291
| Intimenews/ΜΠΑΛΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

Η Θάνου επιμένει: «Αντισυνταγματική η απομάκρυνσή μου»

Protagon Team Protagon Team 6 Αυγούστου 2019, 15:40

Η Θάνου επιμένει: «Αντισυνταγματική η απομάκρυνσή μου»

Protagon Team Protagon Team 6 Αυγούστου 2019, 15:40

Κατά της κυβέρνησης και του νομοσχεδίου με το οποίο ουσιαστικά την απομακρύνει από τη θέση της καταφέρθηκε η πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού και πρώην πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου.

Μιλώντας την Τρίτη στην Επιτροπή Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, η κυρία Θάνου χαρακτήρισε αντισυνταγματικές και προσχηματικές τις επίμαχες διατάξεις και ζήτησε να υπάρξει μεταβατική διάταξη ώστε να ολοκληρώσει την θητεία της.

Πρόκειται για το νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος, το οποίο ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή, και στο οποίο καθιερώνεται ασυμβίβαστο για ένα μέλος της Αρχής, να έχει θητεύσει σε γραφείο υπουργού η υφυπουργού η Γενικού Γραμματέα. Ως γνωστόν, η Βασιλική Θάνου έχει υπάρξει και νομική σύμβουλος του Αλέξη Τσίπρα, πριν διοριστεί τον περασμένο Ιανουάριο στην Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Ενώπιον της Επιτροπής, η κυρία Θάνου έκανε λόγο για μεθόδευση της κυβέρνησης ώστε να απομακρύνει τα μέλη της Επιτροπής Ανταγωνισμού, μεταξύ των οποίων και η ίδια, και ότι αυτό αντίκεινται τόσο στο εθνικό δίκαιο όσο και στην ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Πρόσθεσε ότι υπάρχει πρόσφατη ευρωπαϊκή οδηγία σχετικά με την παύση μελών Ανεξάρτητων Αρχών, που δεν έχει ενσωματωθεί ακόμα στην εθνική νομοθεσία, αν και έχει ήδη συγκροτηθεί νομοπαρασκευαστική επιτροπή για την ενσωμάτωσή της.

Οπως είπε η διάταξη «αντίκειται στο Σύνταγμα διότι προσβάλει την ανεξαρτησία και τη συνέχεια της Ανεξάρτητης Αρχής» ενώ ισχυρίστηκε ότι η αναδρομική ισχύς της διάταξης «δεν είναι συνταγματικά ανεκτή».

Για το έργο της Επιτροπής είπε ότι είναι «σε εξέλιξη πολύ σοβαρές υποθέσεις μεγάλου κοινωνικού και οικονομικού ενδιαφέροντος που είτε θα καθυστερήσουν πολύ είτε θα παραγραφούν».

Μάλιστα μίλησε εκ μέρους όλων των μελών της Αρχής λέγοντας πως εκφράζει «την ιδιαίτερη ενόχληση όλων γιατί στην εισηγητική διάταξη τούς φωτογραφίζουν ως κομματικά πρόσωπα» για να προσθέσει ότι «θεωρούμε ότι όλοι εμείς έχουμε αποδείξει ότι κατά τη διάρκεια της θητεία μας έχουμε τα απαραίτητα προσόντα».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...