764
Ο πρόεδρος του Eurogroup, στην πρόσφατη συνεδρίαση των ευρωπαίων υπουργών στις 9 Μαΐου | (Alexandros Michailidis/SOOC)

Ντάισελμπλουμ/ Αμφίβολο αν θα υπάρχει συμφωνία στις 24 Μαΐου

Protagon Team Protagon Team 17 Μαΐου 2016, 11:43
Ο πρόεδρος του Eurogroup, στην πρόσφατη συνεδρίαση των ευρωπαίων υπουργών στις 9 Μαΐου
|(Alexandros Michailidis/SOOC)

Ντάισελμπλουμ/ Αμφίβολο αν θα υπάρχει συμφωνία στις 24 Μαΐου

Protagon Team Protagon Team 17 Μαΐου 2016, 11:43

Το Βερολίνο πιέζει την Ουάσιγκτον. Μόνο που η συνθήκη λειτουργεί και αντίστροφα. Το ζητούμενο είναι ποιος θα βγει νικητής από αυτή τη δημόσια διελκυστίνδα ανάμεσα στη Γερμανία και το ΔΝΤ με θέμα το ελληνικό χρέος. Και αν λάβει κανείς υπόψιν τις τελευταίες δηλώσεις του προέδρου του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος τόνισε ότι δεν είναι βέβαιο αν θα υπάρξει οριστική συμφωνία στο Eurogroup, στις 24 Μαΐου, η διάσταση απόψεων για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους ανάμεσα στους Θεσμούς δεν δείχνει να έχει γεφυρωθεί.

Στην τελευταία συνεδρίαση του έκτακτου Eurogroup οι εκπρόσωποι του Ταμείου δεν προσήλθαν μόνο με μια «κάθετη» άρνηση απέναντι στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος δεν ακούει κουβέντα για το χρέος, αλλά κατέθεσαν τις δικές τους προτάσεις.

Η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal δημοσιεύει αποκλειστικά αυτές τις προτάσεις και είναι οι εξής:

  • Το ΔΝΤ προτείνει η Ελλάδα να μην πληρώνει τόκους ή κεφάλαιο προς την ευρωζώνη μέχρι το 2040.
  • Προτείνει τα δάνεια της Ελλάδας προς την ευρωζώνη να ωριμάζουν στο διάστημα 2040-2080
  • Προτείνει το επιτόκιο των δανείων της Ελλάδας προς την Ευρωζώνη να τεθεί στο 1,5% για τα επόμενα 30 με 40 χρόνια.

Σύμφωνα με αυτό το πακέτο προτάσεων, οι ετήσιες ανάγκες της Ελλάδας για να εξυπηρετεί το χρέος της θα βρίσκονται κάτω από το 15% του ΑΕΠ, σύμφωνα πάντα με τις πλέον απαισιόδοξες προβλέψεις του Ταμείου για την μακροπρόθεσμη οικονομική τροχιά της χώρας.

Είναι ομολογουμένως μια πολύ καλή πρόταση από το ΔΝΤ, το οποίο μέχρι πρότινος η κυβέρνηση Τσίπρα ήθελε να διώξει, αλλά αυτό είναι μια άλλη κουβέντα.

Είναι όμως μια πρόταση πολύ καλή για να γίνει και πραγματικότητα. Η αμερικανική εφημερίδα σημειώνει ότι οι απαιτήσεις του Ταμείου βρίσκονται «πέραν των ορίων» που έχουν θέσει οι ευρωπαίοι εταίροι για να βοηθήσουν την Ελλάδα να επιστρέψει σε μια οικονομική κανονικότητα.

Ειδικά η Γερμανία δεν φαίνεται διατεθειμένη να κάνει τόσο μεγάλες υποχωρήσεις για την εξυπηρέτηση των δανείων της Ελλάδας, τα οποία φτάνουν πλέον στα 200 δισ. ευρώ. Από την άλλη, όμως, δεν θέλει καν να σκέφτεται την πιθανότητα το ΔΝΤ να μην μετέχει στο νέο Μνημόνιο.

Τι σκέφτεται η Μέρκελ

Για την Ανγκελα Μέρκελ, η παρουσία του ΔΝΤ στο πρόγραμμα είναι ουσιώδης, καθώς προσφέρει αξιοπιστία, ενώ είναι μια υπόσχεση που έδωσε στους βουλευτές της Μπούντεσταγκ όταν τους ζήτησε το περασμένο καλοκαίρι να κυρώσουν τη συμφωνία. Η γερμανίδα κεγκελάριος εξακολουθεί να πιστεύει ότι χωρίς το ΔΝΤ, η Ευρωζώνη δεν θα είναι σε θέση να πιέσει την Ελλάδα να ακολουθήσει το δύσκολο δρόμο των δομικών μεταρρυθμίσεων έτσι ώστε να μπορεί να εξυπηρετεί τα δάνειά της. Από την άλλη, η Κομισιόν προσπαθεί να σταθεί στη μέση της διαμάχης και λαμβάνει επί του παρόντος μια πιο συμβιβαστική στάση.

Σύμφωμα με την Wall Street Journal, το πρόβλημα της Μέρκελ είναι η σταθερή άρνηση του Ταμείου να συναινέσει στην παρουσία στο πρόγραμμα αν προηγουμένως δεν λυθεί το θέμα του χρέους, το οποίο αυτή τη στιγμή το κρίνει «μη βιώσιμο».

Αν η Μέρκελ υποχωρήσει τότε θα βρεθεί μπροστά σε μια έντονα φορτισμένη συνεδρίαση στη γερμανική Βουλή. Δεν θα είναι λίγοι οι βουλευτές της που δεν θα ψηφίσουν τόσο εύκολα αυτή τη νέα κατάσταση, υπό το φόβο ότι το πολιτικό κόστος για τους Χριστιανοδημοκράτες θα είναι μεγάλο. Δεν ξεχνούν ότι στο βάθος καραδοκεί το AfD για να κερδίσει περισσότερη συμπάθεια.

Η Γερμανία προσπαθεί, επί του παρόντος, να πετάξει την μπάλα στην εξέδρα και να κάνει καθυστέρηση. Προτείνει μικρές αλλαγές στην εξυπηρέτηση του χρέους και διατείνεται πως η συζήτηση μπορεί να ξεκινήσει μετά το 2018 – αφού πρώτα θα έχουν διεξαχθεί οι εθνικές εκλογές στη Γερμανία, τον Σεπτέμβριο του 2017.

Αν δεν τα βρουν

Τι θα γίνει αν δεν βρεθεί χρυσή τομή; Τότε, σύμφωνα με την εφημερίδα, η Ευρωζώνη θα αναγκαστεί να προχωρήσει στη χρηματοδότηση της Ελλάδας δίχως την παρουσία του ΔΝΤ, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα κλείσουν οριστικά οι συζητήσεις.

Αρκετοί ευρωπαίοι αξιωματούχοι ελπίζουν ότι στις 24 Μαΐου, κατά τη διάρκεια του επικείμενου Eurogroup, θα υπάρξει μια συμφωνία. Οι απαισιόδοξοι τονίζουν πως θα χρειαστεί κι άλλος χρόνος.

Αυτό δείχνει να υποστηρίζει και ο κ. Ντάισελμπλουμ, ο οποίος, σύμφωνα με το πρακτεορείο Bloomberg, δήλωσε το μεσημέρι της Τρίτης ότι «δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι θα υπάρξει οριστική συμφωνία για την Ελλάδα στο Eurogroup της 24ης Μαΐου». Επεσήμανε ότι η χώρα έχει μακράς διάρκειας χρέος, για το οποίο απολαμβάνει χαμηλά επιτόκια.

Γεροβασίλη: «Στη σωστή κατεύθυνση οι απόψεις του ΔΝΤ για το χρέος»

Οι απόψεις του ΔΝΤ για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους είναι στη σωστή κατεύθυνση, δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Ολγα Γεροβασίλη. Η κυβερνητική εκπρόσωπος επανέλαβε ότι απόψεις Ευρωπαίων και ΔΝΤ δεν βρίσκονται σε σύμπνοια και πρόσθεσε ότι «μένει να δούμε πώς θα συγκλίνουν αυτές οι διαφορές για να παρθεί η τελική απόφαση» για την ελάφρυνσή του. Στόχος στις 24 Μαΐου να υπάρξει απόφαση για άμεσα και μεσοπρόθεσμα μέτρα διευθέτησης του χρέους.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...