263
|

Η πρόταση του «Κύκλου Ιδεών» για την αναδιάρθρωση στεγαστικών δανείων

Protagon Team Protagon Team 9 Οκτωβρίου 2018, 08:00

Η πρόταση του «Κύκλου Ιδεών» για την αναδιάρθρωση στεγαστικών δανείων

Protagon Team Protagon Team 9 Οκτωβρίου 2018, 08:00

Την πρότασή του για την αναδιάρθρωση στεγαστικών δανείων χαμηλής οφειλής, όπως αυτή κατατέθηκε στην Ελληνική Ένωση Τραπεζών, παρουσίασε τη Δευτέρα το think tank «Κύκλος Ιδεών για την Εθνική Ανασυγκρότηση», το οποίο τελεί υπό την πολιτική εποπτεία του Βαγγέλη Βενιζέλου.

Οπως εξάλλου σημείωσε ο ίδιος ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σε δήλωσή του στα «Νέα» το προτεινόμενο σχήμα μετατρέπει σε εξυπηρετούμενα δάνεια ένα πολύ μεγάλο αριθμό στεγαστικών δανείων, διασφαλίζει την ενυπόθηκη κατοικία των καλόπιστων πιστωτών και διευκολύνει την ομαλή επανεκκίνηση της αγοράς ακινήτων.

«Στη πρότασή μας δεν προβλέπονται ούτε κρατικές εγγυήσεις από τα κεφάλαια που συγκροτούν το χρηματοδοτικό “μαξιλάρι” του Δημοσίου, ούτε μεταβίβαση των στεγαστικών δανείων σε εταιρείες ειδικού σκοπού υπό τον έλεγχο επιθετικών funds. Αλλωστε πρέπει να γίνουν πολλές ενέργειες παράλληλα και γρήγορα» εξήγησε ο κ. Βενιζέλος, ο οποίος παρατήρησε παράλληλα ότι «ο νέος κύκλος πιέσεων στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα θα μπορούσε κάλλιστα να έχει αποφευχθεί αν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, σεβόταν αυτά που βρήκε το 2015, συνέχιζε την πολιτική μας ως προς την ανακεφαλαιοποίηση και δεν οδηγούσε τη χώρα σε βαθιά κρίση αξιοπιστίας και εμπιστοσύνης».

Δείτε αναλυτικά την πρόταση του «Κύκλου Ιδεών»

Από την πλευρά του, ο αναλυτής (και συνεργάτης του Protagon) Γιώργος Στρατόπουλος σημείωσε, επίσης στα «Νέα»:

«Για τα κόκκινα δάνεια χρειαζόμαστε λύσεις win win: και ουσιαστική ελάφρυνση των υπερχρεωμένων νοικοκυριών και εξυγίανση των δανειακών χαρτοφυλακίων χωρίς βλάβη στην κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών. Λύσεις δίκαιες, διαφανείς, ευέλικτες, τολμηρές και, κυρίως, γρήγορες. Ο χρόνος είναι η πιο κρίσιμη παράμετρος. Καμία λύση δεν θα είναι αποτελεσματική και δίκαιη, αν δεν είναι γρήγορη. Η πρόταση του Κύκλου Ιδεών αυτήν την αναγκαιότητα υπηρετεί με υπευθυνότητα και ρεαλισμό».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...