765
H αντίδραση του Ρονάλντο στο ματς με την Μπενεβέντο χαρακτηριστική | REUTERS/Massimo Pinca

Η «Κυρία» δεν μπορεί χωρίς τον Κριστιάνο

Sportscaster Sportscaster 22 Μαρτίου 2021, 15:35
H αντίδραση του Ρονάλντο στο ματς με την Μπενεβέντο χαρακτηριστική
| REUTERS/Massimo Pinca

Η «Κυρία» δεν μπορεί χωρίς τον Κριστιάνο

Sportscaster Sportscaster 22 Μαρτίου 2021, 15:35

Πριν από το ματς η ατμόσφαιρα ήταν εορταστική. Σε μια σεμνή τελετή ο ιδιοκτήτης της Γιουβέντους, Αντρέα Ανιέλι, παρέδωσε στον Κριστιάνο Ρονάλντο μια φανέλα με το νούμερο «770» -όσα τα γκολ που συμπλήρωσε στην επαγγελματική του καριέρα- και τα αρχικά GOAT (Greatest Of All Time) στην πλάτη. Χαμόγελα, φιλοφρονήσεις, τηλεοπτικές κάμερες και άφθονα «κλικ» από τους φωτορεπόρτερ συνόδευσαν μια, ακόμη, μεγάλη στιγμή του «CR7». Αλλά κάπου εκεί, τα ευχάριστα τελείωσαν για τη «Γηραιά Κυρία» του ιταλικού ποδοσφαίρου.

Η ταπεινή φιλοξενούμενη της «μόνιμης» πρωταθλήτριας Ιταλίας την τελευταία δεκαετία, Μπενεβέντο, όχι απλώς αντιστάθηκε στην κάτοχο των εννέα τελευταίων «Σκουντέτο», αλλά και εκμεταλλεύτηκε ένα τραγικό λάθος του Αρτούρ για να σκοράρει (69′) και να αποδράσει από το Τορίνο με μια νίκη που, ίσως, κρίνει την παραμονή της στη Serie Α. Η άσημη ομάδα από την Καμπανία έγινε η πρώτη «νεοφώτιστη» στο ιταλικό πρωτάθλημα μετά τη Σαμπντόρια του 2012-2013 που κατάφερε να μην ηττηθεί και στις δύο αναμετρήσεις της με τη «Γιούβε».

Αν και αγνοούσε τη νίκη επί 11 αγωνιστικές, πριν από τον κυριακάτικο άθλο της, η Μπενεβέντο ανέτρεψε όλα τα προγνωστικά και -πιθανότατα- έβαλε τέλος στη φιλοδοξία των «μπιανκονέρι» να κατακτήσουν τον 10ο διαδοχικό τους τίτλο. Πλέον, η Γιουβέντους βρίσκεται στην τρίτη θέση της κατάταξης, δέκα βαθμούς πίσω από την πρωτοπόρο Ιντερ, και τέσσερις από τη Μίλαν. Με 11 αγωνιστικές να υπολείπονται έως το φινάλε της σεζόν, ο Ρονάλντο και η «παρέα» του δεν κινδυνεύουν να χάσουν μόνο την Κούπα, αλλά και το επόμενο Τσάμπιονς Λιγκ. Αταλάντα και Νάπολι καταδιώκουν τη Γιουβέντους σε απόσταση αναπνοής.

Η Μπενεβέντο πανηγύρισε την απρόσμενη επιτυχία της με ένα ακαταλαβίστικο «τιτίβισμα» στον επίσημο λογαριασμό της στο Twitter: abxjekshxbsjsoxowjabZzzjsospoaahzkzlnxnehsxiaoqlzlxndnsjzozkans
Θέλοντας, προφανώς, να δείξει οτι έχασε τα λόγια της, από την αναπάντεχη χαρά. Αλλά, αυτή που έχει χάσει… τη γη κάτω από τα πόδια της, είναι η Γιουβέντους. Ενδεχόμενη απώλεια του τίτλου θα πλήξει το προφίλ της άτρωτης (στην Ιταλία) ομάδας, που έχει δημιουργήσει, και θα μειώσει τα έσοδά της για το 2021-2022 κατά 15%-20%. Μεγάλη ζημιά. Που θα γίνει «καταστροφή» εάν μείνει και εκτός Ευρώπης, με δεδομένο οτι έχει, ήδη, αποκλειστεί από τη συνέχεια του εφετινού Τσάμπιονς Λιγκ.

Η (νέα) αποτυχία της Γιουβέντους, έστω να πλησιάσει έναν ευρωπαϊκό τελικό, πυροδότησε έντονη φημολογία οτι ο σύλλογος είναι υποχρεωμένος από τους αριθμούς να εκποιήσει το πιο ακριβό περιουσιακό του στοιχείο: τον Κριστιάνο. Κυρίως, για να αποφύγει την καταβολή των αποδοχών που αντιστοιχούν στον τελευταίο χρόνο του συμβολαίου του (2021-2022). Μια δήλωση του προπονητή της Ρεάλ Μαδρίτης, Ζινεντίν Ζιντάν, που άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο επιστροφής του πορτογάλου σούπερ-σταρ στη Μαδρίτη, αλλά και δημοσιεύματα για το ενδιαφέρον της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και της Παρί, έριξαν λάδι στη φωτιά. Ο ιταλικός Τύπος θεωρούσε την παραχώρηση του Ρονάλντο, περίπου ως δεδομένη. Ωσπου, μετά το «κάζο» από την Μπενεβέντο, ο αθλητικός διευθυντής της «Γιούβε», Φάμπιο Παράτιτσι, ήρθε να βάλει τα πράγματα στη θέση τους: «Αποφασίσαμε να κρατήσουμε κοντά μας τον Κριστιάνο Ρονάλντο. Είναι ο καλύτερος παίκτης στον κόσμο και θα μείνει σε εμάς», ξεκαθάρισε στα μικρόφωνα του Sky Italia.

Η απόφαση αυτή δεν θα πρέπει να μας εκπλήσσει. Δεν ευθύνεται ο Κριστιάνο για τα δεινά της Γιουβέντους. Εκείνος έκανε -και κάνει- ό,τι καλύτερο μπορεί. Προχθές (Σάββατο) παρέλαβε, με μεγάλη καθυστέρηση, το βραβείο του κορυφαίου παίκτη της σεζόν 2019-2020 στη Serie A. Σε 33 αγώνες σκόραρε 31 φορές και μοίρασε έξι ασίστ, οδηγώντας την ομάδα του Τορίνο στον ένατο διαδοχικό της τίτλο. Στο εφετινό πρωτάθλημα έχει σημειώσει, ήδη, 23 γκολ σε 27 ματς, και είναι ο πρώτος σκόρερ στην Ιταλία. Και στο Τσάμπιονς Λιγκ έχει πετύχει όλα τα τέρματα της Γιουβέντους στα νοκ-άουτ παιχνίδια της. Μόνο στις αναμετρήσεις της με την Πόρτο την απογοήτευσε.

Επιπλέον, ο Ρονάλντο φέρνει χρήμα στον σύλλογο. Στην πρώτη του σεζόν στην Ιταλία οι χορηγίες αυξήθηκαν κατά 25 εκατ. ευρώ, οι μπουτίκ της Γιουβέντους σε όλο τον Κόσμο «ξεπούλησαν», ενώ τα ακριβότερα εισιτήρια απέφεραν μεγαλύτερα έσοδα. Ο πρώην πρόεδρος των «μπιανκονέρι», Τζιοβάνι Κομπόλι Γκίλι, υπολόγισε οτι κάθε γκολ του Κριστιάνο κοστίζει ένα εκατομμύριο ευρώ, και ζήτησε την πρόωρη λύση του συμβολαίου του. Αλλά ο επίσημος «λογαριασμός» δείχνει οτι, σε αυτές τις τρεις σεζόν, ο Πορτογάλος έχει επιβαρύνει την ομάδα με μόλις 29 εκατ. ευρώ.

Φαίνεται πως και ο ίδιος ο Ρονάλντο δεν είχε καμία διάθεση να φύγει από το Τορίνο. Πρωτίστως, για οικονομικούς λόγους. Τα 30 εκατ. ευρώ το χρόνο που έχει εξασφαλίσει από τη Γιουβέντους, δύσκολα θα τα βρει σε κάποιον άλλο σύλλογο αυτή την εποχή. Αλλά, ακόμη κι αν η Ρεάλ μπορούσε να του τα προσφέρει, σχεδόν τα μισά από αυτά θα του τα έπαιρνε η Εφορία. Ενώ στην Ιταλία, το φορολογικό καθεστώς ευνοεί τους εργαζόμενους που δηλώνουν μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού. Ο «CR7» δεν βρήκε ούτε ένα σοβαρό λόγο για να χάσει αυτό το προνόμιο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...