386
Στην κηδεία της 24χρονης Πάολα Ραμίρεζ που σκοτώθηκε σε επίθεση που δέχθηκε από μία ομάδα οπλισμένων ανδρών στο Σαν Κριστομπαλ... | REUTERS/Carlos Eduardo Ramirez

Η Βενεζουέλα θα τιμήσει σιωπηλά τους 22 νεκρούς των ταραχών

Protagon Team Protagon Team 22 Απριλίου 2017, 18:26
Στην κηδεία της 24χρονης Πάολα Ραμίρεζ που σκοτώθηκε σε επίθεση που δέχθηκε από μία ομάδα οπλισμένων ανδρών στο Σαν Κριστομπαλ...
|REUTERS/Carlos Eduardo Ramirez

Η Βενεζουέλα θα τιμήσει σιωπηλά τους 22 νεκρούς των ταραχών

Protagon Team Protagon Team 22 Απριλίου 2017, 18:26

Το Σάββατο αναμένεται να είναι μία ημέρα γαλήνης, ύστερα από εβδομάδες άγριας βίας στη Βενεζουέλα. Αλλά χρειάστηκε να σκοτωθούν μέσα σε μία ημέρα 13 άτομα για να σταματήσουν οι συγκρούσεις. Οι διαδηλωτές και αρχηγοί της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα αποφάσισαν να κάνουν μία ειρηνική διαδήλωση, στη μνήμη των νεκρών.

Την Παρασκευή κατά τη διάρκεια των αντικυβερνητικών κινητοποιήσεων σκοτώθηκαν εννέα άτομα από ηλεκτροπληξία την ώρα που προσπαθούσαν να εισβάλουν σε φούρνο με σκοπό να τον λεηλατήσουν, στη συνοικία Ελ Βάγιε του Καράκας.

2017-04-20T221043Z_1152223347_RC1D2FDDB820_RTRMADP_3_VENEZUELA-POLITICS-PROTESTS
Τραυματισμένο μεταφέρουν διαδηλωτές στο Καράκας (REUTERS/Marco Bello)

Αλλοι τρεις διαδηλωτές έπεσαν νεκροί από σφαίρες κατά τη διάρκεια συγκρούσεων. Δεν μεταδόθηκαν παραπάνω πληροφορίες για την προέλευση των πυροβολισμών, αν δηλαδή επρόκειτο για δυνάμεις ασφαλείας ή για παραστρατιωτικές οργανώσεις.

Παράλληλα, την ίδια ημέρα, έξι άνθρωποι τραυματίστηκαν από σφαίρες, ενώ υπήρχαν αναφορές για εκτεταμένες λεηλασίες σε σούπερ μάρκετ ή και κάβες καθώς και φωτογραφίες που έδειχναν διαλυμένα καταστήματα και άδεια ράφια.

2017-04-21T162839Z_1397893752_RC18824378A0_RTRMADP_3_VENEZUELA-POLITICS
Υπάλληλος σουπερμάρκετ καθαρίζει το κατάστημα που λεηλατήθηκε κατά τη διάρκεια ταραχών στο Καράκας (REUTERS/Carlos Garcia Rawlins)

«Χθες γύρω στις 9 ή το 10 το βράδυ η κατάσταση επιδεινώθηκε ανησυχητικά, μια ομάδα ανθρώπων που ήταν οπλισμένοι ήρθαν… και άρχισαν τις λεηλασίες» δήλωσε ο Χάνε Μουσταφά, ιδιοκτήτης ενός μικρού σούπερ μάρκετ στο Ελ Βάγιε. «Η κατάσταση ασφαλείας δεν βρίσκεται υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης. Χάσαμε τα πάντα εδώ», τόνισε.

Ο τραγικός απολογισμός των αναταραχών που έχουν ξεσπάσει τις τελευταίες τρεις εβδομάδες στο περιθώριο των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων είναι 22 άτομα. Στο πλαίσιο αυτό, από το Σάββατο η αντιπολίτευση σχεδιάζει νέες καθιστικές διαμαρτυρίες και σιωπηλές πορείες, σε όλη τη χώρα, φορώντας λευκά ρούχα, με στόχο να τιμήσει τους νεκρούς.

2017-04-21T153734Z_1206632410_RC15BC6C7310_RTRMADP_3_VENEZUELA-POLITICS
Χάος ύστερα από λεηλασία σε σουπερμάρκετ (REUTERS/Carlos Garcia Rawlins)

Αλλά οι αρχηγοί της αντιπολίτευσης υπόσχονται να συνεχίσουν τις διαδηλώσεις με βασικό αίτημα να προκηρύξει η κυβέρνηση νομαρχιακές εκλογές, μια διαδικασία που έχει καθυστερήσει από τον περασμένο χρόνο καθώς και να αποφυλακίσει σχεδόν 100 πολιτικούς κρατούμενους.

Η κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο φαίνεται να αντιστέκεται στις πιέσεις που δέχεται όχι μόνο τις τελευταίες εβδομάδες, αλλά τα τελευταία τρία χρόνια. Μάλιστα στελέχη της κυβέρνησης και του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος καταγγέλλουν τους διαδηλωτές ως βίαιους τραμπούκους που καταστρέφουν τη δημόσια περιουσία και διαταράσσουν τη δημόσια τάξη με στόχο την ανατροπή της κυβέρνησης και -φυσικά- με τη στήριξη της Ουάσιγκτον.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...