320
Δεν υπάρχει εναλλακτική, το μότο της Θάτσερ κυριαρχεί σε αυτό το πολιτικό καμπαρέ | Fox Photos/Hulton Archive/Getty Images/Ideal Images

Η Θάτσερ και η Τίνα Τάρνερ «συνομιλούν» με φόντο την κρίση

Protagon Team Protagon Team 8 Ιανουαρίου 2016, 10:42
Δεν υπάρχει εναλλακτική, το μότο της Θάτσερ κυριαρχεί σε αυτό το πολιτικό καμπαρέ
|Fox Photos/Hulton Archive/Getty Images/Ideal Images

Η Θάτσερ και η Τίνα Τάρνερ «συνομιλούν» με φόντο την κρίση

Protagon Team Protagon Team 8 Ιανουαρίου 2016, 10:42

Πέρυσι, για τρεις βραδιές στο Ιδρυμα Κακογιάννη σημειώθηκε το αδιαχώρητο από το κοινό που έσπευσε να δει την παράσταση «Τ.Ι.Ν.Α., μία σύντομη ιστορία για την κρίση», του Σιμόν Γκρανζά, σε σκηνοθεσία Αλέξανδρου Ευκλείδη. Οπου Τ.Ι.Ν.Α. δεν είναι τίποτα άλλο από την θατσερικής έμπνευσης βεβαιότητα: «Δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική (There Is No Alternative, Τ.Ι.Ν.Α.)»

Μπαίνοντας στην αίθουσα άκουγες εκκωφαντικά το «You are simply the best» της Τίνα Tάρνερ, και αντιλαμβανόσουν όσα θα ακολουθήσουν σε αυτή την  παράσταση των καταιγιστικών ρυθμών. Ότι ακριβώς θα συμβεί από τις 15 ως τις 31 Ιανουαρίου (κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή) στο Ιδρυμα Κακογιάννης στην επανάληψη αυτής της παράστασης που έχει τη μορφή ενός πολιτικού καμπαρέ και αναδεικνύει τη σύγχρονη και εξαιρετικά πλούσια γαλλική δραματουργία.

MH_IMG_3334_ (1)

Στο υπόγειο του Ιδρύματος Κακογιάννη, μέσα σε 60 λεπτά, με ελάχιστα σκηνικά μέσα, τρεις ηθοποιούς και με τη νευρώδη σκηνοθετική προσέγγιση του Αλέξανδρου Ευκλείδη, το κοινό θα ακούσει για ενυπόθηκα δάνεια, κεφαλοποίηση, CDS, δομημένα χρεωστικά ομόλογα και τούρτες CDO. «Θα βρεθεί» στο γραφείο των διοικητών της Lehman Brothers, της Μοοdy’s, της Morgan Stanley, στο Οβάλ Γραφείο με τον Τζορτζ Μπους, στις επιχειρήσεις γοητείας για την πώληση δανείων, στο σπίτι του μη προνομιούχου που υπογράφει για να πάρει στεγαστικά δάνεια  και βρίσκεται στο τέλος στο δρόμο. Στερημένος ακόμα και με το δικαίωμα της ψήφου.

Η παράσταση που έχει δομήσει ο Αλέξανδρος Ευκλείδης με τους τρεις ηθοποιούς του σε όλους τους ρόλους (ο πολίτης, ο τραπεζίτης, ο ασφαλιστής, ο κεντρικός τραπεζίτης, ο χρηματιστής, ο hedge funder κ.ο.κ.) δεν αφήνει την προσοχή σου να αποσπαστεί ούτε δευτερόλεπτο, κάνει εύληπτη κάθε οικονομική έννοια, κρατά τη συνέχεια της λογικής και την ανάπτυξη της ιστορίας σε νευρώδη ρυθμό. Χωρίς να τραγικοποιεί, με τη χρήση παιχνιδιών, μικρών gangs, σχεδόν με ευρήματα τσίρκου.

 

Συντελεστές

Μετάφραση: Έφη Γιαννοπούλου

Σκηνοθεσία: Αλέξανδρος Ευκλείδης

Σκηνικό-κοστούμια: Σωτήρης Στέλιος

Συνεργάτης σκηνοθέτης: Μαριάννα Τζανή

Φωτογραφίες παράστασης: Maria Lumibao Hernandez

Συμπαραγωγή: Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος  &  Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Σε συνεργασία με: SACD & COPIE PRIVÉE

 

Παίζουν: Γιώργος Δάμπασης, Έκτορας Λιάτσος, Μαριάννα Τζανή

 

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...