659
Αρκούν δυο τρεις μικρές κινήσεις, για να ελιχθεί, να φέρει τη μπάλα στο αριστερό του πόδι, και να πετύχει γκολ | REUTERS/ Scott Heppell

Ιν-Σαλάχ, τι παικταράς!

Αρκούν δυο τρεις μικρές κινήσεις, για να ελιχθεί, να φέρει τη μπάλα στο αριστερό του πόδι, και να πετύχει γκολ
|REUTERS/ Scott Heppell

Ιν-Σαλάχ, τι παικταράς!

Ιν-σαλάχ σημαίνει «αν θέλει ο Θεός» ή «ο Θεός να δώσει». Στη περίπτωση αυτού του ποδοσφαιριστή -και ας μου συγχωρεθεί η αλχημεία της ακόλουθης αλληλουχίας- φαίνεται πως ο Θεός της μπάλας (και μου αρέσει να πιστεύω πως υπάρχει και τέτοιος) και ήθελε, και έδωσε.

Ο Μοχάμεντ Σαλάχ, 25 ετών και ύψους με τη βία 1,75, είναι Αιγύπτιος ποδοσφαιριστής, αγωνίζεται στην αγγλική Λίβερπουλ, και έχει τρελάνει τόσο πολύ τους οπαδούς της που έβγαλαν συνθήματα που δεν συνηθίζονται αυτές τις εποχές των έντονων και επικίνδυνων θρησκευτικών διενέξεων. Ένα από αυτά είναι σε μορφή ψαλμωδίας, που σε ελεύθερη μετάφραση λέει:

«Αν σου κάνει εσένα, μου κάνει και μένα/ Αν σκοράρει μερικά (γκολ) ακόμα, θα γίνω κι εγώ Μουσουλμάνος/Κι αν βρίσκεται (ο Σαλάχ) μέσα στο τέμενος, εκεί θέλω να είμαι και εγώ» (εδώ).

Εκείνο που καθιστά τον Μοχάμεντ Σαλάχ ποδοσφαιρικά λατρεύσιμο, είναι ότι ποδοσφαιρικά δεν σου γεμίζει καθόλου το μάτι. Κοντός, ισχνός, καθόλου μυώδης, νομίζεις πως άμα τον τζαρτζάρει κάποιος θα διαλυθεί, μοιάζει να βαριέται που ζει, θυμίζει αντιεξουσιαστή καταληψία ελληνικού πανεπιστημίου ή καμηλιέρη τουριστών στις Πυραμίδες, λες «αυτός είναι συμπαθητικός», αλλά ταυτόχρονα τον λυπάσαι κιόλας – τι γυρεύει λοιπόν ετούτος ο απελπιστικά νορμάλ τύπος ανάμεσα στα γεροδεμένα, κτιστά θηρία των σημερινών γηπέδων;

Ο Σαλάχ κέντρο) αστειεύεται με τον Κοουτίνιο δεξιά) στην προπόνηση της Λίβερπουλ πριν από τον επαναληπτικό με την Πόρτο φωτό: Action Images via ReutersJason Cairnduff
Ο Σαλάχ (κέντρο) αστειεύεται με τον Φιρμίνιο (δεξιά) στην προπόνηση της Λίβερπουλ πριν από τον επαναληπτικό με την Πόρτο (φωτό: Action Images via Reuters/Jason Cairnduff)

Αυτά περνούν από το μυαλό σου. Μέχρι που θα δεις τη μπάλα να φτάνει στα πόδια του – ενώ σίγουρα δεν θα έχεις καν προσέξει πώς βρέθηκε σαν ρουκέτα σε χώρο τέτοιο που να μπορεί να την υποδεχτεί. Και τότε, αρκούν δυο τρεις μικρές κινήσεις μονάχα, συνήθως μέσα σε εμβαδόν ελάχιστο, για να ελιχθεί μέσα σε συνωστισμό, να φέρει τη μπάλα στο αριστερό του πόδι, και να πετύχει γκολ που φαίνεται τόσο απλό αλλά έκπληκτος απορείς «πώς στην ευχή το ‘κανε αυτό;».

Αυτό, ακριβώς, θα ακούσετε και από τους σπόρτκάστερ στις περιγραφές τους (εδώ).

Δεν μιλάμε για Μέσι – αυτός είναι άλλης διάστασης, αν και υπάρχουν ομοιότητες όπως τα γρήγορα πετάγματα και το φαρμακερό αριστερό πόδι. Η μεγάλη διαφορά είναι ότι ο Αργεντινός μοιάζει κιόλας με ποδοσφαιριστή. Ο Αιγύπτιος, καθόλου. Αυτό είναι που μπερδεύει τους αντιπάλους και ενθουσιάζει τους οπαδούς. Ένας μη συμβατικός ποδοσφαιριστής, σε καιρούς στατιστικής και εργομετρικής αποθέωσης.

Βάλτε τον δίπλα στον Ρονάλντο φερ’ ειπείν, και θα σας φανεί ανέκδοτο. Ο Πορτογάλος, κατά πολλούς ο πιο ολοκληρωμένος ποδοσφαιριστής στον κόσμο σήμερα, βγαίνει από το μπάνιο με μια πετσέτα τυλιγμένη γύρω από γραμμωτούς μυς, και το σαμπουάν που διαφημίζει βγάζει εκατομμύρια. Δεν μπορώ να σκεφτώ προϊόν πολυεθνικό που θα μπορούσε να διαφημίσει καλά ο Σαλάχ. Ίσως, μόνο, μια βέσπα ή μια τσίχλα.

Άμα σκαλίσεις όλα τα βιογραφικά που υπάρχουν στο Διαδίκτυο, και μαζέψεις στοιχεία από όσα επιπρόσθετα έχουν γραφτεί για αυτόν, θα βρεις πολλά ενδιαφέροντα. Όπως: Όνομα πατρός, Σαλάχ Γκαλί. Όνομα μητρός: Άγνωστο. Παντρεμένος με την Μάγκι Σαλάχ. Παιδιά: Η Μέκκα και ο Μοχάμεντ. Καλύτερος φίλος: Ο Φιλίπ Κουτίνιο, που έπαιζε στη Λίβερπουλ και τον πήρε τώρα η Μπαρτσελόνα. Αγαπημένος του ήρωας: Ο Σούπερμαν. Αγαπημένος του μουσικός: Ο Τζάστιν Μπίμπερ. Αγαπημένος του ηθοποιός: Ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο. Αγαπημένη ηθοποιός: Η Εμίλια Κλάρκ. Αγαπημένος του πολιτικός: Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατέχ αλ-Σίσι. Αγαπημένο του λουλούδι: Το λευκό τριαντάφυλλο. Τα αγαπημένα του ζώα: Το λιοντάρι και το άλογο.

Σκέψη της Ημέρας (για επίλογο): «Αν είσαι στη μικρή περιοχή και δεν ξέρεις τι να την κάνεις τη μπάλα, βάλτη στα δίχτυα και θα συζητήσουμε μετά το ματς τις εναλλακτικές δυνατότητες που έχεις» – Bill Shankly, 1913-1981, σκωτσέζος ποδοσφαιριστής και προπονητής, ο μεγαλύτερος που πέρασε από την Λίβερπουλ.

(*) Σήμερα, η Λίβερπουλ αγωνίζεται στην έδρα της εναντίον της Πορτογαλικής Πόρτο για το Τσάμπιονς Λίγκ. Έχει ήδη περάσει στους «8», αφού κέρδισε τον πρώτο αγώνα στη Πορτογαλία με 5-0. Εάν ανατραπεί αυτό, ίσως θα είναι η μεγαλύτερη έκπληξη όλων των εποχών!

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...