673
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Δένδιας | ΙΝΤΙΜΕ NEWS

Δένδιας: Η Λιβύη εκβιάστηκε από την Aγκυρα για να υπογράψει το μνημόνιο

Protagon Team Protagon Team 8 Δεκεμβρίου 2019, 12:21
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Δένδιας
|ΙΝΤΙΜΕ NEWS

Δένδιας: Η Λιβύη εκβιάστηκε από την Aγκυρα για να υπογράψει το μνημόνιο

Protagon Team Protagon Team 8 Δεκεμβρίου 2019, 12:21

Προϊόν εκβιασμού από την Τουρκία προς την κυβέρνηση της Λιβύης χαρακτήρισε το κείμενο του μνημονίου μεταξύ των δύο χωρών, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, σε πρωινή του παρέμβαση στην τηλεόραση του ΑΝΤ1, προσθέτοντας ότι είναι απολύτως κενό περιεχομένου.

«Αυτό που έκανε η Τουρκία είναι περισσότερο από προκλητικό, είναι κενό απολύτως περιεχομένου», σημείωσε και πρόσθεσε ότι αυτό «έγινε για να ασκηθεί πίεση στην Ελλάδα».

«Είχε προβλεφθεί η κίνηση της Τουρκίας από τον Ιούλιο και είχαν γίνει μια σειρά από ενέργειες για να αποτραπεί», επεσήμανε ο υπουργός Εξωτερικών και πρόσθεσε: «Παρόλα αυτά η κυβέρνηση της Τρίπολης εκβιαζόμενη από την Τουρκία εξαιτίας προφανώς των προωθήσεων των δυνάμεων του στρατηγού Χαφτάρ τις τελευταίες μέρες υπέγραψε το κείμενο. Η χώρα μας θα ετοιμάσει σχετική νότα, η οποία θα επιδοθεί στα Ηνωμένα Έθνη και θα πάρει όλα εκείνα τα μέτρα στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θάλασσας, με το οποίο θα καταδειχθεί η απόλυτη κενότητα του περιεχομένου του».

«Η Ελλάδα είναι χώρα φιλειρηνική, επιδιώκει φιλικές σχέσεις με όλους τους γείτονές της και με την Τουρκία, δεν πιστεύει στην επίλυση των διαφορών διά της βίας και δεν πιστεύει στην πολιτική των κανονιοφόρων. Όμως αυτό δεν σημαίνει πως δεν έχει δυνατότητες και τη θέληση να προστατεύσει το εθνικό της έδαφος και τον εθνικό της χώρο», σημείωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών και πρόσθεσε:

«Η Ελλάδα είναι μια χώρα με τεράστια αυτοπεποίθηση, που την έδωσε η έξοδος απ τη χειρότερη οικονομική κρίση που έζησε στην ιστορία της. Η Ελλάδα μπορεί να είναι ψύχραιμη γιατί έχει τη δυνατότητα να υπερασπίσει τον εαυτό της και να επιβάλει τα δίκαιά μας».

Αναφερόμενος στην εξωτερική πολιτική της Τουρκίας, όπως ασκείται, σημείωσε: «Η στόχευση της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής, η οποία έχει διατυπωθεί με τον πιο πανηγυρικό τρόπο από τον θεωρητικό της και πρώην υπουργό εξωτερικών τον κ. Νταβούτογλου, ήταν μηδέν πρόβλημα στα σύνορά μας. Η Τουρκία, με την πολιτική την οποία ασκεί, έχει καταφέρει να έχει πρόβλημα σε όλα της τα σύνορα. Δεν υπάρχει ένας απ’ τους γείτονας της με τον οποίο η Τουρκία που να μην έχει προβλήματα».

«Κατά συνέπεια εγώ αυτό που μπορώ να κάνω είναι να προασπίζω, σύμφωνα με τις εντολές του πρωθυπουργού, αλλά κυρίως με τις επιταγές του Συντάγματος, τα συμφέροντα του τόπου μας και από εκεί και πέρα η Τουρκία ας βρει τις δικές της προτεραιότητες. Αυτό που λέμε ειλικρινά προς τους Τούρκους συνομιλητές, είναι ότι αυθαιρεσίες και ενέργειες πέραν του διεθνούς δικαίου δεν βοηθούν την Τουρκία. Τον τελευταίο καιρό ακόμα και η Τουρκία έχει αναγκαστεί σε κάθε διατύπωση σκέψης της να προσθέτει το διεθνές δίκαιο. Οι παλιοί λεονταρισμοί υπάρχουν μεν, αλλά πάντοτε πλέον η Τουρκία τουλάχιστον σε επίπεδο ισχυρισμών έχει αναγκαστεί να επικαλείται το διεθνές δίκαιο».

Ο έλληνας ΥΠΕΞ επεσήμανε πως η Ελλάδα βρίσκεται ήδη σε συζητήσεις με την Αίγυπτο και έχει συμφωνήσει ένα σφιχτό χρονοδιάγραμμα, ώστε να μπορέσει να καταλήξει σε σημεία συμφωνίας για την ΑΟΖ Ελλάδας – Αιγύπτου. Υπενθύμισε δε πως θέση κατά της Τουρκίας έχουν λάβει οι ΗΠΑ, η Ρωσία, το Ισραήλ, η Αίγυπτος.

Σχολιάζοντας την τελευταία προκλητική ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ, ο κ. Δένδιας είπε: «Η Τουρκία προσπαθεί να μας οδηγήσει σε κλιμάκωση δηλώσεων και σε όξυνση κλίματος. Συνήθως αυτά τα πράγματα θυμίζουν προτεραιότητες εσωτερικής πολιτικής ατζέντας της Τουρκία. Δεν έχουμε λόγο να ακολουθήσουμε τους Τούρκους, ούτε να παίξουμε το παιχνίδι τους, ούτε να μετατραπούμε σε ακούσιους υποστηρικτές της δημοφιλίας του προέδρου Ερντογάν και της κυβέρνησής του στο εσωτερικό της Τουρκίας».

«Η Ελλάδα θα απαντά σοβαρά επί των θεμάτων. Αν η Τουρκία θέλει τώρα να διαφωνήσουμε για θέματα που αφορούν τους πολέμους του ’12 και του ’22, τον πόλεμο της Ελληνικής Ανεξαρτησία ή τα θέματα της άλωσης της Κωνσταντινούπολης, νομίζω ότι μπορούμε να το κάνουμε στο πλαίσιο ιστορικών συζητήσεων και όχι στο πλαίσιο άσκησης πολιτικής».

Τέλος αναφερόμενος στο μεταναστευτικό σημείωσε πως η Ελλάδα ζητά και σ’ αυτό το θέμα την τήρηση της νομιμότητας και πρόσθεσε πως «δεν μπορούμε να πιστέψουμε ότι χιλιάδες άνθρωποι, θυμίζω ότι το 2019 είναι πάνω από 55.000, πέρασαν χωρίς να καταλάβει κανένας τίποτα στην Τουρκία». «Ωστόσο, η Ελλάδα αναγνωρίζει και κατανοεί ότι η Τουρκία έχει φιλοξενήσει άνω των 3,5 εκατ. ανθρώπων, κυρίως λόγω του πολέμου στη Συρία», κατέληξε ο υπουργός Εξωτερικών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...