293
| REUTERS/Ciro De Luca

Η Μαφία κάνει ντελίβερι τροφίμων σε οικογένειες που πλήττονται από τον κορονοϊό

Protagon Team Protagon Team 11 Απριλίου 2020, 16:21
|REUTERS/Ciro De Luca

Η Μαφία κάνει ντελίβερι τροφίμων σε οικογένειες που πλήττονται από τον κορονοϊό

Protagon Team Protagon Team 11 Απριλίου 2020, 16:21

Τρόπους για να επεκτείνει την επιρροή της στα χαμηλότερα στρώματα αναζητά πάντα η Μαφία στην Ιταλία, οπότε δεν θα μπορούσε να αφήσει ανεκμετάλλευτη την κρίση με τον κορονοϊό.

Με ολόκληρη τη χώρα σε καραντίνα και τους πολίτες σε περιορισμό, άνθρωποι της Μαφίας δείχνουν τον «φιλάνθρωπο» χαρακτήρα τους διανέμοντας δωρεάν φαγητό σε φτωχές οικογένειες που πλήττονται ιδιαίτερα από τους περιορισμούς.

Στην Καμπανία, τη Καλαβρία, τη Σικελία και την Απουλία, υπάρχει πλήθος ενδείξεων -και σε βίντεο- ότι οι μαφιόζοι τρέφουν οικογένειες που είναι σε ανάγκη, γράφει ο Guardian. Ακόμη και τα βασικά τρόφιμα σε πακέτο αρκούν: ζυμαρικά, νερό, γάλα και αλεύρι. Η Καμόρα στη Νάπολη και η Κόζα Νόστρα στο Παλέρμο το κάνουν ήδη, χωρίς να το κρύβουν ιδιαίτερα.

Πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι που εργάζονται στην «γκρίζα οικονομία» σε αυτές τις περιοχές έχουν μείνει εδώ και ένα μήνα – και άγνωστο για πόσο ακόμη – χωρίς εισοδήματα, εξηγεί στη βρετανική εφημερίδα ιταλός ανακριτής που επικεντρώνεται στη Μαφία.

Αν η κυβέρνηση δεν παρέμβει για να βοηθήσει αυτούς τους ανθρώπους, πέρα από τα κουπόνια αγοράς τροφίμων που παρέχει, η Μαφία θα σπεύσει να καλύψει το κενό, προσθέτει. Ετσι όμως θα τους ελέγχει απόλυτα.

Αυτή η διανομή δεν είναι κάτι νέο για αυτές τις οργανώσεις – ίσα ίσα είναι όσο παλιά όσο και η Μαφία, που πάντα είχε και μια «φιλανθρωπική» διάσταση. Στην αρχή, βέβαια, οι προσφορές είναι δωρεάν, αργότερα όμως οι μαφιόζοι ζητούν κάποια ανταλλάγματα, όπως ίσως τις ψήφους της οικογένειας για τον εκλεκτό της οργάνωσης.

Σε άλλες περιπτώσεις, οι μαφιόζοι βοηθούν επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν δυσκολίες και μετά τις «καταπίνουν», χρησιμοποιώντας τες για το ξέπλυμα εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Οπως εξάλλου εξηγεί στον Guardian καθηγητής Εγκληματολογίας, η Μαφία «δεν κάνει τίποτα από την καλή της τη καρδιά. Είναι χάρες που ο κόσμος θα τις ξεπληρώσει με τη μία ή την άλλη μορφή».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...