648
Ο Φρανσουά Μιτεράν απαντά σε δημοσιογράφους, στο Μάαστριχτ, το 1991 | EPA

Η τελευταία ερωμένη του Φρανσουά Μιτεράν

Protagon Team Protagon Team 5 Οκτωβρίου 2021, 20:22
Ο Φρανσουά Μιτεράν απαντά σε δημοσιογράφους, στο Μάαστριχτ, το 1991
|EPA

Η τελευταία ερωμένη του Φρανσουά Μιτεράν

Protagon Team Protagon Team 5 Οκτωβρίου 2021, 20:22

Ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Μιτεράν έκρυψε για πολλά χρόνια με επιτυχία τη διπλή ζωή του: από τη μία η σύζυγός του, Ντανιέλ και οι δύο γιοι τους και από την άλλη η ερωμένη του Αν Πενζό και η κόρη τους.

Ο Μιτεράν πηγαινοερχόταν ανάμεσα στο Μέγαρο των Ηλυσίων και το διαμέρισμα στην Αριστερή Οχθη του Σηκουάνα, με πλήρη μυστικότητα, χάρη στις γαλλικές μυστικές υπηρεσίες. Επί 20 χρόνια, οι Γάλλοι δεν γνώριζαν ότι ο πρόεδρος είχε κόρη εκτός γάμου, τη Μαζαρέν, μέχρι που δημοσιεύτηκε μία φωτογραφία τους στο Paris Match, το 1994.

Ομως, αυτή την εβδομάδα, έμαθαν κάτι ακόμα, που κρατούσε κρυφό ο Μιτεράν: την ύπαρξη μίας ακόμα ερωμένης, η οποία ήταν στη ζωή του επί οκτώ χρόνια, μέχρι την ημέρα που αυτός πέθανε από καρκίνο, το 1996. Πρόκειται για την «Κλερ» (δεν είναι το πραγματικό της όνομα), σήμερα στα 50 της, η οποία γνώρισε τον γάλλο πρόεδρο όταν ήταν 22 ετών, φοιτήτρια στη Νομική.

Την ιστορία αποκαλύπτει στο βιβλίο της «Le Dernier Secret» (Το Τελευταίο Μυστικό), η δημοσιογράφος της Le Monde Σολέν ντε Ρουαγιέ, που παρουσιάζει τον κρυφό έρωτα του σοσιαλιστή ηγέτη για μία φοιτήτρια μικρότερή του κατά μισό αιώνα.

Ντοκουμέντα ενός έρωτα

Η δημοσιογράφος μίλησε με την Κλερ, η οποία της έδωσε ηχογραφημένες συνομιλίες της με τον Μιτεράν, φωτογραφίες της μαζί του και άλλα αποδεικτικά στοιχεία για τη σχέση τους.

Κόρη μιας πλούσιας οικογένειας από την Τουλούζη, η Κλερ, όπως πολλές νεαρές Γαλλίδες, ήταν γοητευμένη από τον Μιτεράν και έκανε τα πάντα για να τον γνωρίσει ακολουθώντας τον σε όλη τη Γαλλία. Η ερωτική σχέση τους ξεκίνησε όταν αυτός δέχθηκε την πρόσκλησή της να επισκεφθεί το μικρό της διαμέρισμα στο Παρίσι.

Σύντομα, ο Μιτεράν την ερωτεύθηκε και της έδωσε το «ελευθέρας» στο Μέγαρο των Ηλυσίων, ενώ την έπαιρνε μαζί του σε πολλά επίσημα ταξίδια στο εξωτερικό. «Η Κλερ τον σκεφτόταν συνέχεια, ανυπομονούσε να τον συναντήσει στη βιβλιοθήκη του προεδρικού μεγάρου, σε δείπνα σε εστιατόρια, σε περιπάτους στον Σηκουάνα ή να του μιλήσει στο τηλέφωνο, πρωί και βράδυ», γράφει η Ντε Ρουαγιέ και προσθέτει πως ο Μιτεράν ήταν πολύ ζηλιάρης και δεν την άφηνε να βγαίνει μόνη της. «Ηθελε να την έχει μόνο για αυτόν. Την παρακολουθούσε, ήξερε τα πάντα για τη ζωή της. Κι αυτή δεν ζούσε, απλά τον περίμενε».

Οταν μία ημέρα, η Κλερ του παραπονέθηκε ότι δεν της δίνει προσοχή, ο Μιτεράν απάντησε ότι την είχε δει περισσότερη ώρα από ό,τι τον Αντρέι Ζαχάροφ ή τον Λεχ Βαλέσα, τους οποίους είχε συναντήσει εκείνη την ημέρα.

Η Κλερ ήξερε για την σύζυγό του, αλλά όχι για την άλλη ερωμένη του και την κόρη τους. Το έμαθε, όπως και όλοι οι Γάλλοι, από τα ΜΜΕ. Τότε του παραπονέθηκε ρωτώντας τον, αν την βλέπει απλά ως παιχνίδι ή αναπληρωματική, αλλά αυτός σήκωσε τους ώμους και της απάντησε, «σταμάτα, είναι καλοί άνθρωποι».

Οπως αναφέρουν οι Times, η ίδια είπε στην συγγραφέα: «Δεν ήξερα ποια ζήλευα περισσότερο, την μητέρα ή την κόρη».

H Ντανιέλ Μιτεράν και ο γιος της Ζαν Κριστόφ καλύπτουν με τη σημαία της Γαλλίας το φέρετρο του Φρανσουά Μιτεράν. Σε δεύτερο πλάνο, ακριβώς στη μέση η Μαζαρέν, κόρη του προέδρου της Γαλλίας και της Αν Πενζό που στέκεται δίπλα της. Μέσα στο πλήθος πιθανότατα βρίσκεται και η «Κλερ»… / Photo by Pool OBS MITTERRAND JARNAC/Gamma-Rapho via Getty Images

Παρόλα αυτά, η Κλερ έμεινε στη σχέση και δεν άφησε τον Μιτεράν, ούτε όταν αρρώστησε από καρκίνο, στα μέσα της δεκαετίας του ’90. Στην κηδεία του, τότε 30 ετών, ήταν απλά μία γυναίκα μέσα στο πλήθος, την ώρα που η Ντανιέλ Μιτεράν με τους γιους της και η Αν Πενζό με την κόρη της ήταν στην πρώτη σειρά.

Ο Μιτεράν είχε έναν γιο ακόμα, τον οποίο όμως δεν αναγνώρισε, από μία σχέση μικρής διάρκειας με την σουηδή δημοσιογράφο Κρις Φόρσνε, το 1987.

Σύμφωνα με τους Times πάντως, οι νέες αποκαλύψεις δεν φαίνονται ικανές να βλάψουν την υστεροφημία του εμβληματικού γάλλου προέδρου, από τους δημοφιλέστερους ηγέτες στη μεταπολεμική Γαλλία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...