576
Ξεσπιτωμένοι Αλβανοί στο Δυρράχιο | REUTERS/Florion Goga

Η παρανομία βοήθησε τον Εγκέλαδο να γκρεμίσει την Αλβανία

Protagon Team Protagon Team 27 Νοεμβρίου 2019, 17:51
Ξεσπιτωμένοι Αλβανοί στο Δυρράχιο
|REUTERS/Florion Goga

Η παρανομία βοήθησε τον Εγκέλαδο να γκρεμίσει την Αλβανία

Protagon Team Protagon Team 27 Νοεμβρίου 2019, 17:51

Καθώς κυλάει ο χρόνος μετά το χτύπημα του Εγκέλαδου στην Αλβανία, οι εκεί υπεύθυνοι -και σε διάφορες βαθμίδες της διοίκησης- προσπαθούν αφ’ ενός να συνέλθουν από το σοκ και αφ’ ετέρου να αιτιολογήσουν τις καταστρεπτικές συνέπειές του. Γιατί, άραγε, υπήρξαν τόσες καταστροφές;

«Είναι τραγωδία για όλους μας, και αυτήν την κατάσταση την αντιμετωπίζουμε καλύτερα με τη διεθνή βοήθεια. Πρέπει να πάρουμε το μάθημά μας: πληρώνουμε τις συνέπειες της άναρχης, χωρίς κανόνες οικοδόμησης της δεκαετίας του ’90, μιας οικοδόμησης που έγινε παντού, στα βουνά, στις πόλεις και στις παραλίες».

Ο δήμαρχος Τιράνων Εριον Βελιάι δηλώνει στην Corriere della Sera τα παραπάνω εκφράζοντας, παράλληλα, και στο Twitter τη συντριβή του: «Αυτές οι ημέρες είναι από τις πλέον επώδυνες στη ζωή μου» λέει.

Ο 39χρονος Βελιάι, μας πληροφορεί το ιταλικό φύλλο, θεωρείται από πολλούς ο καταλληλότερος για τη διαδοχή του Εντι Ράμα στην πρωθυπουργία. Οταν οι Ιταλοί μίλησαν μαζί του, τον βρήκαν σε κατάσταση υπερέντασης: «Είμαστε όλοι ξύπνιοι από τον σεισμό, δεν έχουμε σταματήσει καθόλου τη δουλειά» λέει.

Ο σεισμός έγινε όταν ακόμη ήταν νύχτα, και αυτή η λεπτομέρεια, που έκανε πιο δραματική την κατάσταση, εξιστορείται από τον δήμαρχο με κατάθεση της προσωπικής αντίδρασής του: «Μου πήρε μερικά δευτερόλεπτα για να συνειδητοποιήσω τι συνέβη ακριβώς. Πολλά αντικείμενα στο σπίτι έσπασαν, κοίταξα πρώτα την ασφάλεια της οικογενείας μου και αμέσως μετά να λειτουργήσω ως δήμαρχος. Κάλεσα όλες τις τοπικές αρχές να ξεκινήσουν την παροχή βοήθειας προς όσους είχαν ανάγκη».

Στα Τίρανα δεν υπήρξαν θύματα, λέει ο Βελιάι, ωστόσο 500 σπίτια είτε καταστράφηκαν ολοσχερώς είτε είναι ακατάλληλα προς χρήση. «Μετά τον έλεγχο που κάναμε στην πόλη, έστειλα το προσωπικό του δήμου στις περισσότερο χτυπημένες περιοχές, δηλαδή στο Δυρράχιο».

Σωρός από μπάζα στο Δυρράχιο (REUTERS/Florion Goga)

Πόσοι έμειναν άστεγοι εξαιτίας του σεισμού; Κατά την εκτίμηση του δημάρχου Τιράνων, οι σεισμόπληκτοι είναι 200 άτομα: «Εχουμε ανοίξει τα κέντρα συνεδριάσεων, που έχουν κρεβάτια αλλά και θέρμανση, για αυτούς τους ανθρώπους. Η νύχτα είναι ιδιαίτερα κρύα. Εχουμε στείλει και στην ύπαιθρο 300 σκηνές».

Γηραιά Αλβανίδα μεταφέρεται από αλβανό αστυφύλακα σε ασθενοφόρο (Twitter)

Οι Ιταλοί παρατηρούν ότι η από αέρος επισκόπηση των πληγεισών περιοχών δείχνει «επιλεκτική κατάρρευση» οικοδομημάτων. Ο δήμαρχος σχολιάζει ότι «δεν θα μπορούσε να είναι αλλιώς τα πράγματα» – ένεκα το χάος της οικοδόμησης στη δεκαετία του ’90.

«Επεσαν κτίρια των οποίων οι όροφοι χτίστηκαν χωρίς άδεια, οικοδομές της περιόδου από το 1990 έως το 1997, όταν υπήρξε χάος στην Αλβανία και ο καθένας έκανε ό,τι τραβούσε η ψυχή του». Ειδικά για ένα ξενοδοχείο που μετατράπηκε σε σωρό από μπάζα ενώ τα υπόλοιπα κτίρια γύρω του υπέστησαν σχετικά μικρές ζημίες, ο Βελιάι λέει ότι διέθετε τρεις παράνομα κτισμένους ορόφους. Και, αντιστικτικά, συμπληρώνει ότι «δεν είναι τυχαίο που οι ουρανοξύστες των Τιράνων δεν είχαν καμία ζημία επειδή κατασκευάστηκαν σύμφωνα με τους κανόνες».

Ο δήμαρχος Τιράνων (Wikipedia)

Το βασικό μέλημά του για τη συνέχεια είναι η διάσωση τυχόν παγιδευμένων κάτω από τα ερείπια. Θα ακολουθήσουν ο καθαρισμός των χώρων και η ανοικοδόμηση. «Πρώτα απ ‘όλα πρέπει να προσπαθήσουμε να σώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους παγιδευμένοι κάτω από τα ερείπια. Τότε θα πρέπει να καθαρίσουμε και να ανοικοδομήσουμε, χωρίς να χάσουμε χρόνο».

Κλείνοντας τις δηλώσεις του προς την ιταλική εφημερίδα ο Βελιάι δεν παρέλειψε να τονίσει την… προνοητικότητα του Ράμα ο οποίος υποτίθεται ότι «μία ημέρα πριν από τον σεισμό είχε ζητήσει ιδιαίτερη προσοχή στις παράκτιες περιοχές οι οποίες χτίστηκαν χωρίς κανέναν περιορισμό».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...