405
12 Νοεμβρίου 2016: Στιγμιότυπο από τις διαδηλώσεις κατά της εκλογής Τραμπ στο Λος Αντζελες της Καλιφόρνια | REUTERS/Lucy Nicholson

Calexit: Μπορεί η Καλιφόρνια να βρεθεί εκτός ΗΠΑ;

Protagon Team Protagon Team 21 Νοεμβρίου 2016, 14:03
12 Νοεμβρίου 2016: Στιγμιότυπο από τις διαδηλώσεις κατά της εκλογής Τραμπ στο Λος Αντζελες της Καλιφόρνια
|REUTERS/Lucy Nicholson

Calexit: Μπορεί η Καλιφόρνια να βρεθεί εκτός ΗΠΑ;

Protagon Team Protagon Team 21 Νοεμβρίου 2016, 14:03

Την επομένη ημέρα της εκλογής του Ντόναλντ Τραμπ για την προεδρία των ΗΠΑ, χιλιάδες Αμερικανοί, σε διάφορες μεγαλουπόλεις, προχώρησαν σε συγκεντρώσεις και διαμαρτυρίες, κρατώντας πανό με συνθήματα όπως: «Δεν είναι πρόεδρος μου».

Ανάμεσα στις πολιτείες που εξέφρασαν ανοιχτά τη δυσαρέσκειά τους ήταν και η μεγαλύτερη των ΗΠΑ σε πληθυσμό, η Καλιφόρνια, που ψηφίζει παραδοσιακά Δημοκρατικούς. Ηδη πριν από τις εκλογές ένα κίνημα με την επωνυμία «Yes-California» δήλωνε πως επιδιώκει την απόσχιση της ομόσπονδης πολιτείας. Μετά την 8η Νοεμβρίου και την απογοήτευση από την ήττα της Χίλαρι Κλίντον, η συζήτηση εντάθηκε.

Σύμφωνα με τη Deutsche Welle, η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ και η ρατσιστική ρητορική του έχει ενοχλήσει πολλούς από τους κατοίκους της, καθώς η πολιτεία δέχεται τους περισσότερους Λατινοαμερικάνους  από κάθε άλλη στις ΗΠΑ – άλλοι ζουν εκεί νόμιμα, αλλά και αρκετοί παράνομα.

Ο αρχηγός της αστυνομίας του Λος Αντζελες, Τσάρλι Μπεκ, δήλωσε πως δεν επιθυμεί να στηρίξει την πολιτική Τραμπ για τις απελάσεις. Στο ίδιο κλίμα και ο επενδυτής Πάουλ Χόλαντ. «Αν κάποιος μπορεί να φύγει, τότε αυτή είναι σίγουρα η Καλιφόρνια», σημείωσε.

Πράγματι: Με 38 εκατομμύρια κατοίκους, τεχνολογικούς κολοσσούς, όπως Facebook, Apple, Google, αλλά και επενδυτές που δηλώνουν πρόθυμοι για μια εκστρατεία υπέρ της απόσχισης, η Καλιφόρνια μπορεί να εξασφαλίσει αυτάρκεια ως προς «τα τρόφιμα και την εργασία», κατά τον Χόλαντ. Αλλωστε από μόνη της η Καλιφόρνια είναι η έκτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, με ΑΕΠ λίγο υψηλότερο από αυτό της Γαλλίας!

Πολλές όμως από τις κορυφαίες επιχειρήσεις της πολιτείας την εγκαταλείπουν και μετακομίζουν στην Ουάσινγκτον, κάτι που εξοργίζει τους οπαδούς του «Yes».

Ως προς το πόσο ρεαλιστικό είναι ένα «Calexit», η DW σημειώνει πως οι πολιτικοί αναλυτές… αμφιβάλλουν. Το αμερικανικό Σύνταγμα προβλέπει πώς θα μπορούσε να ενταχθεί μια νέα πολιτεία αλλά δεν προβλέπει πώς θα φύγει.

Την τελευταία λέξη πάντως έχει ούτως ή άλλως η κεντρική κυβέρνηση στην Ουάσινγκτον. Κινήματα απόσχισης υπάρχουν και σε άλλες πολιτείες, όπως το Τέξας, χωρίς κανένα δείγμα επιτυχίας μέχρι σήμερα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...