875
Ενας νέος πανηγυρισμός από τον πάντα ευρηματικό Κριστιάνο | Reuters / Sergio Perez Livepic

Η «χρυσή πάσα» του Κριστιάνο… στον εαυτό του

Sportscaster Sportscaster 21 Νοεμβρίου 2016, 16:05
Ενας νέος πανηγυρισμός από τον πάντα ευρηματικό Κριστιάνο
|Reuters / Sergio Perez Livepic

Η «χρυσή πάσα» του Κριστιάνο… στον εαυτό του

Sportscaster Sportscaster 21 Νοεμβρίου 2016, 16:05

Βράδυ Σαββάτου στο «Βιθέντε Καλντερόν». Ο Κριστιάνο Ρονάλντο σκοράρει τρία γκολ -το 39ο «χατ-τρικ» του στο ισπανικό πρωτάθλημα- και υπογράφει την ανέλπιστα εύκολη (3-0) νίκη της Ρεάλ επί της Ατλέτικο. Κατακτά ακόμη ένα ρεκόρ: γίνεται ο πρώτος σκόρερ στα κιτάπια των ντέρμπι της Μαδρίτης, ξεπερνώντας τον θρυλικό Αλφρέδο ντι Στέφανο. Το κυριότερο; Δίνει πάσα τη «Χρυσή Μπάλα»… στον εαυτό του.

Τα γκολ του δεν ήταν σπουδαία -ένα φάουλ που μπήκε από σπόντα, ένα πέναλτι και ένα απλό, καθημερινό πλασεδάκι-, όμως σηματοδότησαν την «επιστροφή» του. Την πιο κατάλληλη στιγμή: της ψηφοφορίας για τον κορυφαίο ποδοσφαιριστή του 2016.

Η σεζόν 2016-2017 δεν είχε αρχίσει καθόλου καλά για τον Πορτογάλο, ο οποίος έχασε και κάποια παιχνίδια λόγω του τραυματισμού του στον τελικό του Euro. Επί σχεδόν δυο μήνες μήνες η απόδοσή του ήταν απογοητευτική – είχε πετύχει μόνον ένα από τα 13 γκολ της Ρεάλ Μαδρίτης. Αν και το πολυπόθητο βραβείο αφορά το ημερολογιακό έτος, οι τελευταίες εντυπώσεις μετράνε πολύ.

2016-11-19T212616Z_122592376_MT1ACI14677497_RTRMADP_3_SOCCER-SPAIN
Μαζί με τον Ζινεντίν Ζιντάν μετά την μεγάλη νίκη της Ρεάλ επί της Ατλέτικο

Ο ίδιος ο «CR7» το γνωρίζει καλύτερα από τον καθέναν. Το 2013 ο Ριμπερί, ο οποίος είχε σηκώσει τη Μεγάλη Κούπα με την Μπάγερν Μονάχου, ήταν έτοιμος να παραλάβει τη «Χρυσή Μπάλα». Ο Κριστιάνο του την άρπαξε μέσα από το χέρια, όταν «καθάρισε» αυτοπροσώπως τους αγώνες – μπαράζ (για το Μουντιάλ) της Πορτογαλίας με τη Σουηδία του Ιμπραΐμοβιτς, κάνοντας δυο καταπληκτικά παιχνίδια. Κάποτε την είχε χάσει και ο Σνάιντερ, έπειτα από μια μαγική χρονιά, επειδή στο διάστημα της ψηφοφορίας ήταν τραυματίας.

Ακόμη περισσότερο μετράνε τα τρόπαια. Το 2008 ο Ρονάλντο κέρδισε τη «Χρυσή Μπάλα» γιατί είχε κατακτήσει το Champions League με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Το 2014, επειδή το πήρε με τη Ρεάλ. Εφέτος, μέσα σε δυο μήνες ανέβηκε στην κορυφή της Ευρώπης δυο φορές: μια με τον σύλλογό του και μια με την εθνική ομάδα της χώρας του. Εστω κι αν τον τελικό του Euro τον είδε από τον πάγκο δίνοντας οδηγίες στους συμπαίκτες του, και στον τελικό του Champions League δεν είχε άλλη συνεισφορά εκτός από την εύστοχη εκτέλεση του τελευταίου -καθοριστικού- πέναλτι.

Είναι η μεγάλη αδικία του θεσμού. Ο Ρονάλντο πιστώνεται δυο θριάμβους που του χάρισαν οι συμπαίκτες του. Ενώ ο Αντουάν Γκριεζμάν -κατά πολλούς ο καλύτερος παίκτης του 2016- χρεώνεται την αποτυχία της Ατλέτικο Μαδρίτης στον έναν τελικό και της Γαλλίας στον άλλον. Παρότι όλοι θα συμφωνήσουν, πως ο γάλλος διεθνής έπαιξε και στις δυο διοργανώσεις καλύτερα από τον πορτογάλο σταρ, στο τέλος του έμεινε μόνον ο τίτλος του πρώτου σκόρερ του Euro.

Για να είμαστε δίκαιοι, κανένας δεν έλαμψε περισσότερο από τον Ρονάλντο, στο πρώτο μισό του ημερολογιακού έτους

Διά της εις άτοπον, ο Κριστιάνο ήταν το μεγάλο φαβορί ήδη από τον περασμένο Ιούλιο. Ο Μέσι είχε μια μέτρια σεζόν, έχασε το Κόπα Αμέρικα με την Αργεντινή και λίγο έλειψε να χάσει και το Πρωτάθλημα με την Μπαρτσελόνα. Τα εύσημα για την παραμυθένια πορεία της Λέστερ στην Αγγλία τα μοιράστηκαν, ο Βάρντι, ο Μαχρέζ και ο Καντέ. Ο Σουάρες… κουράστηκε να βάζει γκολ, όμως μόνο στην Ισπανία. Ανταμείφθηκε, άλλωστε, με το «Χρυσό Παπούτσι» του 2016. Ο Νόιερ, ο δε Χέα και ο Ομπλακ έκαναν καταπληκτική σεζόν, όμως είναι τερματοφύλακες – και οι τερματοφύλακες σπανίως ψηφίζονται «παίκτες της χρονιάς». Ο Πογκμπά εντυπωσίασε κυρίως με τη μετεγγραφή του και λιγότερο με τα κατορθώματά του στο γήπεδο.

Για να είμαστε δίκαιοι, κανένας δεν έλαμψε περισσότερο από τον Ρονάλντο, στο πρώτο μισό του ημερολογιακού έτους. Παρά το παρατεταμένο ντεφορμάρισμά του στο δεύτερο μισό, ο αρχηγός της εθνικής ομάδας της Πορτογαλίας μετράει -σήμερα- 49 γκολ, 17 ασίστ και έξι χατ-τρικ σε 50 αγώνες. Πλέον, κοντεύει να κατακτήσει ακόμη μια κορυφογραμμή: του κορυφαίου σκόρερ όλων των εποχών στα πέντε μεγάλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Χρειάζεται μόλις 15 γκολ για να ξεπεράσει τα 366 που είχε πετύχει ο Τζίμι Γκριβς στην καριέρα του (από το 1957 έως το 1971), σε 529 ματς (0,69 γκολ ανά αγώνα). Ο Πορτογάλος έχει σκοράρει 352 φορές σε 441 ματς (0,80 γκολ ανά αγώνα). Ο Μέσι πολύ λιγότερες (320 σε 357 ματς), όμως εμφανίζει τον καλύτερο μέσον όρο (0,90 γκολ ανά αγώνα).

2016-10-29T162311Z_285446963_S1BEUJUEVNAA_RTRMADP_3_SOCCER-SPAIN-ALV-REA

Ο Κριστιάνο μπορούσε να κινδυνεύσει να χάσει τη «Χρυσή Μπάλα» μόνον αν δεν κατάφερνε να… θυμίσει εγκαίρως στους 193 ψηφοφόρους – δημοσιογράφους και ανταποκριτές του France Football, ποιος είναι. Ποιος ήταν εφέτος. Το έκανε στο ντέρμπι της Μαδρίτης, κι έβαλε τέλος στα σενάρια περί πιθανών εκπλήξεων. Τον βοήθησε -άθελά του- και ο Μέσι, με τον τραυματισμό του, τη στιγμή που βρισκόταν σε δαιμονισμένη φόρμα.

Το πιο σπουδαίο κατόρθωμα του «CR7» το ανέδειξε, προσφάτως, ο Φάμπιο Καπέλο σε τηλεοπτική εκπομπή, αποκαλύπτοντας ότι ο Ρονάλντο δεν σκοράρει επειδή αγωνίζεται με σοβαρό πρόβλημα στο γόνατο από τον περασμένο Μάιο. «Αν τον παρατηρήσετε προσεκτικά, θα δείτε ότι δεν πατάει καλά το πόδι του. Γι’ αυτό δεν σηκώνεται για κεφαλιά: γιατί δεν μπορεί να κάνει επιτόπιο άλμα».

Ακόμα και «κουτσός», δεν το ‘βαλε κάτω. Οσοι δεν τον συμπαθούν, τον κατηγορούν ότι είναι εγωιστής, ατομιστής στο παιχνίδι του, γκρινιάρης, ότι δεν χάνει ευκαιρία να προκαλεί -στα γήπεδα και στη ζωή του- βγάζει τα φρύδια του, βάζει eyeliner και μάσκες ομορφιάς, ποζάρει όπου βρει φακό, είναι προϊόν μάρκετινγκ, και εντελώς αψυχολόγητος: παρατάει την Ιρίνα Σάικ για να πάει διακοπές με τη μαμά του. Ολα αυτά ισχύουν. Αλλά, η αλήθεια είναι πως ο Ρονάλντο «θεριεύει» όταν τον κακολογούν.

Αυτό συνέβη και τώρα. Στις 13 Δεκεμβρίου που θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα -σε ένα εικοσιπεντασέλιδο αφιέρωμα του τεύχους 3.678 του France Football-, ο Πορτογάλος θα απαντήσει στους εχθρούς του με τη «Χρυσή Μπάλα». Την τέταρτη της καριέρας του.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...