635
Το τουρκικό πλωτό γεωτρύπανο «Γιαβούζ» | Wikipedia

Η Τουρκία ετοιμάζεται να στείλει ερευνητικό πλοίο ΝΑ της Κρήτης

Protagon Team Protagon Team 8 Δεκεμβρίου 2019, 18:19
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 08/12/2019 18:35
Το τουρκικό πλωτό γεωτρύπανο «Γιαβούζ»
|Wikipedia

Η Τουρκία ετοιμάζεται να στείλει ερευνητικό πλοίο ΝΑ της Κρήτης

Protagon Team Protagon Team 8 Δεκεμβρίου 2019, 18:19
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 08/12/2019 18:35

Η Τουρκία σχεδιάζει να στείλει ερευνητικό σκάφος στην περιοχή που έχει συμφωνήσει με τη Λιβύη, δηλαδή στα νοτιοανατολικά της Κρήτης, σε μια πρώτη προσπάθεια να επιβάλει νέα τετελεσμένα, αλλά και για να ανιχνεύσει τις αντιδράσεις και αντοχές της Ελλάδας.

Όπως αναφέρει το philenews, η ιστοσελίδα του «Φιλελεύθερου» στην Κύπρο, και σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η βιασύνη που υπήρξε από τουρκικής πλευράς να υπογραφεί η συμφωνία με το καθεστώς της Τρίπολης, να γίνει αμέσως μετά η επικύρωσή της από τη Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση, όπως και η κατάθεσή της στη συνέχεια στα Ηνωμένα Έθνη, πράγμα που έγινε όπως ανακοίνωσε το Σάββατο ο Ρετζέτ Ταγίπ Ερντογάν, επιβεβαιώνουν πως οι Τούρκοι θα κινηθούν γρήγορα.

Πρώτο βήμα, συνεπώς, είναι η αποστολή ενός ερευνητικού σκάφους και αργότερα, μετά το τέλος των σεισμικών ερευνών, γεωτρύπανου.

Η δεύτερη φάση δεν αναμένεται ότι θα εκδηλωθεί αμέσως.

Παράλληλα, θα συνεχίζονται οι παράνομες ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ, στην οποία βρίσκονται τα δυο γεωτρύπανα και τα δυο ερευνητικά σκάφη. Η Άγκυρα, εκτός από τον πολιτικό χαρακτήρα που έχουν οι κινήσεις της αυτές, προφανώς και επενδύει στην ανακάλυψη φυσικού αερίου. Εάν επιτευχθεί αυτός ο στόχος, να εντοπίσει δηλαδή φυσικό αέριο στα σημεία που διενεργεί γεωτρήσεις, τότε θα υπάρχουν ανατροπές και θα αντιμετωπίζει τις όποιες πολιτικές συζητήσεις από άλλη οπτική γωνία.

Όπως εξήγησε διπλωματική πηγή, σε μια τέτοια περίπτωση ούτε προσχηματικά δεν θα συζητά το Κυπριακό. Θα αξιοποιήσει το αέριο χωρίς κανείς να την εμποδίσει, όταν μάλιστα δεν θα επηρεάζει θαλασσοτεμάχια που έχουν αδειοδοτηθεί. Αλλά και να μην εντοπίσει φυσικό αέριο, ο στόχος παραμένει όπως έχει διαμορφωθεί εξαρχής: θα πιέσει για να αρχίσει ένας διάλογος-πακέτο για όλες τις «εκκρεμότητες», περιλαμβανομένου και του φυσικού αερίου.

Η Αθήνα, σε ό,τι αφορά την περιοχή της Κρήτης, έχει μεν ανησυχήσει για τις τουρκικές ενέργειες, θεωρεί ωστόσο ότι μπορεί να αποβεί κρίσιμο και να παρουσιασθεί ως σωσίβιο το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει αδειοδοτήσει την αμερικανική ExxonMobil για τα θαλασσοτεμάχιά της. Κι αυτό ενισχύεται, σύμφωνα με διπλωματικούς κύκλους στην Αθήνα και από το γεγονός ότι στην κυπριακή ΑΟΖ οι Τούρκοι παρενοχλούν τεμάχια όπου δραστηριοποιούνται άλλες εταιρείες, όχι όμως της αμερικανικής ExxonMobil.

Το επόμενο βήμα της Τουρκίας

Είναι, πάντως, προφανές πως η Τουρκία με την κίνησή της με τη συμφωνία με τη Λιβύη προετοιμάζει το έδαφος για το επόμενο βήμα που θα είναι η στρατιωτικοποίηση της έντασης. Θα επιδιώξει δε να σύρει την Ελλάδα σε αυτό το πεδίο.

Είναι σαφές πως η Άγκυρα διαμορφώνει έναν ευρύτερο σχεδιασμό, τον οποίο υλοποιεί βαθμηδόν. Ο σχεδιασμός αυτός συνδέεται με το όραμα για τη «Μεγάλη Τουρκία», που έχει ως χρονικό ορίζοντα το 2023, όταν δηλαδή θα συμπληρωθούν 100 χρόνια τουρκικού κράτους. Ο στόχος είναι, μέχρι τότε, να επεκταθεί η Τουρκία, να μεγαλώσει με νέα εδάφη και να αυξήσει την επιρροή της. Να καταστεί περιφερειακή δύναμη, η οποία δεν θα έχει εξάρτηση από άλλες δυνάμεις, όπως οι ΗΠΑ και η Ρωσία.

Με βάση τα σημερινά δεδομένα, η  Τουρκία έχει στρατιωτικές βάσεις στο Σουδάν και το Κατάρ. Στην Αιθιοπία έχουν στείλει αξιωματικούς και εκπαιδεύουν τον τοπικό στρατό. Στην Κύπρο έχει κατοχικό στρατό ενώ έχει στρατιωτική παρουσία στη Συρία. Στους σχεδιασμούς είναι να εγκαταστήσουν στρατιωτική βάση στη Λιβύη. Είναι σαφές πως βόρεια δεν μπορεί να επεκταθεί λόγω Ρωσίας, δυτικά είναι η Ευρώπη, δραστηριοποιείται όμως στα Βαλκάνια αυξάνοντας την επιρροή της

Anadolu: Η Λιβύη επικύρωσε τη συμφωνία με την Τουρκία

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, η αναγνωρισμένη από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών κυβέρνηση στην Τρίπολη, επικύρωσε τη συμφωνία με την Τουρκία, αναφέρει το πρακτορείο Anadolu.

Κατά το (τουρκικό) πρακτορείο, η κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA) της Λιβύης ανακοίνωσε ότι τίθενται σε ισχύ οι διατάξεις του μνημονίου για τη δικαιοδοσία στη θάλασσα καθώς και για τη στρατιωτική συνεργασία και ασφάλεια των δύο πλευρών.

Σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης της Λιβύης, η κυβέρνηση ζήτησε από όλες τις αρμόδιες αρχές να θέσουν σε ισχύ τις διατάξεις του μνημονίου, αμέσως μετά την επικύρωσή τους.

Όπως προσθέτει το Anadolu οι αποφάσεις θα δημοσιευθούν στην επίσημη Εφημερίδα της Κυβέρνησης στις αρχές του 2020.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...