χρειάζεται τη συμβολή των ΗΠΑ, που εδώ και πολύ καιρό πρωταγωνιστούν στην οικοδόμηση των κανόνων της πολυμέρειας, για την αντιμετώπιση μιας άνευ προηγουμένου κρίσης, η οποία θέτει σε κίνδυνο την υγεία, τη ζωή και το μέλλον εκατομμυρίων ανθρώπων», συνέχισε ο Ματαρέλα. «Είμαι πεπεισμένος ότι υπό την προεδρία σας, η Ιταλία και όλη η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορέσουν να ενισχύσουν περαιτέρω τους δεσμούς μιας βαθιάς φιλίας στο όνομα των κοινών αξιών της ελευθερίας, της δικαιοσύνης και της δημοκρατίας που τους ενώνουν», κατέληξε.

22:29 Ένας ευφάνταστος τρόπος να διηγηθείς την αμερικανική πολιτική με τους τίτλους των τριών πρώτων ταινιών του «Πολέμου των Άστρων». Γίνεται ακόμα καλύτερο γιατί το έκανε ο Μαρκ Χάμιλ, ο Λουκ Σκάιγουοκερ του «Star Wars».

22:20 Tο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα φαίνεται να παίρνει αποστάσεις από τις τρέλες του Τραμπ. Ο Μιτ Ρόμνεϊ, γερουσιαστής και υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών για την προεδρία το 2012, έγινε ο πρώτος εξέχων παράγοντας του Κόμματος που συνεχάρη τον Τζο Μπάιντεν για τη νίκη του απέναντι στον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος δεν έχει παραδεχθεί την ήττα του.

Η Αν (η σύζυγος του Μιτ Ρόμνεϊ) «και εγώ απευθύνουμε τα συγχαρητήριά μας στον εκλεγέντα πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και στην εκλεγείσα αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις», ανθρώπους «καλών προθέσεων και θαυμαστού χαρακτήρα» ανέφερε ο γερουσιαστής της Γιούτα.

Συγχαρητήρια στον Μπάιντεν έδωσε και ο Τζεμπ Μπους, πρώην κυβερνήτης της Φλόριντα και αδελφός του 43ου προέδρου των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους του νεότερου.

21:39 Καλύπτοντας με το χέρι της τη λέξη «vice», από το αντι-πρόεδρος, η Τζιλ Μπάιντεν ποζάρισε με τον θριαμβευτή των εκλογών και ανήρτησε τη σχετική φωτογραφία στα social media, λέγοντας ότι ο σύζυγός της θα είναι ο πρόεδρος όλων των αμερικανικών οικογενειών.

21:30 Ο Τζο Μπάιντεν ανακοινώθηκε ως νικητής και στην πολιτεία της Νεβάδα, που δίνει άλλους έξι εκλέκτορες. Συνολικά έχει 279 και απομένουν η Τζόρτζια, η Αλάσκα, η Βόρεια Καρολίνα και, με βάση τους υπολογισμούς του CNN, η Αριζόνα, όπου το αποτέλεσμα δεν έχει οριστικοποιηθεί. Προς το παρόν πάντως στην Αριζόνα προηγείται με 20.500 ψήφους διαφορά. Το βασικό σενάριο θέλει τον Μπάιντεν να τελειώνει την εκλογή με 306 εκλέκτορες, να παίρνει δηλαδή και την Τζόρτζια.

21:22 Ο Τζο Μπάιντεν θα απευθυνθεί στον αμερικανικό λαό, στις 20:00 (ώρα ανατολικής ακτής ΗΠΑ, 03:00 ώρα Ελλάδος) από το Γουίλμινγκτον του Ντέλαγουερ.

21:20 Προσβλέποντας σε μια… χειραψία με αγκώνες ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ χαιρέτισε την εκλογή του Τζο Μπάιντεν στην προεδρία των ΗΠΑ.

21:10 Ο Ντόναλντ Τραμπ έπαιζε γκολφ στο Στέρλινγκ της Βιρτζίνιας, όταν έγιναν γνωστά τα αποτελέσματα. Ο ίδιος επιμένει ότι η εκλογή δεν έχει τελειώσει, ισχυριζόμενος ότι υπήρξε νοθεία και μεθόδευση, χωρίς φυσικά να έχει κάποια απόδειξη. Πλέον όμως, με όλον τον κόσμο να αναγνωρίζει τον Μπάιντεν ως νικητή και εκλεγμένο πρόεδρο, οι ημέρες του στον Λευκό Οίκο είναι μετρημένες.

Ο Τραμπ παίζοντας γκολφ το Σάββατο, σε ένα από τα πάρκα του στη Βιρτζίνια (REUTERS/Joshua Roberts)

21:09 Δεν έχει υπάρξει προς το παρόν συγχαρητήριο μήνυμα από την τουρκική προεδρία ή τον Ταγίπ Ερντογάν προς τον νικητή των αμερικανικών εκλογών Τζο Μπάιντεν.

21:02 Τα «θερμά συγχαρητήριά» της εξέφρασε στον Τζο Μπάιντεν και την Κάμαλα Χάρις για την νίκη τους στις εκλογές η Ανγκελα Μέρκελ και τόνισε την σημασία της διατλαντικής συνεργασίας στην προσπάθεια να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις των καιρών μας.

Σε ανακοίνωση της καγκελαρίας αναφέρονται τα εξής:

«Θερμά συγχαρητήρια! Οι αμερικανοί πολίτες αποφάσισαν. Ο Τζο Μπάιντεν θα γίνει ο 46ος Πρόεδρος των ΗΠΑ. Του εύχομαι από καρδιάς τύχη και επιτυχία και συγχαίρω επίσης την Κάμαλα Χάρις, την πρώτη εκλεγμένη Αντιπρόεδρο της χώρας της.

Προσβλέπω στην μελλοντική συνεργασία με τον πρόεδρο Μπάιντεν. Η διατλαντική μας φιλία είναι αναντικατάστατη, εάν θέλουμε να υπερβούμε τις μεγάλες προκλήσεις αυτής της εποχής».

20:51 Τον Τζο Μπάιντεν και την Κάμαλα Χάρις, πρώτη γυναίκα αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, όπως παρατήρησε, συνεχάρη και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

20:49 Ο πρόεδρος της Πολωνίας Αντρέι Ντούντα, ένας από τους ευρωπαίους ηγέτες που είχαν τη στενότερη συνεργασία με τον Ντόναλντ Τραμπ, συνεχάρη τον Τζο Μπάιντεν για την «πετυχημένη προεδρική εκστρατεία». Ο Ντούντα πρόσθεσε ότι η Πολωνία είναι αποφασισμένη να διατηρήσει μια «υψηλού επιπέδου, υψηλής ποιότητας…εταιρική σχέση» με τις ΗΠΑ.

20:39 Μετά την ανακοίνωση της νίκης του Τζο Μπάιντεν, κόσμος άρχισε να συγκεντρώνεται έξω από τον Λευκό Οίκο στην Ουάσινγκτον για να πανηγυρίσει – και να πείσει τον Τραμπ να αποδεχτεί την ήττα του.

Και στο βάθος ο Λευκός Οίκος (REUTERS/Tom Brenner)

20:35 «Συγχαρητήρια στον καλό μου φίλο και φίλο της Κύπρου εκλεγμένο pρόεδρο της Αμερικής Τζο Μπάιντεν. Τις καλύτερες ευχές μου για την πλέον επιτυχημένη και παραγωγική θητεία. Προσβλέπω σε στενή συνεργασία προκειμένου να ενισχυθούν οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών». Αυτό έγραψε στο Twitter ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης, συνοδεύοντας την ανάρτηση με μια φωτογραφία του με τον Μπάιντεν.

20:05 O 44ος πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, συνεχάρη τον Τζο Μπάιντεν και την Κάμαλα Χάρις, τους φίλους του όπως τους αποκάλεσε.

19:59 «Οι Αμερικανοί επέλεξαν τον πρόεδρό τους». Τα συγχαρητήριά του στον Τζο Μπάιντεν και στην Κάμαλα Χάρις εξέφρασε ο Εμανουέλ Μακρόν, λέγοντας ότι υπάρχει πολλή δουλειά να γίνει για να αντιμετωπιστούν οι σημερινές προκλήσεις.

19:58 Μια εικόνα που μαρτυρά την κατάρρευση της ομάδας του Ντόναλντ Τραμπ. Ο Ρούντι Τζουλιάνι, κάποτε πανίσχυρος δήμαρχος της Νέας Υόρκης και πάντα ικανότατος νομικός, δίνει συνέντευξη Τύπου στη Φιλαδέλφεια για να εξηγήσει τα νομικά «επιχειρήματα» που αμφισβητούν το αποτέλεσμα. «Προφανώς και δεν θα αναγνωρίσει την ήττα του ενώ υπάρχουν τουλάχιστον 600.000 αμφισβητούμενα ψηφοδέλτια», δήλωσε ο Τζουλιάνι για τη στάση του Τραμπ.

Όμως το όλο σκηνικό δείχνει μια παραίτηση. Η «μεγάλη» συνέντευξη Τύπου, που είχε προαναγγείλει με tweet ο Τραμπ, δόθηκε έξω από ένα γκαράζ στα προάστια της Φιλαδέλφειας, ανάμεσα σε ένα κρεματόριο και σε ένα sex shop.

Όπως επεσήμανε το Slate, προφανώς κάποιος στην ομάδα του Τραμπ είχε κάνει λάθος —καθώς η εικόνα δεν δείχνει έναν πρόεδρο που έχει τον έλεγχο των πραγμάτων. Και αυτός ήταν ο ίδιος ο πρόεδρος. Αρχικά έγραψε στο Twitter ότι η «μεγάλη» συνέντευξη Τύπου θα δοθεί στο «Four Seasons Philadelphia», μόνο που υπήρχε ένα πρόβλημα: το συγκεκριμένο ξενοδοχείο ήταν εκείνη την ώρα κλειστό! Μετά ο Τραμπ διόρθωσε το tweet, λέγοντας ότι ο Τζουλιάνι θα μιλήσει από το Four Season Total Landscaping. Οταν έφτασαν εκεί οι δημοσιογράφοι διαπίστωσαν το χάλι. Και γέλασαν με τον συνδυασμό μιας προεκλογικής εκστρατείας σε περιδήνηση ανάμεσα σε ένα κρεματόριο και ένα sex shop…

19:57 Τα συγχαρητήριά του εξέφρασε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον στον Τζο Μπάιντεν για τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ.

Ο Τζόνσον -από τους προνομιακούς συνομιλητές του Τραμπ- σημείωσε ότι προσβλέπει στην στενή συνεργασία τους στις προτεραιότητες που μοιράζονται οι δύο ηγέτες.

19:50 «Καλωσόρισες πίσω Αμερική!» Το μήνυμα της Αν Ινταλγκό, δημάρχου του Παρισιού, ίσως το πιο εύστοχο συγχαρητήριο μήνυμα ξένων ηγετών προς τον νικητή Τζο Μπάιντεν.

19:40 Ο Τζο Μπάιντεν διευρύνει το προβάδισμά του στην Πενσιλβάνια, φτάνοντας στις 34.414 ψήφους από τον Ντόναλντ Τραμπ.

19:23 «Τα καταφέραμε Τζο, θα γίνει ο επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ». Το τηλεφώνημα της Κάμαλα Χάρις στον θριαμβευτή των εκλογών. Η Κάμαλα Χάρις θα είναι η πρώτη γυναίκα αντιπρόεδρος στην ιστορία των ΗΠΑ.

19:19 Τα συγχαρητήρια στον εκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ έστειλε, μέσω Twitter, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, χαρακτηρίζοντας τον Τζο Μπάιντεν «αληθινό φίλο της Ελλάδας».

19:17 Ο Βανς Τζόουνς, σχολιαστής του CNN, βάζει τα κλάματα στον αέρα συγκινημένος από τη νίκη του Τζο Μπάιντεν. «Από σήμερα είναι ευκολότερο να είσαι γονιός», είπε.

19:10 Ο Στίβεν Κινγκ, διάσημος συγγραφέας και διαπρύσιος επικριτής του Τραμπ και του τραμπισμού, γράφει στο Twitter: «Κάποιες φορές οι καλοί νικάνε».

19:02 Τα πρώτα συγχαρητήρια στον Τζο Μπάιντεν και στην Κάμαλα Χάρις ήρθαν από τον πρωθυπουργό του γειτονικού Καναδά, Τζάστιν Τριντό.

18:55 Το πρώτο μήνυμα του Τζο Μπάιντεν στα social media μετά την ανακοίνωση της νίκης του στις εκλογές. «Αμερική, είναι τιμή μου που επιλέξατε εμένα να ηγηθώ αυτής της σπουδαίας χώρας. Η δουλειά που έχουμε θα είναι δύσκολη, αλλά σας υπόσχομαι το εξής: Θα είμαι ένας πρόεδρος όλων των Αμερικανών – είτε ψηφίσατε εμένα είτε όχι»

18:50 Το Fox News, το δίκτυο του ομίλου Μέρντοκ, που ουσιαστικά προώθησε και οδήγησε τον Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία το 2016, ανακοίνωσε ότι νικητής των εκλογών είναι ο Τζο Μπάιντεν.

!! 18:25 Το CNN ανακοίνωσε τον Τζο Μπάιντεν νικητή των προεδρικών εκλογών! Το δίκτυο επιβεβαίωσε τη νίκη του πρώην αντιπροέδρου στην Πενσιλβάνια, με συνέπεια να έχει εξασφαλισμένους 273 εκλέκτορες και τη νίκη στις εκλογές.

Αντίστοιχες ανακοινώσεις έκαναν και το Associated Press, το ABC και το NBC.

Ο Μπάιντεν θεωρείται πλέον president elect και τώρα θα αρχίσει μια μακρά διαδικασία μετάβασης της εξουσίας, η οποία θα κορυφωθεί με την ορκωμοσία του ως 46ου προέδρου των ΗΠΑ στις 20 του προσεχούς Ιανουαρίου.

Δεν θα είναι μια εύκολη περίοδος, δεδομένου ότι μία ώρα πριν τις ανακοινώσεις των μεγάλων ειδησεογραφικών οργανισμών για τη νίκη του Μπάιντεν, ο νυν πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ισχυριζόταν ότι αυτός είχε κερδίσει. Η άρνηση του Τραμπ να αποδεχτεί την ήττα και ενδεχομένως να συνεννοηθεί με την ομάδα που έχει ήδη ετοιμάσει ο Μπάιντεν για να υπάρξει ομαλή διαδοχή στη διακυβέρνηση της υπερδύναμης, θα είναι τα ζητήματα του επόμενου διαστήματος, μαζί με τους δικολαβίστικους ισχυρισμούς του απερχόμενου προέδρου. Ήδη άλλωστε, πολλοί λένε ότι ο Τραμπ δεν θα πάει καν στην τελετή ορκωμοσία του διαδόχου του.

Σε κάθε περίπτωση είναι μια ιστορική στιγμή.

Μια ιστορική στιγμή για τον Μπάιντεν, που ύστερα από μια πολιτική καριέρα 40 ετών και έπειτα από οκτώ χρόνια στην αντιπροεδρία (επί Μπαράκ Ομπάμα 2009-2017), εκλέγεται πρόεδρος των ΗΠΑ.

Μια ιστορική στιγμή καθώς η Κάμαλα Χάρις έγινε η πρώτη γυναίκα που εκλέγεται αντιπρόεδρος.

18:23 Ο Τζο Μπάιντεν διεύρυνε το προβάδισμά του στην Πενσιλβάνια σε 30.908 ψήφους.

18:06 Νέα μείωση στο προβάδισμα του Τζο Μπάιντεν στην Αριζόνα: συρρικνώθηκε στις 20.573 ψήφους (0,6%).

17:50 Το προβάδισμα του Τζο Μπάιντεν στην Αριζόνα μειώθηκε στις 27.963 ψήφους (0,8%).

17:47 Είναι πλέον αστείο αλλά και θλιβερό αυτό που συμβαίνει με τον Ντόναλντ Τραμπ, τα tweets του και την άρνησή του να αποδεχτεί το αποτέλεσμα. Εγραψε (με κεφαλαία μάλιστα): Εγώ κέρδισα τις εκλογές και με διαφορά! Φυσικά κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί.

16:00 Η γελοιογραφία της ημέρας από τον Πίτερς Μπρουκς στους Times του Λονδίνου.

15:35 Σε μια απέλπιδα προσπάθεια να καθυστερήσει το μοιραίο, ο Ντόναλντ Τραμπ άλλαξε τακτική. Από εκεί όπου έλεγε stop the count, ζητώντας πραξικοπηματικά να σταματήσει η καταμέτρηση ψήφων, τώρα λέει ότι στην καταμέτρηση δεν επιτράπηκε να υπάρξουν παρατηρητές και προανήγγειλε συνέντευξη Τύπου της νομικής του ομάδας στην Φιλαδέλφεια της Πενσιλβάνιας.

Στις καταμετρήσεις συνέβησαν «κακά πράγματα» πρόσθεσε.

Οπως αναμενόταν, τα tweets του επισημάνθηκαν από το Twitter, ως παραπλανητικά και επικίνδυνα.

Και όλα αυτά ενώ αναμένεται ένα νέο πακέτο ψήφων να ανακοινωθούν στην Πενσιλβάνια, που ίσως κρίνει οριστικά το αποτέλεσμα.

14:00 To Business Insider ανακοίνωσε νίκη του Τζο Μπάιντεν, με τουλάχιστον 273 εκλέκτορες. Εγραψε ότι ασκούνται ήδη πιέσεις στον Ντόναλντ Τραμπ να αποδεχτεί την ήττα του.

13:30 Σε μια απόδειξη της εξαιρετικής επίδοσης των Δημοκρατικών στην Τζόρτζια, ο Ντέιβιντ Περντιού, Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής δεν κατάφερε να επανεκλεγεί απευθείας και θα πρέπει να πάει σε επαναληπτική εκλογή τον Ιανουάριο με αντίπαλο τον Δημοκρατικό Τζον Οσοφ. Αυτή η εκλογή θα κρίνει το ποιο κόμμα θα έχει το πάνω χέρι και στη Γερουσία καθώς με ενδεχόμενη νίκη του Οσοφ το Σώμα θα είναι μοιρασμένο 50 – 50.

Όμως με την προδιαγραφόμενη επικράτηση του Τζο Μπάιντεν, η Γερουσία θα έχει για πρόεδρο την αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις. Άρα οι Δημοκρατικοί θα έχουν μια οριακή πλειοψηφία 50+1.

11:00 Το προβάδισμα του Τζο Μπάιντεν στην Τζόρτζια διευρύνθηκε στις 7.200 ψήφους. Η διαφορά είναι στο 0,14%.

09:03 Το προβάδισμα του Τζο Μπάιντεν στην Πενσιλβάνια διευρύνθηκε στις 28.833 ψήφους. Το γεγονός ότι η διαφορά του από τον Τραμπ είναι στο 0,43% —κάτω δηλαδή από το όριο του 0,5% που, σύμφωνα με τους κανονισμούς της πολιτείας, οδηγεί σε αυτόματη επανακαταμέτρηση— εμποδίζει τα αμερικανικά ΜΜΕ όπως το CNN, το NBC και το ABC, να τον ανακηρύξουν επίσημα νικητή της πολιτείας και president elect.

08:02 Ένα ένα τα σημαίνοντα στελέχη του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος παίρνουν αποστάσεις από τον Ντόναλντ Τραμπ και την «τακτική» του να αμφισβητεί το αποτέλεσμα, μιλώντας για «νόμιμες» και «μη νόμιμες» ψήφους. Χαρακτηρηστική η περίπτωση του Μιτ Ρόμνεϊ. Ο γερουσιαστής και προεδρικός υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών το 2012, είπε ότι είναι δικαίωμα του προέδρου να ζητήσει επανακαταμέτρηση ή και να εξαντλήσει το νομικό του οπλοστάσιο. «Όμως είναι λάθος να λέει ότι οι εκλογές ήταν νοθευμένες ή ότι του τις έκλεψαν», προσέθεσε.

07:30 Ο Ντόναλντ Τραμπ ξεπέρασε το όριο των 70 εκατ. ψήφων. Είναι περισσότερες από επτά εκατ. ψήφοι παραπάνω από αυτές (62.984.828) που τέσσερα χρόνια πριν οδήγησαν στην εκλογή του στον Λευκό Οίκο.

!! 07:01 Ο Τζο Μπάιντεν δεν είπε, ακόμα, ότι είναι ο νικητής των εκλογών. Έκανε όμως όλα τα άλλα που κάνει ένας νικητής. Αργά το βράδυ της Παρασκευής (ξημερώματα Σαββάτου, ώρα Ελλάδος), ο πρώην αντιπρόεδρος μίλησε από το Ντέλαγουερ και έχοντας στο πλευρό του την Κάμαλα Χάρις μίλησε για μια εκλογή που έδωσε μια σαφή εντολή για να ενωθεί ξανά το αμερικανικό έθνος.

«Μπορεί να είμαστε αντίπαλοι, αλλά δεν είμαστε εχθροί», τόνισε.

«Οι αριθμοί μάς λένε (…) και είναι μια αρκετά πειστική ιστορία: θα κερδίσουμε την κούρσα», τόνισε ο Μπάιντεν, προσθέτοντας ότι η υποψήφιά του για την αντιπροεδρία  Κάμαλα Χάρις και ο ίδιος ήδη συναντώνται με ειδικούς για να προετοιμαστούν για τον Λευκό Οίκο.

«Εχει έρθει η ώρα να συσπειρωθούμε» για να «ξεπεράσουμε την οργή», προσέθεσε στη διάρκεια της σύντομης ομιλίας του, η οποία είχε αρχικά προγραμματιστεί για να γιορτάσει τη νίκη του, όμως άλλαξε προσέγγιση.

Είναι σαφές ότι ο Μπάιντεν δεν θέλει να βιαστεί ώστε να μην υπονομεύσει τη διαδικασία της καταμέτρησης σε Πενσιλβάνια, Τζόρτζια, Αριζόνα και Νεβάδα. Είναι προτιμότερο να βλέπει στην τηλεόραση -και κυρίως να το βλέπουν και οι Αμερικανοί- πώς κάθε νέα ενσωμάτωση ψήφων τον εμφανίζει μπροστά και ανατρέπει την εικόνα που είχε δημιουργηθεί την Τετάρτη. Είναι μια διαδικασία που αφαιρεί κάθε αμφισβήτηση για το αποτέλεσμα.

Εξάλλου σε αριθμό ψήφων σε εθνικό επίπεδο ο υποψήφιος των Δημοκρατικών βρίσκεται μπροστά από τον αντίπαλό του κατά 4,1 εκατομμύρια! Ο Μπάιντεν έχει ήδη ψηφιστεί από 74,9 εκατ. Αμερικανούς, τους περισσότερους από κάθε άλλον στην ιστορία των ΗΠΑ.

Ο Τζο Μπάιντεν στις δηλώσεις του το βράδυ της Παρασκευής με την Κάμαλα Χάρις, την υποψήφια αντιπρόεδρό του, δίπλα του (REUTERS/Kevin Lamarque)

«Η ψήφος σας θα καταμετρηθεί. Δεν με νοιάζει πόσο πολύ προσπαθούν κάποιοι να το σταματήσουν. Δεν θα επιτρέψω να γίνει», διαβεβαίωσε και, περιγράφοντας τα αποτελέσματα, είπε ότι «ξαναχτίζουμε το “μπλε τείχος” στη μέση της χώρας που κατέρρευσε πριν τέσσερα χρόνια: Πενσιλβάνια, Μίσιγκαν, Γουισκόνσιν, η καρδιά αυτού του έθνους».

Προσέθεσε δε ότι «θα είμαστε οι πρώτοι Δημοκρατικοί που κερδίζουμε την Αριζόνα εδώ και 24 χρόνια, οι πρώτοι Δημοκρατικοί που κερδίζουμε την Τζόρτζια εδώ και 28 χρόνια».

Υπό αυτές τις συνθήκες ο Μπάιντεν μπορεί να εκλεγεί πρόεδρος με 306 εκλέκτορες (ο Τραμπ είχε εκλεγεί το 2016 με 304 εκλέκτορες).

Ο Μπάιντεν τόνισε ότι οι Αμερικάνοι τού έδωσαν εντολή να αντιμετωπίσει την πανδημία του κορονοϊού, να ενισχύσει την οικονομία που πλήττεται, να αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή και τον συστημικό ρατσισμό.

«Κατέστησαν σαφές ότι θέλουν η χώρα να συσπειρωθεί, όχι να συνεχίσει να διχάζεται», εκτίμησε, ενώ πρόσθεσε ότι ελπίζει να απευθυνθεί ξανά στους πολίτες μέχρι το βράδυ του Σαββάτου.

02:21 Ο Τζο Μπάιντεν είδε το προβάδισμα του στην Αριζόνα να μειώνεται στις 30.000 ψήφους.

00:53 Ο Ντόναλντ Τραμπ επανήλθε με ένα tweet, υποστηρίζοντας ότι «ο Τζο Μπάιντεν δεν πρέπει λανθασμένα να αναλαμβάνει την προεδρία. Θα μπορούσα να κάνω και εγώ το ίδιο. Οι νομικές διαδικασίες μόλις ξεκίνησαν». Εχει ενδιαφέρον ότι ο Τραμπ δεν αναφέρεται πια στον «sleepy Joe», όπως έκανε όλον αυτόν τον καιρό, αλλά στον Τζο Μπάιντεν.

00:30 Στην Αριζόνα το προβάδισμα του Τζο Μπάιντεν συρρικνώθηκε στις 39.769 ψήφους. Η Αριζόνα δίνει 11 εκλεκτορικές ψήφους.

00:19 Στην Πενσιλβάνια το προβάδισμα του Τζο Μπάιντεν έφτασε τις 14.541 ψήφους. Η Πενσιλβάνια δίνει 20 εκλεκτορικές ψήφους.

Σάββατο, 07 Νοεμβρίου  00:17 CNN: «Η Τζόρτζια έχει χαθεί, η Πενσιλβάνια είναι η “fat lady singing”», λέει ο δημοσιογράφος του δικτύου που έχει διαπιστευτεί στην εκστρατεία του Ντόναλντ Τραμπ. Καθώς αναμένονται τα επίσημα αποτελέσματα από τις κρίσιμες πολιτείες, το ένα μετά το άλλο τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης διαπιστώνουν την προδιαγραφόμενη ήττα του Τραμπ και τη νίκη του Μπάιντεν.

23:55 Στην Τζόρτζια, ο Τζο Μπάιντεν πήρε 4.263 περισσότερες ψήφους από τον Ντόναλντ Τραμπ. Η διαφορά στο 0,08% αιτιολογεί τη διαδικασία της επανακαταμέτρησης.

21:30 Ο Τζο Μπάιντεν  ανακοίνωσε πως θα μιλήσει για μια ακόμη φορά στον αμερικανικό λαό το βράδυ της Παρασκευής (ξημερώματα Σαββάτου ώρα Ελλάδος). Ο Μπάιντεν αναμένεται να μιλήσει και πάλι από τα κεντρικά της προεκλογικής του εκστρατείας στο Ντέλαγουερ, με ορισμένους συμβούλους του να σημειώνουν πως ενδεχομένως να πραγματοποιήσει την πρώτη ομιλία στην οποία και θα ανακοινώνει τη νίκη του στις αμερικανικές εκλογές 2020. Δηλώσεις αναμένεται να κάνει την ίδια ώρα και η Καμάλα Χάρις.

19:35 Ο Τζο Μπάιντεν διπλασίασε το προβάδισμά του στη Νεβάδα σε περίπου 22.000 ψήφους το απόγευμα της Παρασκευής. Ετσι βρίσκεται πλέον 1,7 ποσοστιαίες μονάδες μπροστά από τον Ντόναλντ Τραμπ. Η εξέλιξη έρχεται καθώς οι περισσότερες ψήφοι ήρθαν από το Κλαρκ Κάντρι, την πιο πυκνοκατοικημένη κομητεία της πολιτείας, όπου βρίσκεται και το Λας Βέγκας.

17:48 Στην επανακαταμέτρηση των ψήφων θα προχωρήσει η πολιτεία της Τζόρτζια καθώς η διαφορά του Τζο Μπάιντεν από τον Ντόναλντ Τραμπ είναι στο 0,03%. Πρόκειται για προβλεπόμενη διαδικασία, η κινητοποίηση της οποίας ερμηνεύεται και ως μια επιβεβαίωση ότι το αποτέλεσμα έχει σε πρώτη φάση κριθεί.

17:46 Σύμφωνα με το CNN μια «ασπίδα» αεράμυνας πάνω από την οικία του Τζο Μπάιντεν στο Γουίλμινγκτον του Ντέλαγουερ έχει ήδη δημιουργηθεί από τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις.

17:38 Στην Τζόρτζια, ο Τζο Μπάιντεν προηγείται πλέον με 1.576 ψήφους, οριακό αλλά σαφές προβάδισμα. Η Τζόρτζια δίνει 16 εκλέκτορες και οι Δημοκρατικοί έχουν να κερδίσουν εκεί από το 1992 και την πρώτη νίκη του Μπιλ Κλίντον, ο οποίος όμως είχε ευνοηθεί από την υποψηφιότητα του ανεξάρτητου Ρος Περό. Για να βρει κανείς νίκη Δημοκρατικού υποψηφίου απέναντι μόνο σε Ρεπουμπλικάνο στην Τζόρτζια πρέπει να ανατρέξει στο 1976 όταν ο Τζίμι Κάρτερ, ο οποίος ήταν γέννημα-θρέμα της πολιτείας, σάρωσε τον Τζορτζ Φορντ.

17:10 Το προβάδισμα του Τζο Μπάιντεν στην Πενσιλβάνια διευρύνεται: έφτασε στις 6.564 ψήφους. Σύμφωνα με τους New York Times υπάρχουν 130.000 ψηφοδέλτια που δεν έχουν καταμετρηθεί, πολλές από περιοχές που θεωρούνται προπύργια των Δημοκρατικών (Πίτσμπουργκ και Φιλαδέλφεια).

16:45 H εκστρατεία του Τραμπ βρίσκεται σε περιδίνηση. Ενώ επί ημέρες επέμενε ότι η εκλογή είχε τελειώσει, τώρα βγήκε να πει ότι δεν έχει τελειώσει και ότι οι προβλέψεις για επικράτηση του Τζο Μπάιντεν σε τέσσερις πολιτείες (Πενσιλβάνια, Τζόρτζια, Αριζόνα και Νεβάδα) βασίζεται σε παρατυπίες. Η ανακοίνωση του Μάθιου Μόργκαν, νομικού συμβούλου της καμπάνιας του Τραμπ, ανέφερε ότι στην Πενσιλβάνια υπήρξαν παρατυπίες με τους παρατηρητές της καταμέτρησης –αν και όχι στην ίδια την καταμέτρηση–, ενώ για τη Νεβάδα και την Αριζόνα ότι ψήφισαν άνθρωποι που δεν έπρεπε. Για την Τζόρτζια προανήγγειλε αίτηση επανακαταμέτρησης.

 

!! 16:01 Ο Τζο Μπάιντεν απέκτησε προβάδισμα και στην Πενσιλβάνια. Προηγείται με 5.587 ψήφους, ενώ απομένουν να καταμετρηθούν περίπου 145.000 ψηφοδέλτια.

Μάλιστα το αξιόπιστο Decision Desk HQ τον ανακήρυξε νικητή της πολιτείας και εκλεγμένο πρόεδρο, με τουλάχιστον 273 εκλέκτορες. Εφόσον δε ο υποψήφιος των Δημοκρατικών κερδίσει και τις πολιτείες της Νεβάδα, της Αριζόνα και της Τζόρτζια, όπου έχει προβάδισμα, μπορεί να φτάσει τους 306 εκλέκτορες!

Ο χάρτης με την Πενσιλβάνια να γίνει «μπλε» και τον Μπάιντεν να φτάνει τους 273 εκλέκτορες, χωρίς να υπολογίζονται αυτοί της Νεβάδας, της Αριζόνα και της Τζόρτζια

13:25 Διευρύνεται το προβάδισμα του Τζο Μπάιντεν στην Τζόρτζια, έφτασε τις 1.096 ψήφους, ενώ εκτιμάται ότι απομένουν να καταμετρηθούν λίγο περισσότερα από 5.000 ψηφοδέλτια.

13:18 Το Fox News ανέφερε ότι ο Τζο Μπάιντεν θα λάβει επιπλέον φρουρά από την Secret Service, την υπηρεσία ασφαλείας των αμερικανών προέδρων. Συγκεκριμένα, οι πράκτορες θα σταλούν στο Chase Center στο Γουίλμινγκτον του Ντέλαγουερ, όπου η ομάδα του Μπάιντεν έχει εγκατασταθεί μετά τις εκλογές και όπου αναμένεται να εκφωνήσει λόγο ο πρώην αντιπρόεδρος εντός της ημέρας.

!! 11:27 Πέρασε μπροστά στην Τζόρτζια ο Τζο Μπάιντεν! Σύμφωνα με το Decision Desk HQ, η διαφορά υπέρ του υποψηφίου των Δημοκρατικών είναι στις 917 ψήφους! Τον αριθμό και την αλλαγή του χρώματος της πολιτείας σε μπλε επιβεβαίωσε και το CNN.

H Τζόρτζια πλέον κλίνει προς το «μπλε» των Δημοκρατικών, για πρώτη φορά από το 1992.

10:50 Στις 463 ψήφους η διαφορά υπέρ του Τραμπ στην Τζόρτζια, πολιτεία που οι Δημοκρατικοί έχουν να κερδίσουν από το 1992.

09:48 Η Αμερική κρατά την ανάσα της -και μαζί της ολόκληρος ο πλανήτης- με αυτό που συμβαίνει στην Τζόρτζια. Η διαφορά υπέρ του Τραμπ έπεσε στις 665 ψήφους ενώ απομένει να καταμετρηθούν περί τα 7.500 ψηφοδέλτια, κυρίως από αστικές περιοχές αυτής της πολιτείας που δίνει 16 εκλέκτορες!

09:01 Η Γκρέτα Τούνμπεργκ απαντά μεταχρονολογημένα αλλά απίστευτα εύστοχα στον Ντόναλντ Τραμπ που της είχε επιτεθεί στο Twitter πέρυσι τον Δεκέμβριο: «Ο Ντόναλντ πρέπει να δουλέψει πάνω στο πρόβλημα διαχείρισης του θυμού και μετά να πάει σε μια καλή ταινία με ένα φίλο. Χαλάρωσε, Ντόναλντ, χαλάρωσε!».

!! 08:50 Στην Πενσιλβάνια η διαφορά υπέρ του Τραμπ συρρικνώθηκε στις 18.229 ψήφους. Εκτιμάται ότι απομένουν να καταμετρηθούν πάνω από 275.000 ψήφοι, κυρίως από την περιοχή της Φιλαδέλφειας.

07:10 Παραλήρημα Τραμπ ότι «του κλέβουν την νίκη» – μέχρι που τον έκοψαν τα κανάλια! Σε μια πρωτοφανή αμφισβήτηση της εκλογικής διαδικασίας από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, ο Τραμπ βγήκε από τον Λευκό Οίκο με το έμβλημα της προεδρίας πίσω του και εμφανώς καταβεβλημένος μίλησε για «νόμιμες» και μη ψήφους, υποστήριξε ότι «αν μετρηθούν οι νόμιμες ψήφοι, κερδίζω με ευκολία», και προσέθεσε ότι η συνέχιση της καταμέτρησης δείχνει ότι διαπράττεται «νοθεία». Κατήγγειλε δε μια ολόκληρη συνωμοσία εναντίον του.

Ηταν τόσα τα ψεύδη του, που πολλά ΜΜΕ σεβόμενα τον ρόλο τους, ως μεταδότες της αλήθειας και όχι απλώς αναμεταδότες ισχυρισμών, υπαινιγμών και αβάσιμων θεωριών, διέκοψαν τη μετάδοση (περισσότερα εδώ). Συγκεκριμένα τα ABC, CBS και NBC διέκοψαν τη μετάδοση της συνέντευξης Τύπου του Τραμπ.

«Οκ, βρισκόμαστε πάλι στην ασυνήθιστη θέση όχι μόνο να διακόπτουμε τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά να διορθώνουμε τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών» σχολίασε ο Μπράιαν Γουίλιαμς του MSNBC.

06:50 Στην Τζόρτζια η διαφορά βρίσκεται στις 1.800 ψήφους υπέρ του Ντόναλντ Τραμπ. Εκτιμάται ότι απομένουν περί τις 9.000 ψήφους να καταμετρηθούν.

Παρασκευή, 6 Νοεμβρίου 00:03 Ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι δεν έχει καμία αμφιβολία ότι θα νικήσει τον νυν πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και θα κερδίσει την προεδρία των ΗΠΑ και ζήτησε από όλους να παραμείνουν ψύχραιμοι καθώς συνεχίζεται η καταμέτρηση των ψήφων των εκλογών της 3ης Νοεμβρίου.

«Δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι όταν τελειώσει η καταμέτρηση, η γερουσιαστής Χάρις και εγώ θα ανακηρυχτούμε νικητές. Για αυτό το λόγο, ζητώ από όλους να παραμείνουν ψύχραιμοι… Η διαδικασία προχωρεί», δήλωσε ο Μπάιντεν σε δημοσιογράφους.

22:05 H διαφορά υπέρ του Ντόναλντ Τραμπ στην Πενσιλβάνια έπεσε στις 108.772 ψήφους. Απομένουν περίπου μισό εκατ. ψήφοι για καταμέτρηση.

22:03 Η διαφορά υπέρ του Τζο Μπάιντεν στην Αριζόνα έπεσε στις 68.129 ψήφους. Για την Αριζόνα έχουν ανακοινώσει τον Μπάιντεν ως νικητή το Fox News, το Associated Press και το Bloomberg, όχι όμως το CNN και το NBC.

21:52 Η διαφορά υπέρ του Ντόναλντ Τραμπ στην Τζόρτζια έπεσε στις 12.828 ψήφους.

20:01 Ο Τζο Μπάιντεν διεύρυνε το προβάδισμά του στη Νεβάδα στις 11.787 ψήφους.

19:51 Σύμφωνα με τους New York Times, η καταμέτρηση των ψήφων σταμάτησε στη Φιλαδέλφεια, καθώς Δημοκρατικοί κατέθεσαν ένσταση σχετικά με μια απόφαση που επιτρέπει σε παρατηρητές της εκστρατείας του Τραμπ να παρακολουθούν από πολύ κοντά τη διαδικασία. Για να κατανοήσει κανείς τον εκνευρισμό του στρατοπέδου του προέδρου των ΗΠΑ, η απόφαση  χαιρετίστηκε αμέσως ως μεγάλη νίκη από τους Ρεπουμπλικάνους και τον ίδιο τον Ντόναλντ Τραμπ, αλλά επί της ουσίας δεν σημαίνει τίποτα.

Μέχρι στιγμής κανένα δικαστήριο δεν έχει διαπιστώσει παρατυπίες στην καταμέτρηση στην Φιλαδέλφεια. Και όπως είπε η Φρανίτα Τόλσον του CNN, η απόφαση απλώς «επιτρέπει στους παρατηρητές να στέκονται λίγο πιο κοντά. Ομως δεν είναι μια εντολή που θα έχει οποιαδήποτε επίπτωση στο αποτέλεσμα των εκλογών», προσέθεσε.

Πάντως αποτελέσματα από την Πενσιλβάνια δεν θα ανακοινωθούν πριν την Παρασκευή.

19:07 Την αισιοδοξία της ότι ο Τζο Μπάιντεν θα ανακηρυχθεί πρόεδρος εξέφρασε εκ νέου η Τζένιφερ Ο Μάλεϊ Ντίλον, διευθύντρια της εκστρατείας του υποψηφίου των Δημοκρατικών. «Η σημερινή ιστορία θα είναι μια πολύ θετική ιστορία» είπε εν αναμονή αποτελεσμάτων στην Τζόρτζια και στην Πενσιλβάνια. Η ίδια όμως τόνισε πως όλοι πρέπει να είναι υπομονετικοί και ψύχραιμοι. «Η καταμέτρηση είναι κάτι που συμβάινει αλλά θα πάρει λίγο χρόνο».

Η ίδια, μιλώντας στους δημοσιογράφους προέβλεψε ότι ο Μπάιντεν θα κερδίσει την Πενσιλβάνια με ένα ικανοποιητικό εύρος ψήφων.

!! 18:43 ΑΝΑΛΥΣΗ Σύμφωνα με τον Νέιτ Κον, του Upshot των New York Times, o Τζο Μπάιντεν έχει ένα σημαντικό πλεονέκτημα στην Πενσιλβάνια που μπορεί να του δώσει τελικά τη νίκη στην πολιτεία και να πάρει τους 20 εκλέκτορες: ο υποψήφιος των Δημοκρατικών κερδίζει στις επιστολικές ψήφους με 77% – 22% έναντι του Τραμπ. Με αυτόν τον ρυθμό χρειάζεται 288.000 επιστολικές ψήφους για να προσπεράσει τον πρόεδρο των ΗΠΑ και να κερδίσει την πολιτεία. Σύμφωνα με τον Κον, απομένουν να καταμετρηθούν τουλάχιστον 500.000 επιστολικές ψήφοι και με αυτήν την αναλογία, ο Μπάιντεν θα μπορούσε να βρεθεί να κερδίζει την Πενσιλβάνια με 100.000 ψήφους διαφορά!

18:15 Για μεγάλη νομική νίκη στην Πενσιλβάνια έκανε λόγο ο Ντόναλντ Τραμπ με μήνυμά του –πού αλλού;– στο Twitter.

O Τραμπ, ο οποίος έχει στείλει στην Πενσιλβάνια τον Ρούντι Τζουλιάνι, φίλο του δικηγόρο και πρώην δήμαρχο της Νέας Υόρκης, σε μια προσπάθεια να σταματήσει νομικά (ή δικολαβίστικα) την καταμέτρηση των επιστολικών ψήφων που γίνεται με βάση τους νόμους της πολιτείας, βλέπει τα ποσοστά του να μειώνονται καθώς η ενσωμάτωση ψήφων ιδίως από την περιοχή της Φιλαδέλφειας και του Πίτσμπουργκ είναι κυρίως ψηφοφόρων των Δημοκρατικών.

17:53 Η Ομάχα βγάζει πρόεδρο τον Μπάιντεν;

14:30 Το Bloomberg ανακήρυξε νικητή στην Αριζόνα τον Τζο Μπάιντεν, μολονότι εκκρεμεί η καταμέτρηση ψήφων και η διαφορά ήταν στις 69.000 υπέρ του υποψηφίου των Δημοκρατικών. Πρόκειται για το τρίτο ΜΜΕ, μετά το Fox News και το Associated Press, που ανακοινώνει τον Μπάιντεν νικητή στη συγκεκριμένη πολιτεία, η οποία δίνει 11 εκλέκτορες. Σύμφωνα με την καταμέτρηση του Bloomberg, o Μπάιντεν έχει εξασφαλισμένους 264 εκλέκτορες και χρειάζεται μια νίκη στη Νεβάδα, όπου προηγείται, ή στην Τζόρτζια, όπου ο Τραμπ έχει ένα εύθραυστο προβάδισμα, για να φτάσει το όριο των 270.

13:22 Η πολιτεία της Βόρειας Καρολίνας ανακοίνωσε ότι επίσημα αποτελέσματα δεν θα υπάρχουν πριν από τις 12 Νοεμβρίου. Προς το παρόν ο Τραμπ προηγείται με 76.737 ψήφους. Η Βόρεια Καρολίνα δίνει 15 εκλέκτορες.

12:44 Το προβάδισμα του Τραμπ στην Τζόρτζια που δίνει 16 εκλέκτορες, μειώθηκε στις 18.000 ψήφους, με περισσότερες από 200.000 να απομένουν να καταμετρηθούν. Το υπ. Εσωτερικών της πολιτείας ανακοίνωσε ότι η καταμέτρηση θα συνεχιστεί ως την Πέμπτη το πρωί (βράδυ ώρα Ελλάδος).

08:34 Ο Τζο Μπάιντεν έκανε την πρώτη του προγραμματική δήλωση, μολονότι τα αποτελέσματα δεν έχουν κριθεί οριστικά καθώς εκκρεμεί η Τζόρτζια, η Πενσιλβάνια, η Βόρεια Καρολίνα και η Νεβάδα.

Παρ’ ολ’ αυτά ο υποψήφιος των Δημοκρατικών εμφανίζεται πλέον όλο και περισσότερο ως «president elect», εκλεγμένος πρόεδρος και σε αυτό το πλαίσιο προανήγγειλε την επιστροφή των ΗΠΑ στη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα.

Πέμπτη, 5 Νοεμβρίου, 07:31 Ενταση επικρατεί στην Αριζόνα με τους οπαδούς του Τραμπ να κατεβαίνουν στους δρόμους. Υπήρξαν διαδηλώσεις έξω από το Καπιτώλιο στο Φίνιξ, καθώς και έξω από εκλογικά τμήματα όπου συνεχιζόταν η καταμέτρηση. Μολονότι AP και Fox News έχουν δηλώσει ότι την πολιτεία κερδίζει ο Μπάιντεν, άλλα δίκτυα (μεταξύ αυτών το CNN και το NBC) δεν το έχουν κάνει, γεγονός που δίνει ελπίδες στον Τραμπ και στους ψηφοφόρους του να ελπίζουν σε ανατροπή.

Προς το παρόν ο Μπάιντεν προηγείται με 69.000 ψήφους διαφορά (50,49% – 48,14%), η «ψαλίδα» δηλαδή έχει κλείσει.

Η Αριζόνα, την οποία κέρδιζαν παραδοσιακά οι Ρεπουμπλικανοί, αλλά άλλαξε δημογραφικά τα τελευταία χρόνια, δίνει 11 εκλέκτορες.

Πολλοί οπαδοί του Τραμπ κρατούσαν πλακάτ περί νοθείας, άλλοι έλεγαν ότι ότι οι ψήφοι που δεν έχουν καταμετρηθεί ακόμα θα τους δώσουν τη νίκη και θα γίνει η μεγάλη ανατροπή.

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, ο Μπάιντεν είχε μεταξύ άλλων τη στήριξη της χήρας του Τζον ΜακΚέιν, θρύλου του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος και επί 31 χρόνια γερουσιαστή της πολιτείας, ως τον θάνατό του, το 2018.

!! 23:28 Το CNN προέβλεψε ότι ο Μπάιντεν θα κερδίσει το Μίσιγκαν, πολιτεία που το 2016 είχαν χάσει οι Δημοκρατικοί, κάτι που τον φέρνει στους 253 εκλέκτορες και τον Τραμπ στους 213. Σύμφωνα με το CNN, αυτό σημαίνει ότι αν κερδίσει τη Νεβάδα και την Αριζόνα, στις οποίες προηγείται –στην Αριζόνα έχει ανακοινωθεί ως νικητής από το Fox News και το Associated Press– θα εξασφαλίσει τους 270 εκλέκτορες και τη νίκη.

23:20 Ο Τζο Μπάιντεν εμφανίστηκε για δεύτερη φορά μετά το κλείσιμο της κάλπης μπροστά στις κάμερες με την Κάμαλα Χάρις στο πλευρό του και δήλωσε ότι πιστεύει ότι όταν καταμετρηθούν όλες οι ψήφοι, αυτός θα είναι ο νικητής. Απέφυγε όμως, να ανακηρύξει τον εαυτό του νικητή, σε αντίθεση με τον Ντόναλντ Τραμπ, πριν από πολλές ώρες.

Στην ομιλία του, ο Μπάιντεν εμφανίστηκε ενωτικός: «Μπορεί να ήμουν υποψήφιος των Δημοκρατικών, αλλά θα είμαι πρόεδρος όλων των Αμερικανών και θα κυβερνήσω το ίδιο για όσους με ψήφισαν και όσους δεν με ψήφισαν».

«Κάθε ψήφος πρέπει να μετρήσει», τόνισε, δηλώνοντας αισιόδοξος ότι αυτή θα είναι «μια νίκη για τη δημοκρατία και την Αμερική».

!! 22:55 Ο Τραμπ προσέφυγε στα δικαστήρια για να σταματήσει η καταμέτρηση των επιστολικών ψήφων στο Μίσιγκαν και την Πενσιλβάνια, οι οποίες είναι στη συντριπτική τους πλειοψηφία υπέρ των Δημοκρατικών. Οι αναλυτές είχαν προβλέψει αυτή την κίνηση, όμως δεν μπορούν να προβλέψουν το αποτέλεσμά της, καθώς πρόκειται για ζήτημα διαδικαστικής φύσης και σύγκρουσης εξουσιών.

22:30 Ο Μπάιντεν έλαβε τις περισσότερες ψήφους στην ιστορία των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ: περισσότερες από 70 εκατομμύρια, σπάζοντας το ρεκόρ των 69,4 εκατ. που κατείχε ο Μπαράκ Ομπάμα.

Η συμμετοχή στις εκλογές, σύμφωνα με τους New York Times, επίσης έσπασε όλα τα ρεκόρ των τελευταίων 100 ετών, ξεπερνώντας τα 160 εκατομμύρια ψηφοφόρους και φτάνοντας το 67%.

!! 22:00 Ανατροπή και νίκη για Μπάιντεν στο Ουισκόνσιν. Ο Μπάιντεν κατάφερε να επικρατήσει στο Ουισκόνσιν, μία από τις κρίσιμες πολιτείες για την έκβαση των προεδρικών εκλογών.

Στο Ουισκόνσιν, με το σύνολο των ψήφων καταμετρημένων, ο Μπάιντεν συγκέντρωσε 1,630,396 ψήφους και ποσοστό 49.57% και ο Τραμπ 1,609,879 ψήφους και ποσοστό 48.95%. Πρόκειται δηλαδή για μία διαφορά περίπου 20.000 ψήφων.

Με τους 10 εκλέκτορες του Ουισκόνσιν, ο Μπάιντεν προηγείται με 248 εκλέκτορες έναντι 214 του Τραμπ.

Μετά τη νίκη του σε Ουισκόνσιν, στον Μπάιντεν αρκεί μια νίκη στο Μίσιγκαν και στη Νεβάδα, προκειμένου να κερδίσει τις προεδρικές εκλογές. Και αυτό γιατί σε Βόρεια Καρολίνα (15 εκλέκτορες), Τζόρτζια (16) και Πενσιλβάνια (20 εκλέκτορες), τα προγνωστικά και τα μέχρι τώρα αποτελέσματα της κάλπης δείχνουν επικράτηση Τραμπ.

Στο Μίσιγκαν, με καταμετρημένο το 95% των ψήφων ο Τζο Μπάιντεν προηγείται με ποσοστό 49,6% έναντι 48,7% του Ρεπουμπλικανού προέδρου – ήτοι, προβάδισμα περίπου 17.000 ψήφων.

Σύμφωνα με τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσες, οι ψήφοι που απομένουν να καταμετρηθούν είναι κυρίως επιστολικές και θεωρείται ότι θα ευνοήσουν τον Μπάιντεν.

Η υπουργός που είναι αρμόδια για τις εκλογικές διαδικασίες στην Πολιτεία άφησε νωρίτερα να εννοηθεί ότι εντός της ημέρας «θα έχουμε μια αρκετά ακριβή εικόνα» του αποτελέσματος, έστω και αν δεν θα είναι το οριστικό.

21:23 Ο Τζο Μπάιντεν ξεπέρασε το ρεκόρ που είχε καταγράψει ο Μπαράκ Ομπάμα το 2008 με 69.498.516 ψήφους, σύμφωνα με τον Guardian. Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών αυτή τη στιγμή έχει 70.097.055 ψήφους έναντι 67.347.614 του Ντόναλντ Τραμπ.

!! 21:00 O Ντόναλντ Τραμπ ζητάει επανακαταμέτρηση στο Ουισκόνσιν! Oπως δήλωσε ο επικεφαλής της καμπάνιας του προέδρου των ΗΠΑ, Μπιλ Στέπιεν:

«Παρά τις γελοίες προβλέψεις των δημοσκοπήσεων που χρησιμοποιήθηκαν για να μην πάει ο κόσμος να ψηφίσει, δίνεται μάχη στο Ουισκόνσιν όπως περιμέναμε ότι θα γίνει. Υπήρξαν αναφορές για παρατυπίες σε αρκετές κομητείες του Ουισκόνσιν, οι οποίες δημιουργούν σοβαρές αμφιβολίες για την εγκυρότητα των αποτελεσμάτων. Ο πρόεδρος Τραμπ μπορεί να ζητήσει επανακαταμέτρηση των ψήφων και θα το κάνει άμεσα».

Σύμφωνα με τα όσα είχε μεταδώσει νωρίτερα το NBC, η καταμέτρηση των ψήφων ολοκληρώθηκε στο Ουισκόνσιν και ανέδειξε νικητή τον Τζο Μπάιντεν με 20.697 ψήφους διαφορά.

Καθώς η διαφορά των δύο αντιπάλων στην πολιτεία είναι μικρότερη του 1%, ο Τραμπ έχει δικαίωμα να ζητήσει επανακαταμέτρηση.

20:30 Ο Τζο Μπάιντεν ανήρτησε στον προσωπικό του λογαριασμό στο instagram μία φωτογραφία με την οποία εκφράζει τη βεβαιότητα ότι θα κερδίσει τις αμερικανικές εκλογές. Η φωτογραφία έγραφε:

«Σύμφωνα με τα δεδομένα μας, ο Τζο Μπάιντεν: Θα έχει περισσότερες ψήφους από οποιονδήποτε άλλον υποψήφιο στην Ιστορία. Θα συγκεντρώσει ποσοστό της λαϊκής ψήφου πάνω από 50%. Θα σημειώσει ανατροπή σε τουλάχιστον τρεις πολιτείες σε σχέση με το 2016. Θα έχει υψηλότερα ποσοστά στο Ουισκόνσιν, την Πενσυλβάνια και το Μίσιγκαν, από αυτά που είχε ο Τραμπ το 2016. Θα κερδίσει».

 

View this post on Instagram

 

Here are the facts…

A post shared by Joe Biden (@joebiden) on

!! 17:25 Ο Ντόναλντ Τραμπ επανήλθε στα tweets, διαμαρτυρόμενος για το γεγονός ότι η επιστολική ψήφος του κατέστρεψε το προβάδισμα που είχε χτίσει –και που ψευδώς είχε επικαλεστεί ως αποδεικτικό της νίκης του. Λίγα μετά τις νέες αναρτήσεις εξάλλου, το Twitter, έσπευσε να τις επισημάνει επειδή παραβιάζουν τους κανονισμούς.

«Χθες το βράδυ είχα προβάδισμα, συχνά σταθερό, σε πολλές Πολιτείες – κλειδιά, τις περισσότερες από τις οποίες ελέγχουν οι Δημοκρατικοί. Τότε, μία προς μία, άρχισαν να εξαφανίζονται με μαγικό τρόπο, καθώς γινόταν η καταμέτρηση των ψήφων. ΠΟΛΥ ΠΑΡΑΞΕΝΟ και οι “δημοσκόποι” έπεσαν σε ένα μεγάλο και ιστορικό λάθος».

Στο δεύτερο μήνυμα του τόνισε: «Πώς γίνεται κάθε φορά που καταμετρούν επιστολικές ψήφους είναι τόσο καταστροφικές για τα ποσοστά;»

Ο ίδιος έχει προεξοφλήσει ότι θα προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο, αλλά αυτό πρώτον δεν είναι απλή διαδικασία και δεύτερον πρέπει πρώτα να περάσει από τη βάσανο των πολιτειακών δικαστηρίων –τα οποία ήδη έχουν απορρίψει προηγούμενες ενστάσεις του για την επιστολική ψήφο. Επομένως, όπως εξηγούν αναλυτές, πώς θα ακυρώσει ψήφους που έχουν ήδη καταμετρηθεί;

17:15 Ακολουθώντας το αφήγημα του Τραμπ περί νοθείας με την επιστολική ψήφο –και αφού έγινε γνωστή η ανατροπή στο Μίσιγκαν– ο επικεφαλής της εκστρατείας επανεκλογής του προέδρου, Μπιλ Στέπιεν δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι «ο κ. Τραμπ μπορεί να κερδίσει αν μετρήσουν οι “νόμιμες” ψήφοι».

17:00 Η κομητεία Φούλτον της Τζόρτζια άρχισε και πάλι να καταμετρά τις υπόλοιπες επιστολικές ψήφους. Η συγκεκριμένη κομητεία άρχισε την καταμέτρηση στις 8:30 το πρωί (τοπική ώρα) μετά τη διακοπή που έγινε μέσα στη νύχτα, στις 10:30 το βράδυ (τοπική ώρα). Σύμφωνα με το CNN απομένει η καταμέτρηση περίπου 48.000 επιστολικών ψήφων. Η κομητεία Φούλτον είναι η μεγαλύτερη στην πολιτεία της Τζόρτζια, με περισσότερους από ένα εκατομμύριο κατοίκους. Περίπου το 8% των ψήφων δεν έχει καταμετρηθεί ακόμα στην συγκεκριμένη πολιτεία, όπου υπάγεται η Ατλάντα. Σχεδόν 79.000 επιστολικές ψήφοι δεν έχουν ακόμα καταμετρηθεί στην κομητεία ΝτεΚάλμπ.

!! 16:20 Νέα στοιχεία για το Μίσιγκαν: Ο Τζο Μπάιντεν πέρασε τον Ντόναλντ Τραμπ! Στο 0,3% και τις 18.000 ψήφους η διαφορά υπέρ του έναντι του προέδρου!

Ο εκλογικός χάρτης όπως είχε διαμορφωθεί στις 16:25 της Τετάρτης (ώρα Ελλάδος). Ο Μπάιντεν ξαναχτίζει το θρυλικό «μπλέ τείχος» των Δημοκρατικών στον Βορρά

Αυτό σημαίνει ότι αν μείνει έτσι η κατάσταση, με νίκες δηλαδή σε Αριζόνα, Νεβάδα, Μίσιγκαν, Ουισκόνσιν και στη 2η Περιφέρεια της Νεμπράσκα, ο υποψήφιος των Δημοκρατικών φτάνει το όριο των 270 εκλεκτόρων που απαιτείται για τη νίκη, ασχέτως με το τι θα συμβεί τελικά στην Πενσιλβάνια, ή στην Τζόρτζια και στη Βόρεια Καρολίνα, πολιτείες που δεν έχει δηλωθεί ακόμα νικητής!

Σε σχέση με τις εκλογές του 2016, ο Μπάιντεν κερδίζει από τον Τραμπ την Αριζόνα (11 εκλεκτορικές ψήφοι), το Μίσιγκαν (16), Ουισκόνσιν (10) και την έδρα της 2ης Περιφέρειας της Νεμπράσκα. Βέβαια όλες αυτές οι πολιτείες –πλην της Αριζόνα για την οποία έχει ανακοινωθεί νικητής ο Μπάιντεν από το Fox News και το Associated Press, αλλά όχι από άλλο ΜΜΕ– δεν έχουν οριστικοποιήσει τα αποτελέσματά τους και αυτό θα πάρει μέρες.

Το 2016, ο Τραμπ είχε κερδίσει το Μίσιγκαν από τη Χίλαρι με 11.000 ψήφους διαφορετικά.

15:47 Η συμμετοχή των εκλογέων έφτασε στο ιστορικό ρεκόρ των 157 εκατομμυρίων. Είναι μια απάντηση της αμερικανικής δημοκρατίας στις επικρίσεις, ιδίως των Ευρωπαίων, για τη χαμηλή συμμετοχή. Και μιλάμε για μια εκλογική διαδικασία που γίνεται ημέρα εργάσιμη, κατά την οποία ο ψηφοφόρος πρέπει να πάρει άδεια από τη δουλειά του για να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα.

15:42 Η διαφορά υπέρ του Τραμπ στη Τζόρτζια είναι 102.000 ψήφοι. Ομως η περιοχή της Ατλάντα, που θεωρείται προπύργιο των Δημοκρατικών, έχει καθυστερήσει να δώσει αποτελέσματα. Οπως μετέδωσε το NBC η καθυστέρηση οφείλεται σε πρόβλημα στο λογισμικό αλλά και σε μια… πλημμύρα σε κτίριο όπου γινόταν η καταμέτρηση!

15:25 Σύμφωνα με το NBC, δεν είναι τόσο πιθανό να υπάρξει σύντομα επίσημη ανακοίνωση νικητή στις εναπομείνασες πολιτείες –ιδίως στο Μίσιγκαν, στη Βόρεια Καρολίνα και στην Πενσιλβάνια– καθώς οι επιστολικές ψήφοι που έχουν σφραγίδα ταχυδρομείου 3 Νοεμβρίου μπορούν να συνεχίζουν να παραλαμβάνονται μέχρι τις 6 Νοεμβρίου, στη δε Αριζόνα, όπου προηγείται ο Μπάιντεν, οι ψηφοφόροι έχουν μέχρι τις 10 Νοεμβρίου! Ακολουθεί η διαδικασία αιτήματος επανακαταμέτρησης σε πολλές πολιτείες αν η διαφορά είναι στο 0,5% ή τις 10.000 ψήφους που μπορεί να οδηγήσει τη διαδικασία ως και τα τέλη Νοεμβρίου, δηλαδή μετά και τη Γιορτή των Ευχαριστιών.

15:01 Το Politico διαπίστωσε ότι ο Τραμπ προηγείται ξανά με πενταψήφια διαφορά ψήφων του Μπάιντεν στο Μίσιγκαν, που δίνει 16 εκλέκτορες. Οι περισσότερες ψήφοι που δεν έχουν καταμετρηθεί προέρχονται από την κομητεία Γουέιν, που θεωρείται προπύργιο των Δημοκρατικών. Αλλά προπύργιο των Δημοκρατικών θεωρείτο κάποτε ολόκληρη η πολιτεία –το 2008 ο Μπαράκ Ομπάμα είχε επικρατήσει με 17%– και τώρα ο Ρεπουμπλικανός Τραμπ εμφανίζεται ως φαβορί.

14:35 «Στις δημοκρατίες, μετρούμε όλες τις ψήφους προτού δηλώσουμε τη νίκη. Είχαμε παρόμοιες εκλογές στο νήμα το 2000 και το 1960. Ας αφήσουμε τη διαδικασία να εξελιχθεί», το μήνυμα στο Twitter του Νίκολας Μπερνς, πρώην πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Αθήνα και συμβούλου του Τζο Μπάιντεν.

14:25 Νέα στοιχεία για το Ουισκόνσιν: Στο 0,79% και τις 26.000 ψήφους η διαφορά υπέρ του Τζο Μπάιντεν.

14:10 Νέα στοιχεία για το Μίσιγκαν: Στο 0,05% και μόλις 2.000 ψήφοι η διαφορά υπέρ του Τραμπ (49,24% – 49,15%).

13:30 Οι ψήφοι από την κομητεία Γουέιν περιέκοψαν δραστικά το προβάδισμα του Τραμπ στο Μίσιγκαν, μόλις στο 1,5% (49,97%-48,46%) και απομένουν ακόμα πολλές ψήφοι που δεν έχουν καταμετρηθεί. Η διαφορά υπέρ του προέδρου είναι στις 69.000 ψήφους. To 2016, o Τραμπ είχε κερδίσει την πολιτεία για περίπου 11.000 ψήφους

12:40 Το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών έσπευσε να προεξοφλήσει ο Γιάνες Γιάνσα, πρωθυπουργός της Σλοβενίας, χώρας-μέλους της ΕΕ, Γιάνεζ Γιάνσα, ο οποίος συνεχάρη τον Ντόναλντ Τραμπ για την «καθαρή» του νίκη. Με ανάρτησή του στο Twitter o ηγέτης της Σλοβενίας (χώρα καταγωγής της Μελάνια Τραμπ) τόνισε πως είναι αρκετά ξεκάθαρο ότι ο αμερικανικός λαός επέλεξε τον Ντόναλντ Τραμπ και τον Μάικ Πενς για μία ακόμη τετραετία, παρά το γεγονός ότι το αποτέλεσμα δεν έχει ξεκαθαρίσει.

Ο Γιάνσα είδε βέβαια το tweet του να επισημαίνεται από το Twitter ως πιθανότατα εσφαλμένο, αλλά δεν κάμφθηκε. Αλλωστε ήταν από τους ελάχιστους ευρωπαίους πολιτικούς που είχαν σπεύσει δημοσίως να στηρίξουν την επανεκλογή Τραμπ.

12:15 Ανησυχία για την έκβαση των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ εξέφρασαν γερμανοί πολιτικοί, αναφερόμενοι κυρίως στο ενδεχόμενο πολιτικής αβεβαιότητας στην Ουάσιγκτον. Για τον κίνδυνο «κενού εξουσίας», σε περίπτωση που το εκλογικό αποτέλεσμα δεν είναι ξεκάθαρο, έκανε λόγο ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, επισημαίνοντας ότι θα υπήρχε «τεράστιο πρόβλημα», εάν οι ΗΠΑ ομφαλοσκοπούν επί μήνες χωρίς σαφή ηγεσία. «Αυτό θα χαροποιήσει εκείνους που θέλουν αυτό το κενό. Και αυτοί είναι η Κίνα, η Ρωσία, η Τουρκία», όπως είπε. Η Ευρώπη, πρόσθεσε ο κ. Γκάμπριελ, είναι πολύ αδύναμη για να καλύψει ένα τέτοιο κενό. «Για τον κόσμο, θα είναι πολύ δύσκολο, εάν ένα τόσο μεγάλο έθνος όπως οι ΗΠΑ αποτύχει στην πράξη», τόνισε ο γερμανός σοσιαλδημοκράτης και ανέφερε ενδεικτικά τις προκλήσεις από την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού και την διάδοση των πυρηνικών όπλων.

Ανησυχία για τις εξελίξεις στις ΗΠΑ εξέφρασε και η υπουργός Αμυνας και πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) Ανεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ. «Η μάχη για την νομιμότητα του αποτελέσματος μόλις άρχισε. Πρόκειται για εκρηκτική κατάσταση (…) Οι ειδικοί προειδοποιούσαν δικαίως για μια συνταγματική κρίση στις ΗΠΑ. Και κάτι τέτοιο που θα πρέπει να μας ανησυχεί συνολικά», δήλωσε νωρίτερα στο ZDF, ενώ ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς (SPD) εμφανίστηκε επιφυλακτικός σε ό,τι αφορά το αποτέλεσμα και τόνισε ότι «είναι σημαντικό να καταμετρηθούν πρώτα όλες οι ψήφοι» και να υπάρξει «ένα ξεκάθαρο αποτέλεσμα στο πλαίσιο των δημοκρατικών διαδικασιών». Οι εκλογές τελειώνουν «μόνο όταν καταμετρηθούν όλες οι ψήφοι», πρόσθεσε ο Σολτς, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι οι ΗΠΑ, ανεξαρτήτως αποτελέσματος, παραμένουν ένας σημαντικός εταίρος για την Γερμανία και την Ευρώπη. Ο υπουργός Οικονομίας Πέτερ Αλτμάιερ (CDU), πριν ακόμη τις δηλώσεις του Προέδρου Τραμπ, προέβλεψε παρατεταμένη εκκρεμότητα στις ΗΠΑ. «Φοβάμαι ότι θα υπάρξει πάρα πολύ μεγάλη συζήτηση, εάν το αποτέλεσμα δεν είναι ξεκάθαρο», δήλωσε.

12:00 Ο κυβερνήτης της Πενσιλβάνιας, Τομ Γουλφ, Δημοκρατικός, δήλωσε ότι υπάρχουν περισσότερες από ένα εκατ. επιστολικές ψήφοι που δεν έχουν καταμετρηθεί. «Υποσχέθηκα στους πολίτες της Πενσιλβάνιας ότι θα μετρήσουμε κάθε ψήφο και αυτό θα κάνουμε», ανέφερε σε μήνυμά του στο Twitter.

Ο ίδιος κατηγόρησε τον Τραμπ για επίθεση κατά των νόμων της πολιτείας και κατά της δημοκρατίας. Οπως εκτιμούν πολιτικοί αναλυτές, σε κάθε περίπτωση, από τη στιγμή που αυτές οι ψήφοι αρχίσουν να καταμετρώνται θα είναι τρομακτικά δύσκολο για τον πρόεδρο των ΗΠΑ να τις ακυρώσει.

!!  11:41 Πέρασε μπροστά στο Ουισκόνσιν ο Μπάιντεν: στο 95% των ψήφων προηγείται με σχεδόν 20.000 ψήφους (49,55% – 48,97%). Tη συγκεκριμένη πολιτεία ο Τραμπ την είχε κερδίσει από τη Χίλαρι Κλίντον το 2016 με σχεδόν 23.000 ψήφους διαφορά.

11:38 Αναμενόμενη νίκη για τον Μπάιντεν. Το NBC του έδωσε τη Χαβάη, με τους τέσσερις εκλέκτορες.

11:22 Το επιτελείο του Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι η νομική του ομάδα βρίσκεται σε ετοιμότητα σε περίπτωση που ο απερχόμενος πρόεδρος πραγματοποιήσει την απειλή του και προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο για να σταματήσει την καταμέτρηση των ψήφων, χαρακτηρίζοντας «σκανδαλώδεις» και «πρωτοφανείς» τις δηλώσεις του Τραμπ. «Εάν ο πρόεδρος πραγματοποιήσει την απειλή του και προσφύγει στο δικαστήριο για να εμποδίσει την κανονική καταμέτρηση των ψήφων, έχουμε νομικές ομάδες έτοιμες να αντισταθούν στην απόπειρα αυτή», δηλώνει σε ανακοίνωσή της η επικεφαλής της καμπάνιας του Μπάιντεν, Τζεν Ο΄Μάλεϊ Ντίλον.

11:21 Την ενόχλησή της για τη μέτρια απήχηση της εκστρατείας του Τζο Μπάιντεν στους Ισπανόφωνους –την οποία πλήρωσε με απογοητευτικά ποσοστά στο Μαϊάμι, χάνοντας τη Φλόριντα– εξέφρασε η Αλεξάντρια Οκάσιο-Κορτέζ, βουλευτής της Νέας Υόρκης με το Δημοκρατικό Κόμμα, η οποία έχει καταγωγή από το Πουέρτο Ρίκο.

10:45 Το πρωτοσέλιδο της Wall Street Journal. Ανακοινώνοντας ότι οι Πενσιλβάνια, Ουισκόνσιν και Μίσιγκαν δεν έχουν ανακοινώσει νικητή, η ναυαρχία του ομίλου Μέρντοχ ουσιαστικά αμφισβητεί το αφήγημα Τραμπ ότι έχει κερδίσει.

!! 10:00 Ωρες μετά την αμφιλεγόμενη ανακοίνωση από το Fox News, το Associated Press επιβεβαίωσε την επικράτηση του Τζο Μπάιντεν στην Αριζόνα. Αυτό σημαίνει ότι ο Μπάιντεν δεν έχει τόσο ανάγκη τη νίκη στην Πενσιλβάνια, αρκεί να κερδίσει σε Μίσιγκαν, Ουισκόνσιν και Νεβάδα. Προς το παρόν, το ABC και το CNN δεν προχωρούν σε ανακήρυξη νικητη στην Αριζόνα, όμως με το 82% των ψήφων καταμετρημένων, ο Μπάιντεν προηγείται με 5% διαφορά (52% – 47%) του Τραμπ.

!! 09:22 Ο Τραμπ εμφανίστηκε στον Λευκό Οίκο, σε μια φιέστα με εμβατήρια και χειροκροτήματα. Με τη Μελάνια Τραμπ και τον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς στο πλευρό του. Οπως αναμενόταν, υπαινίχθηκε νοθεία και προεξόφλησε ότι δεν θα ανεχτεί κάτι τέτοιο, βάζοντας επισήμως στο τραπέζι αυτής της εκλογής της θεωρίες συνωμοσίας: «Μια θλιβερή ομάδα ανθρώπων επιχειρεί να στερήσει το δικαίωμα ψήφου από τον αμερικανικό λαό», είπε.

Και ακολούθως άρχισε να απαριθμεί νίκες σε πολιτείες που ακόμα βρίσκονται σε εκρεμότητα, αραδιάζοντας νούμερα που λίγη σχέση έχουν με την πραγματικότητα.

«Ημασταν έτοιμοι να πανηγυρίσουμε αλλά τα αποτελέσματα σταμάτησαν», παραπονέθηκε. «Κερδίσαμε στη Φλόριντα άνετα. Κερδίσαμε στο Οχάιο. Κερδίσαμε στο Τέξας. Είναι ξεκάθαρο ότι κερδίσαμε την Τζόρτζια, δεν μπορούν να μας πιάσουν. Κερδίσαμε ξεκάθαρα και τη Βόρεια Καρολίνα, δεν μπορούν να πιάσουν. Εχουμε και πολλές ψήφους στην Αριζόνα, αλλά κάποιος (το Fox) το ανακοίνωσε ότι έκλεισε. Ομως πολλές ψήφοι δεν έχουν καταμετρηθεί. Από τις περιοχές Τραμπ. Μπορεί να χάσουμε, αλλά το παιχνίδι είναι ανοιχτό. Αλλά το κυριότερο: κερδίζουμε στην Πενσιλβάνια με μεγάλη διαφορά, κερδίζουμε το Μίσιγκαν με μεγάλη διαφορά» υποστήριξε, ουσιαστικά αμφισβητώντας την όλη διαδικασία.

Η ειρωνεία είναι ότι ενώ στην Αριζόνα ζητάει να συνεχιστεί η καταμέτρηση, για την Πενσιλβάνια και το Μίσιγκαν ζήτησε να σταματήσει η καταμέτρηση των επιστολικών ψήφων, προαναγγέλλοντας μάλιστα προσφυγή στο (ελεγχόμενο από τον ίδιο) Ανώτατο Δικαστήριο.

Ο Τραμπ έφτασε ένα βήμα από το να ανακηρύξει την επανεκλογή του, λέγοντας: «As far as I’m concerned we already have won» –«Για μένα έχουμε ήδη κερδίσει».

Δεν έχει κερδίσει. Σε αυτό το σημείο έχει 213 εκλέκτορες και του χρειάζονται τουλάχιστον 270, ενώ απομένουν εκατομμύρια ψήφοι να καταμετρηθούν και σε πολιτείες όπου προηγείται και σε πολιτείες όπου προηγείται ο Μπάιντεν.

Ουσιαστικά ο πρόεδρος των ΗΠΑ επιβεβαίωσε τη στρατηγική που είχε εδώ και καιρό περιγράψει, όταν αρνείτο να δεσμευτεί σε ομαλή μετάβαση της εξουσίας, κατηγορούσε την επιστολική ψήφο ως νοθεία κλπ.

08:30 Σύμφωνα με το CNN, ο Τζο Μπάιντεν κερδίζει μια εκλεκτορική έδρα στη Νεμπράσκα –αυτή της 2ης Περιφέρειας– κάτι πολύ σημαντικό καθώς η εκλογή μπορεί να κριθεί στο 270-268 ή στην ισοπαλία 269-269.

08:19 Το CNN ανακοίνωσε τον Τραμπ νικητή στο Τέξας, μια μάχη που έδωσε ο Μπάιντεν και κάποια στιγμή φαινόταν ότι θα μπορούσε να κερδίσει. Αλλά σημασία δεν έχει πόσο κοντά έφτασε –οι 38 εκλέκτορες πάνε στον νυν πρόεδρο.

08:15 Το CNN ανακοίνωσε τον Μπάιντεν νικητή στο Ρόουντ Αϊλαντ.

07:49 Με ένα tweet, το οποίο μάλιστα διόρθωσε καθώς αρχικά έγραφε τις κάλπες (Polls) ως Πολωνούς (Poles), ο Τραμπ κατηγόρησε «κάποιους» ότι επιχειρούν να του κλέψουν την επανεκλογή. Αυτό δείχνει τους σκοπούς του. Μετά το Twitter επεσήμανε την ανάρτηση ως επικίνδυνη.

!! 07:44 Ο Τζο Μπάιντεν εμφανίστηκε στο Ντέλαγουερ υπό τις επευφημίες των υποστηρικτών του και δήλωσε αισιόδοξος για τη νίκη.

«Πάμε καλά. Είμαστε εδώ. Μείνετε πιστοί φίλοι μου, θα νικήσουμε» ήταν το μήνυμα του πρώην αντιπροέδρου των ΗΠΑ. Ο Μπάιντεν ζήτησε «υπομονή» γιατί θα πάρει χρόνο να ανακοινωθούν τα επίσημα αποτελέσματα σε Μίσιγκαν, Ουισκόνσιν και Πενσιλβάνια -«ίσως και αύριο», προετοίμασε τους Αμερικανούς. Δήλωσε δε αισιόδοξος για επικράτηση σε Αριζόνα και Τζόρτζια.

«Είμαστε καθ’ οδόν να κερδίσουμε αυτές τις εκλογές» τόνισε ο Μπάιντεν, έχοντας στο πλευρό του τη σύζυγό του, Τζιλ. Και τόνισε: «Δεν είναι δική μου δουλειά, ή του Ντόναλντ Τραμπ δουλειά να ανακοινώσουμε ποιος κέρδισε τις εκλογές. Είναι του αμερικανικού λαού απόφαση».

07:40 To CNN ανακοίνωσε τη νίκη του Τραμπ στη Φλόριντα και στην Αϊόβα.

07:29 Το Fox News ανακοίνωσε νίκη του Μπάιντεν στη Μινεσότα. Αυτό δεν είναι τόσο σημαντικό για τη Μινεσότα, όσο για το τι σημαίνει για την υποψηφιότητα Μπάιντεν στα γειτονικά Μίσιγκαν και Ουισκόνσιν. Οπως έγινε γνωστό, ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, θα προχωρήσει σε μια σύντομη δήλωση από την οικία του στο Ντέλαγουερ.

07:20 Η «βελόνα» των New York Times μόλις άλλαξε κατεύθυνση και «έδειξε» προς μια οριακή επικράτηση του Τζο Μπάιντεν στην Τζόρτζια. Σύμφωνα με το NBC, πολλά θα κριθούν στην ενσωμάτωση των ψήφων από την ευρύτερη περιοχή της Ατλάντα.

07:12 Το CNN ανακοίνωσε νίκη του Τραμπ στο Αϊνταχο

07:03 Το CNN ανακοίνωσε και αυτό νίκη του Τραμπ στο Οχάιο.

06:51 Με τέσσερις ώρες καθυστέρηση, γεγονός ενδεικτικό της προσοχής που έδωσε ώστε να μη γίνουν λάθη στη διαδικασία ανακήρυξης των νικητών, το CNN ανακοίνωσε την επικράτηση του Τζο Μπάιντεν στη Βιρτζίνια.

06:45 Η μάχη δίνεται ψήφο ψήφο και εκλέκτορα εκλέκτορα. Μετά την ανακοίνωση της νίκης του Μπάιντεν στην Αριζόνα, το φιλικό προς τον Τραμπ Fox News ανέδειξε ως πιθανότητα το σενάριο η εκλογή να κριθεί σε 270-268, με τη 2η Περιφέρεια της Νεμπράσκα -που πάει κατά τα φαινόμενα στον Μπάιντεν- και τη μία περιφέρεια του Μέιν (Τραμπ) να αναδεικνύονται σε κλειδιά της νίκης! Το ίδιο δίκτυο πιθανολογεί ότι μπορεί και να υπάρξει το απίθανο, αλλά όχι αδύνατο, σενάριο της ισοπαλίας 269-269 (διαβάστε εδώ τι θα συμβεί τότε).

!! 06:38 Το Fox News ανακοίνωσε πως ο Μπάιντεν θα κερδίσει την Αριζόνα και τους 11 εκλέκτορές της. Είναι μια μεγάλη αλλαγή του χάρτη, καθώς οι Δημοκρατικοί είχαν να κερδίσουν εκεί από την εποχή του Μπιλ Κλίντον.

Η ανακοίνωση προκάλεσε την οργή του επιτελείου του Τραμπ, που διαμαρτυρήθηκε ότι το δίκτυο βιάστηκε.

Πάντως, με καταμετρημένο το 76% των ψήφων στην Αριζόνα, ο Τζο Μπάιντεν συγκέντρωνε το 53,6% των ψήφων, ενώ ο Ντόναλντ Τραμπ το 45%.

06:31 Η πολιτεία του Ουισκόνσιν, στην οποία προηγείται ο Τραμπ, γνωστοποίησε πως δεν θα ανακοινώσει νικητή εντός της βραδιάς (τοπική ώρα), ενώ το Μίσιγκαν έχει ήδη πει ότι θα καταμετρά επιστολικές ψήφους μέχρι την Παρασκευή. Το ίδιο αναμένουν οι αναλυτές να συμβεί και με την Πενσιλβάνια.

06:30 Το Fox News ανακοίνωσε ότι ο Τραμπ, όπως και το 2016, νίκησε στη Φλόριντα που αριθμεί 29 εκλέκτορες. To ίδιο δίκτυο ανακοίνωσε πως ο πρόεδρος κέρδισε και το Οχάιο με άνεση μάλιστα (8%). Μέχρι αυτήν την ώρα πάντως, το CNN δεν είχε ανακοινώσει νικητή στις δύο αυτές κρίσιμες πολιτείες.

06:18 Το CNN ανακοίνωσε ότι ο Τραμπ κέρδισε την πολιτεία του Μισισίπι.

06:00 Όπως αναμενόταν, το CNN προέβλεψε ότι ο Μπάιντεν κερδίζει τις τρεις δυτικές πολιτείες (Καλιφόρνια, Ορεγκον και Πολιτεία της Ουάσινγκτον) καθώς και ότι ο Τραμπ κερδίζει το Γουαϊόμινγκ.

Εμπλοκή στην Πενσιλβάνια

!! 05:59 Η πόλη της Φιλαδέλφειας ανακοίνωσε ότι δεν θα μετράει επιστολικές ψήφους και θα το κάνει τις επόμενες ημέρες, μια εξέλιξη που δυσκολεύει την ανακήρυξη επίσημου νικητή της Πενσιλβάνιας, πολιτείας-κλειδί με 20 εκλέκτορες.

Αυτό είχε ως συνέπεια ο Τραμπ να εμφανίζεται να προηγείται με διαφορά 56,6% – 42%, με τους Δημοκρατικούς να διαμαρτύρονται ότι εκατοντάδες χιλιάδες ψήφοι που δεν έχουν ενσωματωθεί είναι κυρίως του Μπάιντεν. Το ίδιο άλλωστε συνέβη και με την πόλη του Πίτσμπεργκ, όπου η ενσωμάτωση ήταν ελάχιστη. Στην Πενσιλβάνια είχε ανακοινωθεί ότι υπήρξαν συνολικά 1.000.000 επιστολικές ψήφοι, ελάχιστες από τις οποίες είχαν καταμετρηθεί.

Σε μια ακόμα μεγαλύτερη περιπλοκή, με βάση τη νομοθεσία στην Πενσιλβάνια, μπορούν να καταμετρηθούν επιστολικές ψήφοι που θα φτάσουν στις Αρχές μετά το κλείσιμο της κάλπες και μέχρι την Παρασκευή! Ηδη δικηγόροι του Τραμπ έχουν προσφύγει στη δικαιοσύνη για να σταματήσει η καταμέτρηση.

Για να έχουμε μια τάξη μεγέθους, το 2016, τέτοια ώρα η Χίλαρι Κλίντον είχε μάθει ότι χάνει στην Πενσιλβάνια και είχε αποδεχτεί την ήττα της.

Η Πενσιλβάνια θεωρείται πολιτεία που πρέπει να κερδίσουν και οι δύο.

05:49 Το CNN ανακοίνωσε ότι ο Μπάιντεν νίκησε στο Νιου Χαμσάιρ, ενώ ο Τραμπ νίκησε σε Κάνσας, Γιούτα, Λουιζιάνα και σε τουλάχιστον τρεις από τις πέντε εκλεκτορικές έδρες της Νεμπράσκα.

05:29 Το CNN ανακοίνωσε πως ο Τζο Μπάιντεν νίκησε στο Νέο Μεξικό. Ωστόσο το τηλεοπτικό δίκτυο αρνείται να ανακοινώσει νικητή στη Βιρτζίνια, πολιτεία που είχε κερδίσει η Χίλαρι Κλίντον το 2016.

04:55 Ο Τζον Χίκενλοπερ, Δημοκρατικός πρώην κυβερνήτης στο Κολοράντο, εξελέγη στη Γερουσία, στην πρώτη απώλεια έδρας στο Σώμα για τους Ρεπουμπλικανούς. Ο Χίκενλοπερ κέρδισε τον Κόρι Γκάρντνερ.

04:49 Το CNN ανακοίνωσε νίκη του Τραμπ σε Νότια Καρολίνα και Αλαμπάμα.

04:41 Στο 49,5% – 49,2%, υπέρ του Μπάιντεν η μάχη στο Οχάιο, καθώς η ενσωμάτωση των ψήφων όσων προσήλθαν στις κάλπες την 3η Νοεμβρίου αλλάζει τον χάρτη της πολιτείας.

04:30 Το CNN ανακοίνωσε ότι ο Μπάιντεν θα κερδίσει το Κολοράντο. Ωστόσο, σχεδόν δύο ώρες μετά την ανακοίνωση του AP, αρνείται να δώσει τη Βιρτζίνια στον πρώην αντιπρόεδρο. Το CNN προέβλεψε νίκη του Τραμπ και στη Βόρεια Ντακότα.

04:25 Στο 51% – 48% υπέρ του Τραμπ η διαφορά στη Φλόριντα. Αναλυτές διακρίνουν μια μετατόπιση των Ισπανόφωνων προς τους Ρεπουμπλικανούς.

Οπαδοί του Τραμπ ξεχύθηκαν στους δρόμους του Μαϊάμι για να πανηγυρίσουν (Reuters)

!! 04:21 Σύμφωνα με έρευνα της Edison Research, το 62% των λευκών χωρίς πτυχίο ψήφισαν τον Τραμπ σε αυτές τις εκλογές, σε εθνικό επίπεδο. Πρόκειται για 4% κάτω σε σχέση με το 2016.

04:20 Το Fox News ανακοίνωσε ότι οι Δημοκρατικοί θα διατηρήσουν την πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων, προβλέποντας μάλιστα ότι θα κερδίσουν πέντε επιπλέον έδρες.

04:15 To CNN προέβλεψε νίκη του Μπάιντεν στο Κονέκτικατ και νίκη του Τραμπ στη Νότια Ντακότα. Ως τώρα καμία αλλαγή δεν υπάρχει στον εκλογικό χάρτη σε σχέση με το 2016 και τη νίκη του νυν προέδρου επί της Χίλαρι Κλίντον.

04:01 To CNN ανακοίνωσε ότι ο Μπάιντεν, κέρδισε τη Νέα Υόρκη με τους 29 εκλέκτορες, ενώ ο Τραμπ κέρδισε το Αρκάνσας.

03:31 To CNN ανακοίνωσε ότι ο Τραμπ κέρδισε τη Δυτική Βιρτζίνια.

03:25 Γιατί ο Τραμπ απέκτησε προβάδισμα στη Φλόριντα: Σύμφωνα με έρευνα της Edison Research, o Τραμπ ψηφίστηκε από τους πέντε στους 10 Ισπανόφωνους (από τέσσερις στους 10 το 2016), από τρεις στους 10 μη λευκούς ψηφοφόρους (από δύο στοςυ 10 το ’16), ενώ ψηφίστηκε από πέντε στις 10 λευκές γυναίκες με πτυχίο (από έξι στις 10 το 2016).

03:19 Το CNN προέβλεψε ότι ο Τραμπ θα κερδίσει το Τενεσί (με 11 εκλέκτορες).

03:15 Το Associated Press μόλις προέβλεψε ότι ο Μπάιντεν θα κερδίσει το Νιου Τζέρσεϊ (14 εκλέκτορες) και το Ρόουντ Αϊλαντ (τέσσερις εκλέκτορες).

!! 03:12 Στο 18% των ψήφων στο Οχάιο ο Μπάιντεν προηγείται με 15% διαφορά. Δεν θα παραμείνει τόσο, δεν ξέρουμε καν αν θα κερδίσει την πολιτεία, αλλά φαίνεται ότι ο υποψήφιος των Δημοκρατικών είναι πιο ανταγωνιστικός από τη Χίλαρι Κλίντον στις περιοχές του «μπλε κολάρου», των εργατών, ανέφερε ο Τζον Κέλι, αναλυτής του CNN. Αν χάσει ο Τραμπ το Οχάιο, ουσιαστικά δεν μπορεί να επανεκλεγεί, ο οδικός χάρτης για την προεδρία είναι μπλοκαρισμένος, σημείωσε ο ίδιος, υπενθυμίζοντας ότι κανένας Ρεπουμπλικανός δεν εξελέγη στην προεδρία χωρίς τη συγκεκριμένη πολιτεία.

03:11 Ελαφρύ προβάδισμα του Ντόναλντ Τραμπ στη Φλόριντα (50,1% – 48,9%), με τον Μπάιντεν να πληρώνει τη μέτρια απόδοση του στο Μαϊάμι και το γεγονός ότι η εκστρατεία του σχεδόν αγνόησε τους Ισπανόφωνους.

03:00 Το CNN προβλέπει τις αναμενόμενες νίκες του Μπάιντεν σε Μασαχουσέτη, Ντέλαγουερ, Περιφέρεια της Κολούμπια και Μέριλαντ, ενώ ο Τραμπ κερδίζει την Οκλαχόμα (πολιτεία που δίνει με επτά εκλέκτορες). Σε αυτό το σημείο, ο υποψήφιος των Δημοκρατικών αριθμεί 30 εκλέκτορες και ο πρόεδρος των ΗΠΑ 26 —και οι δύο χρειάζονται 270.

02:57 Η Κελιάν Κόνγουεϊ, σύμβουλος του Τραμπ, διαβεβαιώνει ότι ο πρόεδρος θα μιλήσει στο αμερικανικό έθνος εντός της εκλογικής βραδιάς.

02:42 Το Associated Press προέβλεψε ότι ο Τζο Μπάιντεν κερδίζει τη Βιρτζίνια, με τους 13 εκλέκτορες.

02:25 Το Fox News και το AP ανέφεραν ότι ο Ντόναλντ Τραμπ κερδίζει το Κεντάκι με τους οκτώ εκλέκτορες. Ωστόσο το CNN και το ABC δεν ανακοινώνουν προβλέψεις ακόμα, πλην αυτής για την Ιντιάνα.

02:19 Το Associated Press ανέφερε ότι ο Τζο Μπάιντεν κερδίζει το Βερμόντ, πολιτεία στα βορειανατολικά των ΗΠΑ, με τρεις εκλέκτορες.

02:13 To CNN ανέφερε ότι με βάση τα πρώτα στοιχεία, ο Τραμπ υποαποδίδει στη Φλόριντα σε σύγκριση με το 2016, ενώ την ίδια στιγμή ο Μπάιντεν τα πηγαίνει λίγο καλύτερα από τη Χίλαρι Κλίντον. Ωστόσο σε πρόβλημα για τους Δημοκρατικούς αναδείχθηκε το Μαϊάμι, όπου ο Μπάιντεν τα πάει πολύ χειρότερα απ’ ό,τι η πρώην Πρώτη Κυρία πριν τέσσερα χρόνια. Σε κάθε περίπτωση η Φλόριντα είναι ένα θρίλερ.

02:01 Ο Τραμπ κερδίζει την Ιντιάνα που αριθμεί 11 εκλέκτορες. Αντιθέτως το CNN ανακοίνωσε ότι είναι πολύ νωρίς για να ανακοινώσει νικητή σε Τζόρτζια, Κεντάκι Βερμόντ, Νότια Καρολίνα και Βιρτζίνια.

01:00 Ένα tweet του Τραμπ για τα πόσο καλά τα πάει

00:10 Αλλεπάλληλες γκάφες έκανε ο υποψήψιος των Δημοκρατικών Τζο Μπάιντεν, μιλώντας σε υποστηρικτές του στη Φιλαδέλφεια: μπέρδεψε τις εγγονές του και τους παρουσίασε τον γιο του, τον Μπο… ο οποίος έχει πεθάνει από το 2015.

«Ιδού ο γιος μου, Μπο Μπάιντεν, τον οποίο πολλοί από εσάς βοηθήσατε να εκλεγεί στη Γερουσία του Ντέλαγουερ. Ιδού η εγγονή μου, η Νάταλι», είπε, αγκαλιάζοντας από τους ώμους μια άλλη εγγονή του, τη Φίνεγκαν.

Αντιλαμβανόμενος τι συνέβη, ο 77χρονος βετεράνος πολιτικός, συνέχισε, εμφανώς συγχυσμένος: «Α, όχι, περιμένετε, δεν είναι αυτή». Και αγκάλιασε τη «σωστή» εγγονή, τη Νάταλι, που είναι κόρη του Μπο.

Τετάρτη, 4 Νοεμβρίου, 00:05 Το CNN δημοσίευσε το πρώτο exit poll της βραδιάς, με ποιοτικά χαρακτηριστικά για τις απόψεις των ψηφοφόρων -όχι ποιον ψήφισαν. Εντυπωσιακό το ότι το 48% των ερωτηθέντων απάντησαν ότι ο χειρισμός της πανδημίας υπήρξε καλός, έναντι 51% που είπαν ότι ήταν κακός.

Σε άλλο ερώτημα, το 52% των ψηφοφόρων απάντησε πως πιο σημαντικό για αυτούς τώρα είναι ο περιορισμός του κορονοϊού και το 42% η ανάταξη της οικονομίας.

Ένα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο: το 13% δήλωσαν ότι ψηφίζουν για πρώτη φορά.

Ένα άλλο, επίσης ενδιαφέρον στοιχείο είναι τι θεωρούν πιο σημαντικό για έναν υποψήφιο: το 32% όσων απάντησαν στο exit poll είπαν ένας ισχυρός ηγέτης, το 24% ένας ηγέτης με σωστή κρίση, το 21% ένας πολιτικός που νοιάζεται για τους ανθρώπους —μόνο το 19% απάντησε ότι το χαρακτηριστικό που θέλουν είναι αυτό ενός ηγέτη που θα ενώσει τη χώρα.

32% of voters in CNN exit poll say being a strong leader is the candidate quality that mattered most, followed by 24% for good judgment, 21% for caring for people like them and 19% for uniting the country.

23:58 Ο Νίκολας Μπερνς, πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στις ΗΠΑ, δηλώνει στην ΕΡΤ και στον δημοσιογράφο Φάνη Παπαθανασίου: «Θα έχουμε κατ’ εμέ, τις σημαντικότερες εκλογές που μπορούν να θυμηθούν όσοι ζουν σήμερα στις ΗΠΑ. Ίσως οι σημαντικότερες από το 1932, με τον Φραγκλίνο Ρούσβελτ. Έχουμε δύο πολύ διαφορετικούς υποψηφίους από πλευράς κοσμοθεωρίας, χαρακτήρα, αξιών και πολιτικής». Ο Νίκολας Μπερνς δήλωσε πως ο ίδιος υποστηρίζει τον Τζο Μπάιντεν και ότι είναι ένας από τους συμβούλους του κατά τους τελευταίους 18 μήνες. Σημείωσε πως στα θέματα που αφορούν την Ελλάδα και την Κύπρο, ο Μπάιντεν είναι από παλιά φίλος της χώρας μας και των Ελλήνων της Κύπρου, και εξέφρασε την πεποίθηση, πως αν εκλεγεί θα συνεχίσει και θα ενισχύσει την πολύ καλή σχέση των ΗΠΑ με την Ελλάδα και την Κύπρο.

23:55 Οπως έγινε γνωστό, συνολικά 102.737.522 Αμερικανοί ψήφισαν πριν από τις κάλπες της 3ης Νοεμβρίου, είτε με επιστολική ψήφο, είτε στα εκλογικά τμήματα που είχαν στηθεί νωρίτερα για να αποφευχθούν οι ουρές και ο συνωστισμός εν μέσω πανδημίας.

23:12 Το χρηματιστήριο της Γουόλ Στριτ στη Νέα Υόρκη έκλεισε με μεγάλα κέρδη για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση, με τον Dow Jones να σημειώνει άνοδο 2,1%. Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, οι επενδυτές θεωρούν ότι μια νίκη του Μπάιντεν, σε συνδυασμό με την κυριαρχία των Δημοκρατικών στο Κογκρέσο, θα οδηγήσει σε ένα νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και ενισχύσεων της κατανάλωσης και της οικονομίας.

23:01 Σε δηλώσεις του προς εθελοντές και στελέχη στα κεντρικά της εκστρατείας των Ρεπουμπλικανών στο Αρλινγκτον της Βιρτζίνια, λέει: «Νομίζω ότι θα έχουμε μια πολύ καλή βραδιά. Αλλά είναι πολιτική, είναι εκλογές. Ποτέ δεν ξέρεις…»

Ο Τραμπ στα γραφεία της εκστρατείας του στο Αρλινγκτον (REUTERS/Tom Brenner)

Επίσης δηλώνει πως δεν το έχει σκεφτεί, αν θα κάνει δήλωση αποδοχής ήττας, ή θα ανακηρύξει τη νίκη του.

22:15 Σύμφωνα με το Reuters, ο εισαγγελέας της Νέας Υόρκης ανακοίνωσε ότι ερευνά καταγγελίες πολιτών ότι δέχονται αυτοματοποιημένα τηλεφωνήματα που τους καλούν να μην πάνε να ψηφίσουν. Ερευνα ανακοίνωσε και το FBI.

21:30 Η Βόρεια Καρολίνα ανακοίνωσε ότι λόγω αυξημένης προσέλευσης, ορισμένα εκλογικά τμήματα θα μείνουν ανοιχτά παραπάνω και ότι δεν θα ανακοινώσει κανένα αποτέλεσμα πριν τις 20:15 ώρα ανατολικών ΗΠΑ (03:15 ξημερώματα Τετάρτης, ώρα Ελλάδος)

21:22 Επιχειρώντας ήδη να περιπλέξει το παιχνίδι της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων και του ποιος έχει επικρατήσει και που, ο Ντόναλντ Τραμπ δηλώνει ότι οι Αμερικάνοι «δικαιούνται να μάθουν τον νικητή» την ημέρα των εκλογών. Η δήλωσή του έγινε κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στα γραφεία του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στο Αρλινγκτον της Βιρτζίνια. «Εχουμε το δικαίωμα να μάθουμε τον νικητή την 3η Νοεμβρίου», τόνισε, ξέροντας ότι σε κάποιες πολιτείες οι σημερινές ψήφοι θα καταμετρηθούν πιο γρήγορα από αυτές που εστάλησαν μέσω ταχυδρομείου.

21:17 Ο Μάικ Τέιλορ, ρεπουμπλικανός δήμαρχος του Στέρλινγκ Χάιτς στο Μίσιγκαν, μια πολιτεία-κλειδί που είχε κερδίσει το ’16 ο Ντόναλντ Τραμπ, δηλώνει στο MCNBC: η ψήφος στον Τραμπ το 2016 ήταν ένα λάθος μου, δεν θα το επαναλάβω.

20:44 Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, με ανάρτηση του στο Twitter σημειώνει: «Θα είναι μια απρόβλεπτη νύχτα. Ο λαός των Ηνωμένων Πολιτειών θα καθορίσει ποια πορεία θα ακολουθήσει για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Μια σημαντική στιγμή για να σκεφτούμε τον διατλαντικό δεσμό μας και τις αξίες που μοιράζεται EE με τις ΗΠΑ».

20:01 Ο Ντόναλντ Τραμπ αναπαράγει στο Twitter μια παρέλαση των Αμις υπέρ του.

17:28 η Χίλαρι Κλίντον και ο Μπιλ Κλίντον (42ος πρόεδρος των ΗΠΑ) ψήφισαν.

17:15 Η Μελάνια Τραμπ, χωρίς να φορά μάσκα, ψήφισε στο Παλμ Μπιτς στη Φλόριντα, μια πολιτεία-κλειδί για τη νίκη.

16:55 Η Τζιλ Μπάιντεν, σύζυγος του προεδρικού υποψηφίου των Δημοκρατικών, καλεί τον κόσμο να πάει να ψηφίσει.

 

Oταν άνοιξαν οι κάλπες το πρωί της Τρίτης στην Καλιφόρνια (στις 5 το απόγευμα ώρα Ελλάδος), περίπου 102 εκατ. Αμερικανοί είχαν ήδη ψηφίσει. Στην Καλιφόρνια με τους 22 εκατ. εγγεγραμμένους ψηφοφόρους —τους περισσότερους από κάθε άλλη αμερικανική πολιτεία, στην πραγματικότητα με τους περισσότερους εγγεγραμμένους ψηφοφόρους από τους κατοίκους 48 άλλων πολιτειών των ΗΠΑ— δεν υπήρχε καν αγωνία: ο Τζο Μπάιντεν θα επικρατούσε εμφατικά, όχι μόνο επειδή η αντιπρόεδρός του, η δημοφιλής Κάμαλα Χάρις εκλέγεται γερουσιαστής στην πολιτεία, αλλά επειδή η Καλιφόρνια είναι πιο Δημοκρατική και από τον ίδιο τον προεδρικό υποψήφιο του κόμματος. Όμως οι 55 εκλέκτορες της πολιτείας δεν αρκούσαν —χρειάζεσαι 270 για να εκλεγείς πρόεδρος. H αγωνία ήταν για αλλού.

Οι ΗΠΑ μπήκαν σε αυτήν την χωρίς προηγούμενο προεδρική εκλογή —χωρίς προηγούμενο, λόγω τοξικού κλίματος, περιορισμών της Covid-19 και αθρόας προσέλεσυσης στις κάλπες προτού καν αυτές ανοίξουν τυπικά— με ένα απαρχαιομένο εκλογικό σύστημα, που ίσως να βοηθούσε την Ενωση στον 19ο αιώνα, αλλά αποδείχτηκε στρεβλό ήδη δύο φορές στον 21ο αιώνα. Τόσο ο Αλ Γκορ το 2000, όσο και η Χίλαρι Κλίντον το 2016 είχαν πάρει περισσότερες ψήφους σε εθνικό επίπεδο αλλά λόγω του Κολεγίου των Εκλεκτόρων που σχηματίζουν οι ψήφοι αντιπροσώπων από κάθε πολιτεία ξεχωριστά, εξελέγη πρόεδρος ο αντίπαλός τους. Η Χίλαρι μάλιστα είχε ψηφιστεί από 2,9 εκατ. Αμερικανούς περισσότερους αλλά ο Ντόναλντ Τραμπ πήγε και έμεινε στον Λευκό Οίκο —και όπως σωστά επεσήμανε το Politico οι Δημοκρατικοί έχουν στοιχειωθεί από τα φαντάσματα του 2000 και του 2016, σε σημείο που να λένε στον εαυτό τους: κάθε ψήφος μετράει.

Ουρές από το πρωί στο Τρέντον του Ουισκόνσιν, πολιτεία που το ’16 ο Τραμπ είχε κερδίσει οριακά (REUTERS/Eric Miller)
Ακόμα και οι σκιές σχημάτιζαν ουρές στο Χιούστον του Τέξας το πρωί της 3ης Νοεμβρίου (REUTERS/Callaghan O’Hare)

Όσοι λοιπόν δεν είχαν ήδη στείλει την ψήφο τους μέσω ταχυδρομείου, ή δεν είχαν πάει να ψηφίσουν στα εκλογικά τμήματα που είχαν ήδη ανοίξει —το είχαν κάνει άλλωστε και ο Τραμπ και ο Μπάιντεν— ξεκίνησαν το πρωί της Τρίτης να σχηματίζουν ουρές στα εκλογικά τμήματα, αναγνωρίζοντας μεν το δίκιο του κινήματος Vote! αλλά γνωρίζοντας ότι το παιχνίδι θα κριθεί κυρίως σε 10 πολιτείες: πρωτίστως στην Πενσιλβάνια και στη Φλόριντα, αλλά και σε Μίσιγκαν, Ουισκόνσιν, Νεβάδα, Αριζόνα, Βόρεια Καρολίνα, Οχάιο, Τζόρτζια και ίσως το Τέξας (δείτε εδώ τι προέβλεπαν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για αυτές τις 10 πολιτείες).

Παλμ Μπιτς, Φλόριντα. Στέλεχος της υπηρεσίας περιβάλλοντος της πόλης, ζητά από οπαδό του Τραμπ να σταματήσει να τοποθετεί σήματα της υποψηφιότητας του προέδρου και του αντιπροέδρου κοντά σε εκλογικό τμήμα (REUTERS/Marco Bello)

Οι περισσότεροι από αυτούς θα γνώριζαν και μια επιπλέον στρέβλωση. Ότι λόγω της πρώιμης ψηφοφορίας, σε κάποιες πολιτείες η διαδικασία ανακήρυξης του νικητή θα ήταν πολύ δύσκολη —οι αναλυτές είχαν προεξοφλήσει ότι όσοι είχαν σπεύσει νωρίτερα ήταν κατά βάση ψηφοφόροι των Δημοκρατικών, ενώ όσοι πήγαν στις κάλπες την 3η Νοεμβρίου έκλιναν περισσότερο στον Τραμπ, με συνέπεια η ενσωμάτωση των δύο υποσυνόλων θα άλλαζε την εικόνα, ανάλογα με το ποια έγινε πρώτη και ποια δεύτερη.

Τα ίδια τα τηλεοπτικά δίκτυα, που παραδοσιακά παίζουν μεγάλο ρόλο στην ανακήρυξη του νικητή, είχαν προειδοποιήσει ότι εφέτος θα είναι ιδιαίτερα προσεκτικά. Έχοντας το καθένα τον δικό του μηχανισμό ανάλυσης των αποτελεσμάτων, είχαν να αντιμετωπίσουν ακόμα και τον κίνδυνο να βρεθούν με τον Τραμπ να αυτοανακηρύσσεται νικητής προκειμένου να δημιουργήσει πολιτικό γεγονός που θα είναι δύσκολο μετά να ανατραπεί-αμφισβητηθεί (εδώ).

Η «αίθουσα πολέμου» του NBC

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...