478
Μέχρι το τέλος της ζωής του, ο Μάρκες είχε τον νου του στην εικονιζόμενη εδώ κρυφή θυγατέρα του | CreativeProtagon

Η μυστική κόρη του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες

Protagon Team Protagon Team 20 Ιανουαρίου 2022, 11:31
Μέχρι το τέλος της ζωής του, ο Μάρκες είχε τον νου του στην εικονιζόμενη εδώ κρυφή θυγατέρα του
|CreativeProtagon

Η μυστική κόρη του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες

Protagon Team Protagon Team 20 Ιανουαρίου 2022, 11:31

Για τρεις και πλέον δεκαετίες έμενε κρυμμένο το μυστικό της ύπαρξης μιας θυγατέρας που είχε αποκτήσει εκτός γάμου ο κολομβιανός βραβευμένος με Νομπέλ Λογοτεχνίας συγγραφέας, Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες.

Ηταν παντρεμένος επί σχεδόν 50 χρόνια με την Μερσέδες Μπάρτσα, ωστόσο διατηρούσε εξωσυζυγική σχέση με μια μεξικανή δημοσιογράφο, 33 χρόνια νεότερή του, τη Σουσάνα Κάτο, σύμφωνα με την εφημερίδα El Universal της Καρταχένα. Με την Κάτο απέκτησαν ένα κορίτσι. Αυτό που γνώριζαν μόνο οι οικείοι ήρθε τώρα στο φως, οκτώ χρόνια από τον θάνατό του.

Η Ιντιρα, 31 ετών σήμερα, παραγωγός του κινηματογράφου, δεν φέρει το επώνυμο του διάσημου πατέρα της. Το όνομα, ωστόσο, γράφουν οι Times, το χρωστά στη θρυλική πρωθυπουργό της Ινδίας, Ιντιρα Γκάντι, η οποία είχε δολοφονηθεί λίγα χρόνια νωρίτερα. Ο Μάρκες θαύμαζε την ινδή πολιτικό, η οποία λέγεται ότι ήταν η πρώτη που τον συνεχάρη το 1982, όταν βραβεύτηκε με το Νομπέλ.

Η Ιντιρα Κάτο, κόρη εκτός γάμου του Μάρκες, είναι κινηματογραφική παραγωγός | The Times

Ο συγγραφέας του «Εκατό χρόνια μοναξιά» γνωρίστηκε με τη Σουσάνα Κάτο στην Κούβα. Του πήρε συνέντευξη για ένα κολομβιανό έντυπο ενώ αργότερα έγραψαν μαζί δύο σενάρια.

«Λίγο καιρό πριν από τον θάνατο του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες, έφτασε στ’ αφτιά μου η φήμη και τα επόμενα οκτώ χρόνια με προκαλούσε, ήθελα να διαπιστώσω αν αλήθευε η πληροφορία», είπε ο συντάκτης του άρθρου στην Universal, ο Γκουστάβο Τάτις.

Ο δημοσιογράφος εξηγεί ότι επιβεβαίωσε την πληροφορία από τον βιογράφο του συγγραφέα, μέλη της οικογένειάς του και έναν από τους καλύτερους φίλους του. Ομως το κράτησε κρυφό, από σεβασμό για τη Μερσέδες. «Περιμέναμε να πεθάνει για να αποκαλύψουμε την πληροφορία» καθώς η ύπαρξη αυτής της κρυμμένης κόρης ήταν «το ιερότερο και πιο προσωπικό μυστικό» του συγγραφέα.

Η χήρα του Μάρκες, Μερσέδες Μπάρτσα, με τους γιους της, Γκονσάλο, αριστερά, και Ροδρίγκο σε τελετή αποχαιρετισμού του Μάρκες μετά τον θάνατό του το 2014 (EPA/Jose Mendez)

Ο Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες, ο κορυφαίος εκπρόσωπος του μαγικού ρεαλισμού, πέθανε στις 17 Απριλίου 2014 σε ηλικία 87 ετών στο Μεξικό, όπου έζησε μεγάλο μέρος της ζωής του. Η σύζυγός του πέθανε στις 15 Αυγούστου 2020.

Στο άρθρο της El Universal δεν διευκρινίζεται αν η Μερσέδες γνώριζε την ύπαρξη της Ιντιρα.

«Είναι πολύ πιθανόν η Μερσέδες να είχε διαισθανθεί τι συνέβαινε μεταξύ της Σουσάνα και του Γκαρσία Μάρκες, αλλά μέχρι το τέλος της ζωής της παρέμεινε διακριτική και σιωπηλή. Ωστόσο, η αποκάλυψη της ύπαρξης της Ιντιρα ήταν κατακλυσμικό γεγονός για την οικογένεια», σύμφωνα με τον συντάκτη.

«Μέχρι το τέλος, ο Γκαρσία Μάρκες είχε τον νου του στην κόρη του», διαβεβαίωσε. Οι Times σημειώνουν ότι της είχε αγοράσει διαμέρισμα σε ακριβή συνοικία της Πόλης του Μεξικού.

Ο Μάρκες και η Μερσέδες είχαν αποκτήσει δύο γιους, τους Γκονσάλο και Ροδρίγο, που πέρυσι εξέδωσαν το βιβλίο «Το αντίο του Γκάμπο στη Μερσέδες», για τις τελευταίες ημέρες της ζωής του πατέρα τους.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...