252
Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας σε διαδήλωση των υποστηρικτών του στο Καράκας, την Τετάρτη | Miraflores Palace/Handout via REUTERS

Η Βενεζουέλα μετράει νεκρούς, ο Μαδούρο αποχωρεί από τον OAS

Protagon Team Protagon Team 27 Απριλίου 2017, 09:41
Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας σε διαδήλωση των υποστηρικτών του στο Καράκας, την Τετάρτη
|Miraflores Palace/Handout via REUTERS

Η Βενεζουέλα μετράει νεκρούς, ο Μαδούρο αποχωρεί από τον OAS

Protagon Team Protagon Team 27 Απριλίου 2017, 09:41

Οσο καθυστερεί να προκηρύξει τις (καθυστερημένες κατά ένα χρόνο) νομαρχιακές εκλογές στη χώρα του κι επιμένει να αντιστέκεται στις αντικυβερνητικές και πολύνεκρες διαδηλώσεις ο βενεζουελανός πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο, τόσο πολλαπλασιάζονται οι επικριτές του. Αυτοί, ανάμεσα σε άλλα, ζητούν εδώ και καιρό την αποβολή της Βενεζουέλας από τον Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών (OAS).

Αλλά σε μία αιφνιδιαστική κίνηση η κυβέρνηση της Βενεζουέλας πρόλαβε τους επικριτές της! Αποχωρεί οικειοθελώς -και διαμαρτυρόμενη- από τον οργανισμό, καταγγέλλοντας μάλιστα «την καμπάνια της Ουάσιγκτον εναντίον της σοσιαλιστικής κυβέρνησης της χώρας».

Ο αμυντικός οργανισμός εδρεύει στην Ουάσιγκτον και περιλαμβάνει 35 κράτη της Βόρειας, Κεντρικής, και Νότιας Αμερικής, ενώ έχει χορηγήσει καθεστώς μόνιμου παρατηρητή σε 69 κράτη καθώς και στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

«Αύριο, κατ΄εντολή του προέδρου Νικολάς Μαδούρο, θα καταθέσουμε μία επιστολή παραίτησης από τον Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών και θα αρχίσουμε μία διαδικασία που θα διαρκέσει 24 μήνες», είπε την Τετάρτη η υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας Ντέλσι Ροντρίγκες, σε τηλεοπτικό διάγγελμα.

Η ανακοίνωση της κυβέρνησης έρχεται μετά την απόφαση του Οργανισμού να συγκαλέσει ειδική σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών των κρατών-μελών με θέμα συζήτησης την κατάσταση στη Βενεζουέλα. Ο Μαδούρο είχε προειδοποιήσει ότι αν κανονιζόταν η συνεδρίαση η χώρα του θα αποχωρούσε από την ομάδα. Κι έτσι κι έκανε.

Τόσο οι αντίπαλοι όσο και οι υποστηρικτές του προέδρου της Βενεζουέλας μετρούν θύματα στην κατάσταση χάους που επικρατεί τον τελευταίο μήνα που συνεχίζονται οι αντικυβερνητικές κινητοποιήσεις στη χώρα. Ο αριθμός των θυμάτων ανήλθε στους 24 (!) καθώς την Τρίτη ένας 23χρονος έχασε τη ζωή του από πυρά κατά τη διάρκεια διαδήλωσης στο δυτικό κρατίδιο της Λάρα, όπως ανέφεραν οι Αρχές της χώρας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...