609
Ο Μπερνάρ Ταπί σε παλιότερη φωτογραφία του | REUTERS/Pascal Rossignol

Γαλλία: Πέθανε ο Μπερνάρ Ταπί σε ηλικία 78 ετών

Protagon Team Protagon Team 3 Οκτωβρίου 2021, 12:13
Ο Μπερνάρ Ταπί σε παλιότερη φωτογραφία του
|REUTERS/Pascal Rossignol

Γαλλία: Πέθανε ο Μπερνάρ Ταπί σε ηλικία 78 ετών

Protagon Team Protagon Team 3 Οκτωβρίου 2021, 12:13

Απεβίωσε σε ηλικία 78 ετών ο γάλλος επιχειρηματίας Μπερνάρ Ταπί, ο οποίος νοσούσε από καρκίνο στο στομάχι και στον οισοφάγο..

Την είδηση μετέδωσε το BFM TV επικαλούμενο πηγές από το οικογενειακό του περιβάλλον.

Η οικογένεια του Ταπί, γάλλοι πολιτικοί και η ποδοσφαιρική ομάδα Ολυμπίκ Μαρσέιγ ανακοίνωσαν τον θάνατό του.

«Η Ολυμπίκ Μαρσέιγ έμαθε με βαθια λύπη τον θάνατο του Μπερνάρ Ταπί. Θα αφήσει ένα μεγάλο κενό στην καρδιά των Μαρσεγέζων και θα μείνει για πάντα στην τίτλο της ομάδας», ανέφερε σε μια ανακοίνωση η ομάδα.

Ο πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ απέτισε νωρίτερα φόρο τιμής στον Ταπί, που διετέλεσε υπουργός στη δεκαετία του 1990, χαρακτηρίζοντάς τον «μαχητή».

Ο γάλλος επιχειρηματίας είχε αρκετά επιτεύγματα να επιδείξει, αλλά και μελανές στιγμές:

Διετέλεσε υπουργός της γαλλικής κυβέρνησης του Φρανσουά Μιτεράν, το 1992-93, και ήταν κύριος μέτοχος της Adidas.

Αγόρασε την ποδοσφαιρική ομάδα της Μαρσέιγ, αλλά και πολλές εφημερίδες, όπως την La Provence.

Υπήρξε επίσης ηθοποιός και τραγουδιστής και είχε τις δικές του εκπομπές σε τηλεόραση και ραδιόφωνο.

Υπήρξε όμως και πρωταγωνιστής πολλών σκανδάλων, πτώχευσε τη δεκαετία του ’90 και φυλακίστηκε για πέντε μήνες για διαφθορά, φοροδιαφυγή και κατασπατάληση εταιρικών κεφαλαίων.

Οταν ήταν ιδιοκτήτης της Μαρσέιγ, η ομάδα κέρδισε το γαλλικό πρωτάθλημα, όμως στη συνέχεια το έχασε και υποβιβάστηκε σε χαμηλότερη κατηγορία, καθώς αποδείχθηκε ότι ήταν υπεύθυνος για στημένα παιχνίδια.

Το 2017 είχε καταδικαστεί να επιστρέψει τα 404 εκατ. ευρώ που του είχαν δοθεί, στο πλαίσιο ενός σκανδάλου στο οποίο είχε εμπλακεί και η διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, όταν ήταν υπουργός Οικονομίας.

Ποιος ήταν ο Ταπί

Γεννημένος στις 26 Ιανουαρίου 1943 στο Παρίσι σε μια φτωχή οικογένεια, υπήρξε ένας λαμπερός εργοδότης, ειδικός στις εξαγορές επιχειρήσεων που αντιμετώπιζαν δυσκολίες, προτού μετατραπεί σε επιχειρηματία που μετερχόταν αμφιλεγόμενες πρακτικές.

Πέρασε επίσης από την πολιτική: αφού εκλέχθηκε βουλευτής της Μπους-ντι-Ρον (νότια Γαλλία) το 1989 με τη σημαία της προεδρικής πλειοψηφίας του σοσιαλιστή Φρανσουά Μιτεράν, διετέλεσε περιφερειακός σύμβουλος, ευρωβουλευτής και, για λιγότερο από δύο μήνες, υπουργός Πολεοδομίας στην κυβέρνηση του Πιερ Μπερεγκοβουά (Απρίλιος-Μάιος 1992).

Η τηλεοπτική μονομαχία του με τον επικεφαλής του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου, Ζαν-Μαρί Λεπέν το 1989, έμεινε στην ιστορία.

Λάτρης των σπορ, δημιούργησε το 1983 μια ποδηλατική ομάδα που θα στρατολογήσει τον Μπερνάρ Ινό, προτού αναλάβει τρία χρόνια αργότερα την Μαρσέιγ, που θα γίνει το 1993 η πρώτη -και η μοναδική μέχρι σήμερα- γαλλική ποδοσφαιρική ομάδα που θα κατακτήσει τον τίτλο του Τσάμπιονς Λιγκ.

Για πολλούς οπαδούς της Μαρσέιγ, παρέμεινε «Το Αφεντικό».

Τότε ξέσπασε η πρώτη υπόθεση που τον οδήγησε στα δικαστήρια, εκείνη ενός στημένου αγώνα ανάμεσα στη Μαρσέιγ και τη Βαλανσιέν, για την οποία καταδικάστηκε για συνέργεια σε διαφθορά και δωροδοκία μαρτύρων και πέρασε 165 μέρες στη φυλακή το 1997.

Στη συνέχεια θα καταδικαστεί και σε άλλες υποθέσεις για υπεξαίρεση χρημάτων και φοροδιαφυγή κυρίως, που κατέληξαν στο να τεθεί σε δικαστική εκκαθάριση και να χάσει όλα τα δικαιώματα αντιπροσώπευσης.

Πατέρας τεσσάρων απιδιών, υπήρξε επίσης ιδιοκτήτης μέσων ενημέρωσης, αποκτώντας, το 2012, τις τελευταίες μετοχές του ομίλου Hersant και διευθύνοντας στο εξής τον όμιλο “La Provence”.

Πολύ εξασθενημένος αλλά πάντα μαχητικός, ο Ταπί εμφανίστηκε μόλις τον περασμένο Μάιο ενώπιον των δικαστών του για ένα σκέλος της «υπόθεσης της ζωής του», της οικονομικής διένεξής του για περισσότερα από 30 χρόνια με την Crédit Lyonnais γύρω από την πώληση της εταιρίας αθλητικών ειδών Adidas.

Η δίκη αυτή, που είχε διακοπεί ήδη για έξι μήνες το φθινόπωρο του 2020, τελείωσε απουσία του επιχειρηματία, ο οποίος είχε εισαχθεί εκ νέου στο νοσοκομείο.

Η πολιτική αγωγή είχε ζητήσει ποινή φυλάκισης πέντε χρόνων με αναστολή για συνέργεια σε απάτη και κατάχρηση δημοσίων πόρων -η απόφαση αναμένεται την Τετάρτη,

Τον Ιούνιο, είχε κυκλοφορήσει μαζί με τον δημοσιογράφο Φραντς Ολιβιέ-Ζισμπέρ ένα βιβλίο εν είδει διαθήκης, που φέρει τον τίτλο «Μπερνάρ Ταπί – Μαθήματα ζωής, θανάτου και αγάπης», όπου επανερχόταν κυρίως στην «πιο μεγάλη» από τις «βλακείες» ολόκληρης της σταδιοδρομίας του, την πώληση της Adidas.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...